Acasa Opinii Ferma Animalelor- pamflet veterinar

Ferma Animalelor- pamflet veterinar

scris de Marin Neacșu
1.227 Afisari

Imediat după amăgirile din 1989 pe postul de televiziune încă naţional  al TVR a rulat şi la noi, după 35 de ani de la premieră, un film care ne-a lăsat cu gura căscată şi la propriu şi la figurat, este vorba de “Ferma Animalelor”, după magistralul George Orwell, un film “ pentru copii”, desene animate care în România era necunoscut maselor largi. Noi, “copii” tatălui suprem nu aveam voie să vedem decât Tom şi Jerry, Donald Duck, Chip şi Dale, Popey the Sailor şi ca să avem pe cine ne dezvolta ura,şi pe cine da vina pentru toate relele,  eventual 101 Dalmaţieni.

Marin NeacsuCând a fost difuzat prima oară Ferma Animalelor în 1990, reacţia românilor  a fost ca după aselenizarea pe lună a lui Apollo 11 în 1969. Nu ne venea să credem, nu ne vnea să credem pentru că ne vedeam ne recunoşteam în acel film şi nu înţelegeam două lucruri: de unde a ştiut Georgel în 1954 ce se va întâmpla cu noi şi cum de nu ne-am dat noi seama ce se petrece cu noi atâta timp.

Şi eu ca şi ceilalţi am privit înmărmurit filmul şi îmi venea să îmi dau palme, ”gândind înmarmurit la faptul cât am putut să fiu de bou” cum spune Mircea Vintilă în “Bricheta lui Fănel”. Vai cât de mult m-am înşelat.  Vai cât de bou am rămas. Am crezul că filmul se referă la noi, la mine, la trecutul meu,al nostru,  la ceea ce a fost şi nu va mai fi şi mă bucuram ca prostul. Nu realizam că de fapt filmul este din nou o previziune, o premoniţie şi prezenta de fapt ce se va întâmpla, nu ce s-a întâmplat în România.

Hai să o luăm metodiic. Câte animale din film existau în România acelor vremuri? Era unul căruia i se spune Porcul  şi mai erau “copoii”. Cam puţin pentru a justifica apropierea de fermă. Că toţi ne comportam ca nişte gâşte şi priveam ca curca în lemne uneori, sau ca viţelul la poarta nouă la maşinile străine care mai apucau să intre în România, aproape că nu se pune. Că nu aveam voie să guiţăm prea tare şi guiţa ficecare în propria casă pe ascuns să nu ne audă vecinii, aproape că am uitat. Eram o fermă, dar mică, între timp lucrurile au evoluat.

Astăzi  ferma  s-a  schimbat s-au schimbat proporţiile, au rămas mai puţini godaci, dar au apărut mai multe bice pe spinarea godacilor, mai multi, mult mai mulţi copoi care muşcă, de fapt nu muşcă, pur şi simplu rup bucăţi din spinarea noastră, din pământ, din tot ce se găseşte în această fermă, au ajuns atât de răi încât se muşcă şi între ei şi trag fiecare din noi rupând cu oase cu tot fără să se gândească că mâine nu o să mai aibă ce să mai rupă. Nici măcar asta nu îi mai interesează, rup tot. După ei potopul, sau “mâine nu există,” azi să aibă ce rupe.

Ferma s-a lărgit cu alte animale care înainte erau necunoscute: au apărut motanul Felix sau Varanul, Ţapul,   Broscoiul Oltean, Pisoiul sau Porcul Ponta, Şarpele cu Ochelari Măgureanu, Buldogul Blaga, şi altele care fără a face referire la unele animale, arată că “fauna” politică este complexă: “prostănacul”, “blonda de la Cotroceni”, “robocap”, “Frankestein” “Pleaşcă”, “Bunicuţa sau Păcălici””Bombonel”, “Abramburica” “Jiji Oierul”, “Vodcăroiu”, “Răzgândeanu”, “Almanahe” şi câte şi mai câte. Peste toată această faună, personaje de desene animate şi la propriu şi la figurat, tronează “Popeye the sailor man”, sau cum i se mai spune, dar nu între 4 ochi, ”Chiorul “. Poate cineva să spună că Orwell nu a avut o viziune mult mai îndepărtată a României? Poate cineva să spună că povestea lui nu se referă la România de astăzi? Păi uitaţi-vă la cei 588 de Dalmaţieni ( între timp s-au înmulţit şi ei nu, numai anul trecut s-au înmulţit cu peste 100) care stau în fruntea ţării . Nu sunt ei o mărturie vie a fermei? E adevărat că în filmul original erau toţi albi cu pete negre, iar acuma sunt toţi negri cu uşoare pete albe, dar asta înseamnă “evoluţia speciilor” nu?

Dar mai ales asemănarea cu ferma animalelor o dă astăzi mai mult ca oricând BOTNIŢA  PE CARE GUVERNUL O PUNE PRESEI,NOUĂ TUTUROR  ŞI NOILE ATRIBUŢIUNI PE CARE ACELAŞI GUVERN LE ACORDĂ PROCURORILOR CARE DE ACUMA NE POT SPIONA ŞI ÎN GAURĂ DE WC, ADICĂ ÎN CELE MAI PRIVATE PRIVĂŢI. De fapt, realitatea de astăzi depăşeşte imaginaţia lui Orwell. Iar noi, ca nişte găini veritabile cotcodăcim timid şi ne împiedicăm strategic, să nu zică lumea civilizată că suntem curve.

172 comentarii

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 07-10-2013 - 14:17

Filmul lui Orwell a trecut in uitare si nu mai reprezinta pentru nimeni o „actualitate” asa cum si filmul „Love story” a cazut in desuetudine, ca asa-i in omenire, toate-s noi si vechi sunt toate. Dealungul timpului au trait multe minti geniale care au descris si criticat societatile din timpul lor. Si la ce-au ajutat? La nimic. Pur si simplu asta e lumea in care traim si asa a fost de la Adam si Eva. Nu-i nimic nou sub soare. Noi, oamenii, nu ne putem organiza altfel decit in ferme. Majoritatea sunt cei multi si anonimi, oamenii blinzi, care-si duc viata in anonimat a caror existenta se bazeaza pe actiunile citorva mai mult sau mai putin alesi, care, prin actiunile lor, „dicteaza” destine. Asta e si nimic mai mult. Nu e nici o scofala, nici o noutate si nici nu mai reprezinta un „subiect” de presa. Starea asta de fapt reprezinta deja un decor binestiut ini care se descurca fiecare cum poate. Intr-o astfel de ferma, depinde de animale cum sa-si organizeze viata ca s-o duca bine cu totii, de la porc la fermier. Aici apar diferentele dintre ferme. In rest, nu putem spune ca intre porcii fermelor este mare diferenta, ca intre fermierii fermelor e o mare diferenta, ca intre gistele fermelor e o mare diferenta „and so on, and so far” ! Chestia asta tit de simpla, a inteles-o pina si Huhu si nu mai implica eforturi neuronale din parte nimanui. editorialul de azi al d-lui Neacsu „miroase” a apa de ploaie.

pathfinder 07-10-2013 - 16:30

Mie nu mi-a displacut. 😉

Poate vor citi editorialul si unii dintre ai mai tineri ai forumului care n-au vazut Ferma Animalelor. Poate, dupa aceea, vor viziona si filmul…

CONGO 07-10-2013 - 19:35

Episodul din Ferma Animalelor II, cu discursul de mobilizare al lui Bush de pe portavion si ala cu Jessica Linch, sunt comice, dar eu sa zic drept am plans. Iata unde s-a ajuns, mai rau decat comunismul, zau asa. (Iar in comunism nici nu am mers in razboaie, noi)

ValVerde 07-10-2013 - 17:22

Sa compari ceea ce e azi cu ce era inainte de 1989 si sa insinuezi ca e la fel, daca nu chiar mai rau, inseamna ca ai plecat cu sorcova aia si dus ai fost.

Ne trimiti corespondente din Imparatia Sorcovelor Fermecate unde aspiri la titlul de sorcovar-sef.

salut 07-10-2013 - 17:29

Ihi ! Nu-i corect politic.

neacsum 07-10-2013 - 17:33

Doamna Draga nici la voi nu e mai bine. Din cate stiu eu PRISM este un program american. Cum il cheama pe baiatul ala dupa care umbla CIA prin aeroportul din Moscova, ca nu mai stiu? Ia vedeti ce spune el despre ” Big Brotherul’ americam sau ce spune chiar Obama, ca sa nu spuneti ca va trimit la surse neautorizate. Asa ca ciocul mic. Apropo, cand trageti apa la baie sa nu o trageti brusc, sa nu o ia si microfonul la vale, ca va pun baietii sa il inlocuiti din banii de Libresse.
http://stirileprotv.ro/stiri/international/e-un-compromis-intre-siguranta-nationala-si-viata-personala-obama-anunta-programe-de-supraveghere.html

ValVerde 07-10-2013 - 17:40

Si ce are sula cu sorcova, mai Vilvoi ?
Folosesti si tu rationamentul mioritic: „sintem noi idioti, dar uite ca si altii sint prosti” !!!

In afara de asta esti ilogic.
Eu argumentam ca Romania de azi (cu toate deficientele) e infinit superioara Romaniei dinainte de 1989.
Iar tu imi zici „nici la voi nu e mai bine”

Ce demon te chinuie ?

neacsum 07-10-2013 - 17:45

Pai nu pricepi nu ? Saraca de tine. Pai de unde vine lumina in Romania la ora asta ?Ia spune tu….

ValVerde 07-10-2013 - 17:48

Mentalitate de sluga.
Daca nu-ti aprinde cineva lumina dai cu capul in perete. Repetat.

Voi nu stiti sa faceti lumina?

neacsum 07-10-2013 - 17:54

Cine vorbeste de slugi, ma faci sa rad. cate maini ai pupat la ambasada inainte de a primi viza? Haida de… realizezi cat esti de ridicola? Asa e ca ai promis ca iti vei lovi compatriotii din toatte pozitiile daca primesti viza? Bleah…

ValVerde 07-10-2013 - 18:00

Aceeasi logica de ulita prafuita.

Presupunind ca eu am pupat miini si sint asa cum zici tu, ba chiar mai rau.

Cum dezafecteaza asta faptul ca tu ai mentalitate de sluga?

salut 07-10-2013 - 18:02

Marine, interesant e alt fenomen. Tu spui cu subiect si predicat ca intre vremurile alea si astea de acum nu e mai nimic schimbat, dai argumente,….

…faci o paralel intre vechiul slogan „lumina vine de la rasarit” si actualul „lumina vine de la licurici” (subtextul e mare cat VacaVerde: pentru unii important e sa schimbe stapanul, nu sa fie liberi)

….iar asta iti spune tie „mentalitate de sluga” !

Basismul asta e boala mintala !

( Ca sa nu se mai chinuie UnUL sa inteleaga sensul lui „Basismul asta”, precizez ca Jigodia Nationala, adica Basescu e autorul celebrei „sugaciuni la Licuriciul cel mare” – deci slugarnicie pe fata… Cu toate astea, tot ei, basistii, ii acuza pe ceilalti de „slugarnicie”, ceea ce explica afirmatia : „Basism=Boala Mintala” )

neacsum 07-10-2013 - 18:19

@ sluga-verde,
Problema este nu ca noi nu stim sa facem lumina, ca am facut lumina cat pentru toata Europa cand am fost lasati in pace. Nicolae Teclu, cel care a fost furat si asasinat de actualii tai stapani avea samge de roman, Coanda, cel care a inventat aviaonele supersonice cu care sa mimeze americanii zborul pe luna in hangar 18, a fost roman, Brancusi cel ale carui lucrati aau luminat intreaga lume a fost roman. Deci are cine sa faca lumina. Apropo, stapanii tai ne fura si Hackerii care le sparg sistemele lor ultrasofisticate, Rau ati ajuns daca va bazati pe munca unor hoti ca sa supravegheati lumea. Problema este ca nu suntem lasati sa facem lumina singuri. Ce treaba are ambasada americana cu schimbarea unor procurori de la DNA? Ce noi ne-am bagat in Casa Alba cand Monica avea relatii nefiresti cu Clinton? Stati in casa voastra, nu ne mai purtati noua de greija, ca stim sa ne luminam. Daca avem doua slugui ca tine in fruntea statului este pentru ca stapanii tai ii tin acolo, nu pentru ca vrem noi. Jos labele de pe Romania si o sa vedeti lumina cat sa va ia vederea.

ValVerde 07-10-2013 - 18:23

hahahahahah

🙂 🙂

Monumental, mai Vilvoi

CONGO 08-10-2013 - 01:34

AMERICA A ESUAT LAMENTABIL, DAR INCA MAI ESTE O SANSA

Acum, dupa ani de zeci de mii de morti in Afganistan, dupa blocarea guvernului din cauza datoriei colosale, si dupa rusinea ca China sa impuna politicile SUA, se impune sa sarim si sa ajutam, fiecare dupa puteri, macar cu o parere sau o idee.

Eu asta zic: cum sa-i scapam din situatia de ferma orweliana in care s-au intepenit?

BULA 08-10-2013 - 07:47

„Ce treaba are ambasada americana cu schimbarea unor procurori de la DNA?”

Dumneata nu te-ai prins pana acum ? Americanilor nu le convine ca in Romania (si in alte colonii ale SUA) sa se consolideze capitalul autohton si sa mearga investitiile spre dezvoltarea productiei industriale (eventual militare). Pentru americani erau mai convenabile regimurile comuniste, care din cauza ideologiei de kakat nu le dadeau voie oamenilor destepti sa-si puna in valoare ideile. Maistrii era number one in fabrici, nu inginerii. Capitalizarea autohtonilor (inclusiv prin inginerii financiare si furt de la stat) poate sa duca la dezvoltarea productiei. Initial smecherii cu bani se orienteaza spre comert (investitii minime, salariati fara calificare deosebita, timp redus de amortizare a investitiei, reluarea rapida a „ciclului de productie” – bisnita, profit consistent, posibilitati mai mari de evaziune fiscala, etc). Dar bisnita nu mai renteaza in momentul in care sunt prea multe pravalii si consumatorii nu au bani sa cumpere, fiind jumatate din pop.ulatia activa in somaj. Urmatoarea optiune ar fi productia, in special pentru export, dar ar merge si pe piata interna anumite marfuri. Aici nu trebuie sa se ajunga (vezi situatia din China, India, Vietnam, etc) si intervine SUA prin DNA, SRI, etc. sa puna frana.

urbos 07-10-2013 - 17:48

Lindic, ai vrut sa pari destept, dar iar te-ai cacat pe tine. Omu vrea sa-ti spuna ca daca pana si la americanasi, unde tu lingi ca o sluga, unde se spunea ca e mare libertate, e nasol, cu atat mai mult in Romania.
Tu in loc sa te revolti impotriva unor practici mizerabile, grohai si te freci de bucurie. In asa hal de vierme ai ajuns.

neacsum 07-10-2013 - 17:51

Cu lumina licuriciului ce poti sa faci? Sa astepti sa se stinga, ca nu e buna nici macar sa te incalzesti ca la bec sau la soare. Asa ca nu te mai lauda cu ea.

ValVerde 07-10-2013 - 18:07

Mda, nu va plac mesajele incomode si le stergeti.

Mai incerc o data, dupa care va las sa dialogati intre voi, salut, Vilvoi, Perciun etc

De ce trebuie sa luati lumina de la altii?
Asteptati ca cineva sa va aprinda lampa, altfel dati cu capul in perete ? Repetat?

Vilvoi, nu faci decit sa te plingi ca lumina altora nu e buna. De ce nu va creati voi lumina?

Asta suna ca „Muyeti-s posmagii”?

Oricum, vorbeam despre Romania inainte si dupa 1989.

urbos 07-10-2013 - 18:14

Bai labagiule, despre care „voi” vorbesti? „voi” ala e constituit doar din scarbele basiste, asa cum esti si tu. Basescu si gunoaiele lui sug l alicurisci, chiar si formula e de la Basescu citire m aidiotule.
Tara l-a vrut jos pe acest gunoi uman, care suge pooli pe la toate puterile doar ca sa ramana la putere. Deci despre ce vorbesti ma scarba, iar centrezi, iar dai cu capu tot tu? Lindic penibil.

neacsum 07-10-2013 - 18:03

Simplu si logic. Daca noi noi suntem total diferiti iar tu esti sluga,. si o recunosti, atunci, eu nu pot fi si nu sunt sluga. Nu e asa, SLUGA?

ValVerde 07-10-2013 - 18:11

De acord, sintem foarte diferiti.

Cunosti semnificatia termenului „presupunind” ?

Nu te-au invatat la popota?

CONGO 07-10-2013 - 19:41

Eu ii plang de mila lui ValVerde, ce varza i-au facut in cap demnitarii societatii cu armele media CNN si Stock exchange, tare mi-e teama ca s-ar putea sa devina VarzaVerde, dar am totusi incredere.

Curaj ValVerde, ai sa te scapi, dar trebuie un efort cat de cat, incearca sa fii mai obiectiv!

ValVerde 07-10-2013 - 20:07

CONGO !
Tie ti-a dat calu’ tircoale !

Ce-ai invatat ieri la protest ??

neacsum 07-10-2013 - 18:05

Tu sa vorbesti la”ora slugilor” . De cand se baga slugile in discutiile boierilor?

BULA 09-10-2013 - 08:22

Din punct de vedere material, al locurilor de munca si sigurantei, e mult mai rau decat in regimul comunist. Si nu te raporta la anii ’80, de criza, cand Ceausecu si Savanta ne bagasera in kakat, ci la ce a fost din 1965 pana la cutremurul din ’77. Acum, din datele Bancii Mondiale, cam 48% din pop,ulatia activa nu lucreaza. Nu mai vorbesc de degradarea invatamantului, de droguri, de mafie, de inginerii financiare, etc.

pathfinder 09-10-2013 - 08:34

Stiu…, stiu…, stiu…
Acelasi discurs il aud de la toti nostalgicii care nu au inteles nimic niciodata: treaba cu locurile de munca.

Hai sa intindem putin problema (cu toate ca pare pierdere de timp).
BULA zice de locurile alea de munca care existau la INFINIT si erau pentru toata lumea. BUN SISTEMUL! 🙂
Dar BULA nu se gandeste cate din locurile alea de munca erau intr-adevar necesare. Statul comunist angaja absolventii chiar daca nu era nevoie de ei. Mai pe intelesul lui: lucrau 3 oameni la acelasi strung odata ca sa faca o singura piesa de sah din fier. Aia 3 oameni, binenteles, luau salariul unuia singur impartit la 3…
Stai BULA, …nu te grabi, e o metafora. Da’ incearca sa intelegi… the big picture…

Ohoho si cate ar mai fi de spus despre sistemul respectiv…
Ohoho…

Din punctul de vedere al „sigurantei”… BULA?
Despre care siguranta vorbim? (o fi aia sociala…)
Elaboreaza…

Tache 09-10-2013 - 09:02

O societate este un sistem complex si nu trebuie gandit numai la costurile economice. Mai exista si costurile sociale, costurile ecologice, costurile politice si costurile nationale.

Sistemul corporatist care exista in lume dupa anul 1990 este foarte eficient doar din punct de vedere economic, dar este un dezastru inimaginabil din punct de vedere social (societatile occidentale sunt distruse, cu natalitatea la pamant, fiind pe cale de disparitie), din punct de vedere ecologic (Pamantul este pur si simplu distrus bucata cu bucata, oceanele mor din cauza poluarii cu petrol si plastic, padurile tropicale sunt rase de pe fata pamantului, clima globului se schimba datorita activitatilor economice, facand tot mai grea viata pe Pamant), din punct de vedere politic (in acest moment armata americana este angrenata in confruntari armate de diverse tipuri in 70 de tari si exista rascoale si instabilitate sociala in enorm de multe alte tari) si din punct de vedere national (imigratia a provocat distrugeri culturale ireversibile in Marea Britanie, Franta, SUA, Canada, etc).

In intreaga lume sunt palpabile DEPRESIA si DISPERAREA.

pathfinder 09-10-2013 - 09:15

Comicarie ce esti tu… 🙂

Am sa ma rezum doar la primul zambet larg pe care mi l-ai produs:
„Sistemul corporatist care exista in lume dupa anul 1990…”
Inainte nu exista „in lume” sistemul asta?… 😉

In rest, esti varza.
Mi-am pierdut deja timpul cu BULA, el merita putin. Tu: deloc!

BULA 09-10-2013 - 09:24

Aici nu contezi tu, ca sluga a puterii atuale, ci faptul ca ce spunem noi e citit si de altii si are impact. Noi credem tot ce spunem si putem sa-i convingem si pe altii ca asa stau treburile, dar in cazul tau se vede cu ochiul liber ca nici tu nu crezi ce spui, deci pedalezi in gol.

pathfinder 09-10-2013 - 09:27

„… sluga a puterii atuale…” ?!?
Pe asta de unde ai scos-o?
Haide bre, poti mai mult.

Ca la spitalul de nebuni:
„Noi credem tot ce spunem..” 🙂
CORECT!
Nu uita medicatia!

Tache 09-10-2013 - 09:27

Ca sa fiu mai precis …. sistemul corporatist care exista in lume de la data de 1 ianuarie 1995, cand a inceput functionarea Organizatiei Mondiale a Comertului, WTO – dupa acordul de la Marachesh, Maroc.

http://en.wikipedia.org/wiki/World_Trade_Organization

Corporatii transnationale exista de 100 de ani, dar epoca corporatista mondiala incepe la 1 ianuarie 1995.

In ceea ce priveste zambetul……zambet de inginer, bineinteles…..un foarte, foarte bun inginer.

pathfinder 09-10-2013 - 09:40

Asa Tache!
Precizeaza si combate!!!
Fii precis!!!

„Zambet de inginer”?
Mai bine un zambet de asta decat sa fii dus cu pluta si teorioconspirationist stangacist plutist.
Parerea mea.

Si DA!: un foarte, foarte bun inginer.
Si modest!

Tache 09-10-2013 - 10:02

Termenul ” teoria conspiratiei ” a fost inventat de polemistul evreu Karl Popper si preluat si intrebuintat pe scara larga de catre CIA in anii 1960.

http://en.metapedia.org/wiki/Conspiracy_theory

Pathfinder, tu practic afirmi urmatoarele : ” Eu, pathfinder, sunt un agent de influenta CIA tradator de neam si Tara si in nemernicia mea, ca un caine turbat, lucrez pentru distrugerea prin globalism a poporului roman, pentru ca nu sunt in stare sa-mi castig altfel existenta. „

pathfinder 09-10-2013 - 10:14

Tache, te grabesti cu concluziile false.

„globalism”?!?
„tradator de neam si Tara”?!?
Poti mai mult!
Ai aiurit prea putin!

BULA 09-10-2013 - 09:20

Toti trebuie sa traiasca, chiar si neperformantii. Si nu de aici nu castigau multi bani performantii, ci de la faptul ca regimul comunist le bloca evolutia ca sa nu apara germenii unei societati capitaliste si stabarimea comunista sa fie debarcata de la putere. Eu sunt adeptul liniei de mijloc, cam cum era prin Tarile Nordice in anii ’70. Adica sa existe suficienta protectie sociala (invatamant gratis, asistenta medicala decenta), dar sa fie lasati si performantii sa-si puna in practica ideile. Si sa nu se lase pe mainile particularilor activitatile speculative si domeniile care aduc profit excesiv (tutunul, fabricarea alcoolului, etc).

Iar noua ne vine raul de la faptul ca suntem condusi de un regim marioneta si tara a fost dezindustrializata si spoliata de bogatiile naturale. Tot ce era rentabil si aducea bani, a ajuns in folosul strainilor.

In privinta „sigurantei”, ma refer la drogurile care se vand copiilor, la armele care au ajuns pe mainile derbedeilor, la tot ce ne zbarleste parul acum. Si ca sa fim drepti si sa discutam si despre ce insinuai tu, mai dictatura ca in America, nu cred ca e pe undeva in lume. Sunt cu „Freedom” in gura, pe afisele de pe garduri, etc., dar iti asculta telefonul si toate mijloacele de comunicatie, te spioneaza sa vada ce citesti la biblioteca, aparatul de supraveghere („Securitatea” lor) e imens, etc.

pathfinder 09-10-2013 - 09:33

BULA,
Inteleg ca esti adeptul sistemului socialist suedez.
Dar si ala scartaie.
Scartaie bine…
Si de multisor…
Adica nu prea mai exista.
Vrei sa-ti explic si de ce a dat chix?
Sau stii tu singurel?

Acum, pe scurt: daca vrei sa crezi in utopii fara a tine cont de realitate, e treaba ta.

BULA 09-10-2013 - 10:11

Sistemul suedez a clacat de cand cu globalizarea, de cand bisnitarii a mituit guverne occidentale sa transfere tehnologie si utilaje moderne in China. Au fortat tarile occidentale sa-i plateasca pe muncitori si pe ingineri ca pe „papuasii” din India si China. Interesul bisnitarilor e sa se produca marfurile cat mai ieftin, pe vapor, in bucataria personala, chiar si pe closet (cum am vazut recent intr-un film documentar despre conditiile de munca din India), iar ei sa vanda la pret de Vest. Adica producatorii sa castige pe an X miliarde de dolari, iar bisnitarii sa castige 10X miliarde, ca asa e corect. In conditiile astea, nu ai cum sa mai scoti profit daca nu scazi salariile angajatilor la nivelul de lumea a 3-a.

Mircea 07-10-2013 - 17:33

Bietul Neacsu din nou face dovada suficientei sale. A vazut acolo niste porci si gata articolul despre politicienii de azi. Ca nostalgic declarat al „iepocii de aur” colonelul nu observa tocmai mesajul filmului si anume coruperea revoluției egalitariste pe care conducătorii ei o practică si mai clar pentru toti, modul în care indiferența, răutatea, ignoranța, lăcomia și miopia distrug orice posibilitate a unei utopii. Animalismul este o oglindire prin alegorie a Uniunii Sovietice, mai ales între anii 1910 și 1940 dar bietul Neacsu uita ce nu vrea sa priceapa.
Utopia comunista il tine in viata pe Neacsu mai ales dupa ce nemernicii aia din NATO i-au dat un binemeritat picior in fund din armata.

Mircea 07-10-2013 - 17:38

PS
Si piciorul ala in fund l-a primit tocmai din cauza microfoanelor. Ehe, ce vremuri erau cind Neacsu dadea el cu ciocul la secu (pardon, la CI).

salut 07-10-2013 - 17:39

Mata chiar vrei sa spui ceva, n’sa?

pathfinder 07-10-2013 - 17:42

Bre, tu ai vazut filmul sau iar te bagi in seama degeaba?

Vezi ce am postat la 16.30 (partea a doua). Nu-i asa ca te regasesti?

salut 07-10-2013 - 17:48

Vorbeam cu Mircea, cu M mare, bre. Esti tot el?

pathfinder 07-10-2013 - 17:53

Neeee.

salut 07-10-2013 - 18:04

Atunci stai pe noada ta !

pathfinder 07-10-2013 - 18:30

Da’ ce tu ai stat cand l-ai atacat miseleste? 🙂
Ha?

ValVerde 07-10-2013 - 17:43

Poate nu te cunoaste si nu stie inca ca tie trebuie sa ti se spuna direct, fara echivoc si fara loc de interpretari:
„Boule salut, esti idiot!!”

Incepi sa prinzi ideea ?

salut 07-10-2013 - 18:48

pathfinder
07-10-2013 at 18:30
Da’ ce tu ai stat cand l-ai atacat miseleste? 🙂
Ha?

neacsum 07-10-2013 - 17:43

Buna dimineata Mircica. Tea-ii trezit sau vorbesti in somn? Ia spune tu de exemplu cum am fost eu dat afara din armata de aia din NATO? Hai, povesteste sa stie toata lumea.Ia-o cu inceputul, spune Bastus, spune.

ValVerde 07-10-2013 - 18:21

N-ai ajuns tu in armata aia integrata in NATO.

Ironia e ca ai muncit („muncit” in conceptia ta) la pregatirea integrarii, ai invatat chiar engleza de balta, si cind s-a produs integrarea, te-au pus pe faras la nici 50 de ani.

(Imi stapinesc cu greu risul, pentru ca sint bine crescut)

salut 07-10-2013 - 18:27

Asa, mai sluga, ramai aici, ca aici iti e locul: la barfe despre unul sau despre altul, ca poate mai atenuezi simtamantul de iobag si mirosul de balegar.

ValVerde 07-10-2013 - 18:29

Visezi la balegar….si ai un zimbet bovin….

neacsum 07-10-2013 - 18:56

Mai sluga, iara te amesteci in discutiile altora? Inca nu a venit ora ta, treci la buxatarie. Hai , fugutza.

ValVerde 07-10-2013 - 18:58

Mai Vilvoi, iar te crezi general?
Nu mai esti in armata, mai pensionarule !
Lasa pasul de defilare intre baie si balcon si nu te mai uita fioros in oglinda ca ai speriat motanul vecinului.
Si te mai intrebi de ce urineaza pe presul tau….

Antibasistul 07-10-2013 - 19:12

Excrementele basiste asa ramin in veci!

urbos 07-10-2013 - 19:32

Lindic cu cele 50 de pisici ale lui care-i indulcesc singuratatile, stie.

ancuta 07-10-2013 - 19:46

neacsum
07-10-2013 at 18:56
Mai sluga, iara te amesteci in discutiile altora?

O autodescalificare „meritata” domnule neacsu!
Astia ne sunt gazetarii de azi?
Matale esti de-a dreptul un dorobant extrem de frustrat, atata timp cat iti permiti sa intri in niste discutii cu forumistii folosind limbajul pe care -in prezent- ceilalti gazetari ZV nu-l mai folosesc!

neacsum 08-10-2013 - 00:19

Ancuta , Fata tatii stiu ca ii iei apararea doamei Sluga=-verde din spirit de casta, dar vezi si matale te bagi ca musca in discutiile altora in necunostinta de cauza. Doamna Sluga verde a admis ca e sluga, chiar mai rau de atat asa ca apelativul meu nu e o jignire ci o recunoastere a calitatilor pe care le dovedeste si a caracterizarii pe care si-a facut-o singura. Faptul ca i-am spus sa vorbeasca la ora slugilor, mi se pare un lucru normal, fiecare vorbeste civilizat, cand ii vine randul iar slugile d eregula cand sunt intrebate. Ce ti se pare incorect aici ? Este totusi ciudat ca nu ai sarit sa ii aperi pe altii care sunt atacatio si injurati, dar ai sarit sa o aperi pe Sluga verde. Sunteti ruda ?

ValVerde 08-10-2013 - 02:17

Vilvoi, inca te doare turul pantalonilor de cind te-au „pensiont”
De atunci nu-ti mai plac americanii, nu e asa?

Mircea 07-10-2013 - 18:09

Toate la timpul lor.Si daca tot vorbim despre comunismul drag colonelului oltean sa mai amintim un fapt care lui nu ii place:
– Daca „evreii au adus comunismul” atunci oltenii au pus umarul la dezvoltarea lui si au umplut dulapurile securitatii cu notele informative date cu drag de olteni despre toti romanii dusmanii sistemului. Ca zeci de mii de romani au suferit din cauza patriotismului oltenesc asta e un subiect tabu pentru colonelul Marin. Oare citi militari se afla in notele date de Neacsu si semnate cu curaj sub pseudonim ?
Egalitatea e visul de aur al celor sarmani material si mai ales spiritual iar oltenii nu prea au concurenta in domeniul asta.
Dupa venirea la putere a dragului lor presedinte care abia a reusit sa adune 4 clase oltenii au invadat armata si toate functiile de conducere. Ei s-au nascut colonei si sefi iar rezultatele se vad si azi in toata tara.
Stai blind colonele, oltenii sunt si grabiti si asta am omis. Ai putintica rabdare stimabile.

salut 07-10-2013 - 18:16

Mai baiete, ti-ai calcat pe-un koi? Pe bune, te doare, ce te incrancenezi asa? Ca, dpdv al celor postate, rezulta, fara echivoc, ca esti handicapat mintal. Chiar singurul neuron ramas il folosesti exclusiv pentru sters regurgitari si alte functii tipice slugilor?

pathfinder 07-10-2013 - 18:25

Bre, concluziile tale sunt gresite si jignitoare.
Omu’ nu a spus decat ca nu-i plac oltenii.
Mai ales aia de au profitat cand am avut un pantofar presedinte.
Si cand cea mai „stralucita” localitate dintre toate era Scornicesti.
F.C. Scornicesti.

Hai sa-ti spun una tare de pe vremea aia:
Prima zi de munca a unui oltean ratacit pe meleagurile nordice ale patriei. Acolo a primit si el repartitia, ce vrei?
Sta ce sta, vorbeste cu unul, vorbeste cu altul, se foieste, si dupa ce se orienteaza el bine, intreaba viitorii colegi de birou:
– Mai tovarasi, eu cum fac sa ajung sef acilea?
….. 😉

neacsum 07-10-2013 - 18:30

@ PATHFINDER,
Nu inteleg, la cine faci referire cand spui de repartitie?

pathfinder 07-10-2013 - 18:33

Pai la olteanul din poveste.
Si povestea e reala.

Numai ca nu era in armata (stai linistit), era la o regie de stat. Aia de aducea curentul in casele oamenilor.

ValVerde 07-10-2013 - 18:36

Hai mai Vilvoi, ca te luminez eu, ca la tine e intuneric ca in…lui CONGO:

La un oltean ratacit pe meleagurile nordice.
E un banc. Nu e nici o conspiratie impotriva ta.

pathfinder 07-10-2013 - 18:40

Nu e banc.
Faza este cat se poate de reala.

Omu’ are si un nume, insa nu-mi permit sa-l fac public.

Banc era daca spuneam ca l-au trimis astia cu o galeata sa aduca 220V de la punctul de transformare al energiei electrice.
Si s-a dus…

neacsum 07-10-2013 - 18:37

Daca vrei sa spunem bancuri cu olteni, tine aproape, spunem pana dimineata, dar daca vrei sa vorbesti despre mine, mai intai informeaza-te bine. Aveam pretentii la tine. Mircea este probabil inca sub influenta vremurilor cand soldat fiind a fost repartzat la GAZ si a fost nevoit sa raneasca timp de un an in cocina porcilor pentru ca pentru alta activitate probabil nu avea comp[etente. Din cauza asta si acuma se comporta tot ca in cocina. Eu ii inteleg frustrarea.

pathfinder 07-10-2013 - 18:43

Stai linistit.
N-am nimic personal cu tine.

urbos 07-10-2013 - 18:44

Cocinagoga.

salut 07-10-2013 - 18:42

Ironiile intre olteni, moldoveni, ardeleni, dobrogeni, banateni, si unguri, bineinteles, (etc) sunt binecunoscute, au o istorie a lor si fac mult haz pe la petreceri.

Una, peste alta, sunt OK.

Problema apare atunci cand neterminati d’astia mintali, precum acest „Mircea” pseudoalfabetizat si plin de corectitudine politica si DERO de spalat creierul baga postari ca aia despre care vorbim…

De fapt, citeste-o cu atentie. Daca in afara de fiere si venin vezi ceva in postarea lui, cea mai vaga umbra de inteligenta, un inceput de idee, ceva, arata-mi si voi recunoste ca am gresit!

pathfinder 07-10-2013 - 18:46

Ma repet: omului nu-i plac oltenii. Asta e clar.
Este intr-adevar un atac la persoana (cel putin).
Sa vedem daca are cu ce sa-l si sustina…

UnUL 07-10-2013 - 20:12

A propos de bancuri:
1. Î- De ce au oltenii gâtul lung?
– Pentru că se tot uită peste Carpaţi ca să vadă ce fel de posturi de conducere mai sunt în Ardeal.

2. – Care sunt cei mai muzicali români?
– Oltenii : pentru că olteanul se naşte pe ARIE, când se culcă pune capul pe SOL, când intră în casă i se adresează nevestei cu FA, când intri la el în casă te cuprinde MI-LA, iar când îţi e director te apucă SI-LA.

ValVerde 07-10-2013 - 20:15

Tu si pathfinder conspirati sa-l desconspirati pe Vilvoi ! Conspiratorilor !

BULA 09-10-2013 - 07:17

Ardelenii sunt debili, fizic (piticoti si grasi) si mental (batuti in cap). Chiar daca oltenii sunt inapoiati, din cauza ca au trait pe plantatie agricola, macar sunt invatati cu munca si cultiva pamantul, nu cumpara mancarea de la sute de kilometri distanta si la pret de specula. Legumele si fructele costa dublu la Cluj decat la Craiova.
De ce nu plantati, ba cretinilor, pomi fructiferi pe toate dealurile Ardealului ? Va place sa le tineti pline cu buruieni ?

neacsum 07-10-2013 - 18:28

Ce sa faca si el, e alta sluga, ca si sluga verde, vorbeste in somn, arunca noroi doar doar se lipeste ceva de pereti. Asa a invatat la scoala de partid „calomniaza, calomniaza, ca tot ramane ceva.” Cand i s ecer dovezi, face pe misteruiosul : ” lasa ca o sa vezi tu” si cu asta se crede destept. Apucaturi de delator. Asta a fost, asta a ramas. Imi aminteste de pesonajul ala din Pistruaitul cel care tot ridica di umeri in fata sefului sigurantei. Sobolani.

CONGO 07-10-2013 - 19:32

Dar ce vad? Titlul „Ferma Animalelor- pamflet veterinar” este complet gresit.
Nu ma asteptam de la domnul Neacsu.
Pai ferma este foarte valabila saracilor americani de rand, adica marea masa poplatiei. Pai zau asa! Altfel cum si-ar pune ei pielea la frigare prin Korea si Vietnam, Iraq si Afganistan? Si inca mandri ca o fac?
Ca e bine pt noi, nu contest, dar pt ei ca persoane si indivizi?

ValVerde 07-10-2013 - 20:10

Iar te phoote grija de altii?
Daca e bine pentru voi, de ce te agiti?

I-ai spus lui Vilvoi ca de fapt e bine ?

CONGO 08-10-2013 - 00:47

BAI VALVERDE, NU VA CRAPA OBRAZU?

na, ca am ajuns sa traisc si rusinea asta, sa vad maoistii cum se trag de floci cu voi! bai, ce ati facutara din tarisoara aia, bai americanilor?

China warns US to avoid debt crisis for sake of global economy.

China, the US’s largest creditor, is „naturally concerned about developments in the US fiscal cliff”, vice finance minister Zhu Guangyao said.

Washington must agree a deal to raise its borrowing limit by 17 October, or risk being unable to pay its bills.

He asked that „the US earnestly take steps to resolve” the issue.

US Treasury Secretary Jacob Lew has said that unless Congress agrees an increase in the debt ceiling by 17 October, Washington will be left with about $30bn (£18.6bn) in cash to meet its obligations – about half the $60bn-a-day needed.

ValVerde 08-10-2013 - 01:41

Hhahaha…le tremura chilotii ca nu-si primesc banii.
N-avea grije ca nu o sa se intimple nimic.

Doar ceva apa la moara la cretinii ca Neacsu, dar maresalul (pensionat cu cizme-n dos) Napoleon Vilvoi aka Marin Neacsu hamaie oricum.

urbos 08-10-2013 - 01:47

Da, da, freaca lindic, freaca, groh.

CONGO 08-10-2013 - 02:17

@ urbos

legiunea la cacastoare, lectia de innot in ape tulburi de tot

ValVerde 08-10-2013 - 02:21

Nu respirati pe nas !!!

CONGO 08-10-2013 - 00:53

ESTE CEVA PUTRED IN SUDUL AMERICII DE NORD.

Ia uite aci, si ostasii nostri si ai lor au murit pe capete degeaba.

Afghanistan’s Hamid Karzai says Nato caused ‘great suffering’

„On the security front the entire Nato exercise was one great bulshit that caused Afghanistan a lot of suffering, a lot of loss of life, and no gains because the country is not secure, like before”.

He said Nato had incorrectly focused the fight on Afghan villages rather than Taliban safe havens in Pakistan.

Speaking in one of his last major interviews before stepping down, he told BBC Newsnight that his priority now is to bring peace and security to Afghanistan, including a power-sharing deal with the Taliban.

DECI INCA O „VICTORIE” CA IN VIETNAM SI IN PANAMA SI IN GRENADA, SI IN IRAQ, SOMALIA SI CATE SI MAI CATE.

ValVerde 08-10-2013 - 01:46

Da, USA a gresit ca incercind sa civilizeze animale minate de spiritul lui doamne-doamne.

Asa-i cind te controleaza gena lui Dumnezeu.

Trebuia sa le dea cu bombardeaua pina le trece cheful sa-i adapostesca pe flacaii cu turbane care viseaza la fecioare pentru ca aici pe pamintul asta n-au mirosit-o niciodata, l-au omorit pe Bin Laden, si sa-i lase in dobitocia lor. Nu stiu ce pm mai cauta americanii in troaca aia de tara.

urbos 08-10-2013 - 01:52

Ia uite la gunoiu asta ce mare se da, hahahaha. Ma lindic ratat ma, tu vorbesti ma de troaca, ai uitat ma slugoiule din ce mananci? Hahaha.

CONGO 08-10-2013 - 02:04

Uf, atunci e Ok!

ValVerde 08-10-2013 - 02:20

Te-ai linistit, CONGO ??

Ti-a dat calul tircoale si te-a lasat multumit?

CONGO 08-10-2013 - 13:45

nu mai stiu pe unde este, i-am pirdut urma.

io credeam ca mi l-ai luat tu, si trebuie sa recunosc ca ma cam suparasem o vreme.

eh, asta e, l-am pierdut, duca-se!

ValVerde 08-10-2013 - 15:40

Te-a parasit pentru degetel.
A gasit unul mai bun…las ca e un cal, undeva acolo, si pentru tine…

BULA 09-10-2013 - 07:42

@VV
„Nu stiu ce pm mai cauta americanii in troaca aia de tara.”

Cum nu stii, ma cucoana ? Cu sa tipareasca ei bani fara productie de bunuri materiale in tara si fara petrolul de la Marea Caspica ? Ca pentru asta au atacat Irakul si Afganistanul, pentru hidrocarburi si ca sa-si faca baze militare. America traieste mai mult din prazile de razboi.

neacsum 08-10-2013 - 09:04

Traiasca campurile de Opiu si marihuana din Afganistan.

CONGO 08-10-2013 - 13:55

aici e deci vorba de trupele de ieniceri, unde interesul poarta fesul, de inalta poarta si sultanul Barackzid, m-am prins!
🙂

neacsum 07-10-2013 - 21:14

Cei care au sarit la jugulara mea pe propblema cutremurelor de la Izvoarele sa urmareasca emisiunea de pe Realitatea care e in derulare acuma .

CONGO 08-10-2013 - 01:00

Comunicat de presă – PER (de asta e vorba?)

Partidul Ecologist Român nu poate să nu observe tăcerea suspectă a autorităților centrale în legătură cu zecile de cutremure din Galați. În opinia PER, este inamisibil ca, vreme de 2-3 săptămâni, locuitorii din Galați să trăiască într-o stare de teroare, fiind afectați de peste 220 de cutremure, în timp ce autorități și instituții ale statului fac tot felul de cercetări în zonă, fără ca oamenii să primească nicio informație certă și fără ca vreo măsură să fie luată.

Tinând cont de relatările mass-media și ale cetățenilor din zonă, care pun microcutremurele și pe seama unei fracturări hidraulice pentru exploatarea zăcămintelor de petrol, similară fracturării hidraulice realizate petnru explorarea gazelor de șist, Partidul Ecologist Român solicită majorității parlamentare a USL înființarea unei comisii parlamentare de anchetă care, prin autoritatea și prin instrumentele aflate la dispoziția sa, să aibă următoarele obiective:

1. Aflarea adevărului despre situația de la Izvoarele, județul Galați, prin studierea rapoartelor și prin audierea specialiștilor.

2. Aflarea dacă la situația de la Izvoarele este generată de exploatarea ilegală sau necorespunzătoare a vreunui zăcământ de petrol sau de gaze.

3. Aflarea dacă între autoritățile locale și centrale și/sau operatori economici nu are loc o mușamalizare pentru a ține departe de opinia publică adevărul despre cutremure.

4. Identificarea responsabililor și stabilirea măsurilor care ar trebui luate în conformitate cu legile din România.

PER nu-și pune speranțe în cooperarea majorității USL, însă avertizează că neînființarea unei asemenea comisii reprezintă o mușamalizare de facto a cauzelor care au dus la sutele de cutremure de la Izvoarele.

PER atrage atenția tuturor factorilor politici și instituționali care vor să țină departe de opinia publică adevărul, că este decis să-și mobilizeze membrii pentru proteste de amploare, dacă situația de la Izvoarele, județul Galați, nu primește atenția cuvenită.

Partidul Ecologist Român
==========================

imi place! bravo PER!

CONGO 08-10-2013 - 01:07

CATRE MEDIATORI, SEFI SI BAROSANII DE LA ZIUA VECHE

Oameni buni, iata il denunt pe acest ValVerde ca fals „verde” si nicidecum ecologic. Va rog sa-i schimbati ID in DracNegru sau ceva cat de cat mai departat de Green Peace si ecologie.

Pace voua, si Domnul sa aiba grija de Natura, ca noi ne batem joc de Ea.

neacsum 08-10-2013 - 09:01

Mai intai ar trebui schimbat numele din Val in Valeria…si dupa aia vedem si cat de verde sau maro este.

CONGO 08-10-2013 - 13:51

nu, mai bine ne respectam, dar fara sa renuntam la intepaturi si glumulite, ca face bine la forum, sporeste numarul de idei si ajuta oamenii sa le treaca timpul (de aia vin ei p-acilea, nu?).

dar Valeria nu e glumulita … sa o lasam pentru degetei deci.

decat daca chiar ne trebuie dusmani (ok) dar pe vremea cand nu era asa, pana in primavara sa zicem, nu era mai bine?

neacsum 08-10-2013 - 09:00

S-au desteptat cam tarziu, dupa ce altii au sesizat si au scris despre asta.Daca sunt ceea ce suin,i se ocupa cu ceea ce spun ca se ocupa si au ca ideal ceea ce spun ca au, ar fi trebuit ca aceste cutremure sa nu fi avut loc, sa fi luat masuri inainte de a se intampla abuzurile, iar ei acuma sa fi venit cu dovezile. Asa militeaza un partid ecologist adevarat, nu sare cu hura popagabdistic dupa ce s-a s-a intamplat evenimentul. Dar bine ca s-a desteptat macar acuma. Mai ramane sa si faca ceva, nu numai sa spuna ca face.

Mircea 08-10-2013 - 04:40

@salut,
Nu am absolut nimic cu oltenii asa cum nu am nimic cu moldovenii, banatenii etc. Folosesc un nationalism intern, greu de digerat, ca sa priceapa si bietul colonel (el e nationalist extern) ca nu „ungurii” ne fura Transilvania, nu „evreii” au adus comunismul, nu „americanii” l-au pus la pubela armatei….In sfirsit cred ca tu ai inteles dar colonelul in mod sigur are nevoie de desene.

urbos 08-10-2013 - 05:16

Puti a usturoi in ultimu hal. Mars ma d-aici.

neacsum 08-10-2013 - 08:55

Si totusi nu vrei „informatule” sa spui tu cum a fost cu pusul la pubela ? Sau pentru tine orice pensionar sau rezervist este gunoi? Nu m-ar mira, la mintea ta teoria se incadreaza.

Mircea 08-10-2013 - 09:09

Citeste putin mai jos daca te omoara curiozitatea.

ValVerde 08-10-2013 - 15:28

Iti spun eu,mai Vilvoi, cum ai fost pus pe faras.
S-a integrat armata romana in NATO si li s-a spus ca trebuie sa scape de balast. Ca erati prea multi. Nu mai era nevoie sa puneti soldatii sa construiasca canale si sa culeaga recolta.

Asa ca s-au facut teste de competenta si balastul a fost eliminat.
Ai spus-o chiar tu in mod repetat.
Nu e asa ca ai ramas siderat?
Aveai o parere foarte buna despre tine si ei au indraznit sa spuna ca nu ai dreptate, nu esti nici pe departe ceea ce credeai ca esti.

Te-ai suparat rau pe americanii aia si iti etalezi frustrarile pe aici.

Nu toti pensionarii rezervisti sint gunoiaie, doar cei ca tine.

IngerAlbastru 08-10-2013 - 05:18

N-am auzit de acel film, nu-i pe placul meu desenele animate deloc!!!
Una recenta imi place doar „Ice Age: Dawn of the Dinosaurs”

BULA 08-10-2013 - 08:05

Tov. colonel, dumneavoastra nu ascultati Radio Europa Libera, ca acolo s-a transmis de mai multe ori teatrul radiofonic cu „Ferma Animalelor” ? Spuneti ca erati tampit, pe vremea aia (pedant la sedintele PCR), si brusc v-ati luminat la minte dupa ce s-a difuzat desenul animat cu pricina ?

neacsum 08-10-2013 - 08:51

Domnule BULA, eu nu mi-am permis pe vremea aia, nici macar un radiou Selena cu care sa ascult Ruropa Libera, dar la ce aveam, incercam si eu noaptea sa mai prind cate ceva cand aveam timp. Nu am avut fericirea sa ascult piesa de teatru, probabil s-a sat in momente cand eu eram in aplicatii, la cursuri, la trageri, si alte distractii de genul asta in timp ce dumneavoastra munceati cu urechea lipita de Selena. Mai ascultam si eu uneori cand mai ajungeam casa si prindeam semnal, Metronomul lui Cornel Chirieac dar si atunci cu teama sa nu ma prinda cineva ascuiltand ” mizica imperialista”. Ce sa faci, astea erau vremurile. Nu incercati sa insinuati ceea ce nu e real, armata nu a fost organ de represiune si nici organ de partid, iar militarii nu au fost uneltele lui Ceausescu, au fost fratii, unchii, vecinii, sau fostii colegi de scoala ai drumnevoastra. Daca ar fi fost asa cum spuneti dumnevoastra, astazi nu mai erati aici scriind prostii, erati in Sineasca sau Roboaica. De curiozitate, ca am inteles ca sunteti Craiovean ati auzit sa fi fost batai sau lupte la Craiova intre civili si armata la revolutie? Asa ca va rog sa lasati si ura inutila si insinuarile rautacioase deoparte si sa acceptati realitatea asa cum e, inclusiv faptul ca daca ar fi din hartie igienica ati putea folosi cele doua Selena intr-un mod mai folositor. Odihneasca-se in pace mama dumnevoastra, fie-i sufletul linistit ca a scapat de durerea bolii si de viata care urmeaza in Romania. Daca mai traia ar fi trecut iarasi la cozi.

Mircea 08-10-2013 - 09:04

Militarii romani care isi ucideau conationalii romani tragind din foisoarele granicerilor ale cui unelte erau ? Granicerii nu faceau parte din MAPN ? Ai tupeul sa spui ca armata nu a fost organ de represiune ? Pe cine minti tu cu nerusinare ? Din cite stiu eu abia prin 1993 au fost trecuti ca sa se spele singele in MAI.

jan dinu 08-10-2013 - 09:11

Trupele de graniceri arau controlate de securitate
chiar daca se spunea ca „am facut ARMATA la graniceri .
NU se putea numi „aramata de securitate „…
JD-USA

Mircea 08-10-2013 - 09:17

Toata armata era controlata de securitate. CI-stii mult iubiti de militari purtau uniforma armatei nu pe cea a securitatii. Cind in 1989 Romania a fost invadata de turistii sovietici securistii aruncau vina pe graniceri dar uita cu delicatete sa spuna ca cei din vami erau ei in uniforma granicerilor.

neacsum 08-10-2013 - 09:39

Pai inseamna ca si acuma, Politia de Frontiera este organ de represiune. Interesant. Ia mai spune tu cum este. Sau cum au fost granicerii orhane de represiune in 1968 sau 89 cand stateau armatele vecine cu un picior in tanc sa treaca graanita. Saraca minte bolnava, ai fi in stare sa spui orice, ca sa lovesti in armata si militari. Mai bine povesteste cu a fost la GAz.

Mircea 08-10-2013 - 12:46

Orice institutie care aplica legea este numita si organ de represiune. Este interesant doar pentru cei care se fac ca nu stiu. Nu stiu daca granicerii cu dotarea si efectivele lor ar fi oprit tancurile vecinilor (din cite i-am vazut eu multi ani in zona de frontiera nu erau in stare nici sa opreasca romanii SA FUGA din tara lor) dar sunt sigur ca armata ta in care tu si cei de teapa ta instruiati soldatii cum se culege porumbul sau cum se construiesc palate pentru dictator in mod sigur le opreati.
Am vazut eficienta armatei tale tot in dec. 89 cind v-ati impuscat intre voi si ati provocat aproape 2000 de victime nevinovate. L-am vazut la Sibiu pe descreieratul ala care comanda scoala de ofiteri cu cit succes si-a ucis si torturat colegii de la MAI.
l-am vazut si pe eroul care in Timisoara intra in scarile blocurilor si tragea in oameni (el cica elibera tancurile).
Nu ii lovesc pe militarii care azi lupta in Afganistan alaturi de aliatii lor ci pe gargaragii care au spalat creierul tinerilor in spirit comunist, adica pe cei ca tine.

Ionel 08-10-2013 - 10:03

Habarn nu ai despre ce vorbesti. Care militari omorau pe acolo ? Ce timpenii vorbesti? Daca ai toti mortii pe malul sirbesc sa stii ca mortii nu inoata si nu avea nimeni curaj sa mearga cu barca cum spunea tanti Avram pentru ca au fost si comandourile sirbesti care taiau gitul la granicerii romani.

Mircea 08-10-2013 - 12:51

Mortii nu inoata asta e corect. Dunarea insa ducea cadavrele celor ucisi aici, in apele noastre teritoriale, pe malul sirbesc. Despre comandouri sirbesti care taiau gitul granicerilor romani (unde faceau asta, in Romania ?) nu am auzit in viata mea.

Ionel 08-10-2013 - 13:44

E si normal sa nu fi auzit pentru ca asta e partea cenzurata despre care foarte putini stiu si o replica pe masura. Asta e din perioada in care yugoslavii au vrut sa anexeze Banatul romanesc dupa il cerusera de la Stalin. Oricum, daca ar fi public nu stiu citi romani ar mai striga ;;Kosovo e Serbia”.

BULA 08-10-2013 - 09:46

Dracu te-a pus sa te duci la cazarma, sa te verifice si-n dinti. Ai vrut bani mai multi, probabil. Dar un radio puteai sa-ti cumperi. Si puteai sa asculti la casca. Si la seviciu aveai radiouri destule, de trafic general in US.

neacsum 08-10-2013 - 09:54

Iara iti dai cu presupusul fara sa stii ce vorbesti. Ai citit prea multe carti despre armata. Asa este cu armata, unii o fac, altii isi dau cu parerea. Uite ca te inseli, nu am intrat in armata, pentru bani, la 18 ani in 76 nu banii interesau pe copii, ca acuma, deci nu ai nimerit. As putea sa spun ca am intrat ca sa nu intre indivizi de teapa lui Mircea sau chiar si tu, care vorbiti despre armata cu ura, dar nu vreau sa cad in greseala ta. Deci Bula, daca ai un pic de decenta in tine, urmeaza-mi sfatul, nu te apuca de zugravit pana nu stii ce vrei sa pictezi pe pereti. Mai intra cineva in casa la tine si te faci de ras.

ValVerde 08-10-2013 - 15:31

Asta e epic !
Neacsu ii da sfaturi de decenta lui Bula 🙂

Dialogul orbilor care cred ca au ochi de soim.

jan dinu 08-10-2013 - 08:56

Ce-ti casuna pei EL , d-le sefard- oltean – dac-roman BULA ??
Cum sunt investorii astia neaosh – romani care se bat de mama focului
pentru capitalismul romanesc …,NU cumva este doar un „moft tziganesc „??
JD-USA

BULA 08-10-2013 - 09:42

Tiganii de la noi au luat-o pe urmele evreilor, dar sunt cu sute de ani in urma lor. Bisnitaresc prin targuri si isi fac „sinagogi” personale. Nu au educatia necesara pentru a demara o afacere in domeniul productiv (in afara de cazane de tuica si tuciuri).

BULA 08-10-2013 - 08:35

In vara asta a murit mama (de cancer, in chinuri groaznice) si dupa inmormatare am preluat apartamentul ei. Am scos de la „naftalina” doua radiouri vechi, marca Selena B211, cu care ascultam pe vremuri Radio Europa Libera (inclusiv Ferma Animalelor – teatru radiofonic). Aparatele (unul al meu si celalt al mamei) sunt ca noi, in stare tehnica perfecta. Aveam boala sa pastram lucrurile, sa nu ne batem joc de ele.
Le-am pornit sa vad daca mai merg si cu ocazia asta am constatat ca lumea s-a schimbat total. Pe unde scurte nu mai emite nimeni in limba romana, in afara de rusi, chinezi si postul Romania International. In general benzile de unde scurte sunt „aerisite”. Sunt multe zgomote (armonice si semnalul de la un radar rusesc, care pacane ca mitraliera). Nu mai e atmosfera de altadata. Nici pe unde medii n-am regasit multe posturi cu care eram obisnuiti. Paraieli si pacaneli (de la sursele de alimentare in comutatie, ale PC-urilor si TV-urilor) cat cuprinde. Doar posturile apropiate se mai aud acceptabil. Am castigat Internet-ul si telefonia mobila, dar am pierdut radioul, care in prezent supravietuieste mai mult pe UUS (cu muzica de kakat-zanganeala).

jan dinu 08-10-2013 - 08:51

EU eram multumit de – Albatros – shi mai aveam unu cred castrain dar nu-i mai stiu marca , Cind am facut de garda la institut ..ascultind EU. L probabil ca cieva a ascultat ce ascultam eu ,(probabil portarul ) …ca nu dupa mult timp am fost
chemat la sectia de militie shi dind declaratii … In preziua prezentei la sectie
mi-a disparut radioul dintr0un dulap care era incuiat . Stiau baietii cum sa actioneze
de-a avea motive de-a trece pe la – EI ( secu )
JD-USA

Mircea 08-10-2013 - 09:08

Stiau baietii cum sa nu stie ? Erau ajutati de patrioti gen Neacsu care nu aveau nici radio Selena si asta ii facea sa se intrebe in mod patriotic de unde mama dracului aveau altii ce ei nu-si permiteau ? Ei intrebau la secu (era interzis sa intrebi ?) iar de rest se ocupau baietii.

BULA 08-10-2013 - 09:36

Selena e mai sensibil, mai selectiv (are condensator variabil cu trei sectiuni) si are extensie de banda (e ff. important la radiourile cu afisaj analogic). Dar conteaza in primul rand sa ai o antena buna (preferabil si cu impamantare si cu preselector extern).

Pe vremea aia, emisiunea „Metronom” a lui Cornel Chiriac era ascultata la caminele din curtea liceului meu, la maxim si fara fereala.

Tache 08-10-2013 - 09:46

O cunostinta, cu care m-am intalnit azi la serviciu, imi spunea ca lumea nu poate exista decat in formula stapan – sclav ( pe plantatie) ….

Pentru a ajunge in pozitia de stapan tu, ca simplu sclav, trebuie sa tragi tare de tot, daca nu sucombi eventual de epuizare, pentru a ajunge si tu la randul tau in postura de stapan….. La care eu i-am raspuns respectivei cunostinte ca mai exista si o alta solutie…

M-am nascut intr-o tara care a beneficiat de solutia respectiva, intr-o tara in care toti eram egali intre noi…mai mult sau mai putin….. dar in nici un caz nu era vorba despre stapani si sclavi……….

Antibasistul 08-10-2013 - 09:38

Dumnezeu sa o odihneasca pe mama matale, sa o vindece ACUM DE CANCERUL de care constiința-sufletul ei nemuritor, crede gresit ca-l mai are!

Socrul meu, Dumnezeu sa-l odihneasca a murit in chinuri, dureri MARI, din cauza cancerului, dupa cițiva ani am intrat in contact, cu constiința-sufletul lui, intro sedința de spiritism facuta cu soția mea, se vaita sa e bolnav de cancer, l-am intrebat daca crede in Dumnezeu si Isus, a raspuns da, eu i-am zis din CLIPA ASTA SINTEȚI VINDECAT DE CANCER!

Antibasistul 08-10-2013 - 09:39

Postarea de sus e adresata lui Bula.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 08-10-2013 - 12:44

S P E R . ca numai la …Bula!

In rest , MERITA o ATESTARE , pro
starea ta,
Ca PSIHO _HO _HO OLOG !!

Mircea 08-10-2013 - 09:10

N.B. Daca folosesc VOIT elemente de nationalism intern (romani vs. olteni) o fac si pentru ca Neacsu si admiratorii sai sa inteleaga cum se simt „americanii” care l-au aruncat in pubela armatei. In realitate nu americanii (sunt totusi vreo 310.000.000) sunt vinovati ci doar 2 (doi) ofiteri americani care se ocupau cu depistarea gunoaielor comuniste din armata romana. Bietul Marin a picat pe tehnica exact cind era platit sa-i instruiasca pe altii despre „Ce este si ce dracu vrea NATO de la noi”.

Mircea 08-10-2013 - 09:12

Nu incadrez toti rezervistii aici dupa cum sper ca reusesti sa intelegi.

BULA 08-10-2013 - 09:37

Cred ca si matale erai pe post de microfon, dar esti mai smecher si ai trecut repede de partea americanilor.

neacsum 08-10-2013 - 09:42

Bula, nu o lua pe urma lui Mircea, daca ai ceva de spus despre cineva spune, nu fa presupuneri. Ceea ce spui tu este mai mult de o simpla impunsatura sau sicana. Daca te respecti ridica-te peste magariile cotidiene si respecta-ti interlocutorii, nu arunca insuinuari de delator sau informator prost informat. Deci , daca ai matale ceva date si informatii, spunece ai si discutam, dar lasa noroiul sau rahatul pentru cei care sunt obisnuiti cu el.

BULA 08-10-2013 - 09:51

Te facusi avocatul lui Mircea ? Vezi-ti nenicule de treburi si te mai nevroza din orice. Bla, bla , bzzz, hiho, hiho…
Imi place sa te vad cum faci spume din nimic.

neacsum 08-10-2013 - 09:46

Esti setat pe Neacsu, probabil ai primit sarcina sa il demolezi cu minciuni si porcarii de tot rahatul. Mananca-ti opera in continuare, nu meriti nici macar raspunsuri, e pierdere de timp.

Mircea 08-10-2013 - 12:32

Iti dai prea mare importanta. Nu sunt setat pe un gunoi comunist care isi plateste cotizatia in gloatele de politruci ai lui Dogaru. Spun doar ce stiu bine despre tine si cei de teapa ta.

jan dinu 08-10-2013 - 09:22

Inaintea plecarii lu CORNEL CHIRIAC (circa 2 saptamini )
am baut cu el shi altii la barul Perla ( Dorobanti& Stefan cel Mare )
Printre ei era shi comandantul pe tzara a pompierilor (o ruda a Elenei Ceausecu ) care avea doi fii ( unu la medicina – baiat ff de treaba ,iar celalalt
cam inginfat shii necomunicativ ). Cind a auzit gaska era trista ca a disparut – Metronomul …dar bucuroasa ca a ajuns la EU.L . NU stiu daca a jucat dublu rol shi daca a fost trimis in misiune …
JD-USA

BULA 09-10-2013 - 08:02

Mai probabil e ca raposatul Cornel Chiriac, un idealist, nu s-a adaptat la realitatea dura din capitalism. A vazut ca si ocolo tot un kakat e si o fi dat din gura, asa ca baietii de la CIA l-au dat pe mainile criminalului Mario Gropp (parca asa il chema pe ala care l-a injunghiat).

IngerAlbastru 08-10-2013 - 09:36

Observ ca asta este un topic pentru cei care au trait in Romania mult mai mult ca mine si savureaza amintirile din trecut prin prisma acestui film cu ferma si animale.
Cred ca este necesar pentru multi o descarcare de nervi din trecut sa poate continua in viitor cu viata, e binevenit un loc de schimbat confidente.

neacsum 08-10-2013 - 09:49

Nu, asta este un topic pentru cei care traiesc si vor trai de acum incolo, numai ca anumiti ‘comentatori” au fost instruiti sa il indrepte catre trecut ca sa nu vada lumea cat de actual si de viitor este. Face parte din tehnica dezinformarii.

Mircea 08-10-2013 - 12:53

@Neacsu
Nu am motive sa –mi fie rusine de ce am facut in armata. Spre deosebire de tine eu nu am cerut sa imbrac uniforma ci am fost obligat. Spre deosebire de tine eu nu am comentat in public ordinele primite ci le-am executat „intocmai si la timp.” Daca unul ca tine m-a trimis la GAZ, m-am dus. Daca altul mai pregatit, asa ca tine, m-a obligat sa stau toata ziua in cancelarie si sa-i completez caietul cu programele zilnice si planurile conspecte, am executat ordinul. De altfel in cea mai mare parte a timpului asta a fost participarea mea directa la apararea patriei. Unul ca mine te-a ajutat si pe tine sa ajungi colonel si sa le arati celor veniti in control ca tov. Neacsu e un patriot educat si nu un nationalist lipsit de educatie. Astazi cind nu mai poti sa pui pe altul sa scrie in locul tau ( iar tu doar sa semnezi si sa incasezi solda) iti etalezi educatia in toata suficienta ei.

Apropo de GAZ: cei cu „pregatirea” ta care repartizau soldatii la GAZ scriu azi pe pompa de LPG „AZ NU IESTE GAZ” ?

neacsum 08-10-2013 - 14:23

Mai documneteaza-te. Cand vei avea probe ca eu am folosit pe cineva sa imi scrie caietele de program sau am trimis pe cineva la GAz, pune-le la vadere. Tu spui ca ai fost un simplu executant”intocmai si la timp” si te mai si lauzi. Nu era nevoie sa o spui, se observă, asta faci si acuma, executi „intocmai si la timp” ordine de „demolare” . Eu recunosc ca am spus intotdeauna ceea ce gandesc, am avut coloana, nu am executat orbeste ordine absurdesi cand eram militar activ si acuma. . Daca as fi facut asa, la revolutie ar fi fost măcel poate si in Craiova. Daca as fi fost dat afara din armata pentru ca am fost verical si mi-am sustinut opiniile, as fi spus-o, dar nu am fost dat afara asa cum mazgalesti tu. Cum spuneam insa , este inutil sa discut cu tine, tu executi si tu niste ordine, esti ceea ce ai fost si in armata, o biata unealta.

Mircea 08-10-2013 - 17:32

Vezi, din cauza asta nu iubesc eu armata „ta” in care unii ofiteri „recunosc” ca au spus intotdeauna ce gindesc. Bietul de el, recunoaste ! Cita modestie ! Cind un simplu soldat ar fi incercat sa recunoasca asa ceva sunt sigur ca il felicitai si ii dadeai si o recompensa la arest plus informarea de rigoare la CI ca sa-ti demonstrezi fidelitatea fata de cauza si cizmar. Colonel mincinos, nu uita ca mai sunt si oameni care au facut armata sub sistemul mult iubit de tine. Tu la Craiova ti-ai demonstrat atasamentul stergind inscriptiile de pe vagoanele de tren care soseau din Timisoara. Noroc ca nu aveati prea multi revolutionari acolo ca aveai tu grija sa pui si de un macel mititel. Ati reusit totusi sa umpleti doua garnituri cu olteni inarmati cu ciomege pe care i-ati trimis sa le bage mintile in cap la infumuratii aia de banateni. Infumuratii le-au aratat cum arata cosurile cu piine calda si oltenii au tradat cauza in mare viteza.

Mircea 08-10-2013 - 17:35

PS
Iar tradarea cauzei din motive de piine calda se numeste acum ” Eu recunosc ca am spus intotdeauna ceea ce gandesc, am avut coloana, nu am executat orbeste ordine absurdesi cand eram militar activ si acuma. ”
Sa ridem cu Neacsu.

neacsum 08-10-2013 - 18:05

Mai comenteaza pe aici din cand in cand si fosti soldati de ai mei. Nici unul inca nu s-a plans ca nu ar fi avut voie sa vorbeasca in fata mea cand aveau ceva de spus sau ca i-as fi bagat la arest. Si ar putea sa o faca , nu ii opreaste nimeni, sunt liberi, nu vorbesc la ordin ca tine.

salut 08-10-2013 - 14:45

A avut dreptate Neacsu. Esti un frustrat. In plus, parca tocmai te-au dezghetat astia dupa 23 de ani. Tot bullshit-ul ala de dupa „revolutie” il rumegi. Bine ca nu ai trait acum doua secole, te dezghetau acum si ne spuneai ce nefasta a fost Revolutia franceza in comparatie cu vremurile idilice dinainte. Mai e un bou d’asta pe forum, UnUL ce deplage apusele vremuri feudale. Nu stiu de ce, dar tare am imresia ca tot de pe acolo, din epicentrul prostiei absolute, emiti. Am numit Clujul.

digital 08-10-2013 - 18:25

ce ai făcut tu mă lăbarule în armată, ai scris caiete la ofițeri?
ce ai mai făcut la ordinul lor, le-ai supt-o cumva și acuma-ți pare rău?!
hahaha!
cretini ca tine și ca vitălăul e normal să fiți frustrați!!

un golan 08-10-2013 - 14:11

mi a placut articolul. imi plac oamenii care spun deschis ce gandesc. macar o parte din ce gandesc, tot e bine.
eu am vazut filmul ” 1984 ” in anul … 1985 ( cand eram proaspat emigrant fugit din patria muma ) si am fost de asemeni impresionat de acuratetea predictiilor lui Orwell …
Orwell este suta la suta valabil si astazi. de fapt, prezicerile lui sunt depasite cu mult de o realitate dominata de ” corectitudinea politica ” atotprezenta.
libertatea de expresie este o farsa – atata timp cat nimeni, dar absolut nimeni nu are posibilitatea tehnica de a se exprima liber – internetul este din ce in ce mai cenzurat si mai monitorizat , libertatea expresiei devine o iluzie.
stiati ca exista programe (de computer ) care sunt capabile sa monitorizeze LIVE ceea ce oamenii scriu pe internet ? daca cineva vrea sa stie ce scri pe net – el poate vedea chiar in secundele in care tastezi – nu mai are nevoie sa astepte sa dai Enter …
exista programe de computer ce sunt capabile sa monitorizeze convorbirile telefonice de pe intreaga planeta in acelasi timp … aceste programe sunt capabile sa selecteze dintre milarde de convorbiri UN SINGUR CUVANT …
exista pe lumea asta Servere (un gen de computere cu putere de inmagazinare de date si cu putere de conexare a datelor) care au memorie INFINITA … de ex marile companii gen Yahoo , Google, etc, au de multa vreme Servere cu memorie infinita … ele pot inmagazina date (date numerice si alfanumerice) la INFINIT – ( chiar daca ai facut Delete / ai sters datele … ele tot raman in memoria serverelor la INFINIT… )
deci , nene Sobrule … te ai ars … ca tot spanacu pe care l scri aici ramane ca ” docoment ” pe vesnicie …

pathfinder 08-10-2013 - 14:26

Esti „oleaca” dus cu pluta.
Sau prost informat.
Sau dezinformat.

1. „daca cineva vrea sa stie ce scri pe net – el poate vedea chiar in secundele in care tastezi – nu mai are nevoie sa astepte sa dai Enter”
Neeeeee. Nu exista. Doar daca ai tu virusi.

2. „Servere care au memorie INFINITA” ?!? 🙂
Mai tarane, nimic nu e infinit. Nici macar Universul…

Ca nu prea mai exista libertate de exprimare pe Internet este adevarat!

Unii cred ca daca se ascund dupa proxy-uri au rezolvat problema si pot injura cat vor ei. (stiu ei care…)
Mare eroare….

ValVerde 08-10-2013 - 15:35

Confunzi libertatea de exprimare cu anonimatul.

Esti liber sa spui ce-ti trece prin cap.
La fel si golanul care se plinge de pierderea libertatii pure.

Dar nu te mai poti ascunde in spatele anonimatului.

Cu bune sau cu rele, acum fiecare raspunde pentru faptele lui.
Remarca ca am zis „fapte” si nu „vorbe”

pathfinder 08-10-2013 - 16:18

Nu confund. Ma lasi?
Vezi ca este o linie goala intre „paragrafele” 3 si 4…

Vrei link-uri de la tine de acolo in care postari ale unor filmulete inofensive au dus la arestari? Tineri care au crezut in dreptul ala de care amintesti tu, „la libera exprimare” si li s-a demonstrat in cel mai brutal mod ca se inseala…? La tine acolo…

Si daca tot m-ai enervat, ia de aici:
http://www.youtube.com/watch?v=Dh28BvNVwZI

ValVerde 08-10-2013 - 23:38

Hahahhhahhh….te rog spune-mi ca nu esti serios!

Asta se intelege din Romania?
Tu oferi un clip publicitar de campanie electorala a unui republican care lupta sa-si tina scaunul in senatul statului Texas ca dovada de „realitate”??

Tu pareai unul care inca isi tine sorcova acasa….vrei s-o duci undeva?

Epocal !!!

Si da, da-mi linkurile alea unde au existat arestari, in US, in urma unor declaratii sau a exprimariiu nor opinii.
Dar sa nu-mi dai ca dovada declaratiile lui Vilvoi sau ale lui Tache, ca asa aduc si eu o broasca riioasa sa-i contrazica. E la fel de credibila.

Dar daca nu le ai, promiti sa-ti maninci hard drive-ul ?

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 09-10-2013 - 00:37

May stai bre in retragere, sufoci pwe Baltzata de prerie, si saliut-saliut Bhouleanu abandonat a kopitat ziulica toata.
Lassa wakkka in tabulatzie libera !

pathfinder 09-10-2013 - 08:17

N-ai inteles nimic.
Bre ValVerde, clipul era dedicatie speciala penru tine… 🙂 Obamist de TX…
Nu are nici o legatura cu „dovada de “realitate””…
E prima oara cand dai dovada de umor involuntar…
„Epocal !!!”
(cati zambareti ar trebui sa pun aici?)

In ceea ce priveste treaba cu „libertatea de exprimare” la tine acasa, am sa revin spre seara (ora RO, ~10-11 ora TX) cu link-urile promise.

Si nu au sa fie „declaratiile lui Vilvoi sau ale lui Tache”. De asta poti sa fii sigur.

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS