Acasa Opinii Dan CARP-Este Orban un Ponta al PNL?

Dan CARP-Este Orban un Ponta al PNL?

scris de Ziua Veche
4 afisari

 Intr-un singur an, Crin Antonescu a reusit sa se impuna in functia care parea la inceput, pentru fostul profesor de tara, o palarie prea mare. Lipsa de victorii electorale a fost compensata de o serie nesfarsita de victorii personale, care i-au consolidat puterea in partid. A incheiat in forta campania pentru prezidentiale, cu o mutare buna de imagine, Proiectul Johannis. Au urmat negocierile pentru formarea Guvernului, cand a reusit sa-si convinga colegii de partid sa renunte la avantajele puterii. In fine, controversata motiune – prin care Antonescu propune intre altele votul pe echipe la Congresul din 5-7 martie – este imbratisata deschis de multi liberali, chiar daca poate fi interpretata drept un gest autocratic, pe care nici pesedistii n-au indraznit sa-l faca.

 

 

Cu toate acestea, Antonescu a reusit sa-si faca destui inamici in partid, mai ales in teritoriu. Cel mai important pare a fi fostul amic Ludovic Orban, un politician care este exact inversul charismaticului Crin: are o imagine publica proasta dupa un necontenit sir de gafe si esecuri electorale, dar mentine si o excelenta relatie cu filialele. La fel ca Ponta, outsider-ul Orban ar avea sanse reale daca primeste sprijinul unei alte forte puternice in partid – cei care n-au uitat bunastarea din perioada 2004-2008 si pe premierul care le-a adus-o. Calin Popescu Tariceanu nu a anuntat daca intentioneaza sa candideze, dar s-a pozitionat clar, de la esecul prezidentialelor incoace, drept o voce puternica, potrivnica actualei conduceri a partidului – mergand pana intr-acolo incat sa negocieze cu dusmanul de moarte Basescu intrarea la guvernare. Si n-a uitat infrangerea din 2009.

 “Pot sa fac echipa atat cu Crin Antonescu, (…) pot sa fac echipa si cu Calin Popescu-Tariceanu, pe care il consider cel mai bun candidat la functia de prim-ministru al PNL, un om care a demonstrat in patru ani ca are capacitatea de a asigura dezvoltarea economica a Romaniei si de a conduce o echipa guvernamentala” a spus Orban, la cateva secunde dupa ce si-a anuntat candidatura. O mana intinsa unui om pe care l-a debarcat cu un an in urma, pe cand era in echipa lui Crin. O coalizare a duetului Tariceanu-Orban nu este imposibila, pe modelul Nastase-Iliescu-Ponta. Si Mircea Geoana parea sigur de victorie, si si-a permis sa-i ignore pe “batranii” partidului. “Batranii” care stiu cum arata politica la Putere. Daca il adaugam si pe Dinu Patriciu, decisiv in 2009, dar repudiat de curand de protejatul Crin, cel putin la nivel oratoric. pozitia actualului lider nu mai pare atat de sigura. In ciuda imaginii excelente in randul votantilor liberali, Antonescu ar putea avea mult de munca sa convinga electoratul mult mai pretentios al membrilor de partid. Dovada ca este nevoit sa apeleze la o supa reincalzita: Proiectul Johannis.

 Mai exista un element care nu poate fi neglijat. Tariceanu, Stolojan, Stoica, Quintus – toti au fost alesi pe un singur principiu: “Du-ne la putere!”. Crin nu trebuie sa uite ca si el a pus mana pe partid prin acelasi rationament. Imaginea fostului premier incepea sa sufere pe masura ce efectele crizei isi faceau aparitia. Crin era omul sarac si cinstit care avea sa fie locomotiva PNL intr-un lung sir de victorii. A pierdut prezidentialele, a refuzat sa formeze Guvernul impreuna cu PDL, se impotriveste aliantelor, promitand in schimb ca va transforma partidul intr-o forta de sine statatoare, candva, mai incolo. Culmea, Orban este inca si mai radical, si mai opus unei politici de aliante.

Doar candidatul, inca periferic, Viorel Catarama promite puterea, dar se stie ca pretul acesteia poate insemna capitularea in fata democrat-liberalilor. La un Congres la care se va vota si cu stomacul, motiunile si vorbele frumoase vor fi secundare. Va castiga cel care vine cu un proiect, realist, de a-si hrani filialele cu bani si avantaje.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult