Acasa Opinii După Năstase, scape cine poate

După Năstase, scape cine poate

scris de Marin Neacșu
6 afisari

Trăiesc un moment echivalent cu cel al asasinării lui Ceaușescu. Mă aflam la vremea aceea în centrul Craiovei, în misiune cu subordonații, aveam punctul de comandă la Muzeul de artă și am primit vestea în una din încăperile  salariaților Muzeului unde era un televizor. Atunci am privit simulacrul acela de proces și apoi asasinarea lui Ceaușescu și am avut un sentiment amestecat de bucurie și dezgust.

Marin NeacsuBucurie pentru că pericolul revenirii lui Ceaușescu și a unor presupuse-eventuale răzbunări ieșiseră din calcul. Dezgust pentru modul în care fusese judecat, pentru jalnica apărare asigurată de Constantin Lucescu, avocatul/acuzator din oficiu, actualmente pensionar militar, după o carieră  rușinoasă cu grade obținute  ca urmare a trădării intereselor clientului său.

Astăzi, ca impact și urmări, pot spune că  am asistat la un eveniment similar. Adrian Năstase a fost condamnat definitiv și irevocabil la doi ani cu executare. Motivul condamnării:    strângerea de fonduri ilegale pentru campania electorală – leagă automat sentința de aspectul politic. Dar indiferent care ar fi obiectul sau scopul ilegalității, aceasta rămâne.  Nu mai contează nici faptul că judecătoarea nu are decret prezidențial de numire în funcție ca judecător, ci doar ca procuror, fapt ce duce la atacarea sentinței pentru viciu de procedură sau incompatibilitate  la CEDO cu șanse clare de câștig pentru Năstase.

Acum acest verdict mă bucură și mă și întristează. Mă bucură pentru că sincer, nu credeam să văd vreodată în România un fost prim ministru condamnat cu executare, mai ales pentru strângerea de fonduri pentru o campanie electorală. Mă bucur, pentru că în sfârșit s-a dat dezlegarea la granguri. Este ceva cam de importanța arestării și condamnării lui Capone dacă vreți. Nu avem aceleași capete de acuzare și aceleași fapte, dar să nu uităm că nici Capone nu a fost condamnat pentru crimele comise, ci pentru o amărâtă de evaziune fiscală. Sub acest aspect, situațiile se aseamănă.  Nu mă bucur că a fost condamnat Adrian NĂSTASE, nu am nimic cu el, mă bucur pentru că de acum încolo toți grangurii care se credeau imuni vor avea măcar o strângere de inimă când vor mai face  ghidușii. S-a deschis o poartă, poarta Tartarului și pentru”dumnezei”. Nu mă gândesc la efectul sau impactul asupra Europei, știe și Europa ceea ce știm și noi.

Pe de altă parte, sunt dezamăgit pentru că aceasta se întâmplă  în condițiile în care beizadele, polițiști, judecători, artiști, parlamentari ”ordinari” dacă pot spune așa, au primit aceiași ani, dar cu suspendare pentru crime prin imprudență, accidente de mașină cu victime. Până și Huidu, cel care a trimis în ceruri 3 vieți după ce a eșuat în încercarea de se duce singur acolo de pe pârtiile de schi, va scăpa de pușcărie și va lua ceva cu suspendare. Dar mai ales sunt dezamăgit pentru că asta dovedește fără dubii că Băsescu încă mai deține frâiele justiției și acesta este un semnal clar atât pentru cei care vor să restructureze partidul său de suflet, cât și pentru actuala putere. Dar mai ales Băsescu își pregătește intrarea triumfală la Consiliul Europei, contrabalansând lista trimisă de Ponta privitor la delegația care va participa pe 28 la întâlnirea șefilor de stat și de guvern. Ponta trimite liste cu participanți, Băsescu face liste cu corupți ai guvernului Ponta și partidului aflat la putere: Năstase condamnat, Diaconu demis, Ponta plagiator. Cu această listă, Băsescu va întreba Consiliul Europei pe cine doresc să vadă, pe el, luptătorul Anticorupție, sau pe Ponta, ocrotitorul corupților, el însuși un hoț de idei. Din cauza asta, sentința de condamnare a lui Năstase  mă întristează. Dacă ne uităm care este încadrarea faptei pentru care a fost condamnat, plângem /râdem. Fapta se încadrează la art. 13 din legea 78/2000 :

”Fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără  scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani”

Cu alte cuvinte, domnul Năstase nu a fost judecat și condamnat ca prim ministru, ca funcționar public, ca parlamentar, ci ca șef de partid. Cred că de fapt i-a fost schimbată încadrarea tocmai pentru a da posibilitatea partizanilor și avocatului  lui Năstase să afirme că a fost un proces politic. Ca o culme a absurdului, se vorbește că banii care constituie probele cazului, banii obținuți și prezentați ca probă în proces, sunt tipăriți la doi ani după executarea faptei încriminate. Fără Comentarii!  Apoi să nu uităm că madam Ritzi a fost puțin îndepărtată din guvernul Boc pentru aceleași fapte săvârșite însă ca ministru în favoarea campaniei de europarlamentar a pupilei EBA și nu a fost nici măcar judecată, dar condamnată. Atunci, pe undeva,  nu trebuie să trâmbițăm această victorie ca o victorie a lui Băsescu împotriva corupției, ci ca o victorie a lui Băsescu împotriva lui Năstase, a lui Ponta și a PSD.

E de așteptat ca de acum să vedem și alte cazuri de ambele părți, se ascut săbiile, va curge sânge, de acum lupta se va da fără menajamente, fără milă, fără rețineri.

Scapă cine poate.

19 comentarii

urbos 21-06-2012 - 06:24

Iarasi imbecilitatea cu Capone. Tataieee, Capone a facut fapta aia pentru care a fost condamnat, Nastase NU a fost dovedit pentru acuzele ce i s-au adus. Nastase trebuia condamnat pentru abuzirile antidemocratice si coruptia de atunci, nu pentru inventii facute de niste procurori nemernici la comanda. Deci nici o comparatie cu Capone. Numai tampitii fac comparatia asta acuma.

mircea 21-06-2012 - 08:19

injustitia care este aservita lui BASESCU ne arata ca s-a dat liber la granguri,ATENTIE MARE PENTRU CEL CARE s-a SPERIAT CEL MAI TARE ,CEL CARE TRADEAZA CEL MAI MULT SI FURA,judecarea si sentinta data ne aduce aminte de procesul lui CEAUSESCU,o decizie de a da un exemplu celor care incep sase simta din ce in ce mai mici,speram ca aceste sentinte sa se produca si pentru cei care au furat alegerile si au trimes in parlament(national,european)analfabeti,impostori,incompetenti

Penescu 21-06-2012 - 12:24

In sfirsit, iata ca cineva semnaleaza similitudinile cazului „Trofeul calitatii” cu cazul Monica Ridzi-Eba. Alo, DNA-ul, nu te autosesizezi? Pentru ca in acel caz lucrurile sint mult mai clare. Sint de acord cu afirmatia d-lui Neacsu ca Basescu este inca la butoane si ca atita timp cit va fi lasat acolo va proceda la fel: va produce mizerie si dezastru.Asa sa-i ajute Dumnezeu!

digital 21-06-2012 - 12:59

cazul acesta nu are nici o similitudine!
orice asemănare este falsă iar liber la granguri nu se va da,niciodată!este doar o temă indusă,pentru papagali!
nimic mai mult!

camelia 21-06-2012 - 18:06

Domnule Neacsu, imi pare rau dar inca nu ati aflat cine este de fapt creatorul acestei abominabile sinucideri. Vinovatul este chiar Dan Diaconescu, care, mai acum citeva saptamini povestea la postul lui tv cum si-a inceput cariera lui fulminanta de 9,7% vinzind fulare. Aud? Este ca v-am socat? Iata, ca dupa 20 de ani de la inceputul carierei caracaleanului, Nastase se sinucide dar este salvat de un fular care opreste singerarea abundenta de la un glont dement care nu a vrut sa asculte de destin. Euma alturi celor care ii ia apararea lui Capone. Domnule! Cum puteti sa-l asemanati pe Capone cu domnul Nastase, fost prim ministru al unei tari democratice si europene, fost presedinte al celui mai de seama partid al Romaniei si omul care isi sarbatorea pastele la biserica din comuna Cornu, unde a adus investitori straini si a pavat strazile din comuna? Sinteti nedrept, domnule! O tara intreaga zace in suferinta pentru tatucul nostru, si d-stra faceti aceste alegatii ieftine! Se poate? Chiar nu v-au miscat cuvintele fiului lui Nastase, Andrei, care-l citeaza pe poetul oltean din Basarabia Adiran Paunescu? oare, sunteti atit de insensibil la tragedia prin care trece si celalalt mare erou al Romaniei, domnul SO Vintu? Sinteti atit de insensibil in fata acestor orori ale justitiei NEDREPTE romanesti, care, intr-o tara ca a noastra unde domneste legea si cinstea ar trebui desfiintata? imi pare rau ca nu sezizati realitatea unei tari aflate in durere pentru tragedia prin care trece. L-ati auzit pe domnul doctor Bradisteanu? Acest doctor erou care l-a salvat pe celalalt erou psd-ist, Nicolaescu de la acel masiv atac de cord prin care a trecut inainte sa fie trimis in inchisoare, fapt pentru care justitia nedreapta romaneasca era gata-gata sa-l trimita la hotelul cu gratii Jilava?

neacsum 21-06-2012 - 21:43

Camelia,
unde ati citit dumneavaostra doamna ca eu il compar pe Nastase cu Capone ? Eu am vorbit de situayii, de faptul ca ambii au comis greseli mult mai grave , dar au fost condamnati pentru niste invinuiri marunte fata de cat au facut. Asta e tot. Da , imi pare rau pentru viata lui Nastase ca de aoricarui alt om , dar nu eu am facut ca situatia lui sa fie asa acuma ci el singur. Trebuia sa se gandeasca atunci cand ne aburea cu matusa Tamara si ne trimitea sa ii numaram ouale ca pentru ce face el, se face puscarie. Deci eu nu sunt de vina nici pentru bataia dejoc de proces nici pentru faptul ca a scapat nepedepsit pentru alte fapte mai grave. Si nu eu i-am pus pistolul in mana , l-a luat singur.Daca el a considerat ca asta merita, e treaba lui.Nu sunt nici pro nici contra Nastse, nu pe el il judec ci faptele lui.Dumneavaostra de exemplu, cat ati plans dupa Hitler , pentru ca si el s-a omorat cand a vazut ca va fi judecat pentru ce a facut. Bineinteles ca nu spun ca Nastse e la fel ca Hitler, dar situatiile se aseamana , pastrand proportiile.

camelia 21-06-2012 - 22:03

Eu nu v-am invinuit cunimic, dar daca asta intelegeti din mesajul meu, nu-i vina mea. D-ta ai dreptate in ceea ce spui. Nastase trebuia sa se gindeasca atunci cind comitea faptele ca va veni o zi cind va trebui sa dea seama. Asa sintem noi, oamenii, facem lucruri gresite si nu ne gindim ca o data si o data vom raspunde pentru ce-am facut. In mintea noastra, atunci cind facem fapte ilegale, salasluieste gindul ca putem scapa fara sa fim prinsi, vedem ca facem prostii si nimeni nu ne prinde, si mergem din rau in mai rau, dupa care, fara sa pricepem si de unde, ne vine osinda. Atunci sarim in sus si aratam lumii ca suntem cinstiti si altii ne defaimeaza de pomana, injust. Astia sintem. Credeti d-stra ca Basescu nu stie ca-l asteapta si pe el mititica? Spun multi ca nu sunt dovezi la dosarul calitatii. Ete na! Ca nu s-a gasit nimic prin care sa-l invinuiasca pe Nastase ca ar fi facut rost de bani pentru partid. Nici vorba de asa ceva, toata Romania stie ca Nastase e un bandit, asa cum toata Romania stie ca Basescu este un bandit. Adica, de ce sa ne prefacem ca nu stim? La cit de smecher e Nastase, normal ca s-a ferit si si-a pus pielea la saramura ca sa nu fie prins cu nimic, insa, toate furturile astea, chiar daca nu au fapte, ele duc la aceeasi „Alba ca zapada”. Va dati seama ca pina sa fie preluat acest dosar de cattre pdl-isti, cit s-a subtiat el pe vremea cind era in mina psd-istilor? Sa fim noi sanatosi. Mie mi se face sila cind vad cu cita usurinta vorbesc votantii psd-ului despre „tragedia” lui Nastase. E cea mai mare timpenie. Tragedie la Nastase? De unde? Acea tragedie a fost generata de el insusi. Daca nu si-o provoca singur, acum trebuia deja sa fie la dormitor la hotelul Jilava sau rahova. Dar asa, iata-l cum se lafaie intr-un spital alaturi de niste doctori nemernici care sunt platiti la greu sa-l scoata bolnav copt ca pe Nicolaescu. Adica, vreti sa-mi spuneti mie, ca acest broscoi de Nastase cu sute de milioane de euroi nu se ingrijea de sanatatea lui, si de-abia acum, Braniste a aflat ca, sarmanul de Nastase e copt de bolnav? Cine paote sa creada in mizeriile astea? Poate dementi ca huciu si digi-rahat.

digital 21-06-2012 - 23:49

du-te dreq de muistă!
tu ești usl+pdl=…..?!
zi mă retardato?!
mai ai dinți în gură de la atîta supt?!
m.mătii de janghină!

urbos 21-06-2012 - 23:32

Comparatia cu Capone e tampita, am zis din ce cauza.

Huhu Ciu 21-06-2012 - 19:40

Dea Domnul ca tu, dictatorul Basescu si pedelistii basisti sa va pregatiti Sinuciderea cit mai curind BESTIILOR EXTREM DE hoate basiste-pedeliste!

Huhu Ciu 21-06-2012 - 19:42

Esti porcul pedelist basist Mache, ptiu!!!!!!!!!

ciufulici 22-06-2012 - 08:43

Aaa, iar in pupi in noada pe Sinucisu?
Duceti-l ba la Targoviste!

digital 21-06-2012 - 19:50

așa huhule,bine-i faci la ștorfeta asta de cameluța fără dinți și țigancă de-a lu dd-eu!

Pribeagul 21-06-2012 - 20:32

Dulce Romanie
de Mircea Vintila

Tara fapta, tara dor
Din pamantul tau eu cresc.
Pe pamantul tau cobor,
Ca pamantul romanesc
Brazda mi-i si perna.

Dulcele din asprul ei,
Anii buni din anii grei,
Binele il scoti din rau,
Zbuciumat destinul tau,.
Patrie eterna!

Nu te misca vant nici val,
Tara mea fara egal.
Rămâi demna in furtuni,
Þara mea cu oameni buni
Preamarire tie!

Omul tau pe-al tau pamant,
Zis cel mare zis cel sfant,
Zis cel bun zis cel viteaz:
Omul tau de azi!
Zis cel mare zis cel sfant,
Zis cel bun zis cel viteaz,
Este omul tau de azi,
Dulce Romanie!

Tara mea din mijlocul continentului, de la marginea Uniunii, fortificata de muntii Carpati, pierduti in podisuri si cimpii, a fost facuta de domnitori daruiti, constructori neclintiti in convingeri, intelectuali straluciti, oameni destoinici.

De multe ori constructorii tarii mele au facut sacrificii enorme, au platit cu viata pentru infaptuirea idealurilor; citeva exemple ilustrative : Decebal invins in razboi s-a sinucis, Manole si-a zidit sotia iubita pentru a mentine trainicia zidurilor, Nicolae Iorga:

“A fost tăiat un brad bătrîn
Fiindcă făcea prea multă umbră
Şi-atuncea din pădurea sumbră
Se auzi un glas păgîn.

O, voi ce-n soare cald trăiţi
Şi-ati răpus stramoşul vostru
Să nu vă strice vouă rostul
De ce sînteţi aşa grăbiţi ?

În anii mulţi cît el a fost
De-a lungul ceasurilor grele
Sub paza crengilor rebele
Mulţi au aflat un adăpost.

Moşneagul, stînd pe culme drept,
A fost la drum o călăuză
Şi-n vremea aspră şi ursuză
El cu furtunile-a dat piept.

Folos aduse cît fu viu
Şi mort acuma, cînd se duce,
Ce alta poate-a vă aduce
Decît doar încă un sicriu.”

Ilustrul intelectual Nastase – cercetator, profesor, deputat, ministru, presedinte al Camerei, cel mai bun prim-ministru al Romaniei postdecembriste, a fost si el pe cale sa-si asume jertfa suprema.

Desi n-ar trebui, in aceasta perioada de relativa liniste, lupta este cumplita, pe viata si pe moarte.

Este evident ca Nastase a gresit. Nu poti sa incalci legile tarii, ordinea normala, normalitatea, si sa si sa te faci ca nu s-a intimplat nimic. Este adevarat ca toti candidatii de calibru, in frunte cu Basescu, au jefuit fonduri pentru campania electorala. Este adevarat ca nu li s-a intimplat nimic. Dar asta nu inseamna ca situatia este normala, ca poate continua asa.

Pus in fata evidentei, constientizind greselile comise, Nastase a incercat sa-si ia viata. Sa speram ca gestul si suferinta lui sa nu fie in zadar.

Elita tarii sa-si dea seama de greselile comise, sa aduca tara la o situatie de normalitate, in care noi, oamenii ei, sa muncim si sa ne iubim, vorba Nemuritorului:

“Iubiti-va,
Iubiti-va pe tunuri!
Iubiti-va pina le veti hodorogi,
Pina le veti scoate din functiune…”

Vrem o tara normala, cu legi normale respectate, cu oameni normali, conducatori normali… Vrem normalitate! Sa facem sa dispara din viata noastra actiuni avind radacini in dictonul “Homo homini lupus est”!

Tache 22-06-2012 - 05:10

SCELERÁT, -Ă, scelerați, -te, s. m. și f. (Livr.) Persoană vinovată de nelegiuiri, de crime sau socotită capabilă să le săvârșească; om mârșav, ticălos, criminal. ◊ (Adjectival) Om scelerat. – Din fr. scélérat, lat. sceleratus.
Sursa: DEX ’98 (1998) | Adăugată de IoanSoleriu | Semnalează o greșeală | Permalink
SCELERÁT ~tă (~ți, ~te) și substantival livr. (despre persoane) Care a săvârșit sau este în stare să săvârșească o crimă; criminal. /<fr. scélerat
Sursa: NODEX (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink
SCELERÁT, -Ă adj., s.m. și f. Criminal, ucigaș, nelegiuit, mârșav. [< fr. scélérat, cf. lat. sceleratus < scelus – omor, nelegiuire].
Sursa: DN (1986) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink
SCELERÁT, -Ă adj., s. m. f. criminal, ucigaș, nelegiuit, ticălos. (< fr. schélérat, lat. sceleratus)

Traian Basescu este un scelerat !!

Huhu Ciu 22-06-2012 - 08:44

Corect!

Tache 22-06-2012 - 05:23

Ultimii ani au demonstrat ca sub protectia justitiei basiste s-au intamplat cele mai ingrozitoare cazuri de coruptie. De la Videanu, Ridzi, Udrea, Stolojan, Basescu si pana la mizerabilul Hoara, niciodata anchetati de procurorii Puterii, coruptia generalizata a ajuns la cote inimaginabile. Protejati de ANI, de Servicii, de Procuratura, acesti oameni care au condus tara in ultimii 8 ani au sangele poporului roman pe maini. De la Adrian Nastase pana la pensionarii morti in lipsa medicamentelor si a hranei, si pana la cei omorati de inumanele taieri de venituri si distrugerea sistemului medical. Nu stim inca numarul celor morti in urma faptului ca spitalele nu au mai avut voie sa angajeze personal medical.

ciufulici 22-06-2012 - 08:41

A COPIAT, A COPIAT, A COPIAT !!!
Micul Lenin a copiat, meserie de jmecheri invatata de la Sinucisu.

DOTTORE IN BORSAIOLO SCIENTIFICO
DOTTORE IN ARTE RAMPA
DOTTORE TACCHEGGIATORE MAESTRI

A COPIAT !!!

Huhu Ciu 22-06-2012 - 08:47

Esti slugoi al dictatorului Basescu, esti un diversionist basist!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult