Acasa Opinii Forţa lui Mihai Ghimpu

Forţa lui Mihai Ghimpu

scris de Ziua Veche
1 afisari

Inundaţiile din statul românesc situat între Prut şi Nistru au avut  efecte neaşteptate pentru liderii politici de la Chişinău. Primul este accelerarea decomunizării de facto a Basarabiei. Cetăţenii din zonele afectate de revărsarea apelor în Republica Moldova au văzut, pentru prima oară în istoria ultimelor două decenii, că nu autorităţi comuniste le-au oferit o mână de ajutor, ci acelea care s-au delimitat public de partidul lui Voronin. Mai mult, pentru întâia dată după cel de-Al Doilea Război Mondial, militari români au trecut Prutul, pentru a ajuta fraţii de sânge să depăşească izbeliştea inundaţiilor. Aşa se face că  trei cetăţeni din localitatea Cotu Morii au fost salvaţi de pompieri români, din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, detaşaţi acolo pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor din Republica Moldova.


 Al doilea efect este vizualizarea, la scară naţională, a eforturilor actualilor deţinători ai puterii, de sprijinire concretă a conaţionalilor afectaţi de revărsarea apelor. Pe micul ecran au devenit vizibili un preşedinte calm, un premier dinamic şi miniştri care au soluţii viabile. Astfel, ministrul apărării a trimis militari să ajute pe sinistraţi şi a dispus să fie ridicate corturi ale armatei pentru cei rămaşi fără case.

În acest context, ceea ce părea un succes al comuniştilor din Chişinău – decizia Curţii Constituţionale de anulare a decretului preşedintelui Mihai Ghimpu privind ocupaţia sovietică – se întoarce ca un bumerang împotriva lor. Pentru că, în campania pentru alegerea viitorului preşedinte, candidatul comunist – Voronin sau cel sprijinit de el în turul întâi – va fi vulnerabil şi la capitolul respectului faţă de adevărul istoric. De ce? După referendumul din septembrie, privind modalitatea de alegere a preşedintelui, va fi discutat în parlament, în octombrie, raportul comisiei instituite de Ghimpu, privind abuzurile comise în perioada comunistă. Concluziile raportului vor diminua şansele comuniştilor la alegerile din noiembrie.

Astfel, Alianţa pentru Integrare Europeană va alcătui majoritatea şi în viitorul parlament – atunci ajungând 51 de mandate, nu 52, ca până acum. Dar, Marian Lupu nu va mai fi alesul A.I.E., ci contracandidatul lui Mihai Ghimpu şi Vlad Filat.

Pentru forţa sa, temerară, de consolidare a conştiinţei naţionale, aşa cum au dorit tinerii manifestanţi din primăvara anului 2009, Ghimpu va ajunge în turul doi.

Şi îl va câştiga.

0 comentariu

make 13-08-2010 - 14:35

Daca n-ati fi fost la fel de intelighentica ea, ati fi observat ca „magnitudinea” e o aberatie. Dar la gradul de cultura al vostru, Udrea e un etalon

Dani 13-08-2010 - 18:44

Cred ca din punct de vedere estetic Bucurestiul se va schmba total.

popicA 14-08-2010 - 07:03

vreu da adresa la chat macar daca mor de foame sa mor cu mousu in mina dreapta

weir 19-08-2010 - 16:00

Udrea are niste idei bune ce daca ar fi aplicate cum trebuie ar schimba fata bucurestiului. As vrea sa o vad la primarie sau macar sa faca altcineva proiectele astea.

David 23-08-2010 - 14:45

Domna Udrea se implica in absolut totul, tocmai de aceea oamenii o privesc cu admiratie si respect. Este printre putinii parlamentari care se dedica politicii de buna calitate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult