Acasa Opinii De cate ori moare domnul Lazarescu

De cate ori moare domnul Lazarescu

scris de Ziua Veche
6 afisari

Moartea Domnului Lazarescu a fost doar un film de succes. Medicii de familie, care din joia mare nu mai dau trimiteri si nu mai scriu retete gratuite si compensate, n-au vazut filmul. Pare ca nici guvernantii nu stiu de domnul Lazarescu. Administratorii acestei tari au vorbit vreme de 20 de ani despre reforma Sanatatii, foarte rar au recunoscut ca sistemul este subfinantat, au numit managerii pe criterii politice, au desfiintat (Eugen Nicolaescu) si reinfiintat (Ionut Bazac) “feudalii din spitale”, au inventat noi taxe, dar nimic nu s-a reformat.

In 20 de ani s-au succedat la Sanatate 20 de ministri.

 Acum, medicii de familie sustin ca prin noul Contract-cadru elaborat de Casa de Asigurari de Sanatate vor da faliment. Si s-au gandit sa pedepseasca obiectul muncii: pacientul, care nu este suficient oropsit de sistem. Despre ce vor face amaratii a caror viata depinde de o hartie – fie ea trimitere sau reteta, nu spune nimeni nimic. Despre cei care nu-si pot permite sa renunte o zi la medicamente.

Ar fi necesara, insa, o dezbatere, despre eficienta muncii medicilor de familie si profesionalismul lor. Cati dintre ei isi viziteaza pacientii suferizi la domiciliu? Cati dintre ei isi respecta programul de consulatii? Cati scriu o trimitere la specialist cand problemele ii depasesc? Cati detecteaza semnele unei boli grave si iau masuri? Cati isi cunosc pacientii?

 Eu, de exemplu, am fost inscrisa la un medic de familie, pe care nu l-am intalnit niciodata, si care si-a predat “portofoliul de pacienti” unui alt medic. Nu mi-a dat nimeni nici macar un telefon, nici macar nu stiu cum se numeste/arata noul doctor in ale carui evidente sunt/am fost. O fi crima ce fac doctorii de familie, carora oamenii simpli obisnuiesc sa le spuna: “Saru’mana domnu’ doctor”? Teoretic, medicii de familie au, probabil, dreptate. Si argumente. Dar nu pot da in cap oamenilor bolnavi pentru ca un sistem nu functioneaza sau pentru o reglementare prost facuta de guvernanti.

 Cu riscul de a fi scris o opinie usor mistica, fiind totusi in Saptamana Patimilor, mi-as permite sa intreb: medicii de familie stiu cand este „ziua lor” in calendarul crestin-ortodox? Pe 31 ianuarie sunt sarbatoriti Sfintii doctori fara de arginti Chir si Ioan, iar pe 1 noiembrie sunt Sfintii mucenici doctori fara de arginti Cosma si Damian.

Juramantul lui Hipocrate, cuprinzand indatoririle morale ale unui medic in exercitarea profesiunii sale, valoreaza pare-se pentru unii medici tot atat cat si pentru senatori si deputati cel rostit la investire. Amintesc doua fraze din juramantul depus de fiecare doctor: „Atat cat ma ajuta fortele si ratiunea, prescriptiunile mele sa fie facute numai spre folosul si buna stare a bolnavilor, sa-i feresc de orice dauna sau violenta” si “Daca voi respecta acest juramant si nu il voi calca, viata si arta mea sa se bucure de renume si respect din partea tuturor oamenilor; daca il voi trada devenind sperjur, atunci contrariul”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult