Acasa Opinii DNA a invatat cum sa spele stenogramele in public

DNA a invatat cum sa spele stenogramele in public

scris de Ziua Veche
2 afisari

Catalin Voicu, judecatorul Florin Costiniu, afaceristii Casuneanu, Locic si adjunctul Politiei Romane, Calinescu, toata camarila asta politico-judiciara, au fost dati in vileag. De stenogramele unor discutii de Cosa Nostra care ar fi fost purtate intre unul si altul. Nu se stie unde au fost facute inregistrarile, nici nu conteaza ca au fost facute in zumzetul telefoanelor sau in lalaielile vreunui manelist de cartier. Conteaza ca au aparut acum. Intr-un moment in care dosarul este inca in lucru, la DNA, iar la Senat ajunsese referatul pentru a se da OK-ul de mandat pentru colegul Voicu. Toata lumea se intreaba daca senatorii au ”scurs” acest material catre presa. Posibil si nu prea.

 

Cred sincer ca aceiasi care au transmis catre mass-media caseta ”Caltabosul” catre TVR, sau dialogurile Monicai Ridzi catre blogg-eri, au facut hocus-pocus si cu stenogramele discutiilor lui Voicu&Company. Adica DNA.

Cand cu ”Caltabosul”, Consiliul Superior al Magistraturii a facut o verificare, prin inspectia judiciara. Dosarul Remes-Muresan era in curs de solutionare la DNA. Si cum DNA-ul se jurase ca nu daduse nici o caseta cu naucitorul flagrant ratat, lasand sa se inteleaga ca materialul a plecat catre Presedintie, inspectia CSM a dovedit ca institutia lui Morar a mintit. Inspectorii nu au putut identifica persoana care a livrat DVD-ul cu scurtmetrajul respectiv reporterului Costache de la TVR, dar a concluzionat ferm ca ”DNA a fost singura institutie de la care a fost posibila scurgerea acestuia”. Si a mai punctat si cine a facut materialul de sinteza, precum si baletul magic al procurorilor anticoruptie prin birourile judecatorilor de tribunal si curte de apel pentru a viziona caseta inainte ca aceste instante sa fie investite cu solutionarea cererii de arestare a fostului ministru Muresan.

In cazul Ridzi, la fel, discutiile cu diversi de prin MTS, care il infundau pe fostul ministru al Tineretului si Sportului in ochii opiniei publice si pecetluiau vinovatia acestuia inainte ca acesta sa fie macar trimis in judecata, nu aveau cum sa ajunga pe blogul jurnalistului Tolontan decat prin mana cuiva din aceasta institutie. La acea data, scaparea DNA a fost aceea de a comunica publicului ca stenogramele nu se afla in dosarul instrumentat de ei. Nu avem de unde sa stim. Dosarul se afla inca la Anticoruptie, deci nimeni nu poate sa compare ce e in dosar cu ce a aparut la Tolontan, si sincer, cred ca jurnalistul nu era nebun sa le fabrice. Timpul va demonstra cine si cand a mintit. Sigur, aici exista si o alta varianta: ca unul dintre interlocutorii lui Ridzi sa fi inregistrat ceva ce n-a fost dat la DNA, dar a ajuns la presa. Insa nu-mi amintesc ca DNA sa fi avut nevoie, ca probe suplimentare, de inregistrarile aflate la jurnalist.

Azi avem in fata, spre delectare sau inversunare, dupa cum sunt sentimentele si resentimentele cititorului si dupa cum se situeaza el vizavi de PSD, de Voicu, de Vanghelie sau de sistemul judiciar, stenogramele care il fac zob pe senatorul prins cu garda deschisa. Jocurile au fost facute, zarurile au fost aruncate. Indiferent ce turnura ar lua acest dosar, Voicu a fost stantat, in ochii cetatenilor, drept cea mai mare canalie, iar ceilalti interlocutori, drept acolitii lui. Multa lume a avut de ales intre a crede ca materialul a fost furnizat de catre senat, de PD-isti din comisia juridica, ce urmeaza sa analizeze referatul trimis, bazandu-se pe o logica populara: materialele au aparut dupa ce a ajuns referatul la Senat.

Ei bine, de data asta, DNA se pare ca a asteptat, ca sa aiba un tap ispasitor: Senatul. De ce cred ca, totusi, DNA a fost cel care a pasat, pe sub mana, materialul?

Pentru ca dezvaluirea stenogramelor s-a facut in doua episoade. Episodul al doilea a inceput sa curga pe agentia Hotnews dupa ce a parasit adjunctul IGPR, Calinescu, sediul DNA, unde a fost audiat, ieri, ca martor. Ce sta scris in partea a doua? Stenograme care il arunca in groapa cu lei chiar pe Calinescu. Nimeni de la Senat nu avea de unde sa stie de audierea de azi a lui Calinescu. Ca sa conditioneze agentia sa dea drumul celei de-a doua parti dupa plecarea personajului de la DNA. Asa fiind, mi se pare mult mai veridica ipoteza conform careia tot Anticoruptia a facut jocul acesta de imagine preistorica procesual pentru niste personaje care ar urma, pe rand, sa fie incluse, in etapa cererilor de arestare ce vor urma.

 P.S. Nu iau apararea sub nici o forma senatorului Voicu, si nici celorlalte personaje care apar angrenate in aceste trocuri ce par la fel de ordinare ca aranjamentele siciliene din care lipsesc, insa, slava Domnului, amenintarile cu gati taiati si alte organe. Arat doar ca DNA nu este o institutie care sa poata securiza chestiuni grele din interiorul unor anchete in curs, dar secretizeaza fata de presa lucruri banale, precum stadiul vreunui dosar sau alte nimicuri. Ca nu poate, ar fi grav, ca nu vrea, e si mai grav. Pentru ca tehnica manipularii maselor o faceau foarte bine securistii, nu procurorii. Ei au alta treaba intr-un stat de drept.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult