Acasa Opinii Fara bere, fara mici, dar cu pieptanul in portofel

Fara bere, fara mici, dar cu pieptanul in portofel

scris de Ziua Veche
31 Afisari

Cu exceptia celor nascuti in era capitalista, nu exista romani care sa nu isi aminteasca de serbarile campenesti care aveau loc de 1 Mai, Ziua Muncii. Initiativa serbarilor a fost preluata de catre comunisti din traditia populara. Romanul, petrecaret de felul lui si slobod la gura, a pus de fiecare data de cate o serbare campeneasca cu ocazia sarbatorilor laice importante.


 

 

In anii ’60-’70 „ micii si berea” au devenit cel mai puternic brand al romanilor, transformat in prezent in cea mai puternica amintire pentru multe generatii nostalgice. Dupa 1990, pentru ca fostele serbari purtau cu ele pecetea comunista, acestea au fost reinventate sub forma de „pomana” pe baza de tichet. Maestrul de ceremonii al PSD-lui a fost Marian Vanghelie, copiat de toti liderii PSD din teritoriu. Popularitatea castigata se impartea la inceput in doua: jumatate mergea la partid, jumatate la Ion Iliescu. A urmat impartirea in trei: o treime la partid, o treime la Mircea Geoana si o treime la Vanghelie. In actuala perioada de abstinenta, nu se mai imparte nimic. Dom’ procuror Victor, baiat subtire, nu suporta mirosul de mititei, interzicand definitiv astfel de manifestari nepotrivite cu perioada de criza. „Acum trebuie sa fim gravi, seriosi si sa protestam!”, spune Ponta. In consecinta, sutele de manifestanti vor afisa o mina serioasa, vor plange pe rand pe umarul vecinului si ii vor injura pe guvernanti pentru soarta lor trista. Imaginea manifestantilor tristi si gravi, defiland tacuti cu burta goala prin centrele marilor orase, este dezonoranta si dovedeste ca gandirea liderilor PSD a cazut intr-o alta extrema, la fel de paguboasa pentru binele public.

Victor Ponta a cazut in capcana, facand o greseala care, in esenta ei este de tip comunist, prin impunerea unei linii unice obligatorii, partidului. A fost directionat astfel modul de manifestare a unor mase de oameni, care aveau dreptul la o libertate proprie de exprimare cu ocazia Sarbatorii Muncii. Mesajul catre organizatiile PSD era cel de libertate in alegerea modului de organizare si desfasurare a manifestarilor de 1 Mai. Directiva trasata hraneste un soi de asa- zisa „ dictatura a binelui” si arata ca PSD, chiar cu lideri noi si tineri, nu este inca un partid democratic. Interdictia organizarii unor manifestari festiviste cu mici si bere, „ pentru a nu se irosi banii partidului!”, nu se justifica, atata vreme cat in campania electorala, nu a fost lansat niciun apel la cumpatare. Intrebat de Presa, daca ceea ce a impus presedintele PSD este un lucru bun sau rau, Ion Iliescu, cel mai vechi participant la serbarile campenesti comuniste, a replicat scurt: „ Este foarte bine!” Care citit corect inseamna: „ Vai de capul lor!” Se pare că Ion Iliescu nu agreeaza actualul PSD, „copilul de suflet” ajuns la maturitate, ramanand un nostalgic al vechilor timpuri de aur. Pe vremea aceea, activistii de partid de la centru veneau in teritoriu la sedinte si scoteau pieptanul din portofel, pentru a se pieptana tacticos. Abia după acest moment sacru, putea sa inceapa sedinta. Desi nu prea mai are ce pieptana, Ion Iliescu a ramas cu reflexul. De 1 Mai, octogenarul activist va purta la loc de cinste in portofel, alaturi de cartea de identitate, pieptanul nostalgic. Poate se pune de vreo sedinta, chiar daca nu se vor da mici si bere la final.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult