Acasa Opinii Duhul suflă şi peste intelectuali

Duhul suflă şi peste intelectuali

scris de Doru Dragomir
11 afisari

A apărut anul trecut, pe la mijlocul lui noiembrie, la Humanitas, cartea lui Dan C. Mihăilescu Oare chiar m-am întors de la Athos? Mi-a plăcut nespus acest volum necorpolent – mă refer la numărul de pagini – şi plin de substanţă, mai ales în partea-i mediană.

Dan-CIACHIRAcolo se găseşte un mănunchi de file în care autorul redă senzaţiile şi stările sufleteşti trăite în timpul unui pelerinaj de câteva zile la Sfântul Munte, unde a ajuns toamna trecută, împreună cu ginerele său şi cu câţiva prieteni, între care unii cu bogată orientare duhovnicească, precum Costion Niculescu. Mănunchiul de file pomenit constituie un regal de autenticism şi fervoare, pecetluit de un mare talent literar: „Secvenţă ameţitoare: coborâre la peştera Sf. Athanasie, 250 de trepte săpate în stâncă (…), într-o năvălire încruntată, ceva mai ca-n Portugalia. Nebunia stâncilor care dau în mare. Irişii enormi, cât daliile, macii holbaţi parcă să te-nghită, vegetaţia hiperbolică, incredibilă prin buna credinţă cu care ţi se oferă ochiului, atingerii, mirosului”.

În prima parte a volumului, Dan C. Mihăilescu mărturiseşte că nu este ceea ce se cheamă un om îmbisericit sau bun bisericaş, deşi a fost botezat iar ulterior cununat după rânduiala pravoslavnică; la rându-i a fost de mai multe ori naş. Respectul său faţă de Biserică – comunitate de iubire şi credinţă – este curent însă în scrisul său. La antipodul habotniciei, Dan C. Mihăilescu pretinde să i se respecte libertatea şi din nesocotirile acesteia decurg la Athos şi câteva admirabile scene comice.

Cu o sinceritate dezarmantă, scriitorul mărturiseşte că a plecat spre Athos cu strângeri de inimă, între care – şi îl înţeleg întrutotul – perspectiva de a dormi câteva nopţi în şir cu mai multe persoane în aceeaşi încăpere. Dan C. Mihăilescu a dat prin volumul său una dintre cele mai frumoase mărturii despre Sfântul Munte – pentru că nu e una documentară, ci existenţială. Desigur, cum îi stă bine unui om de carte, autorul s-a documentat înaintea plecării, a citit lucrări istoriografice despre Athos, însă la el prevalează trăirea, asumarea unei experienţe care l-a împrospătat şi îmbogăţit.

Toamna trecută, după ce-a apărut Oare chiar m-am întors de la Athos?, am citit o suită de cronici şi articole entuziaste despre această carte. Am sorbit-o şi eu cu plăcerea amintită la începutul acestui articol. Şi am avut – şi atunci şi la recitire – un sentiment pe care ţin să-l dezvălui: acela că Duhul a suflat peste Dan C. Mihăilescu. Iar „Duhul suflă acolo unde vrea El”. Duhul va fi adiat şi peste prietenii scriitorului care l-au convins să meargă în Sfântul Munte.

Acest volum trebuie citit ca o apoteoză a Athosului, implicit a Creaţiei şi spunând asta mai citez odată din paginile sale: „Mă simt imponderabil şi inutil. Închid ochii şi tac minute în şir, când uit cine sunt, de unde vin şi ce vreau. Împrejur, versanţi împăduriţi, drumuri de ţară heideggeriene, mici cascade năbădăioase, luminişuri copilăroase, localnici de-o asprime decorativă. Şi-o vegetaţie nebună (s. aut.). În libertatea de aici parcă totul creşte dublu, avântat, iar păsările au o forţă năucitoare”.

65 comentarii

cogetoergosum 01-04-2012 - 14:42

Solutia benefica este implementarea sistemului din tarile nordice cu:
,,Grandoarea Cava lerismului,,:
-Sufletul meu LUI.
-Viata mea Regelui.
-Onoarea mie.
Se reia astfel istoria pe care au rupto altii.
Mass-media ar trebui sa inceapa dezbateri pe aceasta tema.

Val Verde 01-04-2012 - 18:25

Ia te uita !!!
L-ati taiat pe tomi !!!
Si noi cum ne mai distram ??
Va rugam sa nu ne luati mascariciul forumului.

Cu el e mai vesel.
Ne uitam la mesajele lui si ne simtim bine prin comparatie.

Hai sa vedem cine e de acord ca tomi sa fie lasat sa-si debiteze in continuare timpeniile-i agresive.

EreticuI 01-04-2012 - 19:28

@ Val Verde: eu votez pentru, din urmatoarele considerente:
– amuzament si diversitate (daca am realiza „consensul” pe forum ne-am plictisi de moarte);
– studiu de caz: fie omul vorbeste serios (putin probabil, dar daca este totusi real ne este util sa stim la ce sa ne asteptam, pe principiul „un om avertizat este pe jumatate aparat) fie isi refuleaza neputinta pe forum la modul „ce viseaza noaptea spune ca a facut ziua” caz in care este interesant de studiat modul de gandire intim al unui exponent clasic al ovreimii;
– prin agresivitatea expusa reuseste sa uneasca imotriva sa cele mai diferite personalitati / caractere de pe forum;
– de verificat (in timp) varianta in care personajul este unul din escrocii tipici ai secolului trecut, care se prezentau la diverse organizatii ji.dovesti si cereau bani pentru „lupta impotriva antisemitismului” – de acelasi lucru il banuiesc si pe cel care se pretinde „print” de origine indiana …

- प्रिंस Parpanghel Carpathians 01-04-2012 - 21:44

Felicitados don Hid algo !Regret ca m-am inselat asupra dv. Distractii si satisfactii multe alaturi de ….noname.Va meritati …felicitari!

digital 01-04-2012 - 22:16

…da,cred că l-a lovit direct între ochi….

Ciu Huhu 01-04-2012 - 20:55

Nu ar fi de mirare ca dictatorul Basescu sa fi scapat in redactia ZV
si intr-un moment de furie dictatoriala sa fi taiat nebuneste, comentariile!

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult