Acasa Opinii „Fetele rele” şi Raiul politicii

„Fetele rele” şi Raiul politicii

scris de Mihaela Cârlan
456 Afisari

Cum se apropie din nou alegerile, o întrebare veche începe să dea târcoale: dacă expertiza tehnică, viziunea şi capacitatea de a îndrepta ori schimba lucrurile greşite la scară macro, talentul de lider şi puterea de a convinge sunt calităţi unisex şi relativ uniform distribuite, de ce  în România reprezentativitatea feminină este încă la nivel de ţară subdezvoltată?

O onorabilă doamnă din politichia de mărgăritar românească, nu spui cine, a avut următoarea explicaţie:“Ei, de ce! Pentru că o femeie are doar două variante să acceadă în politica la vârf: 1. pe propriile puteri (profesionale şi materiale) sau 2. scurtătura care trece prin patul cuiva influent. Eu, ştiind ce greu mi-a fost să ajung aici, sincer, acum nu le mai condamn pe ultimele. Problema lor rămâne ce fac după. Dacă s-au folosit ele, să zicem, inteligent, deşi discutabil, de bărbaţi şi odată ajunse acolo dovedesc că ştiu şi pot şi altceva. Sau dacă au fost şi vor accepta să fie încă folosite”.

Să nu spuneţi că vă şochează! Pentru că, legat de oportunitatea şi justeţea prezenţei femeii-decident sau co-participant la deciziile importante privind soarta ţării, părerea generală, culmea, tot unisex!, este că a doua cale este şi singura folosită, iar eticheta se aplică nediferenţiat şi umilitor pentru toată grămada, mică oricum. Doamna deputat a mai atins un punct nevralgic.“În politică, paradoxal, e chiar un handicap să fii deşteaptă şi trebuie să aplici o adevărată strategie ca să treci drept prostuţă. Asta până când e prea târziu să mai schimbe ceva şi se trezesc că au pierdut în faţa unui candidat pe care au fost ajutaţi să-l subestimeze. Altfel, te văd ca pe un pericol şi te elimină.” Dur! Asta mi-a adus aminte de femeile scoase urât din cursa politică de către bărbaţi sau de către conspiraţii mixte, chiar mai infame, şi care nu (şi-)au mai revenit.

Deci, pe foarte scurt, cam aşa stau lucrurile pe la noi. Dar să nu descurajăm. Se spune că atunci când te naşti cu aripi, trebuie să le foloseşti. Sună atât de frumos, de încurajator şi de… imperativ, încât, doamnelor care aveţi cu ce, dacă vedeţi în politică un scop nobil, şi aşa ar trebui să fie, cred că puteţi urma sfatul lui Machiavelli ocolind în acelaşi timp scurtătura :).

Opinie aparuta in numarul 53 al saptamanalului ZIUA VECHE

4 comentarii

digital 20-04-2012 - 12:20

deci cum e cu politichia,feminină?!….
dacă tot trece ”fata” prin varianta a doua,de ce nu ar face și un pic de politică cu ocazia asta….
dacă pică varianta poate se alege cu,o ”căsuță”,o ”mașinuță”,dăi dreq de alegători tâmpiți,scopul ”nobil”scuză orice mijloc postum….

fain cu politica bisex-uală la noi la Românika…go ahead!!!

salut 20-04-2012 - 13:59

In loc sa-ti plangi de mila pe umarul feminismului, madam, mai bine ai analiza putin „performantele” femeilor ajunse in topul politichiei romanesti si ai avea si raspunsul la nedumeririle dumitale corect-politice.
La repezeala, iau trei exemple din politica actuala:
– Elena Udrea, care imbina cu brio calitatile altor doua Elene romanesti, istorice, daca ma pot exprima asa: Lupeasca si Ceauseasca. De la prima a luat naravurile, de la a doua…istetimea.
– Madam Anastase…zice-se mare sefa la deputati. In cei cativa ani de zile in care a condus Camera Deputatilor, s-a remarcat doar prin doua calitati/actiuni: slugarnicia fata de Basescu si numaratoarea mincinoasa, de se minuneaza si acum clasa politica din orice tara democrata.
– In sfarsit, vedeta stagiunii, fosta ministreasa a justitiei, acum mare europarlamentar, madama Macovei (ma rog, asta nu e sigur ca e femeie, raman istoricii sa se pronunte). Asta, prin aberatiile legislative promovate, a reusit sa puna temeliile statului dictatorial al lui Basescu.

Vrei mai mult?
Citeste in ZV de astazi articolul despre preacinstita de la ANRP, care a reusit sa puna deoparte in cativa anisori de luminata ocarmuire baseasca mai mult decat dublul salariului ei din aceiasi perioada.

Daca asta-i calitatea „varfurilor” politicii feminine din Romania, despre ce vorbim in articol?

un crestin 21-04-2012 - 00:21

Le-ai uitat pe Nicoleta Candea-Muntean, pe Mariana Campeanu, Aurora Ranete proaspat resuscitate de Crin.

Acuma chiar, Mihaela, d.l Crin a costruit un adevarat rai feminin in partidul ce cu mana tare il conduce.

NUMAI CENZURATI 20-04-2012 - 16:47

Cu alte cuvinte, dupa ce citesti traznaia asta de text e musai sa-ti intre-n cap’sor ca femeia e victima si ca barbatii „ieste” rai ca „iei vrea” ca sa le … vorba aia, folosindu-se de or’shce motiv, printre care chiar si politichia. In politica berbantii „ie” primii pen’ca „iei are” mushki iar femeile „ieste” slabe la capitolu’ asta. In politica, daca esti barbat si ti se nazare sa faci pe politicianu, nu-ti sta nimeni in cale; dar daca esti femeie, n-ai shanse. Asta sa stiti, bai, barbatilor, si sa va intre-n cap cuvintele „ieditorialistei” a la Newyorker, Carrie Bradshaw de Colentina, doamnelor si domnilor: Miiiiiiiii-haela Caaaaaaaaarlaaaaaan! … Domnule, ca nu are dreptate madam Mihaela o stie si nea Mitica din Mereni, Buzau. Adica, cum s-ar zice, o femeie in politica are doua shanse: patul, sau barbatul! (adica, un fel de Zoe fii barbata!). Tanti Mihaela, n-ai dreptate, bre; oriunde in lumea asta e competitie, ca de-aia au murit tinerii la revolutie, s-avem competitie capitalista cu sos de democratie, bre! Sa-tz’ spui sincerescu, io n-am vazut mushki de politician la muieri de tipul Olguta Vasilescu, Nutzica Udrea, Anastaaaaaaseee (ca iar imi vine sa-m’ bag toate alea!), sau cealaNta Vasileasca, isterica ce-a trecut la UNPR; in shkimb, Norica Nicolai e buna, domnule la politica, nu-i asa, ca daca Domnu’-a zis : „fa, nu te fac frumoasa dar te fec desteapta”, iaca ca s-a tinutara de cuvint! Sau Madam Saftoaica, care, sa fim cinstiti e mai desteapta in politica decit in pat, ca nici acum nu’m vine sa-m’-nchipui cum dreaq se putea culca frumusheatza aia de femeie linga bestia aia de Saftoiu, ca si mitzele fug cind il vad! De madam Musca ce sa mai zic? Pacat c-a fost demna si s-a autoexclus din politica pt. ca, vezi Doamne, a ciripit si ea acolo ceva la tovarasii de la secu! Pai, tomnai ca astfel de talente ar fi putut s-o propulseze la Cotroceni, ca pe-acolo numai shoptitori au ajuns, ‘r-ati ai dreaq de barbati nesatui si cu ochii numa’ dupe fuste! In koncluzie, tante Mihaielo, ai dat-o la alba-neagra cu ieditorialu asta, bre. Pacat c-ai ratat acest subiect eGstraordinar de aGtual cu capusele, bre, ca puteai sa le personifikezi si s-o arzi pe ambele fetze, ca „talent ai, numa’ mintea-ti lipseste!”, cum ne zicea noua profesoara de la ed. fizica, doamna Catinca, cea pe care au prins-o elevele in wc-eul lor cu profu’ de geo. Cica ca, cind a intrebat-o directoru’ pe una, Mirela, ce-a vazut acolo, la wc-eu, a raspuns ca, „domnu si cu doamna faceau …. politica ?!”

p.s. – dar ce s-antimplatara, bre, tanti ieditorialisto ca n-ai mai pudrat teGstu cu nici un englezism? Pai, asa Parker esti mata, bre? Cu ce-o sa intram noi in Europa? Cu : „talentul de lider şi puterea de a convinge sunt calităţi unisex şi relativ uniform distribuite” ???? Ma faci „sa ma” rid, bre!

p.s. la ps – eu astept, totusi, alte istorioare ale pretenelor lu’ matale care trec”e” prin clipe grele iar matale le aduci pe calea cea buna si cuminte prin care, iele redevin femei de femei.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult