Acasa Opinii Editorial – Scoateti T-34 sovietice din Basarabia!

Editorial – Scoateti T-34 sovietice din Basarabia!

scris de Ziua Veche
0 afisari

Dupa revolutia electronica din 7 aprilie de la Chisinau (cumva inrudita cu revolutia televizata din 22 decembrie de la Bucuresti) mediul internetului a inregistrat initiativa unor tineri studenti basarabeni care au cerut scoaterea tancurilor sovietice amplasate pe post de monumente istorice in stanga Prutului.

 

 

Prin tot locul in Basarabia pot fi vazute amenintatoare masinarii T-34 – tancul simbol al Armatei Rosii – toate indreptate cu tunurile catre Romania. Simbolismul acestor monstri de otel este cat se poate de evident: sovieticii au ocupat un teritoriu si nu vor sa plece – ba chiar ameninta mai departe, conform dorintelor lui Stalin care ar fi vrut sa ajunga pana la Atlantic. Initiativa amintita mai sus nu trebuie sa ramana fara rezultat – o petitie semnata de cat mai multi basarabeni ar putea impinge actualul Guvern de la Chisinau la actiune. Si poate ca aceste simboluri ale Armatei Rosii ar disparea din Basarabia. Deoarece nu este vorba de morminte de razboi ale soldatilor sovietici – care trebuie tratate cu tot respectul datorat unor oameni care au murit in razboaie pentru care nu sunt vinovati – nu vad ce legi internationale ar bloca indepartarea acestor simboluri. Sigur, la Moscova asa ceva va starni o indignare totala si sunt de asteptat reactii dure, la fel cum a fost cazul monumentului sovietic din Estonia. Insa in acelasi timp, scoaterea de pe piedestaluri a tancurilor sovietice ar constitui un semnal cat se poate de clar al vointei actualului Guvern de rupere cu trecutul sovietic. Si poate vor fi tratati cu mai multa atentie si veteranii armatei romane ramasi in viata in Basarabia – in jur de 2.000. Apoi ar mai trebui facuta dreptate deportatilor din perioada sovietica. Si nu in ultimul rand nu trebuie amnistiati cei responsabili de represiunile din 7 aprilie!

* Autorul e licentiat in Stiinte Politice, fost redactor al ziarului Ziua la departamentul politica externa si suplimentul Dosare Ultra Secrete.

 

 

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult