Acasa Opinii Demisia lui Oprea sau scuturarea copacului

Demisia lui Oprea sau scuturarea copacului

scris de Marin Neacșu
0 afisari

După mine, demisia lui Oprea din UNPR este evenimentul politic al anului. Nu importă că tot el va conduce de facto – cât va mai putea – cel puţin o vreme, nu contează că a fost lăsat înlocuitor la comandă Onţanu generalul de hârtie… igienică, care numai moacă de mare conducător de oşti nu are, demisia lui Oprea de la cârma partidului este un semnal pe care fiecare îl interpretează cum vrea, dar este semnalul că începe o nouă epocă în viaţa politcă românească.

Marin NeacsuVrem nu vrem, izmenar sau general, Oprea a fost un mare bolovan politic, un bolovan de care s-au împiedicat toate guvernele de când a apărut UNPR. Unele l-au luat în căruţă, altele au incercat să îl ocolească, dar nici unul nu l-a spart.

Dar de ce, măi Opreo?

Oprea ne spune că gestul este unul de dragoste faţă de partid, şi l-a făcut pentru a nu fi aruncată anatema anchetării sale, asupra UNPR copilul lui de suflet, opera lui şi lumina naţiunii. Dar dacă e aşa, eu l-aş întreba de ce acum şi nu imediat ce i s-a deschis dosarul , de ce la atâtea luni după, şi mai ales de ce abia acum imaginea lui pătează imaginea partidului, dar până acum aceasta a fost imaculată? Păi să recunoască Oprea aşa simplu că a ajuns să fie o povară pentru partid, el, lumina luminilor? I don’t buy it!
Unii ar spune că prin asta Oprea a demonstrat că este un om de onoare. Hai să fim serioşi, Oprea şi onoarea sunt ca şinele de cale ferată.
Alţii ar spune că a primit ordin să tragă pe dreapta şi neavând Gigină în faţa maşinii a fost nevoit să se conformeze. Da, este o parte de adevăr aici, întrebarea este însă cine l-a tras pe dreapta, pentru că nu oricine îl poate trage pe dreapta pe Oprea. A doua întrebare este pentru cât timp. A treia întrebare este dacă e doar mustrat, amendat, dacă i se suspendă permisul o perioadă sau îl pierde definitiv? Ei bine, asta depinde de gravitatea faptelor, iar eu înclin să cred că a fost tras pe dreapta tocmai pentru ca faptele să fie mai puţin grave. O să mă explic.
Mulţi ar fi tentaţi să spună că va plăti pentru Gigină, alţii că plăteşte pentru Colectiv, alţii că plăteşte pentru Audi, pentru Jacuzzi, sau mai ştiu eu ce găinării. Păi vorba cuiva, pentru aşa ceva nu se dă jos din pat nici un procuror. Ca să poţi spune tot ce a făcut Oprea pe lângă lege de la trecerea în rezervă până în prezent, ar trebui să scrie toţi “savanţii”din fotbal cărţi non stop până cad zidurile Jilavei. Nu au toţi verii Becali oi câte dosare ar trebui să i se facă lui Oprea. A menţiona una sau câteva din ele ar fi un gest de discriminare şi o mare nedreptate faţă de celelalte.
Unii spun că “ întoarcerea lui Beja “ nu este întâmplătoare, că şi acesta ar fi fost “sacrificat” pentru a se ajunge la un peşte mai mare şi probabil va beneficia de iertare dacă spune tot ce ştie, nu pentru că alţii nu ar şti, dar pentru că e nevoie de “mărturii” ca să poţi învinui pe cineva de ceva ce ştii că a făcut dar nu poti dovedi. Este un sâmbure de adevăr, pentru că aşa cum toţi cei cu care a cooperat Oprea au căzut cu ajutorul lui, şi el va cădea mai uşor cu ajutorul unui fost apropiat, mai ales că e vorba de nişte mineriade, acolo unde… de mult se spune că a fost mână “militaro- securistă” dar pe atunci se dădea vina pe Vadim. Ete că Vadim nu mai e, a rămas Oprea. Săracu Vasile ce palmă a luat atunci.

Şi totuşi de ce cade şi de ce acum ?

Părerea mea, este că pe Oprea l-a pierdut orgoliul. A crezut, încă mai crede şi mai ales mai speră, că nu poate fi atins pentru că el a făcut afaceri cu toate partidele, cu toţi preşedinţii de partid, are protocoale semnate cu fiecare guvern la care a participat, discuţii “tete-a-tete” cu toţi preşedinţii de partide, de ţară, premierii care au condus de când a înfiinţat el UNPR-ul, başca afaceri, dinainte, grade şi doctorate date tuturor reprezentanţilor clasei politice de toate culorile. A crezut că asta îl va ţine mereu la suprafaţă, ca undelemnul. Cu un singur preşedinte nu a apucat să discute prea mult tete-a- tete şi nici să semneze convenţii şi protocoale, nici să îl facă doctor, pentru că acesta nu are nici un partid în spinare, nu are nici o obligaţie faţă de nici un partid, deci nu poate fi “sensibilizat” de colegi. Acesta nu se teme decât de cei care l-au pus, de servicii şi de justiţie, dar cum serviciile şi justiţia sunt direcţionate, chiar subordonate tot de cei care l-au pus, ştie că pe el nu îl poate constrânge nimeni din ţara asta. Ghinion de neşansă pentru Gabriel.
Să fie ăsta sfârşitul lui Oprea? Nu ştiu, înclin să cred că nu, va rămâne în continuare liber, orice s-ar întâmpla nu va fi împuşcăriat, cel mult va fi ţinut pe dreapta ŞI ASTA PENTRU CĂ ÎN ORGOLIUL SĂU A CREZUT CĂ E INTANGIBIL şi a continuat să joace la două capete, ba că merge pe liste cu PSD-ul, ba că el sprijină politica preşedintelui ţării. Ei bine, cu Iohannis nu ţine. La el, dacă eşti cu el, dansezi pentru el, cânţi pentru el, te îmbeţi pentru el, cum a făcut Orban, nu te ţii de mână cu Dragnea, îl pupi pe Ponta şi te uiţi la Cotroceni. Asta e greşeala lui Oprea, a crezut că poate juca şi cu Iohannis cum a jucat cu ceilalţi.

Shacking the tree

Şi totuşi rămâne întrebarea de ce şi-a dat demisia de la conducerea partidului? Ei aici e marea problemă. Lui Oprea i se mai instrumentează un dosar în afară de cel cu girofarul, este vorba de cel legat de relaţia cu DIPI. Bineînţeles că gulgutele cu maşina şi Jacuzzi sunt de faţadă, problemele sunt mult mai complexe şi sunt legate de amestecarea serviciilor secrete ale MI şi MApN în activităţi în folosul … UNPR , recte Oprea. Că domnul Oprea construise un sistem de “pază şi protecţie” militarizat propriu care în unele cazuri, de mulţi ani, preluase obiective de pază ale Jandarmeriei, se ştia de mult, dar s-au închis ochii. Ce mai făcea acest serviciu şi altele, inclusiv cele oficiale în folosul lui Oprea şi deci al partidului său, se ştia dar se păstra tăcerea, pentru că toţi cei care au tăcut până acuma erau ţinuţi în lanţul politic al majorităţii la care partidul lui Oprea punea osul.
Ei bine, de data asta se pare că cineva, nu spui cine, a decis să scuture mai tare pomul pentru că poama se ţinea bine agăţată în încrengăturile Marelui Copac al cârdăşiilor politice şi nu voia să cedeze. Acum însă când se pune problema ca întregul partid să fie amestecat în acest dosar care miroase până la Polul Nord a trădare şi folosirea seviciilor interne în interesul unui partid, Oprea a fost nevoit să se lepede de Satana, pentru că aşa e mai bine pentru toţi. Una e să scrie în dosar că serviciile secrete ale MI şi Armatei au fost folosite în interesul unui partid politic, ceea ce ar însemna decapitarea sau practic decimarea celor două servicii, alta să se spună că un vice-prim- ministru a abuzat de funcţia de vicepremier pentru probleme de apărare şi interne, plimbându-se cu maşina cumpărată de un serviciu secret. Un fleac. Aşa că a fost nevoie să fie despărţit Oprea de UNPR pentru ca acuzaţiile, să se refere numai la Oprea, beneficiarul informaţiilor să fie “oficial” doar Oprea, vina serviciilor fiind astfel trecută în spinarea a doi-trei şefi impactul mediatic, dar şi efectele să fie mai bânde şi asta, cu adevărat şi pentru prima oară, în INTERES NAŢIONAL. Se poate spune că până la urmă interesul naţional l-a doborât pe Oprea din fruntea partidului, bineînţeles nu din voia lui, ci pentru că aşa e mai bine pentru ţară. Este LMC că vor fi maziliţi nişte capi ai celor două servicii implicate în relaţii prea intime cu Oprea, dar nu va fi dezonorat întregul sistemu. Se vor găsi motive de suprafaţă, vor cădea toţi cei care l-au ajutat şi slujit pe anumite funcţii, pentru că e nevoie de oameni noi la timpuri noi, nu pentru că s-ar urmări pedepsirea vinovaţilor, pentru că şi cei care vor veni vor face la fel, dar pentru alt stăpân.

Ce va urma?

Şi cu toate astea eu rămân la părerea că Oprea nu va face puşcărie, va trage pe dreapta şi atât, va rămâne ca şi Berceanu, cu afacerile lui, dar nu va mai putea să schimbe majorităţi. În definitiv ăsta este scopul. Nu ştiu dacă va rămâne Onţanu la butoane, dar dacă ar rămâne UNPR ar ajunge cu adevărat de râsul lumii, nu pentru ce va face cu Onţanu la putere ci tocmai pentru că l-a lăsat pe el, cel mai “nevinovat” din toţi membrii la butoane. Cred că Nicolicea şi Bica râiază.
Odată cu plecarea lui Oprea de la şefia UNPR s-a terminat cu “unitatea” indestructibilă a partidului, parlamentarii, consilierii şi primarii vor cădea pe capete, nu sub securea lui Coko, ci la cea mai mică bătaie de vânt pentru că partidul este plin de frunze în vânt pe care îi ţinea împreună scutul Oprea. Acuma odată luat scutul din faţa partidului, “gradaţii” vor face după cum va considera fiecare că e mai bine ca să îşi scape pielea şi afacerile. De acuma fiecare cu propriul interes naţional.
Este interesant un aspect. La Ponta, a fost nevoie mai întâi să i se taie legătura cu partidul, ca să poată fi dat jos-şi cu ajutorul lui Oprea- şi abia apoi a pierdut şefia guvernului. La Oprea a fost nevoie mai întâîi să i se taie legăturile cu ministerele ca să poată fi dat jos de la partid. De ce? Pentru că pe Ponta îl sprijinea partidul, iar pe Oprea oamenii din administraţie. Ce ţi-e şi cu politica asta. Ştiu pe cineva, unu mic şi chel care îşi râde în barbă. Şi el a pus osul la reevaluarea lui Oprea şi a fost trădat. Nici el nu e străin de ce se întâmplă prin viaţa politcă acum. Doamne, ce alegeri vom avea, dar ce preludiu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult