Acasa Opinii Doamnele si damele din ministere…

Doamnele si damele din ministere…

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

 Pe Gabriela Vranceanu Firea am vazut-o, de aproape, la nunta unor tineri angajati la doua televiziuni private. A venit singura. Dar sigura pe ea. I-a felicitat pe miri, le-a daruit cadouri simbolice, s-a intretinut cu parintii si prietenii acestora, apoi s-a retras discret. Ca o adevarata doamna. In prestatia sa pe micul ecran are insa o agresivitate profesionala pe care nu o agreez, dar o pot intelege. Asa a aparut altercatia cu Cristian Boureanu, cel pretuit de confratii sai ideologici, pentru capacitatea de a fi mereu ofensiv. Schimbul de replici, dintre cei doi, mi-a reamintit doua lucruri.

 

Primul era ceea ce imi spunea coordonatoarea buletinelor de stiri, de la TV – NBC, in NewYork:”Cand esti in direct, ca reporter sau moderator, nu ai dreptul sa iti pierzi cumpatul, orice s-ar intampla”. Aici, din pacate, doamna Firea a gresit.

Al doilea a fost generat de dorinta de a cauta totusi o explicatie, pentru lipsa de cavalerism a politicianului Boureanu, care a afirmat  ca Firea il ataca la ordinul… amantului. Impardonabil.

Dar un dram de adevar exista! Nu in legatura cu supozitia jurnalistei – invitatul ar fi sugerat ca era „amanta domnului Tariceanu”.Reactia verbala, regretabila, a omului politic nu era decat rodul unei realitati perpetuate in multe institutii ale statului roman.

Ati uitat? Sau nu va mai pasa? De cate ori se schimba un ministru, acesta vine cu echipa proprie. Ceea ce se intampla si in Statele Unite. Cu diferenta ca, acolo, noul demnitar vine cu un numar de experti, stabilit prin reglementari respectate de toti predecesorii sai. Iar cand pleaca din fruntea ministerului, toti coechipierii il urmeaza.

In Romania, ani la randul, ministrii au venit cu doamne si… dame. Doamnele chiar erau/sunt profesioniste 100%, impunandu-se rapid in comunitatile incredintate lor spre coordonare. Sunt usor de recunoscut dupa cateva repere vizibile: nu se pierd in situatii de criza, nu dau bir cu fugitii, raspund in orice moment la intrebari dificile privind aria lor de responsabilitate, au o memorie excelenta, isi apara colegii. Sunt doamne!

Damele? Vin de manuta cu ministrul. Sclifosite, alintate, bune de pus in ramele de la receptiile marilor hoteluri. Ele raman si dupa plecarea protectorului. Chiar daca nu corespund deloc, ca instruire, experienta anterioara si aptitudini, cu fisa postului pe care se eternizeaza.

Sunt preluate si tolerate de urmatorul ministru, pana cand devin un bun public…Altfel cum?

0 comentariu

Bimbo 13-08-2010 - 06:52

Este buna si o astfel de „gripa”, pentru ca le intareste romanilor sistemul imunitar (celor care vor scapa cu viata) si la alegerile viitoare vor folosi mai mult creierul, nu picioarele.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult