Acasa Opinii Eliminarea taxei TVR – PSD poate demonstra că este partid de opoziţie

Eliminarea taxei TVR – PSD poate demonstra că este partid de opoziţie

scris de A.A.
3 afisari

PSD are o şansă gigantică să demonstreze că într-adevăr este un partid de opoziţie. Pe masa Parlamentului există o iniţiativă legislativă care are în vedere eliminarea taxei TVR, cuprinsă obligatoriu în factura de energie electrică. Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor şi acum se găseşte la Comisia de Cultură a Senatului care este cameră decizională. Aici PSD poate da o primă lovitură reală actualei puteri – dacă vrea chestia asta cu adevărat.

George DamianE lucru ştiut că liderii opoziţiei nu prea au acces la TVR, chiar ei se plâng de transformarea televiziunii naţionale în portavoce guvernamentală. Dar acum pot face ceva, în afară de a se lupta cu vorbe din studiorile televiziunilor private. Mircea Geoană în calitate de preşedinte al Senatului poate întoarce o lovitură, nu doar celălalt obraz.

Taxa TVR este încasată obligatoriu de la orice abonat la ENEL, apare pe factură – 4 lei. În anul 2009 TVR a colectat din birul obligatoriu suma de 322.319.249 lei şi a plătit salarii de 197.757.281 lei. Două treimi din taxa colectată s-au dus pe salariile angajaţilor. Pe lângă aceşti bani TVR a mai primit de la buget 176.579.905 lei. În 2009 TVR avea datorii de 60 milioane euro. În 2010 TVR a avut datorii de 77,8 milioane euro.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al TVR Andi Lăzescu spune că “Eliminarea taxei TV nu ar îmbunătăţi protecţia socială a românilor. Salariul mediu în România este de 2.000 de lei, conform ultimelor date oficiale de la Institutul Naţional de Statistică. În aceste condiţii taxa TV reprezintă 0,002% din această sumă. Valoarea taxei TV este de 4 lei lunar, adică aproape cât un kg. de cartofi”. Salariul mediu de 2.000 de lei va fi fiind în TVR. Iar preţul cartofilor este mai mare de 4 lei. Însă nu asta este important. Ce vreau să spun este că TVR a devenit un nou mamut care înghite bani aiurea. Când v-aţi uitat ultima dată la TVR? Ce motive aţi avea să vă uitaţi la TVR? Eliminarea taxei obligatorii a TVR este absolut necesară pentru cel puţin un an de zile. În acest timp TVR nu are decât să falimenteze, să devină profitabilă sau să restructureze turmele de sinecurişti de pe-acolo. Aceasta ar fi varianta ideală.

Revenind la PSD şi taxa TVR. Mă tem că nu se va merge până la capăt cu această iniţiativă. Deja au apărut primele semne: dezbaterea din Comisia de Cultură a Senatului ce trebuia să aibă loc marţi a fost amânată cu două săptămâni chiar de un senator PSD – Georgică Severin. Poate că PSD-ul nu vrea să dea o lovitură, ci doar să-şi negocieze câteva minute în spaţiul de emisie. De aici presiunea pusă pe actuala conducere a TVR. Însă preşedintele CA al TVR, Andi Lăzescu se arăta destul de calm: spunea prin februarie că legea nu va fi promulgată de Băsescu.

2 comentarii

Telespectator 12-05-2011 - 14:28

„Andi Lăzescu spune că “Eliminarea taxei TV nu ar îmbunătăţi protecţia socială a românilor”
Domnilor, omul asta-i cretin!
Il anunt pe acesta cale pe Andi, ca m-am inscris la un magazin de paine pe baza cuponului de pensie ca sa cumpar o paine cu un leu.
Andi, daca crezi ca EU, NOI trebuie sa-ti dam bani pentru pita salariatilor din TVR, inseamna ca esti cinic si ai un caracter indoielnic.
Sumarizez: doua paini din partea mea la RTV si o paine la cei de la radio.
Sa nu va stea in gat.
PSD-ul a infiintat aceasta lege mizerabila. Nu este in stare sa repare marsavia.

stelea 12-05-2011 - 22:40

Chestiunea eliminarii acestui bir,absolut aberant,nu este chiar atat de insingnifianta,pe cat incearca Andi Lazescu sa o bagatelizeze.Nu este neaparat cazul sa ne referim la cuantum,nici la impactul asupra protectiei sociale,cat mai cu seama la temeiurile legale si la modalitatea de colectare.Cu ce temei juridic este conditionata de ENEL furnizarea energiei electrica de plata unor taxe (Radio si TV) pentru niste servicii care in mod firesc sunt deja facturate si incasate prin firmele de cablu.Ce treaba are ENEL?De ce nu RCS &suratele lui?Platim dublu?…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult