Acasa Opinii Editorial: Da-ti sefu-n gat!

Editorial: Da-ti sefu-n gat!

scris de Ziua Veche
4 afisari

Incepe marea campanie de disponibilizari. 100.000 de bugetari vor ramane fara slujbe, dar multi dintre sefii lor vor sta infipti in scaune. Sunt oameni care au pretins atentii, servicii sau bani de la subalterni. Sunt sefi incapabili care si-au angajat pe usa din dos rude si amante. ziuaveche.ro ii invita pe toti cei care au trait asemenea momente sa ne scrie povestea lor pe adresa redactiei ziuaveche@ziuaveche.ro

 

 

 

Daca am face un sondaj printre someri, sau printre viitorii someri, am vedea ca multi dintre ei n-aveau de ce sa ramana fara slujbe. Erau oameni constiinciosi, buni profesionisti, dar intrasera prin concurs, fara pile. Asa ca atunci cand s-au facut listele cu viitorii disponibilizati au fost pusi printre primii. N-au sunat telefonele pentru ei, n-a dat nimeni nici o masa, n-a livrat nimeni nici un pachet in parcarea vreunui minister pentru a-l tine in scaun. Administratia noastra, supraincarcata si incapabila, va fi din primavara plina de sefi avansati pe ochi frumosi si subalterni numiti pe rudenie sau favoruri sexuale. Si ar fi bine ca situatia sa se regasesca doar in sectorul de stat, dar ea poate fi intalnita in destule cazuri si in cel privat. Pentru ca naravul romanului de a lua spaga, atentii si cadouri, s-a transmis din tata-n fiu, fiind aproape un obicei al pamantului.

De aceea, ziuaveche.ro ii cheama pe toti cei care au trait experiente halucinanate la locul de munca, toti cei care i-au vopsit casa sefului sau i-au pus gongonele, sau mai rau, au tolerat avansurile sexuale ale acestuia, sa ne trimita povestea lor spre a fi publicata sau a intra in atentia departamentului nostru de investigatii.

 

O alta problema tipic romaneasca este cea legata de lupta la ghiseu. Fie ca este vorba de administratia financiara, de vreo sectie de politie, de casieria Enel sau de serviciile UPC, in Romania a incerca sa faci rost de o hartie, care ti se cuvine, sau a-ti plati darile, la stat sau la vreo societate privata, devine o problema. Rareori pleci de acolo multumit fara sa nu-ti explodeze capul de nervi sau sa te gandesti cum Legiuitorul, “in intelepciunea lui” cum spun juristii, au lansat pe piata un act atat de prost. De pilda daca ai de gand sa-ti schimbi talonul masinii, pentru ca te-ai mutat, vei constata cu stupoare ca trebuie sa faci o groaza de drumuri pentru a lua hartiute si timbre care ar fi putut, foarte bine, sa fie eliberate toate contra unei taxe unice, intr-un singur loc. Iar atunci cand vine vorba de serviciile prestate de companii straine care au pus mana pe utilitatile din Romania, lucrurile par a sta mai prost decat inainte. Nu neaparat ca la ghiesu se afla aceleasi persoane, care acum sunt mult mai nervoase din cauza supraincarcarii, ci mai degraba din cauza unor proceduri alambicate care parca au fost gandite sa te impiedice sa rezolvi problema, nu sa o usureze. Ca sa nu mai vorbim de necesitatea vreuni interventii la reteaua electrica, de gaze, apa, canalizare, internet sau telefonie.

ziuaveche.ro asteapta pasurile celor care nu s-au putut descurca singuri in haitisul birocratiei romanesti sau in lupta cu funizorii de utilitati.

 

Un capitol aparte il constituie romanii din afara tarii. Cei care au reusit sa se implice atat de temeinc in soarta Romaniei incat au rasturnat toate planurile mogulimii. In sprijinul lor, ziuaveche.ro pune la dispozitie o adresa de e-mail diaspora@ziuaveche.ro si tot suportul logisitc si redactional. Asa cum pentru ziaristi au venit timpuri noi – in care dinozaurii presei sunt repudiati, iar mogulii diriguitori sunt ocoliti –  si cititorii sunt invitati sa devina din spectatori, actori ai societatii in care traiesc, fie si prin intermediul nostru. Hai la treaba!

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult