Acasa Opinii Expertul si geniile

Expertul si geniile

scris de Ziua Veche
5 afisari

Expertii in educatie ai Uniunii Europene pun criza societatii romanesti pe seama „cultului geniilor”. Conform profesorului Robert D. Reisz, modelul intregului invatamant romanesc e Eminescu si, prin el, o anumita imagine a „creatorului vag paranoid si asocial”. Mitologia geniului, scrie profesorul Reisz amintindu-mi de Personalitatea autoritara a lui Adorno, da loc in domeniul social-politic „nevoii unui conducator charismatic, mesianic si autoritar”. Mitologia geniului merge asadar mana in mana cu fascismul. Intr-o societate cu adevarat democratica, scrie profesorul Reisz, scoala ar trebui sa „produca cetateni” si „persoane normale, bine integrate social”, adaptate „mediocritatii vremurilor”. Trebuie, indeamna profesorul Reisz, sa se reabiliteze normalitatea, definita in termeni de „medie”, de „pasi algoritmici” si de „predictabilitate a actiunilor”. Exceptionalismul e pagubos si, de aceea, profesorul Reisz cere schimbarea formelor pentru a obtine modificarea fondului: „Nu cerem sa se schimbe mentalitatile inainte de a se schimba formele, caci asa ceva este imposibil, cerem tocmai sa se schimbe formele, ceea ce se poate face prin transformari ale cadrelor curriculare si ale pregatirii pedagogice, astfel incat acest pagubos cult al exceptionalismului si al genialitatii sa dispara din salile de clasa.” Opiniile profesorului Reisz nu sunt cele ale unui simplu particular, ci ale unui expert implicat direct, in calitate de membru in felurite comitete de cercetare sau diriguire a invatamantului, in reforma educatiei. De aceea, merita sa facem cateva observatii.

Mai intai ca nu doar cultul geniului poate avea reflexe politice autoritare, ci si cultul normalitatii definite ca medie, ca adaptare. Orice geniu autoritar la varf are nevoie de o masa obedient-omogena la baza. Adaptabilitatea perfecta, socializarea pe baza de conformism duce la o societate de mase perfect maleabile in mana „geniului” care stie cum sa le programeze, cum sa scrie si sa introduca in sistem algoritmii autoritari necesari.

De aceea, normalitatea nu poate fi definita ca medie. Normalitatea nici nu e un rezultat al cultului mediei si mediocritatii. Daca ar fi asa, Romania ultimilor 60 de ani ar fi fost o Romanie normala. Dar nu e. De ce? Pentru ca toata lumea se adapteaza, toata lumea se descurca si toata lumea urla cu lupii. Ce lipseste societatii romanesti? Nu adaptabilitatea mediocra, ci curajul si deprinderea de a face nu ceea ce „face popa, ci ceea ce spune popa”. Cu alte cuvinte, societatea romaneasca sufera din cauza ca i s-au distrus modelele si deprinderea de a emula, de a urma aceste modele. Acesta e rolul scolii: nu de a „produce” cetateni (astazi pionieri, maine consumisti), ci de a educa oameni intregi.

Intr-un atelier in care toti tamplarii fac scaune strambe, tamplarul care face scaune bune e cel normal, nu cel care face si el scaune strambe, chiar daca asta e media si chiar daca mediocritatea lui il face acceptat de ceilalti. Problema societatii romanesti nu e cultul geniilor, ci relatia defectuoasa cu geniul, cu modelele, nu e „cultul geniilor„, ci „cultul geniilor”, mumificarea lor discursiva. In Romania, modelele nu se urmeaza, ci se paraziteaza si se prohodesc. Noi nu imitam verticalitatea lui Nicolae Steinhardt, ci facem simpozioane despre Steinhardt. Noi nu emulam relatia de dragoste dintre Noica si limba romana, ci ne folosim de numele lui Noica pentru a ne face reclama. Noi nu incercam sa traim liber ca „barbosii din munti”, dar suntem bucurosi daca putem obtine o bursa de doctorat ca sa-i studiem. Noi nu incercam sa traim normal, ci doar sa ne construim cariere pe baza normalitatii devenite, intr-o tara modelata de oameni strambi, o trasatura a geniului inadaptabil. Nu traim ca „geniul”, dar ne place sa ne fotografiem cu el. Nu traim ca sfintii, ci ne legitimam prin ei. Libertatea altora devine un mod de a ne ingrasa slugarnicia noastra oportunista.

Nu geniile sunt problema Romaniei, ci experti in genii, cei care ne mediaza mincinos relatia cu geniile si care definesc stramb normalitatea. Intr-un recent interviu realizat de Financial Times, Ai Weiwei, un fel de Andy Warhol al Chinei, celebrat ca atare de mass-media neoliberala, marturisea ca, desi interesat de viitor, nu neglijeaza trecutul: „Invatam multe de la trecut. Trebuie sa cunosti trecutul ca sa-l poti distruge. Nu poti distruge ceva decat daca esti expert in acel lucru. Un om obisnuit nu poate distruge un pod. Numai un inginer constructor poate face asta.” Traim deci intr-o lume in care expertii in economie ruineaza economia, expertii in educatie ruineaza educatia si expertii in suflete ruineaza suflete.

 Aceasta pare a fi, cel putin partial, si parerea dlui Andrei Plesu, care deplangea recent „noua revolutie culturala”, politic corecta, antirestina si anti-patriarhala, prin care a trecut Romania in ultimii 20 de ani. Faptul ca profesorul Reisz, care pare a fi un exponent al exact acestei revolutii culturale, a fost bursier NEC si si-a publicat articolul in Dilema veche confirma temerile dlui Plesu. Ce-i de facut? Conform dlui Reisz, ar trebui sa renuntam la „cultul elitei”, a carei „charisma” face posibila impunerea unor idei nocive precum cele ale dlui Reisz. Parerea mea e ca nu trebuie sa confundam elita cu expertii, oamenii care traiesc pentru un adevar cu cei care traiesc de pe urma unui adevar, pe cei care sunt buni cu cei care discuta despre bine, filosofii cu sofistii. Nu poti face un lucru decent daca nu iti propui sa faci un lucru bun. Nu Eminescu trebuie eliminat din programa scolara, ci tot ceea ce ne impiedica sa traim vertical. Fara „mitul geniului”, am ramane doar cu filosofii din televizor.

2 comentarii

Dani 11-08-2010 - 14:56

Dna Udrea face multe lucruri bune doar ca acestea nu genereaza atat trafic sau cititori.

Psihedelicul 13-01-2011 - 15:36

„Fara “mitul geniului”, am ramane doar cu filosofii din televizor.” … printre care şi domnul Andrei Pleşu.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult