Acasa Opinii Ferma Animalelor- pamflet veterinar

Ferma Animalelor- pamflet veterinar

scris de Marin Neacșu
38 afisari

Imediat după amăgirile din 1989 pe postul de televiziune încă naţional  al TVR a rulat şi la noi, după 35 de ani de la premieră, un film care ne-a lăsat cu gura căscată şi la propriu şi la figurat, este vorba de “Ferma Animalelor”, după magistralul George Orwell, un film “ pentru copii”, desene animate care în România era necunoscut maselor largi. Noi, “copii” tatălui suprem nu aveam voie să vedem decât Tom şi Jerry, Donald Duck, Chip şi Dale, Popey the Sailor şi ca să avem pe cine ne dezvolta ura,şi pe cine da vina pentru toate relele,  eventual 101 Dalmaţieni.

Marin NeacsuCând a fost difuzat prima oară Ferma Animalelor în 1990, reacţia românilor  a fost ca după aselenizarea pe lună a lui Apollo 11 în 1969. Nu ne venea să credem, nu ne vnea să credem pentru că ne vedeam ne recunoşteam în acel film şi nu înţelegeam două lucruri: de unde a ştiut Georgel în 1954 ce se va întâmpla cu noi şi cum de nu ne-am dat noi seama ce se petrece cu noi atâta timp.

Şi eu ca şi ceilalţi am privit înmărmurit filmul şi îmi venea să îmi dau palme, ”gândind înmarmurit la faptul cât am putut să fiu de bou” cum spune Mircea Vintilă în “Bricheta lui Fănel”. Vai cât de mult m-am înşelat.  Vai cât de bou am rămas. Am crezul că filmul se referă la noi, la mine, la trecutul meu,al nostru,  la ceea ce a fost şi nu va mai fi şi mă bucuram ca prostul. Nu realizam că de fapt filmul este din nou o previziune, o premoniţie şi prezenta de fapt ce se va întâmpla, nu ce s-a întâmplat în România.

Hai să o luăm metodiic. Câte animale din film existau în România acelor vremuri? Era unul căruia i se spune Porcul  şi mai erau “copoii”. Cam puţin pentru a justifica apropierea de fermă. Că toţi ne comportam ca nişte gâşte şi priveam ca curca în lemne uneori, sau ca viţelul la poarta nouă la maşinile străine care mai apucau să intre în România, aproape că nu se pune. Că nu aveam voie să guiţăm prea tare şi guiţa ficecare în propria casă pe ascuns să nu ne audă vecinii, aproape că am uitat. Eram o fermă, dar mică, între timp lucrurile au evoluat.

Astăzi  ferma  s-a  schimbat s-au schimbat proporţiile, au rămas mai puţini godaci, dar au apărut mai multe bice pe spinarea godacilor, mai multi, mult mai mulţi copoi care muşcă, de fapt nu muşcă, pur şi simplu rup bucăţi din spinarea noastră, din pământ, din tot ce se găseşte în această fermă, au ajuns atât de răi încât se muşcă şi între ei şi trag fiecare din noi rupând cu oase cu tot fără să se gândească că mâine nu o să mai aibă ce să mai rupă. Nici măcar asta nu îi mai interesează, rup tot. După ei potopul, sau “mâine nu există,” azi să aibă ce rupe.

Ferma s-a lărgit cu alte animale care înainte erau necunoscute: au apărut motanul Felix sau Varanul, Ţapul,   Broscoiul Oltean, Pisoiul sau Porcul Ponta, Şarpele cu Ochelari Măgureanu, Buldogul Blaga, şi altele care fără a face referire la unele animale, arată că “fauna” politică este complexă: “prostănacul”, “blonda de la Cotroceni”, “robocap”, “Frankestein” “Pleaşcă”, “Bunicuţa sau Păcălici””Bombonel”, “Abramburica” “Jiji Oierul”, “Vodcăroiu”, “Răzgândeanu”, “Almanahe” şi câte şi mai câte. Peste toată această faună, personaje de desene animate şi la propriu şi la figurat, tronează “Popeye the sailor man”, sau cum i se mai spune, dar nu între 4 ochi, ”Chiorul “. Poate cineva să spună că Orwell nu a avut o viziune mult mai îndepărtată a României? Poate cineva să spună că povestea lui nu se referă la România de astăzi? Păi uitaţi-vă la cei 588 de Dalmaţieni ( între timp s-au înmulţit şi ei nu, numai anul trecut s-au înmulţit cu peste 100) care stau în fruntea ţării . Nu sunt ei o mărturie vie a fermei? E adevărat că în filmul original erau toţi albi cu pete negre, iar acuma sunt toţi negri cu uşoare pete albe, dar asta înseamnă “evoluţia speciilor” nu?

Dar mai ales asemănarea cu ferma animalelor o dă astăzi mai mult ca oricând BOTNIŢA  PE CARE GUVERNUL O PUNE PRESEI,NOUĂ TUTUROR  ŞI NOILE ATRIBUŢIUNI PE CARE ACELAŞI GUVERN LE ACORDĂ PROCURORILOR CARE DE ACUMA NE POT SPIONA ŞI ÎN GAURĂ DE WC, ADICĂ ÎN CELE MAI PRIVATE PRIVĂŢI. De fapt, realitatea de astăzi depăşeşte imaginaţia lui Orwell. Iar noi, ca nişte găini veritabile cotcodăcim timid şi ne împiedicăm strategic, să nu zică lumea civilizată că suntem curve.

172 comentarii

IngerAlbastru 08-10-2013 - 14:20

Nu e necesar de angajat spioni sau de ascultat telefoanele, toata comunicarea electronica este bagat la dosar electronic in caz de ceva nu trebuie sa te mai gandesti ce ai scris sau zis ca exista dovezi 🙂 Stiu demult.

un golan 08-10-2013 - 14:33

pai chiar aici e toata ” frumusetea ” … ca joburile de spioni se cam duc pe apa sambetei si sunt inlocuite cu un nenorocit de computer ce judeca oamenii la rece fara sentimente …
nici ” ascultari ” de telefoane nu mai sunt necesare – chiar ma gandesc ce nasol era sa zicem pe vremea lui Ceasca sa stai ca amaratu sa asculti tampeniile oamenilor la telefon – ca la urma urmei 99 la suta erau tampenii – azi nimeni nu asculta propriu zis – acelasi computer memorizeaza si selecteaza convorbirile si cuvintele cheie … de exemplu cand nenea Sobru pune la cale o revolutie se stie imediat si dronele sunt pe drum …
( am glumit – nu cred ca cineva se pune la … lipsa de minte a acestui personaj).
in alta ordine de idei este sinistru sa constati ce a facut din noi comunismul – sau comunismul prost inteles si si mai ales prost aplicat – toata lumea e dezbinata, toata lumea e furioasa, toata lumea injura, parca suntem scapati de la Balaceanca cu totii …
in realitate avem toti aceeasi soarta – toti urlam o vreme oarecare si in cele din urma toti sarim in groapa.
” balciul desertaciunilor ” , ” comedia umana ” , ” ECLEZIASTUL ” .
n.b. – tot respectul pt Jan Dinu ca a inteles cine sunt. daca nu ma insel si Pathfinder a mirosit.
D.P.

urbos 08-10-2013 - 15:04

„Comunismul prost inteles si mi ales prost aplicat”. Ia uite ce grohaie usturoiatul asta. Javra dreacu, tot el se da destept.
Sictir.

pathfinder 08-10-2013 - 16:34

Te-am mirosit.
Da am sa tac malc.
N-am sa stric distractia. Ca e pacat.

urbos 09-10-2013 - 10:51

Da-i si niste limbi in cur potaie. Ce dracu.

pathfinder 09-10-2013 - 11:02

Lasa ca-i dai tu indeajuns!

urbos 09-10-2013 - 11:09

Credeam ca vrei sa-i atragi atentia usturoiatului ca mesteca niste cacat despre comunism, dar tot la mine latri. Ca atata te duce capatana aia proasta de vierme basist.
Mars d-aici paduche limbist.

pathfinder 09-10-2013 - 11:11

Bre.
Citeste cu atentie de 2-3 ori, poate te prinzi:
„N-am sa stric distractia. Ca e pacat.”

urbos 09-10-2013 - 10:52

Cand te ji danesti comunismu e bun.

un golan 09-10-2013 - 11:54

Sobrule esti gelos ?
fii linistit am inteles ca Pathfinder ” se joaca si distreaza ” cu mine dar asta e reciproc.
eu am studiat – intre multe altele – si materialismul dialectic si dialectica idealista hegelliana si economia marxista si filozofia materialista marxista si filozofia idealista kantiana, metafizica / determinista , etc. am citit si studiat chestiile astea vreo 10 ani si unul din titlurile mele universitare este in domeniu inrudit.
tu cand vorbesti de comunism ai habar la ce te referi ? sper ca iti dai seama ca Stefan Gheorghiu sau gandirea marelui imbecil national din anii lumina NU sunt marxismul sau comunismul cele adevarate ?
apropo – nu mananc usturoi aproape deloc – dar nici mamaliga.

urbos 09-10-2013 - 11:59

Pai ce-ai zis io ca mananci? Tocmai, ca nu mananci, e duhoarea ta naturala.

un golan 08-10-2013 - 14:44

@Pathfinder – nu e nevoie sa ma faci taran – strabunicii si bunicii si parintii mei si cu mine – toti suntem nascuti in bucala.
nu am nici o intentie sa ma spurc cu tine acum.
crezi ce vrei
eu lucrez in domeniul computerelor de peste 30 de ani si stiu ce stiu – asa cum am zis – crezi ce vrei.
incearca sa comunici fara insulte – este un obicei pueril , necivilizat. jignirile nu inseamna ca ai dreptate. vrei sa convingi ? adu argumente, altfel nu te voi mai lua in seama.

pathfinder 08-10-2013 - 16:24

M-ai enervat cu INFINITUL ala.
M-a luat gura pe dinainte.

Uite, sper ca asta sa repare putin ofensele aduse:
Scuze mele…

Vrei sa revenim in mod serios la ce ai postat tu acolo referitor la chestiile alea doua: „… inainte de a apasa enter” si „serverele cu capacitati de stocare INFINITE”?!?

un golan 09-10-2013 - 10:32

salut Pathfinder.
ceea ce stiu eu e ca exista capacitate de stocare infinita a datelor pe servere.
marile companii nu mai limiteaza – de exemplu – capacitatea de stocare a postei electronice a clientilor.
firme mari de computing au ferme (nu ferme cu vaci si porci cum ar crede nenea Sobru ci ” ferme ” de servere – adica servere grupate in numere mari ) de peste 1000 de servere , au si servere instalate pe avioane … etc
capacitatea de stocare e infinita.
de altfel se va comercializa computer personal cu memorie care azi pare de domeniul science fiction – mii si mii si sute de mii de giga pe un amarat de laptop – ce va ajunge el insusi la capacitate de stocare uluitoare – si daca vei stoca datele pe ” nori ” ( CLOUD DATA SAVING ) – atunci practic esti posesorul unei memorii infinite a computerului tau / ” norului ” de stocare cu care computerul tau conexeaza.
in ceea ce priveste capacitatea tehnica de a vedea pe ecran LIVE ceea ce oamenii tasteaza – exista si inca cum !!
de exemplu noi avem un program care e capabil sa arate pe ecran in biroul nostru ceea ce copiii tasteaza acasa LIVE si ii putem bloca si scoate de pe net daca vedem ca tasteaza chestii nepermise.

pathfinder 09-10-2013 - 10:44

🙂

Hai sa o luam incetisor.

1. Tu vorbesti acolo de cloud computing sau grid computing. Da, marile companii asta folosesc. Dar capacitatea de stocare nu e infinita. E intr-adevar foarte mare. Sa nu incurcam lucrurile.

2. „Capacitatea” aia de care spui tu acolo are un nume: cal troian. E un fel de virus de calculator. Chiar daca poate fi si util (exemplul dat de tine cu copii). Dar e doar un virus.

un golan 09-10-2013 - 11:44

aluneci in filozofie.
memoria celui mai tare computer Nasa folosit la lansarea lui Apollo era mai MICA decat memoria unui telefon celular de generatie veche.
capacitatea de stocare exprimata in milioane de giga – and beyond – tu zici ca e limitata , eu zic ca e infinita – nici in zece vieti nu vei reusi sa umpli un hard disk de milioane de giga sau un ” cloud ” – chiar daca vei pune pe ele filme sau concerte sau biblioteci intregi.
notiunea de ” infinit ” e relativa.
plus ca nimeni nu stie daca universul – asta sau altele – asa zisele multiversuri – sunt infinite sau finite – fizica inca nu e capabila sa se pronunte 100 la 100.
in ceea ce priveste ” virusul ” – daca vrei spune i virus – dar si virusul e tot un program – soft – depinde de intentile celui care il creeza si mai ales ale celui care il foloseste.
dupa logica ta poti sa spui si ca Norton e tot un virus pt ca iti intra in computer in toate colturile lui si memoreaza tot ce faci pe net si pe computer si … cine stie ce rapoarte secrete mai trimite la … stii tu cine ??
fapt e ca daca ” cineva ” doreste sa vada live ce tastezi tu sau altii – exista programele ( n ai decat sa le zici virusi ) care vad .
si nu mi ai zis cum de serverele de ultima generatie pot permite posta electronica nelimitata tuturor userilor ? …
tu chiar pricepi ce inseamna sa oferi la vreo 100 de milioane de useri posta electronica fara limita de stocare ? …

urbos 09-10-2013 - 11:56

Ma caraghiosule, daca nu stii ce inseamna „infinit” nu mai folosi termenul ma. Spune dreacu sa te ia de prost „practic nelimitat” de exemplu.
Auzi la redus „notiune de infinit e relativa” sa mori de ras nu alta. Hahahahahaha!

pathfinder 09-10-2013 - 12:40

@un golan
Sa mai incerc odata?
Hai!

1. „aluneci in filozofie.” 🙂
Postarea mea avea 70 de cuvinte pe 2 puncte.
Postarea ta are 269 de cuvine. No point(s).

2. „cum de serverele de ultima generatie pot permite posta electronica nelimitata tuturor userilor”
Treaba de marketing. Ei se bazeaza pe faptul ca majoritatea utilizatorilor sunt de buna credinta.

3. Io zic asa: du-te la un centru din asta de date si incearca sa inchei un contract comercial prin care sa-ti garanteze spatiu „nelimitat” de stocare. Sa-mi spui si mie dupa aia ce ti-au raspuns. 😉

Ma opresc aici desi ar mai fi muuuulte de spus…

un golan 09-10-2013 - 12:11

Sobrule – notiunea ( conceptul , termenul , ideea de , etc ) ” infinit ” este intr adevar relativa.
tu sarmanul nu poti pricepe notiuni complexe , cu tine trebuie vorbit ca la stana in cuvinte simple sa inteleaga tot ciubanul.
daca esti intr asa un hal de inteligent atunci defineste tu notiunea de ” infinit ” – sa spunem in viziunea fizicii / mecanicii quantelor – astept cu nerabdare explicatiile tale si nu uita sa adaugi ca put a usturoi.

urbos 09-10-2013 - 12:33

Cap de poola, tu poti sa-ti bati joc de cuvinte, ca nu are cine sa te opreasca, e putinta oricarui idiot sa bata la tastatura tot ce-i trece prin cap, insa cuvintele si intelesul lor, e tot ala. Ti-am dat si o solutie sobolane si tu o tii p-a ta. Termenul e matematic in primul rand, mama tuturor stiintelor, dar un prost ca matale o da prin santuri.

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult