Acasa Opinii Eseu despre iubire

Eseu despre iubire

scris de Mihaela Popescu TAULET
54 afisari

S-au scris tone de hârtie de-a lungul secolelor încercând a se defini iubirea.

Mihaela Popescu Taulet Laurențiul Magnificul spunea că «l’amore e un appetito di belleza »,  adica, dragostea înseamnă gustul pentru frumusețe. Augustin : «Amor meus, pondus meum : illo feror, quocumque feror».  În traducere liberă : «Iubirea este greutatea mea , prin ea merg, oriunde merg.»

Fac parte dintr-o generație animată de tot felul de iubiri: iubirea de artă, iubirea de patrie, iubirea de natură, iubirea față de ceilalți, iubirea confundată cu tot felul de apetențe, iubirea de deznădejde, iubirea de devotament orb, iubirea de viață, iubirea de cunoaștere…și tot așa.

Tot ce-aș putea spune este că iubirea cade gravitațional peste noi, ne transcede și ne țintuiește în diverse ipostaze mai bune sau mai hilare. Adeseori, ne regăsim asemenea unor insecte într-un insectar. Unii consideră, că adevărata iubire, are puterea de a se percepe foarte bine ea însăși. Că ea se poate dimensiona în sine, cu bucurie și suferintă. Că este capabilă. Iubirea tentează prin seducția disperării și devine interesantă. Iubirea este o vrăjitoare nesfârșită în care vârsta nu are habar.Iubirea se poate substitui dorinței și poate deveni un foc de armă, care este o efuziune psihică, ce poate trece de la persoana îndrăgostită asupra obiectului iubirii. Iubirea este crivăt și torent. Pentru Ortega y Gasset iubirea nu se face  dintr-o unică lovitură, ci ea este ca un adevarat curent.

În actul iubirii liniștea interioară poate fi perturbată. Inima nu are loc în piept. Rugăciunea depășește. Emigrăm și ne transferăm în ceea ce iubim. Asigurăm perpetuitatea. Intuiția poate ajuta. Pragmaticul ne poate deservi.

Între toate acestea singurul operator operandi, este sufletul. El mână și face din dorință un obiect direct. Pentru că dorința este canalul, anima către animus. Ea va răni și va vindeca deopotrivă după voința sa. După, iubirea poate ridica individul și îl poate coborâ deopotriva în ură.

Legat de iubire ne urmează partinică, inspirația. Ea cade precum frunzele toamna, în ochii iubirii. Îi îngrijește și îi acoperă strașnic împotriva văzului. Inspirația ne mână, pentru a clama iubirea și enclavele ei.

Aduși de spate privim generațiile născute între aceste iubiri : vor putea ele oare, fasona ineluctabilul, fățarnicul ceas și atât de pasager, al iubirilor conoscute cu generații înainte ? Vor ști în cinzeci de ani de a spune cine au fost iubiții cu poveștile lor, în ultimele două secole ?

Tonciu, Udrea, Mihaele, Andree , E. si E. și fetelor , băieților sau cum vă veți chema : Shakespeare respiră !

14 comentarii

LEGIUNEA GEMINA 11-02-2012 - 15:47

Impecabilă afirmaţia:”Emigrăm și ne transferăm în ceea ce iubim.”

Timotei 11-02-2012 - 16:47

HUHU SI URBOS IUBESC EVREII.
============================
Dar nu s-au obisnuit inca cu ideea……..
Iubirea tentează prin seducția disperării și devine interesantă……
În actul iubirii liniștea interioară poate fi perturbată………
Iubirea poate ridica individul și îl poate coborâ deopotriva în ură……

Cercul 11-02-2012 - 19:21

Iubirea este treaba celor fara de treaba, ii place cuiva definitia?

urbos 11-02-2012 - 21:54

Iar treaba au doar prostii.

Cercul 12-02-2012 - 21:01

E clar dupa definitia ta, si tinand cont si de a mea toti sunt prosti inclusiv tu.

urbos 13-02-2012 - 02:00

Nu rezulta.

Gigi 12-02-2012 - 00:02

Salut ! Mai e una: iubirea de Hristos. Este irelevant daca nu crezi in El. Poti sa-i iubesti invataturile, parabolele, sacrificiul. Asa inveti sa-i iubesti si pe ceilalti din jurul tau, pt ca iubirea e ceva care se invata treptat.

Codex Alimentarium 12-02-2012 - 03:40

Ca toti autorii anonimi, sau mai putin stiuti, si autoarea acestui editorial isi incepe expozeul prin a se pune la adapostul propriei neputinte amintindu-ne ca despre iubire s-au scris „tone” de hirtie, Cu alte cuvinte, „daca o dau in bara pe acest subiect, care va sa zica, v-am prevenit de la inceput”!! Pina aici mi se pare corecta, NUMAI CA, daca stii cve stii de ce te mai apuci sa abordezi un subiect despre care s-a cam spus tot ce se putea spune, nemaiadaugind ca despre iubire, dupa ce Sf. Apostol Pavel a spus corintenilor parerea lui, orice alta incercare, de-atunci incolo, au fost simple exercitii pe sirma fara bara de echilibru. Cum poti sa vii sa spui: „domnule, despre chestia asta s-au scris tone de hirtii, dar eu vin sa mai adaug ceva” ! Adica, crede doamna autoare ca a gasit vreun diamant ascuns in cenusa acestei taine, pe care ea l-a slefuit si ni-l prezinta in premiera mondiala? Haida de! Din textul autoare nu retii decit efortul (mai mult comic si caragialesc) de-a ne binedispune la sfirsit de saptamina (cintec, joc si voie buna). „Emigrăm și ne transferăm în ceea ce iubim” CE BOBIRNAC! 🙂 … SAU ! … „Iubirea tentează prin seducția disperării și devine interesantă” „Fanica, vrei sa ma omor? Zoe mor si eu cu tine!” 🙂 Iubirea tenteaza prin seductia disperarii. 🙂 🙂 Adorabil! Draga Mihaela (alta mihaela?? 🙂 )Ce mi te-a „impins” la a purcede in a te egstazia pomponesc la acest subEct etnobotanicesc? Ai cazut in vreo plasa? Esti sub drogul lui Cupidon? Suferi? A venit mai repede primavara la matale? De ce nu stai cumintica si sa tragi cu invizdroace in pedelisti, ca la kestilicile-astea te mai pricepi. Cu dragostea se ocupa tante Mihaela a lui Carlan! E chiar piedgista! 🙂 Noi cu ce ti-am gresit? Oricum ai reusit ceva! Ai reusit sa-mi aduci aminte de cel mai celebru „vers” de sugces al vreunei manele mondiale : „Te iubiesc dar nu pe tine!” 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

mihaela taulet 12-02-2012 - 20:06

Pentru Codex, Codicilium, Alimentarium et Frangiparium:

Draga, imi place ca la cele 13 clase repetate v-ati avantat a posta un comentariu. Spre deosebire de dvs. nu am nici vocatia prostiei, nici a victimizarii. Sunt mama a doi baieti, cu o familie completa si cu un cap plin de teorii si filosofie. In plus am iubit la viata mea fara rusine si fara teama. Am scris ca o Mihaela ce ma aflu, poezie de dragoste si nu mi-au fost vandute cartile la supermarket, ci in librarii. Acelea putinele.Si fara rusine pot sa scriu. Insa ce va recomand: un consult rapid psihanalitic, daca vreti va pot da in scris juma’ de diagnostic, ( am calificarea necesara). Totusi sper din toata inima ca nu ati fost tarat si complexat de mame, surori, etc…Si daca eu nu m-am oprit la Sf Pavel, poate nici dvs nu va veti opri la o bataie cu posetele…

Codex Alimentarium 13-02-2012 - 01:46

„Sunt mama a doi baieti, cu o familie completa si cu un cap plin de teorii si filosofie” „Curat murdar!” Si daca aveati numai un baiat aveati o familie „incompleta”, madam plina de „teorii si filosofie” ? 😉 Doamna, mata nu ai cum sa te opresti la Sf. Pavel, pentru simplu motiv ca la Sf. Pavel nu ajunge decit unu la cinci miliarde din muritori, asa ca, ciocu mic! Oricum, va recomand niste lectii de anger management, spaltul danturii cu tix si limpezirea creierilor cu cititul colectiei anilor 70 a revistei de filozofie, A(ga)rici Pogonici! 🙂 Pa tu! 🙂

Mihaela Taulet 13-02-2012 - 15:06

Codex, corcodel, sau cum te-o chema, mama

Multumesc pentru umila incercare de eruditie pe care te straduiesti sa o dovedesti. Insa agresivitatea aceasta si ura impotriva cucoanelor ca mine care fac si ele, iaca biet exercitiu de disertatie, de unde iese mamica?! Pai sa-ti spun eu: intoarce-te la poseta, scoate lacul de unghii si…calmeaza-te!!!

Codex Alimentarium 13-02-2012 - 17:53

Mamico, las-o-ncurcata, bre! Nu te mai stradui sa vezi „ura” acolo unde e nu eGZista! Nu de ura e vorba este aici ci de incapacitatea unora dintre voi, care au crezut ca a scrie la ziar inseamna, care va sa ziCA CA e musai sa fii destept, talentat, adicatelea cu dibla! Or, o data cu aparitia internetului, a blogurilor si a forumurilor, kestilica asta s-a dus dracului. Acu’ s-a-ntors foaia. Dialogul nu se mai poarta numai pe o directie, un vector, de la voi la noi, ci, a inceput sa mearga de la voi la noi, si de la noi la voi, si asta se mai numeste : reactie” si „interactie” E? Tomnai aiasta nu va convine voua si ne injurati urlind intre voi: „Cum mama dracului se poate asa ceva ca astia (adica noi, anonimii carora ne sunt adresate „creatile” voastre) sa guitze in front si sa isi permita sa aibe opinii la ceea ce scriem noi?” 🙂 Uite ca s-a shkimbat lumea, bre, s-a dat cu turu-n sus si acu’ ne permitem sa va „amendam” „creatile”! Si, sa stii, ca pin-la urma tot noi vom cistiga, caci, pe voi o sa va omoare „reitingu'” !

p.s. – dupa cum vaz, matale esti una dintre acele fomei reci, serbede, distante, fara sex appeal, iar dupa poza, ce sa spun?, esti o mama „eroina”, in sensul ca ai gasit pe cineva cu care sa procreezi! 🙂

best regards, tu ! 🙂

mihaela taulet 13-02-2012 - 23:53

Draguta, Codrex, Simplex…et Aquarium,

sa iti spuna fata: lasa mama ziaristii in pace ca stie ‘mnealor; lasa ratingurile si du-te si fa banuti de painica; si in ceea ce ma priveste procreez in continuare si niste baieti di succes n-au treaba si problem cu sex appeal-ul si cum arat eu… Unde ai gasit, draguta rujul in poseta si oja , ca nu imi reamintesc?!!!! In care buzunar? Stii ce culori se vor purta la primavara? Stiu pe cineva bun care iti poate prescrie tratament la Kestilica, cum bine zici mata’….Si incearca sa fii mai concis in porcarie. Te rog tine pasul la frazare si scandare, draguta….

jan dinu 14-02-2012 - 08:27

D-na Mihaela Taulet a clarificat prin participarea directa ,aici,
unele dar esentiale stari civile, spre a nu lasa dubii despre
persoana ei ,shi pentru aceasta eu o felicit ca i-a pus la
punct pe anonimii provocatori cu orice pret ce stau la tacleala !
Domnilor ,putin respect ,maine e sf. Valentin shi nu se accepta magarii !
JD-USA

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult