Acasa Opinii Scenariul care timoreaza Kievul

Scenariul care timoreaza Kievul

scris de Ziua Veche
4 afisari

Pentru prima oara, dupa dezintegrarea statului multinational sovietic, Ucraina se afla in fata posibilitatii punerii in aplicare a unui scenariu vehiculat de ani buni in Occident. Unul cunoscut si de ofiterii ucrainieni care au fost instruiti in unele state membre ale NATO. Pana acum, scenariul amintit a fost fie luat in deradere, fie descurajat prin ceea ce aliatii obisnuiesc sa numeasca show of force/demonstrarea fortei. Ultima de acest fel fiind recenta prezenta a actualului presedinte al Ucrainei, Victor Iuscenko, langa seful statului major al armatei ucrainiene, la un demonstrativ vizand capacitatea de reactie impotriva oricui ar atenta la actualele frontiere de stat.

De altfel, vehementa cu care Iulia Timosenko, premierul in functie la Kiev l-a acuzat pe oponentul ei, Victor Ianukovici, ca nu va ezita sa recurga la forta pentru a prelua puterea in Ucraina indica intelegerea iminentei recurgerii la una dintre cele doua variante probabile de actiune. Aparent simple, dar generatoare de tensiuni cu consecinte incontrolabile.

In ipoteza ca Timosenko castiga, oarecum la limita, ultimul tur de scrutin prezidential, contracandidatul se poate retrage in zona rasariteana, filorusa, autoproclamandu-se castigator, cu precizarea publica socanta ca se bucura si de sprijinul…unitatilor militare din arealul estic al Ucrainei. De facto, pe canalele media, harta celor doua zone ucrainiene va face inconjurul lumii, in cateva minute, chiar inainte ca statele vecine sa reactioneze prin  luari de pozitie la cel mai inalt nivel. Din acest punct de vedere, Ianukovici – beneficiarul entitatii teritoriale estice, mai mari si mai populata decat cea vestica –  va puncta rapid, fara ezitari, mizand pe simpatiile proruse a numerosi conationali, inclusiv ale unor comandanti, de la diferite esaloane ale armatei nationale, scoliti la Moscova, dar obligati sa participe la exercitii si misiuni comune cu omologi din NATO.

Dupa cum si in varianta succesului lui Ianukovici, manifestantii pe care Timosenko promite ca ii va scoate in strada, pentru ceea ce s-ar numi o noua revolutie, nu neaparat portocalie, vor fi imbarbatati si de anuntul ca unitatile militare loiale unitatii statului ucrainean raman fidele poporului. In mod evident, acesta fiind cel iesit pe strazile Kievului. Cu o spontaneitate inteligent organizata.

Paradoxul acestui scenariu este tocmai absenta … confruntarii militare. Pentru ca, dincolo de discursuri vitriolante, mai toti protagonistii ar avea de castigat. Cei doi candidati la presedintie ar deveni sefii entitatilor create prin sciziunea produsa intre comunitatile care privesc in directii total opuse. Cea din est spre Moscova. Cea din vest spre Bruxelles. Ca si in cazul dezintegrarii statului sovietic, unitatile militare vor raporta rapid… cui se subordoneaza, redislocarile ulterioare urmand a se face fara prea multa vizibilitate publica.

Pana la urma, politica recunoasterii faptului implinit, poate multumi tacit pe sustinatorii interni si externi ai diviziunii ce parea pana azi imposibil de materializat.

Interesanta este si preocuparea actuala a Kievului pentru demarcarea frontierei dintre Ucraina si Republica Moldova. Asta indica grija de a certifica acum ceea ce maine, intr-un alt context, ar putea deveni, intr-o singura zi, atat granita cu comunitatea europeana, cat si cu NATO.

Probabil ca tensiunea politica a acestei campanii electorale ucrainiene o resimt cel mai mult militarii cu tamplele argintate. Ei sigur nu si-ar mai dori sa treaca prin momentele traite cu 19 ani in urma. Atunci, armata sovietica a devenit, intr-o noapte, o trista amintire.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult