Acasa Opinii Dan Diaconescu indirect

Dan Diaconescu indirect

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Un nou spectacol mediatic cu tente de senzaţional a debutat în aceste zile pe scena social-politică din România. Protagonistul acestor manifestari este Dan Diaconescu, patronul postului de televiziune OTV, incatusat in urma cu doua saptamani de catre procurorii DNA care, asa cum se intampla de obicei, nu au avut nici de aceasta data probe temeinice pentru a-l tine incatusat pe nabadaiosul patron.


In fata telespectatorilor din Romania s-a desfasurat un spectacol ieftin, de prost gust, presarat uneori cu momente de penibil, dupa aceeasi schema marcata de kitsch, a procurorilor: o maşina blindata a politiei soseste in tromba la locatia presupusului infractor, din ea coboara cativa mascati fiorosi, care ies dupa zece minute cu arestatul incatusat pe care ill transporta urgent la DNA. Unde, bineinteles sunt asteptati de catre televiziuni, care au aflat asa, ca din intamplare, despre aceasta arestare şi care dau pe post mult cautatul breaking news. In cadrul căruia arestatul declara ca de fapt, este victima unui dosar politic. 

După cateva zile de arest s-a gasit ca de obicei un complet de judecatori care l-a eliberat pe patronul OTV. Asteptat din nou la iesire de catre televiziuni pentru alte declaratii-soc, despre dosare politice fabricate, despre politicieni corupti, despre intrigi de culise, despre fapte care n-au fost inca date pe fata, despre santaj si in general despre tot gunoiul din undergroundul romanesc, necunoscut opiniei publice.  

De această data, scandalul a luat o turnura neobisnuita, cu iz politic prin transformarea experientei traumatizante a arestarii în decizia, ce se doreste a fi istorica, de infiintare a unui nou partid politic, cu nume siropos si ademenitor: Partidul Popular din Romania. Anuntata în momentul eliberarii din DNA, ideea a prins. La numai cateva zile, o formatie de mana a doua, a prezentat in premiera la OTV, imnul viitorului partid. Precum ciupercile dupa ploaie, in tara au inceput sa apara filiale PPR, care incearca sa adune cat mai multi aderenti. A aparut si un site, prin intermediul caruia simpatizantii se pot inscrie in acest partid, cate zece odata, ca in povestea cu croitorasul cel viteaz.  

Ceea ce fascineaza si ii atrage pe oameni, ca pe muşte la bec, este cuvantul popular, pentru multi romani, acest cuvant fiind considerat o garantie a puterii, mult mai credibila decat democratia. In tot acest timp, Dan Diaconescu se afla pe cai mari, emitand de undeva de sus sentinte profetice: „ne vom strange cu miile pe strazi, in piete, pe stadioane, si acolo se va canta acest imn!”. La talk-show-urile OTV vin reprezentanti din toate paturile sociale care aduc omagiul lor sincer viitorului candidat la presedintie. Se rostesc discursuri umflate si siropoase, dominate de verbe la timpul viitor si lipsite de solutii practice. Dan Diaconescu este ridicat în slavi si mentinut acolo de o retorica triumfalista. Vin tarani imbracati în costume populare si fosti muncitori de la „Vulcan” şi „Republica” care prevestesc sosirea în 2014 la Cotroceni a prezidentiabilului Dan Diaconescu.  

Totul, oameni, vorbe si atitudini ultraoptimiste, pare a fi un decupaj dintr-un vis american, posibil a fi realizat. Romania nu este insa America si visele romaneşti nu sunt vise americane, pentru ca, vorba poetului: „lumea asta nu-i asa, lumea asta-i altceva!”. Unii afirma ca in spatele acestui presupus de succes partid s-ar afla presedintele Traian Basescu care dezavueaza profund PDL-ul si care si-ar dori un nou partid la butoniera, nascut din cenusa stinsa a nehotaratilor. Daca este asa, s-ar putea ca pentru prima oara in activitatea de papusar politic, Traian Basescu sa ia teapa, Dan Diaconescu facand parte din tagma „smecherasilor” care stiu oricand sa profite de conjuncturile favorabile.  

Daca initiativa ii apartine exclusiv lui Dan Diaconescu, argumentele care conduc la ideea unui insucces il plaseaza pe acesta in last-position: charisma de copil poznas a candidatului, lipsa unui program politic coerent, o calitate marcata de naivitate a majoritatii viitorilor membri, lipsa experientei si a viziunii economice si mai ales lipsa unei culturi politice. Poate că daca viitorul PPR ar avea parte de sprijinul unor membri marcanti si „curviti” din PSD sau PNL, care sa suplineasca naivitatea si idealismul lui Dan Diaconescu, acest nou partid ar putea sa castige alegerile din România. Patronul de la OTV nu va putea sa influenteze decat in mod indirect desfasurarea evenimentelor pentru ca nu detine mecanismele de luare a deciziilor eficiente şi sigure. Si pentru ca nu este un politician versat, doxa de cultura politica. Este doar un „otevist” victimizat care dispune trecator de o mare doza de popularitate.

 

0 comentariu

Tzepesh 13-08-2010 - 17:01

Da cand trag un partz pe cine trebe sa anunt? Secretariatul General al Guvernului, merg direct la Administratia Prezidentiala, sau, si mai direct, la Ambasada SUA?

cercetas 13-08-2010 - 23:01

ca de trait bine, prea miroase a cacat pedelist

cercetas 13-08-2010 - 23:03

nu e cazu sa cenzurati, da-o in pizdra masii de treaba, ce? sunteti boboi?

urbos 13-08-2010 - 23:09

Tovarasii limbisti care cica-s ziaristi(de fapt niste otrepe ca pe vremea impuscatului) sint sensibili saracutii. Mananca rahat cu polonicu dar sa nu le zici, ca se supara.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult