Acasa Opinii De ce dracu va luati banii la Cotroceni?

De ce dracu va luati banii la Cotroceni?

scris de Ziua Veche
4 afisari

 

 

. De ce dracu isi iau unii angajati de la Presedintia Romaniei salariul? In frunte cu Basescu. De ce? Este a doua oara, in decurs de doar trei zile, in care a trebuit sa aflu de pe siteuri oficiale sau neoficiale de peste Prut ce mesaje a trimis si ce masuri a mai luat Traian Basescu. Nu stiu cine se ocupa de siteul Adminstratiei prezidentiale de la Bucuresti. Sincer sa fiu, nici nu ma intereseaza cum ii cheama pe indivizi. Vreau doar sa li se taie din salariu perioada in care m-au lipsit de informatii oficiale, in calitate de simplu cetatean.


Din data de 23 august, de cand am fost anuntati ca Traian Basescu „se afla intr-o scurta perioada de odihna”, nu a mai aparut nici o informatie. Nu zice nimeni ca nu trebuie sa se odihneasca presedintele. Sa dea Dumnezeu sa se odihneasca cat mai mult si mai bine! Cu cat mai mult, cu atat mai bine pentru romani! Dar daca presedintele se odihneste si, in acest timp, mai binevoieste sa mai dea semne de viata, de ce nu suntem si noi anuntati? Sa intelegem ca la Cotroceni se merge pe principiul: „cand pisica nu-i acasa, soarecii joaca pe masa”?

Intamplator sau nu, verific zilnic ce se intampla cu cealalta Romanie, Republica Moldova. In primul rand, asa am aflat ca, pe 27 august, cu ocazia Zilei Independentei, Traian Basescu a trimis o scrisoare omologului sau Mihai Ghimpu, din care citez: ” Declaratia de Independenta din 27 august 1991 marcheaza un moment istoric pentru locuitorii Republicii Moldva carora, alaturi de libertatea mult asteptata, le-a fost recunoscut dreptul de a-si declara apartenenta la poporul roman, de a vorbi limba romana si de a cunoaste adevarata istorie a neamului caruia ii apartin. In calitatea Dumneavoastra de semnatar al acestui document fondator, sunt convins ca cea de a 19-a aniversare va aduce o motivatie suplimentara pentru a depune, ca si pana acum, toate eforturile pentru consolidarea democratica si apropierea europeana a Republicii Moldova”.

Oare nu era important ca si romanii din dreapta Prutului sa afle acest mesaj? Bineinteles ca era, numai ca oamenii de la „presidency.ro” (n.a. – nu stiu cine a avut „senzationala” idee sa aleaga numele domeniului de internet) nu au catadicsit sa ne spuna si noua. Sper ca nu au avut proasta inspiratie sa ia de buna aberanta afirmatie basesciana ca 99% dintre romani sunt „manelomani”. Mai sunt unii care chiar nu agreeaza tiganeala lui Basescu, ci ii intereseaza si ce se mai intampla cu ei si cu romanii, in general, fie ca sunt in Tara sau in afara actualelor granite.

In al doilea rand, azi, 30 august, am mai aflat ca „Presedintia Romaniei va transmite prin intermediul Presedintiei Republicii Moldova circa 200 tone de ajutoare umanitare pentru populatia care a avut de suferit in urma inundatiilor din vara curenta”. Anuntul l-am gasit pe „presedinte.md” (n.a. – parca suna a limba romana, spre deosebire de siteul cotrocenist). „Decizia respectiva a fost anuntata de Presedintele Traian Basescu intr-o convorbire telefonica cu Presedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, care a avut loc la 29 august. In cadrul discutiei Traian Basescu i-a comunicat lui Mihai Ghimpu ca ajutorul format din 110 tone de grau, 60 tone de faina alba si 30 tone ulei de floarea-soarelui vor fi transportate spre Republica Moldova cu 10 TIR-uri la 2 septembrie curent. Mihai Ghimpu i-a multumit Presedintelui Romaniei si poporului roman pentru ajutorul acordat si l-a asigurat ca toate produsele transmise vor fi repartizate populatiei sinistrate in cel mai scurt timp. In cadrul dialogului, Presedintele Mihai Ghimpu a mai mentionat ca ajutorul transmis de Presedintia Romaniei este un suport considerabil pentru familiile sinistrate, care in urma inundatiilor si-au pierdut nu numai locuintele, dar si toata averea acumulata pe parcursul vietii de catre acesti cetateni. Acesta este deja al doilea ajutor umanitar de proportii, acordat de autoritatile de la Bucuresti Republicii Moldova pentru populatia sinistrata. In primul caz, in urma convorbirii telefonice din 9 iulie 2010 dintre Mihai Ghimpu si Traian Basescu, Romania a oferit materiale de constructie pentru edificarea sau reparatia caselor din localitatile inundate. Actualmente aceste materiale de constructie sunt aduse in Republica Moldova”.

O buna perioada, am apreciat interesul si deschiderea pe care Traian Basescu le-a manifestat fata de romanii din afara granitelor. Am crezut ca sunt chiar sincere si au drept scop renasterea nationala a acestora si o mica reparatie morala. Din pacate, a fost doar o impresie. In calitate de „presedinte al tuturor romanilor”, asa cum s-a autointitulat Basescu, nu poti sa vorbesti despre grija fata de limba romana, atat timp cat tu iti bati joc de ea, stalcind-o zilnic. Nu poti sa vorbesti despre preocuparea legata de pastrarea identitatii nationale a tuturor romanilor, atat timp cat distrugi cu buna stiinta Romania: promovezi exodul propriilor cetateni, distrugi sistemul de educatie, condamni la moarte propriul popor, prin sprijinirea unui guvern imbecil care desfiinteaza sistemul de sanatate publica si desconsidera doua dintre cele mai importante elemente ale statalitatii Romaniei – Biserica si Armata. Si, nu in ultimul rand, nu poti sa fii „presedintele tuturor romanilor”, daca, hahaind prosteste, te bati pe burta cu Laszlo Tokes, care doreste dezmembrarea teritoriala a Romaniei.

 Daca Basescu distruge Tara, care ar trebui sa fie exemplu si „magnet” pentru romanii care traiesc peste granitele trasate impotriva vointei lor, cum vor putea acestia sa fie impulsionati? Care sunt valorile la care ar putea sa adere? Nu este suficienta fluturarea beneficiilor valorilor euro-atlantice. Daca romanii din UE nu au parte de acestea, din cauza impotentilor care ii conduc, de ce s-ar inghesui ceilalti sa ia de bune promisiunile pe care Traian Basescu le face de la Cotroceni?

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult