Acasa Opinii Germania e pe cale să clacheze iarăși

Germania e pe cale să clacheze iarăși

scris de Doru Dragomir
9 afisari

Devine din ce in ce mai clar ca stirea anului, a deceniului si poate a ultimelor generatii este asta: Dupa ce a distrus de doua ori Europa in mai putin de 50 de ani, iata ca geniul politic german revine in forta dupa o pauza de 50 de ani.

Dragoș Paul AligicăSi incredibil, sub ochii nostri, Germania e pe cale sa clacheze istoric iarasi. Pe scara mare, tipic. Tipic: antrenand dupa ea intrega Europa. Si tot tipic, calcand in picioare Estul Europei. Si tot tipic: dovedind ca nu poate invata nimic de la istorie. Alte personaje, alte ideologii, alte configuratii de interese. Dar aceeasi incapacitate de a gestiona pozitia de responsabilitate si putere cu responsabilitate si inteligenta.
A stat Germania cu capul la cutie mai bine de o jumatate de secol. Dar acum – cand conditiile istorice au permis sau mai bine zis au obligat-o sa il scoata – iata ce a iesit! Toata lumea era cu ochii pe Berlin, dupa decenii de propaganda anti-americana, cu metoda si cu determinare demne de o cauza mai buna.

Se astepta ca Germania sa dea masura si sa arate cum se face treaba cu leadershipul – eventual in tandem cu Franta (da, suna comic acum, stiu). O promisiune de viziune, colaborare, echilibru, armonie, multipolaritate si democratie. In al doilea mandat al dezastrului global numit administratia Obama toate stelele erau aliniate. Nemtii nu au trebuit sa se lupte. Au fost invitati. Nu au trebuit sa ceara. Li s-a dat. Li s-a facut loc tacit in capul mesei de decizie, asa cum Americii sau Angliei sau Frantei chiar nu li s-a facut loc niciodata. Si iata ce a iesit.

Ne uitam toti acum cu gura cascata la leadershipul european si global al Germaniei ca la deraierea marfarului luata cu incetinitorul. Si ar fi amuzant si o lectie de istorie, de morala si de politica pe viu daca nu ar fi pana la urma atat de tragic.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult