Dreptul la putere | Ziua Veche
Acasa Opinii Dreptul la putere

Dreptul la putere

scris de Doru Dragomir
4 afisari

Malala Yousafzai este o elevă de 14 ani, din clasa a noua a unui liceu şi colegiu din Mingora, oraş situat în Valea Swat, Pakistan. Pentru cei care urmăresc ştirile internaţionale pe canalele internaţionale, numele acesta ar trebui să le sune oarecum cunoscut, pentru că domnişoara Malala devenise, de mai multă vreme, un fel de purtător de cuvânt al celor care militau pentru dreptul fetelor musulmane la educaţie în şcoală.

Hari Bucur MarcuDe săptămâna trecută, acest nume a ocupat un loc central în opinia publică din Lumea largă, deoarece marţi, 9 octombrie, pe când se afla în microbuzul şcolii, Malala a fost împuşcată în cap de talibanii pakistanezi, care şi-au asumat atentatul şi au declarat că aşa luptă ei pentru apărarea propriei credinţe că tinerele fete nu au voie să înveţe carte.

În România, la o săptămână de la atentat, subiectul Malala nu exista. Este drept că ar fi fost şi greu ca programele de „ştiri” televizate de la noi să introducă un asemenea subiect, pentru că ar fi şifonat „mesajele politice” despre candidaturile domnilor Gigi Becali sau Dan Diaconescu Direct la parlamentarele din decembrie, ori ar fi umbrit „informaţiile” despre accidentele de circulaţie cu morţi şi răniţi. În plus, poate că subiectul în sine nu a fost considerat chiar atât de interesant, şi, ca urmare, nu a avut ce căuta „la ştiri”. Desigur, dacă ar fi fost vorba despre vreo bătaie în curtea vreunei şcoli obscure de ţară sau mahala, dar din România şi, de preferinţă, implicând un copil cu deficienţe mintale, ar fi fost cu totul altceva.

Introducerea în discuţia publică românească a cazului Malala ne-ar fi dat un exemplu de dăruire personală pentru o idee generoasă, cum este educaţia pentru tinerele cărora li se neagă dreptul la şcoală. Şi ne-ar fi provocat o oarecare nemulţumire că, pe la noi, nu este nimeni care să devină o voce pentru apărarea oricăror drepturi ale tinerilor sau ale cetăţenilor români, în general. Asta, chiar dacă aici nu avem talibani care să apere cu arma în mână negarea acestor drepturi.

Se pare că tinerii noştri sunt foarte mulţumiţi că au dreptul neîngrădit la diplome şcolare, deşi, prin modul în care şcoala este organizată de statul român, în profunzime li se neagă dreptul la educaţia potrivită cu vremurile ce or să vină. În trecut, s-a discutat despre ce diplome „dă statul”, dar nimeni nu a îndrăznit să dezbată conţinutul educaţiei de stat româneşti. Într-un fel, am putea spune că, în România, dreptul de a merge la şcoală este garantat tuturor cetăţenilor, indiferent de sex sau alte delimitări, dar nu este garantat şi dreptul la cunoaştere, la învăţătură de-adevăratelea.

Ai fi zis că măcar alegerile parlamentare de anul acesta să aducă în discuţie ce şi câtă educaţie ar trebui să primească tinerii români în şcolile de stat. Dar, din punct de vedere politic, singura ştire relevantă din domeniul şcolii este că doamna ministru profesor universitar doctor Ecaterina Andronescu nu va mai fi „garantată Vanghelie”, cu toate că va continua să candideze la un post de parlamentar şi în decembrie, în alt sector al Capitalei, desigur.

Dar, poate să spună cineva care sunt „temele” campaniei electorale ce stă să înceapă oficial, indiferent de domeniu? Se discută oare ceva despre dezvoltare, despre economie, despre locurile de muncă, despre securitatea personală sau cea naţională, despre corupţia neîngrădită, despre crima organizată ce sufocă o bună parte din domeniul public, despre sănătate, ori despre infrastructură? Desigur, asemenea discuţii nici nu ar avea vreun sens atunci când singurele subiecte publice electorale sunt cele legate de persoanele care deţin ori urmează să dobândească diferite forme de putere în stat, pentru merite doar de ei ştiute.

Dacă recunoaştem valabilitatea zicerii „cunoaşterea înseamnă putere”, atunci putem bănui că puţinii români aflaţi acum şi în viitor în posesia puterilor legislativă, executivă şi judecătorească nu ar vrea ca restul publicului majoritar să mai deţină niciun alt fel de putere. Oare, de ce?

Articole de acelasi autor

18 comentarii

CAMY 19-10-2012 - 14:48

Asa e cu acesti nemernici de barbati, vor sa ne stie proste si sa le stam lor la dispozitie cind au chef sa se descarce, nemernicii dracului. Ce, numai talibanii gindesc asa? Toti barbatii lumii astiea sint talibani. Dau din fund de doua ori si pe urma se cred barbati. Nu le convin femeile destepte. Femia nu are nevoie de carte, ea trebuie doar sa fie carne pentru poftele lor, spurcaciunile naibii. Uita-te prin metrou, tramvaie sau in eglomeratii. Le scapara ochii in cap de pofte nemercnicilor astora. Daca ar putea ne-ar viola pe oricunde ar apuca. Ce crede Hari, ca eu il cred de buna credinta fata de noi, femeile? Ha! Da de unde ! Ce-o fi si in capul lui de pofte perverse, numai Dumnezeu stie, si cite ore isi petrece pe internet uitindu-se la mizeriile cu pornografie. Zi-i sa faci plici ca n-am dreptate?

Salut 19-10-2012 - 14:55

[Camy despre barbati]:” Daca ar putea ne-ar viola pe oricunde ar apuca…”

=====================

Vise, Freud….boala mentala.

CAMY 19-10-2012 - 14:58

Vai de capul taud e pervers. Crezi ca nu stiu ca te masturbezi ca boul uitindu-te pe tot feluld e porcarii ? Se vede dupa cum gindesti, perversule. Hai, fa pasi, si nu mai mai linge intre degetele de la picioare.

pathfinder 19-10-2012 - 15:06

Tanti ai o problema la mansarda.

Din ce banguiesti tu mai sus inteleg ca nu ai iubit sau sot.
Pe langa asta, cam toti barbatii tai n-au facut decat sa „dea din fund de doua ori”. Nasol.
Nu te-ai gandit niciodata ca s-ar putea sa fie vina ta?

Adica, ori esti proasta, ori urata.
Ori amandoua….

CAMY 19-10-2012 - 15:12

Ai descris-o f.f. bine pe ma-ta in ceea ce ai scris, spurcaciune ce esti.

pathfinder 19-10-2012 - 15:23

Mda.
Tipul de raspuns la care ma asteptam.
Oare de ce te obosesti?

CAMY 19-10-2012 - 15:25

Ma obosesc sa pun la colt derbedei si nemernici ca tine, spurcaciuneo.

vodka 21-10-2012 - 16:14

Basist scarbos, iar furi nick-uri?
Ptiu!

Huhu Ciu 21-10-2012 - 16:24

Esti evreul basist care striga basistii, asa ca hotul care striga hotii!!!!!!

Huhu Ciu 21-10-2012 - 16:26

Postarea de sus e pentru evreul basist Vodka!

Hari Bucur-Marcu 21-10-2012 - 15:37

Indiferent de sexul pe care îl are cel ce se ascunde sub pseudonimul CAMY, prezumția că numai femeile sunt mișcate sufletește de soarta nedreaptă și inumană pe care alte fete sau femei o au, în diferite părți ale lumii, îl face de-a dreptul de tot râsul. Ceea ce este explicabil, având în vedere că acest pseudonim semnează unele dintre cele mai caraghioase comentarii pe acest forum.

Huhu Ciu 21-10-2012 - 15:56

Roga matale pe colegii de la Ziua Veche sa compare IP-ul lui CAMY cu IP-ul lui CALUGARUL, si vei vedea ca e acelasi, e un securist inrait basist-pedelist!

vodka 21-10-2012 - 16:13

„Rog” nu „roga”, am gresit ca am baut zeama de maciulii de mac fierte cu miere, desi la cate feluri zeama de maciulii se bea la mine in casa, nu mai sunt chiar sigur.

Huhu Ciu 21-10-2012 - 16:34

Roaga, nu roga.

Huhu Ciu 21-10-2012 - 16:36

Te-ai dat de gol Vodka, te droghezi!

vodka 21-10-2012 - 16:39

Nu mai posta cu Vodka talharule !!!
Ptiu !!!

Huhu Ciu 21-10-2012 - 16:55

Te-ai dat de gol Vodka, te droghezi!.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult