Acasa Opinii Dârdâie ţara de Ziua lui Iliescu

Dârdâie ţara de Ziua lui Iliescu

scris de Ziua Veche
7 afisari

Încă o zi naţională câinoasă. Se anunţă o vreme să nu-l dai pe Nicolae Popa afară din Indonezia, darămite să mergi cu copiii la parada militară! Iar va bate voios crivăţul prin mantale şi soldaţii vor tropăi alegru prin zloată.

Blindatele vor împroşca frumos cu noroi pe cei câţiva spectatori zgribuliţi de pe margine. Din pomii pleşuvi de la şosea, ciorile se vor saluta entuziast cu zburătoarele de fabricaţie sovietică, care au reuşit până acum să evite ogoarele patriei. Straşnică sărbătoare! Stăm în casă lângă calorifer şi ne urăm La Mulţi Ani ProTv! Alţii au fost mai norocoşi: americanii pe 4 iulie, francezii pe 14 iulie, italienii pe 2 iunie, portughezii pe 10 iunie, belgienii pe 21 iulie, olandezii pe 30 aprilie, suedezii pe 6 iunie, când e cald şi bine, de-i prieşte omului. Nici nemţii nu stau rău, cu 3 octombrie. Şi exemplele din cultura generală şi de pe google pot continua.

Numai nouă trebuia să ne stea sărbătoarea în gât! Aferim, Iliescu, mulţam frumos şi pentru asta!

După 1989, când s-a pus problema stabilirii noi zile naţionale, orice om sănătos la cap, neîndobitocit excesiv de comunism, se aştepta să se revină la istoricul 10 Mai, care, vorba cântecului, “ne-a dat Domn, Ţară şi Regat”. Pe 10 mai 1866, Carol I a fost înscăunat Domn al Principatelor Române. Pe 10 mai 1877, acelaşi Carol I a proclamat oficial Independenţa de stat a României, după ce, cu o zi înainte, ministrul de externe Mihail Kogălniceanu o anunţase în Parlament. În fine, la 10 mai 1881, Carol I a fost înscăunat primul Rege al României şi încoronat cu coroana de fier, făcută din tunurile capturate în Războiul de Independenţă. Nu erau acestea momente suficient de istorice şi de patriotice pentru a restaura Ziua Naţională?

Numai că dezbaterile despre noua zi naţională a României s-au suprapus peste perioada în care Regelui Mihai i se interzicea să revină în ţară. Când ultimul şef de stat supravieţuitor al celui de-al doilea război mondial era fugărit de haidamacii lui Iliescu pe şoselele patriei. Era vremea consolidării noii puteri emanate. Experimentatului politruc moscovit, târşit în mîncătorii de cadre, i-a fost clar că nu trebuie să cedeze un pas. Partidul bolşevic îl învăţase că orice slăbiciune poate fi fatală în lupta cu duşmanul de clasă. Nu o punte peste comunism şi restabilirea legăturilor cu trecutul, ci continuitate cu comunismul, trecerea lină şi înaintarea neabătută spre perestroika. Aceasta era misiunea! Tot ce era legat de Regalitate, de Casa Regală, trebuia de aceea demonizat. Aşa s-a ajuns şi la monstruozitatea actualei steme naţionale, în care vulturul a fost chelit de coroană, spre disperarea tuturor specialiştilor în heraldică.

Cum 23 August sau 1 Mai erau chiar prea de tot, prea cusute cu aţă roşie, cum puciul din 22 Decembrie era în dispută cu martiriul din 21 Decembrie şi alegerea ar fi ridicat probleme de legitimate, s-a ajuns la 1 Decembrie, o sărbătoare care nu deranja pe nimeni. Dimpotrivă, era numai bună pentru reactivarea privighetorilor neamului, rămase orfane, fără ilustrul Popou, ciuruit în Evenimente, şi sinistra lui soţie.

Aşa ne-a căpătuit Iliescu, peste toate belelele, şi cu o zi naţională siberiană. Ca să ţinem minte de unde ni se trage.

0 comentariu

Mircea S 20-08-2010 - 18:49

in Slovacia adunatura nazisto-sovina a fost data la o parte de la guvernare…asa ca nu e nici o problema.

naex 08-09-2010 - 10:38

Mi se pare ca sant cam multe vizite[desinteresate] ale oficialitatilor maghiare in statele din jur.SS-ar putea ca la un moment dat tarile din jurul Ungariei sa se sature de aceste sicanari si sa ia masuri mai dure.Ii cam mananca in cur pe unguri si s-ar putea ca pana la urma sa-i scarpine cei din jur.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult