Acasa Opinii DAMIAN: Cum ne vom distra in 2010

DAMIAN: Cum ne vom distra in 2010

scris de Ziua Veche
17 Afisari

In doar cateva zile s-au stabilit termenii si conditiile din Europa de Est pentru cel putin cativa ani de acum inainte. Miscarile au fost pregatite ca de obicei din timp, cu multa vreme inainte. In esenta este vorba de doua evenimente strans legate intre ele: amplasarea in Romania a scutului anti-racheta american si alegerile prezidentiale din Ucraina. Practic s-a trasat o noua linie de demarcatie intre interesele ruse si americane in Europa.

Ucraina – indiferent de cine va castiga alegerile de duminica – va reintra in sfera de influenta a Moscovei. Kievul a fost condus spre faliment de la o luna la alta – Moscova a stors de la ucraineni cate o jumatate de miliard de dolari lunar. Nici cel mai tampit politician nu poate sa nu priceapa mesajul: in ritmul acesta Ucraina urmeaza sa se dezintegreze ca stat. Moscova a stiut sa joace cartea energetica si i-a nenorocit pe ucraineni. In turul al doilea al alegerilor au intrat Iulia Timosenko – perceputa ca o apropiata a premierului Vladimir Putin – si Viktor Ianukovici – perceput ca un apropiat al lui Dmitri Medvedev. Ucrainenii au avut de ales intre Moscova si Moscova – practic votul de duminica nu a mai avut nici o importanta pentru viitorul tarii. Nici unul dintre candidati nu mai vorbeste de intrarea Ucrainei in NATO. Despre Uniunea Europeana se vorbeste doar in termeni generali. Rusia isi va experimenta in urmatorii ani noile strategii de dominare pe spinarea ucrainenilor.

Romania, pe de alta parte, a intrat sub umbrela americana a scutului anti-racheta. Concomitent a devenit tinta pentru rachetele rusesti. O pozitie interesanta. Si Germania occidentala a fost tinta pentru rachetele ruse dar a reusit sa se descurce – bineinteles, romanii nu sunt nemti si nici nu vor deveni foarte curand. La Bucuresti 2010 nu va fi deloc un an plictisitor – ba dimpotriva. Presedintele Basescu a facut un cadou nesperat PSD-ului (desi anuntul cu scutul anti-racheta le-a cam luat fata la televiziuni celor care s-au incaierat pentru presedintia social-democrata). In loc sa avem parte de o dezintegrare lenta si dureroasa – cu spalari de rufe in public si vizite la procuratura – a partidului creat si condus de Ion Iliescu, s-ar putea sa fim spectatorii unei reunificari a social-democratiei dambovitene sub steagul luptei impotriva scutului anti-racheta.

Ca de obicei, tot Ion Iliescu a aratat pesedistilor calea de urmat: referendumul. Pana nu demult arma favorita a lui Traian Basescu, referendumul s-ar putea intoarce de aceasta data impotriva lui. Tatuca Iliescu le-a pus pesedistilor in mana o arma teribila – de data aceasta este posibil ca Parlamentul sa ceara un referendum impotriva dorintei lui Basescu si sa obtina o victorie. De aceea sunt sigur ca vom avea parte in curand de o ampla campanie in care femeile pacifiste, oengistii si vegetarienii vor chiui pe strazi pe vechile refrene kaghebiste “Nu vrem arme nucleare – Vrem barbati cu bratul tare!”, mamele isi vor strange la piept pruncii lacrimand de teama rachetelor ruse iar corul bocitoarelor televizate va jeli viitorul tarisoarei incapute pe mana tiranului razboinic.

PSD poate in acest an sa-i intoarca o lovitura presedintelui Basescu – daca va reusi sa fie coerent in actiunea de provocare si castigare a unui referendum pe tema scutului anti-racheta. Mai exista si necunoscuta resurselor de care mai dispun pesedistii si pe care vor sa le arunce in lupta impotriva tiranului. Anul 2009 a fost epuizant din punct de vedere financiar pentru pesedisti – iar in 2010 resursele lor economice nu se vor inmulti, ba dimpotriva. In acelasi timp dezagregarea sistemului mass-media pus la punct in timpul guvernarii Adrian Nastase ii va lipsi pe pesedisti de arma comunicarii publice. Batalia va fi vesela si disputata – de un lucru eu sunt sigur si nu am de gand sa emigrez din cauza scutului anti-racheta: Rusia nu isi va arunca rachetele nucleare asupra Romaniei.

 

P.S. E clar, Rusia s-a suparat pe Romania (de parca inainte de anuntul lui Basescu nu mai putea de dragostea noastra). America e multumita ca ramane singurul jandarm mondial. Sunt curios cum vor reactiona statele UE – si nu ma refer aici la Slovenia – ci la cei care conduc Uniunea si sunt mari prieteni cu Moscova: Germania si Franta.

 

 

0 comentariu

caramache 07-08-2010 - 03:44

Nu stiu cum se numeste prostul sau proasta care a scris acest articol. Persoana este sfertodoct(a).
Stalin nu a fost NICIODATA PRESEDINTE si Stalin NU A FOST RUS !!!!!

Liviu 07-08-2010 - 16:36

… este „amiezi” ! Da’ la tineretul din ziua de astazi nu mai conteaza o litera acolo .. Unde mai pui ca ei sunt „puii” fostilor de la „Agerpres” ?! Astora li se permite orice !!!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS