Acasa Opinii Despre trădare şi minunatele ei feluri

Despre trădare şi minunatele ei feluri

scris de Ziua Veche
3 afisari

«Trădarea niciodată nu-nfloreşte. De ce oare? de-ar înflori n-ai mai putea să-i spui trădare», John Harington.


«Trădare ». Cuvânt de origine indo-europeană, este atestat în dicţionarele greceşti şi latineşti cu multiple semnificaţii.  Pentru a nu plictisi cititorii este interesant de a urmări parcursul acestui cuvânt încă de pe vremea Imperiului Roman şi cum a evoluat el în concordanţă cu modernitatea şi secolul 21.

Pentru a cunoaşte semnificaţia vastă a cuvântului «a trăda» să aruncăm o privire în dicţionarul latin şi  în DEX-ul folosit pentru studiul limbii române :

Dictionarul latin : traho, trahere, traxi,trasis, tractum (forma de bază), sensuri de bază, sensuri secundare si derivate :

1 a mulge vacile –  a trage laptele de la vacă ;

2. a trage – toarce lâna ;

3. a trage o fuga

4. a trage urmarea

5. a trage speranţă , nădejde,

6. a fugi,

7. a prelungi – a trage în lungime,

8. a atrage,

9. a agaţa cu ceva

10. sensul modern derivat : a agăţa pe cineva

11. a ridica

12. a delimita,

13. a extinde ceva

14. a extinde discuţia

15. a manipula – a trata un subiect

16. a judeca

17. a atinge

18. a apropia

19. a se opune

20. a denigra

21. a retracta

DEX ( ed. 1975) – epoca socialista si DEX –ul  modern(2009) sens de bază, sensuri secundare sau adiacente :

1. trădare de ţară

2. a înşela în mod voit şi perfid încrederea cuiva, savârşind acte care îi sunt potrivnice, pactizând cu duşmanul

3. a fi neloial faţă de cineva sau ceva

4. a se abate de la o linie de conduită

5. a dovedi inconsecvenţă faţă de o acţiune sau o idee

6. a  comite infidelitate în dragoste sau în căsnicie

7. a înşela

8. a nu mai funcţiona bine, cauzând dificultăţi

9. a trăda memoria cuiva

10. sau a-l trăda memoria (care nu mai funcţionează)

11.a se da de gol

12. trădare de stirpe, de neam

13. trădare de prieten

14. trădare în/de familie

15. trădareîn negoţ, afaceri

16. trădare de doctrină

17. trădare intelectuală

18. trădare din obicei

19. trădare din vocaţie

20. trădare de partid

21. trădare dogmatică

sens modern :

22.a trăda cauza

23.a trăda persoane

24.a abandona în mod perfid trecând la sau în partea adversă

25.a nu mai sluji ca înainte

26.a da de sminteală

27.a arata aşa cum este în realitate

28. a da de gol

29. a destăinui

30. a vădi

31. a vinde

….

Trădare – cuvântul ce marchează şi apasă societatea secolului 21 în nenumărate domenii: privat, social, profesional, politic. Lăsăm deschisă lista în completare cunoscătorilor şi doritorilor.

0 comentariu

Suparat 18-08-2010 - 16:58

Pina nu vom executa niste nemernici ca acest Cseke, treburile nu se vor indrepta in Romania. Toti isi fac de cap pt. ca stiu ca nimic nu li se poate intimpla.

Tzepesh 18-08-2010 - 19:46

Oamenii vin sa-si faca analizele acolo unde considera ei de cuviinta, daca ai auzit pana acum de drepturile pacientului. Pe de alta parte CNAS, aflata in coordonarea dumitale, impune conditii de lucru laboratoarelor private care nu aunimic de a face cu calitatea actului medical, Insasi folosirea expresiei „medic de laborator” in loc de „competenta esentiala” arata miopia celor din subordinea dumitale, intrucat in Franta, de exemplu, in laboratoare lucreaza EXCLUSIV biochimisti. Dar asta e colateral…De ce nu interziceti efactuarea analizelor de laborator pentru ambulator de catre laboratoarele spitalelor? Sa aleaga! In conditiile in care nu se vor face analize decat la cei internati, durerea dunitale nu mai exista. In timp ce povestea cu interzicerea dreptului la munca al medicilor, dupa ce le-ati scazut salariile, incepe sa miroasa a genocid!

Europeanuul 18-08-2010 - 21:36

se afla inpragul colapsului…

http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_20825/BBC-Sistemul-romanesc-de-sanatate-este-in-pragul-colapsului-in-timp-ce-liderii-politici-se-trateaza-in-strainatate.html

TATAZEUS 19-08-2010 - 19:35

Poate ca e un anumit nivel de conflict de interese care cred ca este si din cauza salariului la stat dar VREAU SA COMPARATI CHESTIA ASTA CU CONFLICTUL DE INTERESE PROMOVAT SI URMARIT DE POLITICENII ASTIA DE 2 BANI CARE FAC CAM ASA: DE PE POZITIILE PE CARE SUNT PUSI POLITIC ( FOARTE PUTINI DIN EI AU SI CEVA IN COMUN CU COMPETENTA) DIRECTIONEAZA BANII BUGETULUI SI AI OAMENIILOR LA ANUMITE FIRME ALE LOR SAU ALE PRTIDULUI LA PUTERE PRIN NISTE PSEUDOLICITATII CE NU POT SI NU VOR FI VERIFICATE DE CURTEA DE CONTURI CEA IMPOTENTA IAR DIN ACEASTA CAUZA SUNT MULTIPLE CARENTE IN SISTEMUL SANITAR SI IN CELELALTE. ASA CA VA ROG SA COMPARATI UN MIC CONFLICT DE INTERESE VERSUS DETURNAREA BANIILOR PUBLICI, ATENTAT LA VIATA,SIGURANTA SI EDUCATIA FIECARUIA, FURT IN FORMA CALIFICATA, FALS IN ACTE PUBLICE, ALCATUIRE DE GRUP INFRACTIONAL,ETC ASTA FARA SA MAI VORBIM DE CALITATEA MORALA EXECRABILA A ACESTOR INDIVIZI LIPSITI DE ORICE SCRUPULE; ASA CA UITATIVA INTAI IN GUNOIUL DI OCHIUL PROPRIU SI APOI LA PAIUL DIN OCHIUL ALTUIA

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult