Acasa Opinii Examen sever pentru preşedintele Republicii Moldova

Examen sever pentru preşedintele Republicii Moldova

scris de Ion Petrescu
3 afisari

Când o structură de stat este aparent inatacabilă, din punctul de vedere al imaginii publice, metoda cea mai facilă este recursul adecvat la presă. Cum în cel de-Al Doilea Stat Românesc nu prea ţine figura cu informaţii primite de jurnalişti „pe surse”, în cazul ce urmează s-a făcut recurs la un document intitulat abil APEL.

Ion PetrescuUnul atribuit mai multor ofiţeri din Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova. În traducere liberă, a fost un singur autor, care ştie prea bine că în nicio structură cu caracteristici militare sintagma grupului de ofiţeri nu este tolerată. Dincolo de textul stufos, preluat doar de unele dintre tribunele publicistice de peste Prut, câteva semnale merită a fi reţinute, deoarece vor avea un anumit impact asupra evoluţiei viitoare a raporturilor politice de la Chişinău.Cei ce au pus în circulaţie Apelul vizând activitatea S.I.S.-ului nu au uitat să omită precizarea că însuşi şeful acestei instituţii, Valentin Dediu, ar fi declarat recent că unirea celor două state româneşti nu este posibilă deoarece nu ar fi încuviinţată de Bruxelles.

Bună gluma! Dacă acest Dediu chiar a afirmat aşa ceva, la o reuniune a omologilor săi, din Comunitatea Statelor Independente, atunci probabil că a fost întrebat despre acest subiect. Iar cei ce au formulat interogaţia respectivă ştiau răspunsul, dar vroiau să vadă cum reacţionează şeful S.I.S., care, abil, s-a ascuns după copacul din…Bruxelles.

Uniunea Europeană fiind arealul cu care Moscova nu prea ar vrea să aibă acum vreun diferend, mai ales după ce popasurile lui Vladimir Putin la Paris şi Berlin au confirmat o reţinere a noului preşedinte francez şi a cancelarului german, faţă de retorica conservatoare a Kremlinului, în raport cu dosare sensibile precum acelea ale regimurilor de la Teheran şi Damasc.

Revenind la apelul amintit, primul semnal serios – dincolo de frazeologia stufoasă, menită a impresiona asistenţa publică naivă – este că aceia care conduc acum S.I.S.-ul acţionează contrar misiunii sale oficiale.

Aşa se confirmă că însuşi Valentin Dediu a fost acuzat în repetate rânduri că a trădat Republica Moldova şi a făcut spionaj în favoarea altui stat, (fiind) fost reprezentant SIS la Kiev, care a fost reţinut în flagrant de către serviciul de securitate internă a SIS, în cooperare cu serviciile speciale ucrainene şi adus acasă în cătuşe. Ulterior, chiar el a recunoscut, în faţa Colegiului SIS, că a vândut secrete de stat în scopuri personale, pentru a proteja interesele unor persoane apropiate. Trădarea face parte din esenţa lui Dediu, fiind un element de bază din modelul său de comportament. El a avut când să „lucreze” asupra sa, activând în fostul КГБ sovietic încă din 1977. Au fost făcute publice mai multe imagini video în care Dediu recunoaşte acest lucru. “

Din acest moment, atât preşedintele Republicii Moldova, care a fost la sediul U.E., cât şi premierul de la Chişinău, ce a poposit la Cartierul General al NATO chiar pe 27 martie – la aniversarea Unirii, din 1918, a Basarabiei cu ţara mamă – au o problemă, dacă nu demit întreaga conducere a S.I.S., mai concret ex-ofiţerii KGB menţionaţi în apel:

“1. V. Dediu- şef adjunct al SIS
2. V. Furdui – director adjunct al SIS
3. S. Rusu – şef aparatul Directorului
4. S. Druţă – şef Direcţia contraspionaj
5. A.Timuş – şef Direcţia Infromaţii Externe
6. V. Cemârtan – şef Direcţia securitate internă
7. Gh. Iarovoi – şef Direcţia resurse umane
8. V. Armaşu – rector la INIS
9. V. Cebotarean – şef destinaţie speecală „Alfa”
10. N. Vişnevschii – şef Direcţie opertiv-tehnice
11. Dulgieru – şef Direcţie filaj
12. M. Jelezoglo – şef UTAG
13. A. Popescu – şef securitatea economică
14. Gh. Ţaranu – şef Direcţia Hânceşti
15. T. Zaraf – ofiţer sub acoperire la Întreprinderea de stat „REGISTRU”
16. E. Bumbac – Direcţia informaţii externă.”

Însăşi publicarea acestei liste sumare este o victorie a intelligence-ului anti-KGB, care îngenunchează, la propriu, o reţea obişnuită să domine, structuri cheie ale landului dintre Prut şi Nistru. Restul detaliilor, din documentul amintit, vizând afaceri necurate, încadrări ilegale, nu sunt decât pentru pata de culoare a unui mesaj ce ar fi grav să fie ignorat de autorităţi care au declarat public că au optat pentru calea europeană de dezvoltare, a se citi U.E., nu C.S.I., şi pentru reformele aferente atingerii unei asemenea ţinte.

Bomboana pe coliva actualei conduceri a S.I.S.? Pasajul următor din apel: “În acest context, am fi foarte curioşi să ştim ce crede despre această situaţie, care clar că nu face faţă problemelor de securitate din regiune, de exemplu, excelenţa sa, Dirk Shuebel, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, prietenii din Europa ai prim-ministrului. Oare să le fi început a le place de la un timp încoace occidentalilor KGB-ul? Oare să se fi schimbat între timp criteriile de aderare la UE?”

Răspunsurile la întrebările citate şi la apelul integral, al celor dedicaţi eradicării agenţilor şi “conservelor” KGB, nu va veni imediat, după cunoscutul obicei al conaţionalilor din stânga Prutului, de a cântări un lucru de 1000 de ori, până a decide soarta sa, o singură dată. De data asta, examenul sever este pentru echilibratul Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova. Moscova ştie că autoritatea sa – negociată cu Washingtonul – s-a oprit la Nistru. Un adevăr de care se pare că se mai îndoiesc şovăielnici decidenţi din cel de-Al Doilea Stat Românesc.

Dar nodul gordian al KGB-ului, cel indicat în apelul redactat cu tâlc, trebuie tăiat. Dintr-o lovitură.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult