Acasa Opinii Domnia și prostia lui Shhaideh

Domnia și prostia lui Shhaideh

scris de Marin Neacșu
15 afisari

Spune o vorbă din popor că domnia și prostia se plătesc, adică dacă ești prost sau domn(doamnă) mai devreme sau mai târziu vei plăti.

Ce înseamnă prost în accepțiunea unanim recunoscută și a autorului anonim al zicalei se cam știe. Ce înseamnă domn(doamnă) se subînțelege, adică o persoană de bun simț, poate credulă, poate neexperimentată, dar o persoană orientată spre bine. Tot domn sau doamnă, în istoria noastră, era considerată persoana care îndeplinea o dregătorie având funcția de a ”domni” peste popor. I se mai spune și domnitor.
Și astăzi, peiorativ, sub formă de alint sau ironic, unii dregători din aparatul de stat sunt ”alintați” așa și li se spune domnitori, domni sau doamne.
Privesc la tv ”bomba zilei” , știrea conform căreia doamna Shhaideh a fost chemată la DNA pentru a da relații cu privire la dosarul Belina, care de fapt îl urmărește pe Liviu Dragnea. La ieșirea din cuibul cu vipere, doamna Shhaideh a spus că a fost chemată în calitate de suspect. Din micile mele cunoștințe în domeniu știu că diferența dintre un suspect și un inculpat depinde de intenția și interesul procurorului și nimic altceva. Fac o mică paranteză aici, ca să mă întreb dacă faptele existente în respectivul dosar sunt cercetate ”in rem” și acum se caută făptuitorul, sau este cercetat făptuitorul și acum se adună probele împotriva lui. Dacă ar fi varianta doi, ar trebui ca făptuitorul, (suspect sau inculpat) să fi fost și el chemat în instanță și dacă nu cercetat, măcar anunțat că face obiectul unui dosar. Dar, deși toată lumea știe că cel vizat este domnul Dragnea, pe  care doamna Kovesi la ordinul știm noi cui îl vrea fezandat, nu am auzit ca acesta să fi fost chemat sau învinuit de ceva. Am auzit că Ponta și Grindeanu au fost chemați ca martori, doamna Shhaideh este acuma suspect, am auzit că a fost chemat și fostul președinte al CJ Teleorman, (altul decât Dragnea), care probabil va fi complice, dar nu este chemat făptuitorul, ”perla coroanei”, piesa după care de fapt umblă în limbă procurorii portocali sau portocurorii.  Mi se pare mie sau trăim într-o lume cu fundul în sus ?
Să revin la doamna Shhaideh. Spuneam că respectiva doamnă a fost chemată pe post de suspect în acest dosar și este clar pentru oricine că asta se întâmpla datorită intensei legături cu domnul Dragnea, nu are rost să ne ascundem după deget. Se pare că va plăti pentru această prietenie și mă întreb dacă își plătește domnia sau prostia. Mulți ar fi tentați să spună că își plătește domnia, în ambele interpretări, adică și pentru că a fost o doamnă și l-a ajutat pe Dragnea și pentru că a domnit prin ministerul condus de el și guvernele lui. Eu însă înclin să cred că plătește și pentru prostia de a se mai lăsa angrenată în jocuri politice după ceea  ce a pățit când a fost propusă prim ministru și refuzată fără motiv de Iohannis, apoi retrasă de Dragnea, care numai domn nu a fost, dar nici prost. Păi oricât de doamnă ai fi, văzând că ești băgată între ciocan și nicovală,  nu îți bagi capul acolo și a doua oară, orice promisiuni ai primi. Dar doamna Shhaideh a uitat ce a pățit ea și familia ei atunci,  a uitat prin ce a trecut și că a  plâns în pumni la prima experiență ”guvernamentală” și a acceptat nominalizarea ca viceprim-ministru la rugămintea aceluiași Dragnea care o scosese din cărți fără motiv și a acceptat o a doua umilire care se poate lăsa mult mai rău pentru ea. Știu că a fi suspect nu e tot una cu a fi inculpat sau condamnat, dar procurorii lui Kovesi și judecătorii nu știu asta, la ei odată intrat pe ușă, ieși numai când vor ei și cum vor ei. Deci Shhaideh nu mai poate ieși de acolo doamnă, pentru că fie va declara cum vor portocurorii și va deveni turnătoare liberă, fie va spune ce vrea Dragnea și va  ieși proastă cu cătușe la mâini. Adevărul, oricare va fi el, nu va conta nici pentru unii nici pentru alții. Dacă va spune adevărul și numai adevărul atunci va ieși de acolo o doamnă cu cătușe la mâini.
Imediat a apărut în media și un document, nu știu ce o fi, comunicat, raport, notă justificativă, sau ce, care explică sau încearcă să justifice de ce a acționat DNA-ul așa, sau de ce a procedat la deschiderea dosarului împotriva a 5 persoane, dar nici una pe nume Dragnea, deși, din câte știu eu, este ilegal să divulge date dintr-un dosar aflat în faza de cercetare penală. Și totuși DNA-ul, doamna Kovesi o fac de ce ? Probabil ca să creeze un subiect de impact în media, care să bată subiectul Dragomir. Tehnica nu e nouă, s-a mai întâmplat și cu DNA și cu alte persoane sau instituții. Ce nu mai înțeleg eu este după ce criterii DNA încalcă legile, adică unde scrie care dosare trebuie făcute publice și care nu, despre care pot da informații presei pentru a fi bălăcărite persoanele cercetate și care trebuiesc palmate prin sertare și dulapuri până la prescrierea faptei? Mister total, probabil că nu există, totul se face după nevoile și visele erotice ale doamnei Kovesi. Bineînțeles, televiziunile aservite sistemului, trinomului, vor abandona subiectul Dragomir și vor pedala nebunește pe subiectul Shhaideh/Plumb. Să te ții cursă în cerc.
Aud că doamna Shhaideh vrea să își dea demisia, având în vedere noua calitate pe care o are. Mă îndoiesc că ar fi o demisie de onoare, cred că este practic o demisie sub teroare. Este posibil ca prețul libertății să fie lepădarea de Dragnea și atunci demisia ei nu va fi deloc onorabilă. Eu nu știu ce a mai căutat ea prin guvern, după prima experiență. Ce a împins-o spre domnie nu știu, dar a făcut o mare prostie. Ce bine ar fi stat ea acum lângă familie, dar nu, nu i-a plăcut viața de familie, ea a ales marea familie a partidului. Cred ca doamna Shhaideh va trebui să își schimbe numele  din Sevil în Servil.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult