Acasa Opinii Guvern de profesionisti

Guvern de profesionisti

scris de Ziua Veche
0 afisari

Recent a murit Sir James Black, laureat Nobel pentru chimie, parintele farmacologiei analitice si inventatorul a doua dintre cele mai folosite clase de medicamente, prescrise printre altele la tratarea hipertensiunii si  a ulcerului gastric. O cincime din medicamentele vandute astazi pe piata mondiala se bazeaza pe principiile si tehnicile lui Sir James Black. Aceste rezultate au fost posibile si datorita faptului ca, in anii ’70, Sir James Black a parasit firma ICI dupa ce uriasa corporatie i-a cerut sa acorde mai putina importanta cercetarii si sa se concentreze pe promovarea comerciala si pe gasirea de metode de maximizare a profiturilor companiei. Dupa ce a parasit ICI, Sir James Black a continuat sa faca cercetare si sa inventeze noi medicamente, care au adus profit companiiilor unde a lucrat ulterior plecarii de la ICI. ICI, focusata pe maximizarea profitului si pe comercializarea patentelor pe care le detinea deja, a mers din ce in ce mai prost, pana cand a fost in cele din urma absorbita de o companie olandeza.

Samsarii au pierdut. Sir James, profesionistul, a castigat. Logica profitului a pierdut in fata dedicatiei profesionistului. Sir James explica acest lucru prin ceea ce numea principiul „oblicitatii”, care spune ca succesul (si financiar) e o consecinta a pasiunii pentru lucrul bine facut, nu a cautarii profitului. Gandirea economica (sau politica) axata doar pe maximizarea profitului nu aduce profit, avertizeaza si economistul britanic John Kay in ultima sa carte, Obliauity (Profile Books, 2010). 

Cum se aplica acest lucru la Romania? |n cazul nostru, dupa dezastrul comunist, am trecut prin 20 de ani de falsa rationalitate politica si economica axata pe maximizarea profitului politic si economic al guvernantilor nostri interni si externi (pentru ca nu suntem condusi doar de la Bucuresti). Romania nu a fost condusa dupa logica profesionistului, ci dupa logica birocratului si a arivistului. Proiectele noastre politice au fost croite dupa logica „integrarii” in diferite organisme si dupa logica formei care creaza fondul. Am bifat casute pe formularele UE si FMI crezand ca astfel vom bifa si o tara. |n loc ca integrarea (profitul) sa vina ca urmare a dezvoltarii noastre (pasiunii pentru lucrul bine facut), ni s-a promis ca dezvoltarea va veni ca urmare a urmaririi „profitului” integrarii. Si e si normal sa fim astfel dusi cu zaharelul, pentru ca, daca am fi putut sa crestem cum vrem noi, poate ca nici nu am mai fi vrut sa ne integram. Ca si ICI, am devenit o simpla divizie a unor plasmuiri multinationale din cauza ca am functionat dupa logica profitului. 

Profesionistul e cel care face ce trebuie chiar si cand nu il vede nimeni. Conducatorii nostri fura chiar si in vazul lumii. Ca atare, se pliaza perfect  pe logica unui sistem bazat pe maximizarea profitului. Din pacate, acest tip de maximizare a profitului se poate obtine doar cu pretul distrugerii caracterului. Si principiul oblicitatii ne spune ca nu poti obtine profit durabil (sustenabil, cum se spune astazi) fara caracter. De aceea, epoca firmelor si elitei capusa apune. Acest tip de prost-modernitate face loc unei reabilitari a categoriei, premoderne in esenta, a profesionistului, a omului care traieste si munceste dupa un cod, a omului de onoare profesionala si personala. Profesionist era si samuraiul, profesionista era si spalatoreasa lordului Peter Wimsey, care ii dadea acestuia camasile spalate, apretate si calcate cum trebuie. Si profesionist e si taranul Ilie Alexoaie (n. 1929), din Roma, Botosani, care a stat 22 de ani ascuns de comunistii care i-au arestat tatal si care i-au luat pamantul. Dupa ce a lucrat intre 1971 si 1989 la CAP, Ilie Alexoaie si-a recapatat dupa 1990 cele trei hectare si jumatate de pamant pe care a inceput sa le lucreze cu o pasiune sporita de anii de prigoana, dupa cum noteaza Cassian Maria Spiridon in volumul Vieti controlate (Ed. Junimea, 2009).

Profesionistul are onoarea muncii lui, pe care o face nu (doar) pentru ca ii aduce profit, ci pentru ca asta ii e vocatia. Ca atare, logica reciclarii profesionale si ideologice perpetue ii e straina. Iar sistemul politico-economic global actual se bazeaza tocmai pe oameni si pe capitaluri alunecoase. Profesionistilor, logica acestui capitalism retardat le opune reprofesionistii: oamenii preocupati cu perpetua reinventie de sine si cu reeducarea sau recalificarea altora.

Ne trebui deci un guvern de profesionisti? Da, ne trebuie. Dar sa nu uitam ca profesionistul isi asuma responsabilitatea pentru ceea ce are de dus la bun sfarsit. Si ca standardele care il legitimeaza pe profesionist fac imposibila orice facila „uniune nationala” sub semnul lui „pupat toti Piata Independentii”. Profesionistul stie ca stabilitatea e o consecinta, oblica, a libertatii.  A libertatii si a bucuriei de a face un lucru bun si frumos. Din pacate, logica de cadre a Romaniei comuniste si eurosocialiste a facut ca fiecare om frumos sa fie parazitat de urati, fiecare idee generoasa sa fie manjita de carieristi, fiecarui puric, care sare in inaltul cerului desi e potcovit cu necazurile nationale, sa-i corespunda cate doi paduchi.

0 comentariu

Karl 12-08-2010 - 07:44

Nu ii iau apararea lui Geoana, pentru ca este chiar prost (bubuie!), dar Victor Ponta nu este omul potrivit pentru a conduce miscarea social democrata.
Ponta este un pulicar ajuns in PSD printr-o conjunctura (pile, intamplare, etc), dar care nu are nimic in comun cu interesele si preocuparile salariatilor, cu atat mai putin ale muncitorilor. El „canta fals” si oamenii il simt si nu-i vor acorda votul.

Partidele de stanga trebuie sa fie conduse de ingineri cu experienta, trecuti de cincizeci de ani, care au avut functie de conducere inainte de ’89 si care au fost in contact cu muncitorii si le inteleg doleantele. Social-democratia trebuie sa fie condusa de o persoana plecata de jos, care prin efort si inteligenta a ajuns in functii de conducere si care ii respecta pe cei care muncesc. Un pulicar ca Ponta, care se joaca cu banii, nu are habar de cum merge productia si economia, care chiar ii dispretuieste pe muncitori, este un nonsens la conducerea PSD. Asta este cuplat cu magnatii actuali si cu scursurile care s-au imbogatit dupa ’89. Ponta este un element diversionist, care are misiunea de a-i deruta pe salariati si de a intarzia infiintarea unui partid social-democrat autentic.

mircea1965 12-08-2010 - 08:36

Am priceput aluzia ta, carle taica. pentru tine Mitrea este idealul de conducator de stanga si clasa muncitoare singurul izvor de intelepciune poitica. du-te-n ma-ta de comunist prost scolit la scoala vietii.

Karl 12-08-2010 - 09:05

Mitrea este la nivelul intelectual al unui sofer de taxi. Este omul lui Iliescu, adica un diversionist aflat pe statul de plata al CIA. S-a vazut cat de atasat este de oamenii simpli, care traiesc din munca cinstita.
Eu m-am referit sa un adevarat specialist, la cineva care isi iubeste profesia, la un inginer adevarat, nu la securisti cu diploma de inginer. Numai unul atasat de un domeniu (preferabil in industria de varf), va lupta cu toate puterile pentru apararea sectorului productiv si drepturilor salariatilor.
Viktor Poanta castiga banii din papagal, in Parlament si la Judecatorie. El se kaka pe muncitori si doar interpreteaza cu stangacie rolul de aparator al salariatilor. Lumea lui este cea a miliardarilor.

nik 14-08-2010 - 04:05

de acord cu tine psd ra trebui scos in afara legi pt. ca psd este partid scurs din pcr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult