Acasa Opinii De ce va recâştiga preşedintele de până acum?

De ce va recâştiga preşedintele de până acum?

scris de Ion Petrescu
1.295 Afisari
Peste Ocean, Centrul Pew Research a difuzat rezultatele unui nou sondaj de opinie, ce  contrazic afirmaţiile conform cărora preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite nu va mai primi încrederea alegătorilor, pentru un al doilea mandat.
Ion PetrescuÎn ciuda economiei stagnante şi a nemulţumirii largi, privind starea de fapt a ţării, Barack Obama are un avans considerabil faţă de Mitt Romney. Acum, Obama se bucură de sprijinul a 50% dintre votanţi, faţă de Romney, ce nu poate conta decât pe 43% dintre  alegătorii înregistraţi la nivel naţional. Chiar dacă, de-a lungul acestui an, Obama a condus doar cu o marjă subţire, la fiecare nou sondaj de opinie, nu există nici o tendinţă clară în favoarea candidatului republican.
Sondajul amintit, iniţiat de Centrul de Cercetare Pew pentru Oameni şi Presă, realizat între 28 iunie şi 9 iulie 2012, cu participarea a 2.973 de adulţi, inclusiv 2.373 de alegători înregistraţi, constată că Romney nu a profitat de avantajul iniţial, ca potenţial cel mai bun candidat capabil de a îmbunătăţi economia. Mai mult, el a pierdut teren, pe această temă, în ultima lună.
Decizia Curţii Supreme de Justiţie cu privire la Legea 2010 vizând accesibila asistenţă medicală pare să fi avut un efect redus asupra campaniei prezidenţiale din acest an. 51% dintre americani au exprimat o opinie favorabilă instanţei, în timp ce 37% au o vedere nefavorabilă, cu opt procente mai mult decât în luna aprilie. Cele mai multe opinii negative? Sunt în rândurile alegătorilor republicani, ostili legii iniţiate de Barack Obama.
Dar, chiar şi în rândurile republicanilor  opiniile se schimbă. Cu trei luni în urmă, raportul atitudinilor pro şi contra Curţii Supreme de Justiţie era de 56% la 25%. Acum este de 51% la 38%.
Dinamica actualei campanii prezidenţiale s-a schimbat puţin în ultimele luni, în ciuda dezbaterilor publice ample, pe tema deciziei instanţei privind Legea de îngrijire a sănătăţii. Alegătorii independenţi sunt parţial cu Romney, în proporţie de 46%, în timp ce 45% dintre ei vor vota cu Obama. La nivelurile americanilor cu simpatii pentru cele două mari partide, 88% dintre democraţi şi 89% dintre republicani, vor vota pe candidatul partidului lor.
În timp ce Romney are sprijin aproape unanim la baza formaţiunii politice republicane, el continuă demersurile de atragere a noi simpatizanţi. Centrul Pew Research precizează cădoar 34% din alegătorii lui  Romney îl sprijină puternic, comparativ cu 64% dintre susţinătorii lui Obama. Totuşi, şapte din 10 simpatizanţi ai candidatului republican susţin că mai au timp de gândire, până la alegeri.
Electoratul rămâne profund nemulţumit de modul în care merg lucrurile în Statele Unite. Doar 28% dintre alegătorii înregistraţi spun că sunt mulţumiţi de condiţiile interne, în timp ce două treimi, mai concret 67% sunt nemulţumiţi. Un raport de forţe neschimbat în  ultimele luni.
Rapoartele privind numărul mic al locurilor de muncă, nou create, nu au trecut neobservate de către public: 51% dintre intervievaţi spun că au auzit mai mult veşti rele despre situaţia unor noi posturi în diferite domenii de activitate. Iar 40% nu se sfiesc să declare că ştirile economice globale sunt cele mai multe negative. În mod paradoxal, aceste evaluări nu sunt mai rele decât au fost acum o lună, şi nu au un efect negativ asupra impresiilor privind performanţa lui Obama.
Situaţia locurilor de muncă rămâne problema numărul unu pentru alegătorii americani. Culmea este că niciun candidat nu are un avantaj clar în această privinţă: 46% dintre intervievaţi cred că Romney ar putea îmbunătăţi starea actuală, în timp ce 42% spun că Obama poate face o treabă mai bună, pentru a genera noi posturi, în diferite sectoare ale economiei.
Mitt Romney a pierdut teren, faţă de luna trecută, pe problema economiei. Avantajul de opt puncte, pe care l-a  avut în iunie, fiind atunci identificat drept candidatul mai în măsură pentru a îmbunătăţi economia, s-a modificat.  Acum, 48% dintre intervievaţi speră că Obama poate perfecţiona condiţiile economice, în timp ce 42% se declară în favoarea lui Romney.
Comparativ, din 12 probleme supuse atenţiei intervievaţilor, ei îl văd pe Romney, mai puternic decât Obama, doar la… reducerea deficitului bugetului federal. Asta în timp ce Obama are avantaj pe alte opt teme! În proporţie de 60% – contra 30% -, Obama este văzut ca un candidat ce s-ar descurca mai bine cu problemele oamenilor  săraci. Apoi, 50% – versus 36% – dintre alegători afirmă că Barack Obama reflectă mai bine punctul lor de vedere, cu privire la aspectele sociale, cum ar fi dreptul la avort şi cele ale homosexualilor.
Obama are 12 procente în plus la aprecierea sa drept candidatul mai în măsură să apere Statele Unite împotriva atacurilor teroriste şi să se ocupe cu problemele energetice ale naţiunii. Priviţi, din nou, reperele mai sus menţionate, de departajare a celor doi candidaţi la alegerile prezidenţiale din Statele Unite. Probabil că o să acceptaţi valabilitatea cvasitotalităţii lor şi la cele similare din România. Indiferent cine vor fi candidaţii.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS