Acasa Opinii Cu sau fără de voie. Presa de la Bucureşti şi Chişinău, portavocea KGB

Cu sau fără de voie. Presa de la Bucureşti şi Chişinău, portavocea KGB

scris de Marius Bâtcă
4 afisari

Apele sunt departe de a se fi limpezit la Chişinău. Iar Bâcul va mai curge mult, până când noroaiele se vor retrage în matcă. Evenimentele petrecute în ultimele două zile în capitala celui de-al doilea stat românesc au demonstrat cu vârf şi îndesat cât de eficientă poate fi maşina dezinformării controlată de serviciile secrete ruseşti, moştenitoare ale temutului şi pe drept blamatului KGB.

Marius Batca

Din păcate – pentru că operatorii de televiziune prin cablu din România nu au inclus în grile şi posturile de limbă română din stânga Prutului – singura sursă audio-vizuală de la Chişinău a rămas, prin intermediul internetului, Publika Tv. O staţie tv controversată, nu neapărat din pricina proprietarilor (iniţial, SOV, acum, nu se mai ştie exact cine, dar există zvonuri neverificate şi îngrijorătoare), cât a faptului că este un amlagam nociv de emisiuni în limba română şi rusă, care, sub umbrela frumos colorată a multiculturalismului prost înţeles, nu face altceva decât să bulverseze audienţa dornică de informaţie.

Închizând această scurtă paranteză şi revenind la subiectul enunţat în titlu, trebuie prezentată succint o cronologie a evenimentelor care au început în seara zilei de 5 iunie, odată cu publicarea exit-poll-ului realizat de CBS-AXA, la comanda Publika Tv. Pentru cititorii care urmăresc cu interes subiectele legate de viaţa politică, socială, culturală şi economică de peste Prut, nu este o noutate faptul că exit-poll-ul îl credita pe candidatul liberal Dorin Chirtoacă cu 52,7% din voturile exprimate în municipiul Chişinău, contracandidatului său comunist, Igor Dodon, revenindu-i aproximativ 41 la sută din voturi. Din acest moment, maşina dezinformării KGB este trecută într-o treaptă superioară de viteză. Într-o intervenţie la Publika, comunistul Dodon a reacţionat prompt, contestând cu un calm aparent concluzia exit-poll-ului. Mai mult chiar, a folosit o glumă cu ţinta Bucureşti, care a prins mult prea puţin la jurnaliştii, dar, mai ales, la publicul mediu din Republica Moldova. Mai precis, l-a numit pe Dorin ChirtoacăDorin Geoană”, o analogie directă la situaţia alegerilor prezidenţiale din România, din anul 2009, când majoritatea exit-poll-urilor îl dădeau câştigător pe Mircea Geoană.. Ce s-a întamplat a doua zi se cunoaşte mult prea bine, mai ales că maşina de vot de la Paris a mers ca unsă. Dar acesta este un alt subiect.

Revenind la evoluţiile de la Chişinău, trebuie spus că, în două dintre intervenţiile sale televizate, candidatul PCRM, Igor Dodon, a lăsat să se înţeleagă foarte clar că stă liniştit, pentru că are asigurări că estimările sociologice prezintă o realitate răsturnată. La un moment dat, chiar a sugerat că CBS-AXA va trebui să răspundă, după ce se va dovedi că el va avea cu 7-8 procente peste Chirtoacă şi va lua primăria generală a municipilui Chişinău din primul tur. Mai grav, într-o intervenţie la dezbaterea moderată de Natalia Morari la Publika Tv, Dodon a lansat un îndemn cel puţin ciudat către adepţii şi observatorii PCRM, spunându-le să-şi vadă liniştiţi de misiunea lor, să nu se lase intimidaţi şi să ducă la bun sfârşit sarcinile încredinţate. A urmat o noapte şi mai agitată la Chişinău. Timp în care maşina propagandistică a Moscovei a reuşit să-şi pună în aplicare planul.

Pe 6 iunie, în jurul orelor 07.00, presa din România, preluând pe nemestecate informaţiile diseminate de anumite publicaţii de la Chişinău (ar fi interesant de stabilit care a fost sursa primară) îl dădea câştigător din primul tur pe comunistul Igor Dodon, cu procentele inversate ale exit-poll-ului. Mai exact, se spunea că, în Chişinău, după numărarea a 99% din voturile exprimate, Dodon ocupa primul loc, cu peste 50% din preferinţele electoratului. În cel mai fericit caz, putea fi vorba despre voturile din oraş. Dar nici măcar aşa nu au stat lucrurile.

Este important de menţionat pe ce s-a bazat această dezinformare, care a avut drept scop provocarea unei atmosfere de instabilitate şi inducerea ideii eronate că alianţa aflată la guvernare a fraudat alegerile în Chişinău. Spre deosebire de municipiul Bucureşti, care este împărţit doar în sectoare, municipiul Chişinău este alcătuit din oraşul Chişinău, plus mai multe suburbii. La alegerea primarului general al municipiului Chişinău, se organizează circumscripţii electorale în cele cinci sectoare ale oraşului (Botanica, Buiucani, Centru, Ciocana şi Râşcani) şi în suburbiile: Bacioi, Bubuieci, Budesti, Ciorescu, Codru, Coloniţa, Condriţa, Cricova, Cruzeşti, Durleşti, Ghidighici, Grătieşti, Sângera, Stăuceni, Tohatin, Truşeni, Vadul lui Voda, Vatra. La ora 5 dimineaţa, când informaţia era lansată, se centralizaseră cel mult 38% din voturile din circumscripţiile municipiului.

Cine a lansat dezinformarea s-a bazat, în primul rând, pe oameni din presa de la Chişinău care aveau misiunea de a arunca nada. Alţi jurnalişti, cărora trebuie să le acordăm prezumţia de nevinovăţie (dar care, în schimb, trebuie acuzaţi de incompetenţă, pentru că nu cunosc legislaţia electorală – s-a vazut asta şi la conferinţele de presă de la CEC) au preluat găluşca fierbinte şi au pasat-o colegilor de la Bucureşti. O lovitură cu manta, ca la biliard. Pentru că, de aici, corespondenţii presei occidentale au luat informaţia falsă şi au împrăştiat-o în toată lumea.

Motivele acestor mişculaţii pot fi presupuse, dar nu suficient elucidate. Evident, s-a încercat o diversiune care ar fi trebuit să ducă la “sensibilizarea” organismelor europene atât de apropiate de R. Moldova, în ultima perioadă, dar şi la acţiuni de protest cu caracter destabilizator, sub pretextul unor fraude electorale instrumentate de forţele declarat pro-europene de la Chişinău. În acest context, nu poate fi ignorat comunicatul dat publicităţii luni de către PCRM, care ameninţă făţiş cu mişcări de stradă, împotriva “falsificărilor”.

Marţi dimineaţă, potrivit datelor de pe serverul CEC, până la ora 07.00, au fost procesate 96% dintre buletinele de vot din Chişinău. Aşa cum era de aşteptat, după numărătorile paralele ale Promo-Lex şi PL, este evidentă ipoteza organizării unui al doilea tur de scrutin. Candidatul PCRM Igor Dodon a acumulat 48,68% din voturi, iar Dorin Chirtoacă – 46,10%.

În ceea ce priveşte mass-media de la Bucureşti şi Chişinău, se poate trage o concluzie alarmantă. Scăderea standardelor de calitate, în special din raţiuni economice şi de audienţă, are efecte devastatoare în detrimentul propriilor cititori. Nu este vorba doar despre calitatea îndoielnică a informaţiilor furnizate, ci, mai grav, despre faptul că presa a devenit un instrument folosit de anumite centre de interese împotriva românilor, indiferent de cetăţenie.

7 comentarii

Un nepriceput 07-06-2011 - 14:49

Sunt de acord ca presa s-a ticalosit peste masura. Pentru bani ziaristii fac pactul du Necuratul, isi terfelesc bruma de constiinta capatata in aceasta societate bolnava. Eu nu mai cumpar ziare de vreo 5 ani si citesc ,pe sarite unele articole pe internet. De scarba nu ma mai uit nici la televiziune. Posturile oficiale,nationale sunt desantat cu Puterea iat Antenele si alte posturi private sunt niste mizerabile oficine – ce cuvant comunist!- ale mogulilor de tot felul. Eu care citesc mai des Ziua veche am ramas dezamagit ca si acest ziar…aproape serios a luat plasa cu articolul sau grabit potrivit caruia Dodion ar fi castigat din primul tur! daca as putea as indemna pe TOTI CITITORII SA BLOCHEZE O SAPTAMANA TOATA PRESA NE CUMPARAND NICI UN ZIAR!

Marius Bâtcă 07-06-2011 - 17:52

Domnule „Un nepriceput”, din punctul meu de vedere, este o greseala enorma. Nu ma refer, neaparat, la cumpararea ziarelor, ci la faptul ca afirmati ca nu va mai uitati nici la tv si cititi pe sarite unele articole. In ciuda declinului, in presa din Romania, inca se mai exista articole care merita consultate. Indiferent de atractia fata de Putere sau „influenta mogulilor”, asa cum sustineti.
In ceea ce priveste „plasa” luata de acest ziar „aproape serios”, nu pot sa spun decat ca este facut de oameni, iar oamenii sunt supusi greselilor. Cel putin, in cazul nostru, chiar a fost vorba despre o simpla eroare, mult mai putin condamnabila, daca este sa o comparam cu marile agentii de presa, cotidiane si televiziuni.

Rodu Aurelian 07-06-2011 - 18:36

Intr-o confruntare informatica,trompetele rasuna dupa partitura.
La noi dirijorul fiind in concediu sine die,trompetistii au cantat dupa tonomat.

Pribeagul 07-06-2011 - 18:41

O ceata deasa s-a lasat duminica seara peste Romania in granitele ei firesti, din 1925, sa zicem.
Uramaream mass-media. Nici o stire. La un moment dat s-a anutat cistigator Chirtoaca. M-am culcat linistit, vorba aceea, dormi linistit, totul este in ordine. Ma trezesc pe la 3-4 si dau drumul la radio. Surpriza. Se anunta ca Dodon este cistigator. De atunci… ceata nu s-a risipit. De fapt, cum stau lucrurile?

Se pare ca luptatorii anticomunisti, foarte vocali pe forumurile si in locurile unde nu sunt comunisti, sunt ca si inexistenti in locurile in care ar fi nevoie de ei.

Hai prapaditilor Petrica Roman, Horia Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu… cereti sprijin spiritului lui Brucan, aflat in cazanul cu smoala a fratelui sau Sarsaila, sa-i ia alaturi pe comunistii din stinga Prutului.

Rusine voua prapaditilor! Aveti orbul gainilor, nu vedeti unde-s comunistii!?

Ciu Huhu 07-06-2011 - 21:47

LA LISTA ASTA MUSAI TREBIUIE SA ADAUGI pe pedelistii-basisti CEI MAI MARI ESCROCI DIN ISTORIA ROMANIEI DIN TIMPURI STRAVECHI, INCOACE!

yahoo 08-06-2011 - 00:02

Nu stiu de unde scoti „portavocea KGB” (???) Intamplator eram treaz luni in jur de ora 6 si am urmarit site-ul Pro TV Chisinau, unde a aparut clar informatia ca Dodon conduce dupa numararea a 38% sau cate erau atunci din municipiu, care reprezinta 99% din voturile din oras. Si cu un comentariu al sefului comisiei electorale, care spunea ca decisiv va fi votul suburbiilor. Era o stire corecta si nu stiu de ce e nevoie aici de teoria conspiratiei si KGB.

Pribeagul 08-06-2011 - 18:28

Ei, cum stam? Cine a cistigat primaria Chisinaului?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult