Acasa Opinii Dezbaterea Ponta – Johannis. Câine surd la vânătoare

Dezbaterea Ponta – Johannis. Câine surd la vânătoare

scris de Marin Neacșu
50 afisari

A avut loc și marea dezbatere între Johannis și Ponta, cei doi candidați la scaunul din Cotroceni. Mulți spun că e o surpriză faptul că aceasta a avut loc, și când spun asta se referă mai toți la faptul că nu se așteptau ca Johannis să vină.

Marin-Neacsu-266x300Johannis a reușit sub acest aspect să provoace o mare surpriză și culmea este că a reușit să se surprindă singur, mai ales pe sine, pentru că a venit total ne pregătim probabil că primarul Klauss nu l-a anunțat nici pe candidatul Johannis că va veni la emisiune decât cu  o oră înainte de emisiune, sau probabil candidatul Johannis a fost anunțat de Rareș Bogdan că domnul Klauss a decis să îl trimită la confruntare.

Una peste alta, Klauss sau Johannis, a arătat, chiar dacă a venit,  că i-a fost frică, a venit practic numai pentru a arăta că nu îi e frică, dar a venit total nepregătit crezând că simpla lui prezență acolo e suficientă pentru a demonstra  că nu îi e frică și că e în stare să participe la o dezbatere cu Ponta. Dacă vreți, gestul sau prezența lui a fost la fel de inutilă ca și demisia lui Corlățean. Corlățean a fost demis de gura lumii, nu pentru că Ponta ar fi considerat că trebuia demis. La fel și Johannis,  a venit de gura lumii, dar fără efect real, fără să schimbe nimic, fără să vrea chiar.

La vânătoare fără gloanțe

Mergem mai departe, emisiunea a fost pregătită ca un tir pe ”performanțele” guvernului Ponta și nu pentru o discuție între doi candidați și sub acest aspect vina îi aparține în primul rând lui Johannis care nu a anunțat din timp că vine, ca să nu dea posibilitatea lui Ponta să se pregătească pentru el, dar nici realizatorilor să se pregătească pentru o dezbatere, nu un linșaj.  Trebuie spus că  cel mai bine în condițiile date s-a prezentat Ponta, care a fost pregătit să contracareze cu cifre și date toate posibilele lovituri pentru că el se aștepta să fie lovit.  Realizatorii au fost pe lângă tema normală a unei astfel de emisiuni. Johannis crede că dacă a venit a demonstrat ceva, a demonstrat că nu îi e frică, deci e bun de președinte. Ei bine nu, nu a demonstrat decât că nu știe nimic, nici măcar o cifră nici măcar o dată nici măcar cele legate de diaspora pe care a luat-o în brațe prefăcându-se că o apără fără a ști însă nici câți alegători sunt în diaspora, nici câte secții sunt nici legislația privind alegerile din diaspora. Înțeleg să încerci să  îți surprinzi inamicul neanunțându-l că vii, dar să nu te pregătești de loc și să vii să stai pe un scaun ca și cum ai sta într-o țeapă rigid, încleștat, constipat, luând paharul cu apă în mână ori de câte ori nu aveai replică, adică mereu, este deja prea mult și ar fi făcut mai bine dacă nu venea. Domnul Johannis  juca rolul lui Zorro apărând pensionarii, dar nu știa nici câți pensionari sunt, nici care este pensia minimă în România. Întrebat câți pensionari sunt, el răspunde cu grimasa deja cunoscută, ”sunt sigur că ne veți spune dumneavoastră domnule Ponta”ca și cum era ceva rău în faptul că Ponta avea datele trecute pe hârtii și era pregătit să răspundă. Nu numai că nu este rău, este chiar indicat, recomandat să folosești astfel de talkingpapers la astfel de dezbateri, din cauza se cer  subiectele discuțiilor înainte, nimeni nu are computer în cap să țină minte toate datele la toate posibilele întrebări. Este mult mai recomandat așa decât să faci referire la articole de legi care de fapt nu susțin ceea ce pretinzi că susțin, făcându-te astfel de râs, ca Johannis.

De unde nu e nici Dumnezeu nu cere

Practic Johannis  nu cred că a răspuns la două întrebări concret și la subiect. La primele 3 întrebări nu a răspuns deloc.  Adat răspunsuri absolut paralele cu întrebările, deși nu a avut nici o întrebare incomodă. La întrebările puse de Ponta pe cifre legate de numărul de alegători din diaspora pe care tot el îi invoca cu încăpățânare, sau la întrebările privind pensia soacrei despre care el pomenise într-o altă emisiune, răspunsul lui Johannis a fost invariabil: ”o să ne spună domnul Ponta”. La toate, întrebările, indiferent în ce domeniu erau începea prin a îl întreba el pe Ponta câte ceva, legat de lucruri în afara subiectului întrebării. Asta a fost strategia lui, nu știu cine i-a ales-o dar a fost nu doar prost aleasă ci și lamentabil realizată. Sub acest aspect Johannis nu a surprins pe nimeni, nici chiar pe cei mai ”înfocați” simpatizanți sau colaboratori a dat ”hisbestshot” de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

Ponta a venit pregătit. Știa unde vine, a bănuit pe ce se va pedala, știa că Realitatea nu este Antena 3 și nici România tv, așa că s-a blindat cu tot ce trebuia, inclusiv pe subiectul legat de așa zisa urechere a FMI privind angajamentele fiscale pe anul viitor. Mesajul este clar, FMI își exprimă dorința și speranța că aceste angajamente vor fi continuate, de teamă să nu pățească ce a pățit în Ungaria, dar dușmanii lui Ponta transformă asta în critică. Fiecare o vede cum îi convine.

Dezbatere sau șușanea?

În concluzie, ceea ce am văzut nu a fost o dezbatere de idei, principii și programe,  la un moment dat întâlnirea chiar prezenta aspecte din meciul  Mircea Giani Badea-motociclist, ci doar o întâlnire și atâta tot. Puteau să tacă tot timpul, să se uite unul la altul, să se încrunte, să se privească precum CassiusClay și Frazier,  efectul pentru alegător era același, adică nul. De fapt Johannis în afară de a se uita urât la Ponta, și a scrâșni din fălci nu a produs nimic. Culmea este că nu a venit pregătit nici măcar să îl incomodeze cu ceva concret pe Ponta. Nici măcar de atâta lucru nu a fost în stare. Dilentantism, amatorism, incompetență, lipsă de orientare, neinformat, crispat, acesta a fost Johannis, numărând secundele până la terminarea emisiunii, ca și când era nu constipat ci era deranjat la stomac și orice secundă  în plus însemna  o catastrofă. De 3 ori i-a atras atenția lui Rareș Bogdan că se depășește spațiul emisiunii, de parcă el era realizatorul și invitații nu se mai opreau din vorbit. Absolut dezastruos s-a prezentat Johannis.

Johannis director la Realitatea

Dar culmea emisiunii a fost la sfârșit când Johannis a auzit că Ponta va rămâne în continuare  fiind invitat în alt studio, la altă emisiune. Atunci domnul Johannis s-a comportat ca un copil mic supărat de faptul că părinții nu îl iau și pe el în oraș sau colegii nu îl bagă și pe el în echipa clasei deși știe că este habarnist. După ce a atras de 3 ori atenția lui Rareș Bogdan că a depășit spațiul emisiunii, nemaiputând practic să facă față, a sărit în sus de ce rămâne Ponta în continuare, ca și cum semnase  cineva contract cu el  să plece odată cu Ponta sau el făcea grila de programe a Realității și nu fusese consultat. Acest aspect a fost pur și simplu incalificabil. Abia după ce Rareș Bogdan i-a spus că Ponta nu e chemat acolo să îl bârfească pe el ci pentru a da ”socoteală” despre  guvernare, pentru că nu e așa, Ponta își anunțase din timp prezența, iar moderatorii pregătiseră niște întrebări pentru el și nu le-au mai putut pune datorită ”surprizei” făcute de chiar măria sa Johannis, abia atunci herr Klauss ”și-a dat acordul”ca Ponta să rămână în studio. Numai că Ponta din fair play, ca să evite orice alte discuții pe tema asta,  sau profitând de gafa și neam-prostia lui Johannis, nu a mai rămas nici el lăsând trăgătorii Realității cu gloanțele netrase.  Și uite așa, dacă Johannis a venit când a vrut el, și Ponta a plecat pe neașteptate dar el  măcar acoperit de prostia lui Johannis, justificat.

O întâlnire fără învingător

Toată  lumea se va întreba cine a câștigat întâlnirea. Ca mod de pregătire și prezentare la emisiune, Ponta deși și el a făcut greșeli, căzând în groapa lui Johannis, dar a ieșit repede din ea. Dar a făcut și Ponta o gafă de proporții, dovedind nu numai proastă inspirație ci și lipsa de educație, amintindu-i lui Johannis cât de umil a fost când a fost la el în birou. Eu dacă aș fi fost în locul lui Johannis l-aș fi întrebat dacă i s-a părut că am fost mai umil decât a fost el când era față de Băsescu, dar Johannis nu avea cum să îi spună așa ceva pe loc, poate la următoarele alegeri, dacă va mai candida, eventual ca independent. Aici Ponta a fost și grobian dar  și neinspirat pentru că a ridicat o minge la fileu adversarului dar cu Johannis nu era nici un risc.   În rest, emisiunea a fost o întâlnire între doi tipi care nu se iubesc și încearcă să se faulteze mai mult sau mai puțin elegant, nici o secundă nu a fost o dezbatere între doi candidați la scaunul prezidențial al unei țări civilizate.

Cei de la Realitatea se pot lăuda poate că au avut cel mai mare rating, că au reușit să îi aducă pe cei doi la aceeași masă, dar atât. În rest, s-a văzut clar, Lavinia Șandru a fost anti-Johannis, celelalte 3 dive ale Realității anti-Ponta emisiunea nu a fost pregătită, Rareș Bogdan chiar dacă l-a invitat pe Johannis la dezbatere nu a pregătit de loc această variantă acționând la fel cum a acționat și Corlățean în primul tur la prezidențiale. Când vrei  să realizezi  ceva, faci tot ce ține de tine să fii gata oricând pentru a pune în practică, având măcar întrebările pregătite pentru această variantă. La Rareș Bogdan nu s-a văzut acest lucru cum nu s-a văzut la Corlățean pregătirea primului tur al alegerilor în Diaspora. Așa că Rareș Bogdan ar trebui să scoată capitolul diaspora din grila de programe.

Ponta salvat de Johannis, Rareș Bogdan  făcut fleașcă pe neamț

Până la urmă Johannis l-a ajutat pe Ponta pentru că cei de la Realitatea erau pregătiți să îl încolțească pe Ponta, erau toți cu săbiile ascuțite, Ponta ar fi pierdut poate din acea confruntare care a fost însă anulată de surpriza venirii lui Johannis, care nu numai că s-a prezentat sub orice critică dar i-a privat și pe cei din redacție de ocazia de a-l tranșa  pe Ponta. Culmea culmilor, cel mai supărat din toți a fost după emisiune Rareș Bogdan, cel care se pretinde imparțial. Domnul Rareș Bogdan numai că nu l-a înjurat pe Johannis pentru că l-a anunțat așa de târziu că vine, cu numai o ora înainte de emisiune,  dar mai ales că a venit ”nepregătit”, că nu a măturat pe jos cu Victor Ponta. ”Am ridicat de 3 ori trei mingea la fileu și el nimic. Îmi venea mie să sar de pe scaun, putea să măture cu el pe jos!”  a spus Rareș Bogdan după emisiune în discuția care a avut loc între realizatorii ”Realitatea„ după dezbatere și asta spune totul despre ceea ce ar fi vrut imparțialul Rareș Bogdan să facă din emisiunea sa și cum planul i-a fost dejucat de însuși candidatul pe care îl sprijină cu tot sufletul și care l-a dezamăgit și pe el. Nu știu cine l-a pregătit pe Johannis pentru această întâlnire, dar dacă asta e tot ce putut face, dacă asta au pregătit experți din 3 partide, mă întreb cum pot guverna. Incompetența tronează în toate partidele, indiferent ce nume poartă. Am înregistrat audio emisiunea, dar pentru o imagine completă a întâlnirii trebuie văzută înregistrarea video pentru că grimasele și gesturile lui Johannis spun mai mult decât chinuitele sale cuvinte. În final, o emisiune de doi bani la care toți participanții au concurat cu succes la coborârea valorii, fiecare cu procentajul lui dar vinovatul principal este Rareș Bogdan pentru că deși se laudă de o lună că vrea să organizeze această întâlnire, când a fost pus în fața situației de a o avea, nu a avut pregătită varianta, nu a avut pregătite întrebările, nu a fost pregătit nici el, nu a știut nici măcar să improvizeze, a aglomerat emisiunea cu întrebări puse de toate fetele care încercau și ele care să pună cea mai ”nașpa” întrebare și ca să poată vorbi lumea despre ea ce deșteaptă este și cum l-a încuiat pe cutărică. Cea mai proastă emisiune de acest gen, din toate timpurile, cea mai lipsită de substanță. Felicitări Rareș Bogdan!

Nu cred că Johannis va mai participa la o alta confruntare indiferent cine l-ar pregăti. Nu va plesni niciodată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult