Acasa Opinii ”Este o adevărată rușine…”

”Este o adevărată rușine…”

scris de Marin Neacșu
209 afisari

Credeam  că politicul se amestecă numai în jocurile sportive, unde sportivi de top nu sunt admisi în competiții pe motive rasiale sau de apartenență etnică. Îmi cer scuze dacă cumva prin cele scrise de mine am lăsat să se înțeleagă așa ceva. Am greșit. Politica nu are treabă numai cu activitățile sportive, ea dirijează totul. Poate e greșit spus politica, ar trebui spus politicianul, indiferent cărui stat  îi aparține.

Dar ce s-a întâmplat la Eurovision 2022 depășește orice limită. Nu găsesc cuvinte pentru a cataloga Marea Nesimțire a organizatorilor. Deși înainte de a începe concursul aș fi pariat că va câștiga Ucraina, cunoscând ”politica” guvernanților actuali și  crezând că Ucraina va aduce o nouă Ruslană pe post de Sheena, cu un Javelin pe umerii dezgoliți,  care să sucească toate capetele, în special de bărbați, după ce ”trupa de bâlci” a apărut pe scenă mi-am spus că oricât de mare ar fi dorința politicului, ”publicul” nu se va face de râs.

Spre surprinderea mea, marea lovitură a venit din partea ”publicului”, CARE A DONAT 439 de puncte Ucrainei, pentru fondul omeniei. Aș fi înțeles dacă Ukraina ar fi fost introdusă,  așa din empatie, în grupul primelor 24, dar să dai locul 1 unei scălămbăieli, un hip-hop ”tradițional”, fără absolut nicio valoare muzicală, în care mesajul nu bate cu ritmul, într-o competiție de talie europeană,  înseamnă să te prostituezi pe doi bani. Asta a făcut Europa. Iar faptul că votul hotărâtor a fost acordat de ”public”, demonstrează fără nici un dubiu că așa zisul public nu mai este public, iar sistemul ”electronic” de vot atât de lăudat și ridicat în slăvi de aceiași politicieni este sistemul perfect de fraudare și manipulare a voturilor. Avea dreptate Murphy în una din legile lui, chiar dacă legile lui sunt acuma completate în stilul lui și de alții, când spunea că ”atunci când lucrezi cu calculatorul trebuie să ții cont de fenomenul GIGO (Gunoi Introduci, Gunoi Obții)”. Jurizarea Eurovision 2022 este proba cea mai concludentă.

Și o altă dovadă că totul a fost o fușăraie pe față este faptul că juriile din 6 națiuni, printre care și România au fost furate,  votul lor nu a fost acceptat, iar organizatorii și-au permis să îl modifice și să acorde ei punctele cui au vrut. În cazul României, deși votul mersese către Moldova, organizatorii l-au dat Ucrainei. Probabil așa promisese guvernul, sau eu știu cu cine bătuseră ei palma. Din cauza asta  au considerat  organizatorii că ”este ceva suspect”, votul dat de juriul român nu a corespuns cu cel promis de cei cu care vorbiseră ei.

Acordarea celor 439 de voturi de către ”public” astfel încât Ukraina să nu mai poată fi întrecută de nicio altă tara concurantă, dovedește că organizatorilor le-a fost totuși frică să acorde  prin ”jurii” voturile câștigătoare, ei au avut nevoie de doar 6 voturi oficiale și le-au furat din contul celor mai obediente și lipsite de reacție state (probabil în concepția lor), lăsând ”poporul” să facă treaba cea mai grea, exact ca acum 2000 de ani. Probabil și votul în cazul binecunoscut a fost tot…electronic, de a ieșit Baraba câștigător.

Și dacă mai vreți, încă o dovadă că votul nu s-a dat pe criterii artistice, muzicale, culturale sau meritorii, citiți intervenția ministrului culturii al Ucrainei care s-a declarat dezamăgit de votul Ucrainei. Când am citit titlul știrii am crezut că leșin. Mă gândeam că îi este rușine că au primit un loc pe care nu îl meritau. Da de unde? El se simțea rușinat că juriul din Ucraina nu a acordat votul uneia din țările vecine care au ”donat” votul și armamentul lor Ucrainei. Deci domnului ministru i se părea normal să întoarcă votul pe criterii politice indiferent de valoarea culturală sau muzicală a reprezentanților vecinilor : ” Este o adevărată rușine să acordăm 0 puncte Poloniei și Lituaniei. Ucrainenii vă dau 12 puncte!”   Nici nu trebuia spus mai mult. Așadar ”indicațiile” și ”normalitatea” cereau ca votul să fie politic, sau pe bază de ”afinități”, nu valoric. ”Democrație”, nu meritocrație!

Pe același criteriu al ”democrației” politice, unii comentatori români au învinuit juriul din România că a acordat punctele Ucrainei și nu Moldovei care a avut un mesaj subliminal patriotic pomenind de axa Chișinău-București. Da, poate moldovenii de la Zdub și Zdob meritau 12 puncte (și chiar le-a primit de la juriul român, conform declarațiilor TVR), dar nu pentru ca erau neam cu noi, ci pentru că chiar au avut o piesă bună, care va face oricum scenă plină pe unde merg, dar nu sunt de acord să le fie acordate puncte doar pentru ca sunt de-ai noștri. Adevărul este că în ultimele editiții în ultimii cel puțin 6-7 ani, dacă nu mai mulți, am constatat că voturile se dau ”pe regiuni” țările baltice între ele, țările fostei Iugoslavii între ele, statele fostei URSS între ele, Beneluxul  între ele, statele Regatului Unit între ele  și așa mai departe.

Dacă tot suntem la capitolul anomalii, nu știu ce a căutat Australia la acest concurs? A făcut cerere de aderare la UE, sau intenționează să se implice în Ucraina și ăsta a fost primul pas?

În ceea ce privește prestația României, nu pentru că sunt român ci pentru că chiar mi-a plăcut, WRS ar fi meritat un loc în primele 5, dacă nu chiar mai mult. Chiar dacă Marea Britanie, a avut(în opinia mea) cea mai bună interpretare, consider că melodia lui WRS este mai antrenantă, mai usor de reținut, interpretat, mai dansabilă, mai comercială mai cantabilă. României i s-a făcut o mare nedreptate. Mă tem că nu e ultima, că prima oricum nu e.

Off concurs : mă întreb dacă nu cumva anul ăsta premiile Oscar, MTV, Cannes, Nobel, vor fi atribuite tot Ucrainei. Ar fi și păcat ca oamenii de știință, de film, să nu achieseze la ”contractul” Eurovision 2022 și să nu acorde premiile cele mari Ucrainei, că doar au și ei suflet nu ? Recomand  ca cel puțin premiul în cercetare bacteriologică și virusologică să fie acordat Ucrainei. Sunt convins că familia Biden cu întreaga administrație va vota pentru.

Este o adevărată  rușine … spune un ministru ucrainian. Îi dau dreptate.

Hai să revedem melodia căștigătoare a Euvision 1974 :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult