Acasa Opinii Demantelarea manipularilor pe tema Brexit

Demantelarea manipularilor pe tema Brexit

scris de Doru Dragomir
6 afisari

Florin Citu a intervenit si el in sensul demantelarii ataculul grosier de manipulare la care a fost supus publicul in ultimele 48 de ore pe tema Brexit. Sa ii rugam pe toti colegii nostri jurnalisti si formatori de opinie sa ni se alature in acest efort.

Dragoș Paul AligicăIn acest moment publicul este sub atac masiv al unei combinatii de ticalosie manipulatorie dirijata si incompetenta profesionala. Acum e momentul sa ne facem datoria, interpunand o masura de rationalitate intre public si interpretarile ce vizeaza deliberat distorsionarea perceptiei publice. Iata ce spune Florin despre doua meme foarte eficiente capacitate de mass media complice:

„Ce usor va manipuleaza baietii. A aparut informatia care spune ca la cateva ore dupa votul Brexit cetatenii britanici au intrat pe google si se intrebau ce este UE si ce se intampla daca plecam. Unde este manipularea? Presa „independenta” a luat aceasta informatie si a prezentat-o ca pe o caracteristica a celor care au votat „leave”. Asta desi google nu are cum sa prezinte aceasta informatie. Si uite asa propaganda socialistilor de la Bruxelles mai scuipa o mizeri si multi sunt gata sa inghita ce scuipa baietii aia.

In plus o crestere de 250% baieti nu inseamna nimic daca baza este aproxiamtiv zero (adica nimeni nu cauta „ce este UE” pana in ziua votului sau daca se faceau cautari zilnice dar putine). Eu nu cer jurnalistilor sa inteleaga statistica dar nici sa manipuleze ordinar. De exempu ” Brexit: Britanicii cauta frenetic pe Google ‘ce este UE’ dupa ce au votat sa o paraseasca” (manipularea este in partea a doua a titlului).

Apropo. In alte tari nu s-a observat acelasi trend, intrebari care sa aiba legatura cu UE, destramare UE etc? Google trends arata ca nemtii isi puneau aceleasi intrebari la cateva ore dupa Brexit. Era asa de greu sa preia cineva informatia corect?

P.S.un alt exemplu de manipulare in titlu „Apar efectele votului de joi din Regatul Unit: Moody’s a retrogradat ratingul Marii Britanii / Analist: Brexitul va fi un act de auto-mutilare economica cu ramificatii globale „. Dar in text scrie clar ca nu este vorba despre rating ci de perspectiva, si nu a ratingului ci a creditului etc…Bine, nu stiu cine mai are incredere in ce debiteaza agentiile de rating, dar asta este alta discutie..

P.P.S Google trends spune clar ca a fost un „spike in search” atat”

Asta spune Florin. Mai atrag si eu atentia cu privire la alta mema manipulatorie de mare succes. Chestia cu care zice ca UK a pierdut in primele ore nu stiu cat echivalentul contributiei la UE etc etc datorita ratei de schimb. Mema apare sub multe forme, in Romania cea mai de succes forma a ei e aia data de Guy Verhofstadt. Realitatea este ca oricine poate merge pe historical exchange rates (vezi link) si poate poate vedea cu ochii lui in mod comparativ si istoric ce cresteri si caderi au avut loc in relatie cu toate devizele si poate intelege simplu despre ce magnitudini si comparatii e vorba.

Repet: daca acum nu ne facem datoria si indiferent de partipriuri si ideologii si ambitii personale nu ne interpunem intre cititorii nostri si atacurile de manipulare la care sunt supusi, cel putin sa nu participam cu stiinta sau nestiinta la aceasta mare, imensa porcarie.

Florin Citu: „Update pentru postul cu google trends. In zona Londra au fost cele mai multe cautari cu „what is EU?”, zona unde in majoritate s-a votat „Remain”.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult