Acasa Opinii Despre ce realitate vorbim?

Despre ce realitate vorbim?

scris de Ziua Veche
10 afisari

In Statele Unite Guvernul federal a inceput sa blocheze o intelegere intre doua firme private. Firmele Google si Verizon incearca sa puna pe picioare o afacere prin care sa poata fi limitata sau crescuta viteza de incarcare a unor pagini electronice. Cei care vor dori viteza mare si implicit multi vizitatori vor trebui sa plateasca – dar nu vor plati din propriul buzunar, ci vor percepe o taxa vizitatorilor. Drept urmare vor disparea foarte multe pagini. Industria media pe internet va fi dominata de mari concerne. Guvernul federal a intervenit pentru a pastra libertatea de exprimare si din aceasta cauza urmeaza o confruntare in justitie.

In Romania spatiul public este detinut de patru moguli de presa. De la radio, internet, print, televiziune – aproape toate mijloacele de comunicare publica sunt intrate pe mainile unuia dintre cei patru moguli. Deocamdata trusturile de presa arunca gratuit informatia pe piata romaneasca. Doar ca din cauza faptului ca trei dintre cei patru moguli de presa au si interese politice pe langa cele economice informatiile aruncate pe piata sunt distorsionate. Basescu nu este presedintele ideal, Boc este departe de a fi prim ministru si in general Romania da semne ca se apropie de definitia “stat esuat” – insa manipularile de presa mai degraba contribuie la aceasta apropiere.

Cei trei moguli de presa specializati in manipulare si incitare la violenta sunt rezultatul tranzitiei sociale de dupa 1989. Afacerile si banii lor nu sunt de fapt ale lor. Nici unul dintre bogatii Romaniei nu poate urma exemplul magnatilor americani care si-au donat jumatate de avere pentru imbunatatirea sistemului educational si de sanatate. Si nu o pot face din cauza faptului ca averile lor nu sunt ale lor. De fapt ei sunt o rezultanta a incrangaturii dintre structurile de partid si structurile serviciilor secrete comuniste care au privatizat averea Romaniei dinainte de 1989 in folos propriu. Modelul lor de afacere este simplu: iau de la stat pe degeaba, praduiesc, trag banii deoparte si ii impart cu cei care m-au ajutat. Apoi fie inchid intreprinderea si las oamenii pe drumuri, fie o dau inapoi statului sa se spele cu ea pe cap. Acest model nu este unul de afaceri, este unul de jaf. Iar pentru asta este nevoie de complicitate cu clasa politica si structurile de stat.

Modelul descris mai sus nu mai da rezultate in prezent. Probabil ca o sa aflam mai tarziu care a fost modelul de imbogatire din ziua de azi. Scosi din paine, mogulii zbiara prin intermediul presei pe care o controleaza. Basescu si gasca lui – care au sub control structurile statului – asteapta. Intre timp resursele financiare ale mogulilor li se scurg printre degete. La orizont nu se vede nici o privatizare profitabila, nici un tun cu intreprinderi de stat, nimic. Este o cursa contra cronometru. Mogulii nu au resurse sa reziste pana la sfarsitul mandatului lui Traian Basescu. Concluzia? Basescu trebuie sa zboare, este nevoie de un nou presedinte, un nou guvern – care sa reia vechiul model de afaceri-jaf.

De fapt pe nici unul dintre moguli nu-i interseaza cat de bine o duc romanii. Asta s-a vazut din toate afacerile lor din trecut. Pe moguli ii intereseaza sa reia controlul asupra clasei politice si asupra aparatului de stat. Miza este supravietuirea lor in calitate de oameni puternici, de sforari ai societatii romanesti. De aceea am avut parte in primavara de apelurile disperate ale televizunilor mogulilor: romani, iesiti in strada! Revoltati-va! Dati jos guvernul! Aici trebuie amintiti si liderii de sindicate care nu reprezinta interesele celor care muncesc, ci interesele mogulului care le-a pus Bentley la scara si piscina langa vila. Liderii sindicali care au avut rezultate slabe la rebeliunea din primavara au fost indepartati. Se asteapta rezultate mai bune la rebeliunea din toamna. Despre ce realitate vorbim?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult