Acasa Opinii De ce bat basarabenii drumul Moscovei? Alianta pentru Integrare Europeana ar trebui sa-si respecte numele

De ce bat basarabenii drumul Moscovei? Alianta pentru Integrare Europeana ar trebui sa-si respecte numele

scris de Ziua Veche
4 afisari

Pana si Stratfor se mai inseala: in luna martie, prestigioasa agentie de analiza americana aprecia ca extinderea puterii Moscovei nu are in vizor neaparat Republica Moldova. Stratfor scria: “Al treilea grup din lista Rusiei consta din tari care nu au o importanta critica pentru Kremlin, insa Moscova simte ca ar putea fi controlate cu usurinta datorita vulnerabilitatilor lor de ne-evitat. Aceste tari – Moldova, Kirghizstan, Tadjikistan si Armenia – nu sunt importante din punct de vedere geografic, politic sau economic si sunt atat de instabile incat Moscova isi va putea consolida controlul asupra lor cu repeziciune. Unele dintre aceste tari se afla deja sub control rus, in lipsa unui efort concentrat din partea Moscovei, insa instabilitatea lor naturala si slabiciunea lor le pot face sa fie o problema mai mare decat merita”. Totusi Moscova nu isi ia ochii de pe Chisinau. Fiecare pas sau fiecare cuvant al politicienilor de peste Prut care seamana a apropiere de Uniunea Europeana sau a indepartare de Rusia este taxat imediat.
Metodele rusesti aplicate Republicii Moldova fac parte din categoria “soft” – asa cum este inteleasa la Moscova. Embargou pe exporturile de la Chisinau, amenintari permanente, mici santaje… Insa metoda favorita a Kremlinului ramane divide et impera. Politicienii de la Chisinau nu au reusit sa se rupa cu totul de Rusia. Exista inca perceptia ca problemele de la Chisinau isi gasesc rezolvarea la Moscova. De aici, din aceasta perceptie falsa, porneste slabiciunea politicienilor de dincolo de Prut. Majoritatea lor se bulucesc la portile Kremlinului pentru obtinerea caftanului de presedinte. Inghesuiala asta face ca Moscova sa aiba de unde sa aleaga, sa ii impinga pe unii in bratele altora, sa-i incaiere pe unii cu ceilalti. Daca ar fi lasat unul singur sa rupa portile Kremlinului situatia ar fi mai clara – si alegatorii ar sti ce sa aleaga.

Alianta pentru Integrare Europeana nu ar prea avea ce sa caute la Moscova. Sau daca tot se gasesc unii care sa bata drumul pana acolo, macar ar trebui schimbat numele aliantei. Republica Moldova are pe 5 septembrie un test pre-electoral. Referendumul va fi o radiografie a alegerilor ce vor urma in toamna asta. Iar mai spre toamna basarabenii vor avea din nou de ales – asa cum au tot avut in ultimii 20 de ani – intre Occident si Orient. Alianta pentru Integrare Europeana ar trebui sa ramana unita – pentru ca basarabenii sa aiba de unde sa aleaga Occidentul.

0 comentariu

roman 16-08-2010 - 14:46

basescu e un tradator si e vandut ungurilor

cercetas 16-08-2010 - 22:43

Tancurile sa treaca pe acolo unde apar steaguri unguresti si sa traga in steaguri cu proiectile de manevra, pana cad jos steagurile si apoi sa le calce bine cu senila, caci ce nevoie avem noi de steaguri unguresti, nu?

cercetas 16-08-2010 - 22:48

Caci teritoriul est al romanilor si Romaniei, si nicidecum al Ungariei, chiar daca proprietarii l-au cedat Ungariei fara despagubiri si au pus in semn de luare aminte cate un steag unguresc.

radu 19-08-2010 - 16:59

… va fi base prezident si boc premier, fiti linistiti ca nu se va atinge nimeni de unguri !! .pdl este membu ppe iar orban de la unguri este vice acolo, Nimeni nu misca-n front. Mai ceva ca la armata ruseasca!!!. Asa ca……

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult