Acasa Opinii PETRESCU: Economii? Pe cale naturala…

PETRESCU: Economii? Pe cale naturala…

scris de Ziua Veche
3 afisari

Ma intreb, sincer, cine mai apara interesele armatei la Palatul Cotroceni? Pana la finele anului trecut, generalul Constantin Degeratu reprezenta o garantie, pentru „marea muta”, ca transmite sefului statului starea de spirit reala a trupelor romane. Autoritatea sa profesionala avea repere clare: cunoscuse, in decembrie 1989, efectele diversiunii sovietice asupra municipiului Cluj-Napoca; absolvise, in 1995, Colegiul Regal de Studii de Aparare din Londra; a condus trei ani Statul Major General -1997/2000; a lucrat apoi, intre anii 2001-2004, ca profesor la Centrul European de Studii de Securitate “George C. Marshall” din Garmisch-Partenkirchen, Germania; a consiliat doi presedinti, pe Emil Constantinescu si pe Traian Basescu. In ipostazele publice a stapanit arta oratorica aidoma unei sabii de Toledo. Motiv pentru care a si devenit, pentru unii, incomod.

Acum? Exista acolo macar o singura persoana c

redibila, cu vizibilitate reala in randurile militarilor activi si in cele ale rezervistilor? Intrebari retorice…

Pe cat de laudabila a fost vizita fulger a actualului sef al statului la trupele romane dislocate in Afganistan, pe atat de neinteles este lipsa oricarei reactii publice la luarile de pozitie ale diferitelor asociatii ale militarilor in rezerva.

Pot intelege ca un sindicat nascut peste noapte, precum cel condus de Mircea Dogaru, poate atrage, prin emisarii sai, la diferite televiziuni, multi telespectatori curiosi. Dar pe masura ce timpul trece, argumentele se repeta, stilurile invitatilor devin previzibile, motive pentru care interesul general se diminueaza.

Pot pricepe intentiile initiatorilor Federatiei Militarilor din Romania – care coaguleaza asociatii cu un numar mai mare, mai mic, sau simbolic al propriilor membri -, dar, in afara unei conferinte de presa, cu rezultate modeste, nu este nimic care sa indice un demers viabil, cu rezultate concrete.

Insa nu imi propun sa imi imaginez ceea ce este in sufletul generalului in rezerva Mihai Iliescu, care conduce Asociatia Nationala a Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere “Alexandru Ioan Cuza”. Cea mai docila organizatie, a mult-putinilor care achita cotizatii cu o singura destinatie. Ajutorul financiar pentru ultimul drum.

Un lider dorit a fi cumpatat, dar care a adresat, pe 18 februarie a.c., un mesaj de protest catre Presedintia Romaniei, catre liderii celor doua camere ale Parlamentului si presedintii comisiilor de specialitate, in problema pensiilor militare. Si nu a primit niciun raspuns oficial! Cat respect pentru A.P.V.-isti! A.P.V. fiind titulatura cu care cinicii de ieri  ironizau pe cei care serveau Armata Pe Viata.

Drama lui Mihai Iliescu este atestata de documentele care circula acum pe Internet. Nici demersurile sale anterioare, precum randurile adresate, pe 26 august 2009, presedintelui Curtii Constitutionale, prof. univ. dr. Ioan Vida, nici mesajele trimise toamna trecuta Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale,  Consiliului National al Persoanelor Varstnice si Consiliului Suprem de Aparare a Tarii/C.S.A.T. nu au avut vreun efect practic pozitiv. Iar unui demers la Comisia pentru munca si protectie sociala, de la mijlocul lunii trecute i s-a raspuns elegant si fara nici cea mai mica grija pentru soarta pensionarilor militari!

Daca anonimii care consiliaza oficial pe seful statului in probleme militare au „sange in ei”, macar sa ii prezinte statistica privind speranta de viata a pensionarilor militari in perioada 1989-2010. Poate asa va realiza si premierul, in prima sedinta a C.S.A.T., ce economii va face la fondul de pensii pentru militari. Evident, pe cale naturala…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult