Acasa Opinii Guvernatorul etern amurgeşte cinic

Guvernatorul etern amurgeşte cinic

scris de Teodor Seran
5 afisari

Guvernul României şi-a „umflat în sfârşit muşchii” în favoarea cetăţeanului român. Începând cu data de 01 octombrie 2013, clauzele abuzive din contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, vor putea fi denunţate, deoarece proiectul de ordonanţă de urgenţă, iniţiat de Ministerul Justiţiei, care amână până în februarie 2014 această posibilitate, a fost discutat de Guvern, dar nu şi aprobat. Este o lovitură grea dată bancherilor, care se văd puşi în imposibilitatea de a-şi înşela clienţii, folosindu-se de acte legale.

teodor seranReacţia BNR la această decizie a Guvernului a fost ca de fiecare dată partizană bancherilor. Eternul guvernator Mugur Isărescu a afirmat că BNR nu are nicio responsabilitate în ceea ce priveşte semnarea contractelor care conţin clauze abuzive, întrucât „fiecare client trebuie să-şi asume responsabilitatea, pentru ceea ce semnează”. Cu alte cuvinte, orice ar stipula aceste contracte în conţinutul lor, nu reprezintă o responsabilitate a BNR, ci doar a băncilor şi a „proştilor” care semnează.

Mai mult decât atât, consilierul Adrian Vasilescu afirmă că atunci când BNR aprobă normele de creditare, aceasta nu primeşte spre studiu, mostre după contractele de creditare. Cu alte cuvinte, nu este treaba BNR să reglementeze desfăşurarea unei creditări oneste, aceste clauze fiind problema exclusivă a băncilor şi a clienţilor. Ne întrebăm de ce mai există atunci Banca Naţională, care ar trebui să reglementeze desfăşurarea unor activităţi financiare şi  să urmărească punerea în practică a legilor din domeniu? Chiar aşa, domnule Adrian Vasilescu, „nu am mâncat usturoi şi nici gura nu ne miroase?” În spatele ideilor marcate de grija pentru o minimă responsabilitate, promovate de consilierul Gurvernatorului BNR, se ascunde poziţia tranşantă a acestuia, de susţinere a băncilor în vederea obţinerii unor profituri maxime, pe cârca clienţilor.

Pe cine reprezintă Mugur Isărescu în fruntea BNR, de la începuturile democraţiei româneşti şi până în prezent? Interesele statului, interesele cetăţenilor, sau ale bancherilor? Dacă judecăm după discursul public al acestuia, marcat de o susţinere făţişă a băncilor, este evident faptul că, acolo sus în fruntea BNR, Mugur Isărescu reprezintă fără îndoială pentru bănci, „Omul nostru din Cairo”. În ultima sa intervenţie, după respingerea ordonanţei de urgenţă privind clauzele abuzive, Mugur Isărescu plânge cu lacrimi amare, prevăzând o perspectivă sumbră băncilor: o eventuală pierdere de circa 5 miliarde de lei, cauzată de respingerea acestei ordonanţe! Mai că îţi vine să verşi şi tu lacrimi amare, gândindu-te la nenorocirea care îi paşte pe bancheri şi să spui, parafrazându-l pe Tudor Arghezi: „Nenorocitul de bancher, s-a-ncovoiat şi nu mai poate duce!” În realitate, măgarul este însăşi imensa clientelă a băncilor, care într-adevăr „s-a-ncovoiat” datorită clauzelor abuzive, înscrise „şmechereşte” în contractele de creditare, însă Mugur Isărescu nu va recunoaşte niciodată acest lucru, fiindcă cei dragi lui sunt doar bancherii şi nu clientela. Ceea ce nu explică niciodată Banca Naţională a României, prin vocea Guvernatorului Mugur Isărescu sau a consilierului acestuia, Adrian Vasilescu, este de ce aceasta ţine în braţe o întreagă „constelaţie” a răului reprezentată de aşa zisele instituţii financiare nebancare, IFN, care sunt în realitate un soi de „bancheri-cămătari” sau „cămătari-bancheri”. Ce fac aceşti „nebancari”, care de fapt sunt nişte „super-bancari” şmecheri?  Nu fac altceva, decât să împrumute cu o amabilitate exagerată, pe toţi cei aflaţi la ananghie. Dacă băncile tradiţionale introduc în contractele de creditare unele clauze  care pot fi considerate abuzive aceste bănci joacă cum se spune “la pitici”, contractele de creditare ale IFN-urilor sunt înţesate de zeci de clauze abuzive, care de care mai “păcălitoare” pentru clienţi şi mai “aducătoare” de bani pentru şmecheri deghizaţi în creditori legali. IFN-urile practică o cămătorie mascată, pe care nu o observă nimeni. Mugur Isărescu nici atât. După proliferarea acestor IFN-uri, zeci de mii de clienţi au fost păcăliţi prin practicarea unor dobânzi uriaşe mascate prin intermediul unor clauze abuzive. BNR nu a văzut şi nu a auzit nimic.

IFN-urile sau îmbogăţit şi au avut de unde să ofere “presupuse” comisioane, pentru a monta “ochelari de cal” suprinzătoarei de blânde Bănci Naţionale. Peste toată această panaramă de bâlci ieftin se suprapune “lozinca” prin intermediul căreia, Mugur Isărescu îi sfătuieşte cu o mare doză de cinism pe români să muncească şi să nu caute câştiguri facile. “Să stimulăm munca! Să stimulăm munca! Să stimulăm munca!” –ne sfătuieşte cu patos Guvernatorul, ca şi cum această “stimulare” reprezintă un “panaceu” universal. Uită însă să precizeze de ce munca este bună doar pentru proşti doar pentru fraieri, iar pentru şmecheri, cum ar fi cei de la IFN-uri, nu se recomandă.

16 comentarii

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 02-10-2013 - 19:13

Mugur Isarescu ocupa locul 1 in sondajele de opinie privind increderea romanilor in politicieni. Acest Mugur Isarescu a distrus pur si simplu sistemul bancar din Romania, a dat mina libera bancilor sa-si duca in sapa de lemn TOTI clientii lor, relatiile bancilor cu clientii lor sunt ca relatiile dintre bhirjar si cal, unul are biciul, celalalt poarta hamul. In atari conditii, cind toata nenorocirea romanilor vine SI de la sistemul bancar condus si distrus de Mugur Isarescu, CUM mai poti sa intelegi POFTA romanilor de a-l iubi pe cel care i-au adus in sapa de lemn si i-au pus in genunchi?

CONGO 02-10-2013 - 19:21

Ce mai conteaza IFN-ul si BNR-ul in fata grozaviei ISON?

Nava deghizata in cometa e plina de omuleti verzi care constituie primul val de debarcare.

Mai urmeaza si altele, ca sa nu le confundam propun sa-l chemam pe acesta ValUnuVerde.

pathfinder 02-10-2013 - 19:26

Aha!

LILI 02-10-2013 - 20:19

IN ATENTIA DNA BUCURESTI…

OAMENII NUMITI DE FENECHIU !
CE SE INTAMPLA LA CFR CALATORI VIS A VIS DE ACHIZITIILE PRIN NEGOCIERE CU SI FARA PUBLICARE DE SUTE DE MILIOANE DE EURO „CONTRAFACUTE” DE MANAGERUL, DOROBANTU VALENTIN SI PUPILA ACESTUIA DIRECTOAREA DE ACHIZITII , POPESCU CARMEN , NU MAI SUNT NICI PENTRU CORPUL DE CONTROL AL MINISTRULUI TRANSPORTURILOR, NICI PENTRU CEL AL PRIMULUI MINISTRU SI NICI PENTRU CURTEA DE CONTURI.
ASA CEVA NU S-A MAI INTALNIT IN ISTORIA CFR CALATORI , JAF LA DRUMUL MARE ?

urbos 02-10-2013 - 20:21

Cine-i DNA? Ma-ta?

LILIANA 04-10-2013 - 16:55

NEREGULI LA CFR !
DL. PONTA ,PREA ELEGANT VA EXPRIMATI , POATE AVETI MOTIVE , AICI E CA IN VESTUL SALBATIC, FIECARE CAT POATE SA …”FURE” ?
DOAMNA MANESCU, AVETI OBLIGATIA SA SESIZATI DNA , CAT MAI REPEDE POSIBIL , ALTFEL E DE RAU…
VA RUGAM SA VERIFICATI TOATE CONTRACTELE DE SALUBRIZARE , SPATII, VAGOANE , ETC. LA CFR CALATORI.
CFR Călători face LICITAŢII pentru hârtie şi apă minerală, dar dă contracte de zeci de milioane de euro PRIN ÎNCREDINŢARE DIRECTĂ pentru carburanţi şi piese.
Biletele de tren s-au scumpit din cauza „costurilor cu energia şi PIESELE”.
CFR Călători cumpără „PIESE” de 1,7 milioane de dolari de la un offshore din Panama cu un capital social de 1.000 de dolari.
“Pentru fostul ministru, Relu Fenechiu, managementul privat înseamna ca aceia care au devalizat ani la rând sistemul feroviar românesc, cum este cazul directorilor Micu, Dorobanțu sau Ghibu, trebuiesc promovaţi ca manageri privaţi, dar remuneraţi împărăteşte. Astfel, devalizatorul de ieri, este de astăzi managerul de succes şi, ca atare, trebuie plătit cu mii de euro pe lună. Practic, Fenechiu a continuat campania de distrugerea cu bună ştiinţă a căilor ferate… Valentin Dorobanţu, managerul privat de la CFR Călători, este verificat de Consiliul Concurenţei pentru desfiinţarea a peste 150 de trenuri de călători , toate rentabile pentru companie . Totodată, inspectorii de concurenţă vor analiza şi modul de acordare a subvenţiei alocate anual de către Ministerul Transporturilor pentru operatorii privaţi de transport feroviar de persoane .
Mai mult, Valentin Dorobanţu s-a înţeles cu liderul sindical Iulică Măntescu ca angajaţii care au manifestat împotriva Guvernului „să fie consideraţi în deplasare în interesul serviciului”
„CFR Călători, condusă de Valentin Dorobanțu, impreuna cu directoarea de achizitii , Popescu Carmen,, ocolesc sistematic licitațiile !!!!!

digital 02-10-2013 - 20:50

e tare mișto cu amurgitul și kățeii lui gen ogarul vasilescu, care numai butelia cu oxigen îl mai ține-n viață!

CONGO 03-10-2013 - 00:43

A murit Tom Clancy, si numai la 66 de ani.
Of, ce pacat!

UnUL 03-10-2013 - 00:45

Odihnească-se-n pace!

ovidiu1963 03-10-2013 - 21:14

Pai. Sigur ca avem incredere in Isarescu! A ajuns $ sub 3,3 lei. Problema e alta. Sa nu mai umble pe sticla aia doi coibitaci.Poate,ca sa dea goluri la Steaua.

CONGO 03-10-2013 - 23:54

SEMNE DE RASCOALA IN U.S.

An attempt to ram the White House gates today resulted in a high speed chase to the Capitol and ended with shots fired and a female suspect dead.

IngerAlbastru 04-10-2013 - 00:47

O sa-ti dea cineva si definita rascoalei, in cazul de fata ce s-a intimplat e altceva.
O singura persoana de obicei nu este subiect de rascoala!!! Iar asta cu probleme mentale cred ca a vrut sa intre in curtea casei albe ca asa i-a venit si nu s-a oprit cand a fost somat, ceea ce in america se termina cu un glont in cap.
Asta nu se negociaza sau tolereaza in asemenea tensiune economico-politica dar nici in alta conditie sa fie in oricare catun american. Daca nu te opresti la vocea politiei, est bun ca si mort, in orice conditie, chiar daca mergi pe jos.

BULA 05-10-2013 - 07:42

“Să stimulăm munca! Să stimulăm munca! Să stimulăm munca!”

Vorba evreului:
„Eu sa muncesc ?! Tu sa muncesti, voi sa munciti !”
Sau cum ziceau comunistii:
„Sa inaltam munca, s-o punem cat mai sus, sa nu mai ajungem la ea !”

geronimo 05-10-2013 - 19:27

Domnul Isarescu conduce de fapt Romania.Tot lui i se datoreaza si falimentul Romaniei.El este cel care primeste instructiuni din ,,afara” cum sa mentina cursul de schimb al leului fata de celelante monede.Cum se cearta Basescu cu Ponta cum creste cursul in defavoarea leului.Leul este foarte ,,sensibil” la chestii de acest gen.In schimb dolarul sau euro se intaresc ca si greuceanu din poveste.Nimeni nu ia cerut domnului Isarescu sau domnului ,,Vasilesco” sa ne explice si noua ce anume sta la baza asazise convergenta a monedelor.Cea ce spun dansii nu se prea potriveste cu ce am invatat la scoala…..

Tache 07-10-2013 - 09:50

Cum poate schimba varsta un om ( sau poate banul, cadou al saracului catre bogatas ) ? O sa va recomand un articol din ’85, intitulat „Tarile in curs de dezvoltare- jefuite de zeci de miliarde de dolari datorita inechitatilor din relatiile economice internationale”. Foarte bun articolul, iar cele scrise in el capata conotatii deosebite, daca luam in calcul faptul ca a fost scris de nimeni altul decat Mugurel Isarescu.

http://issuu.com/anciluaris/docs/isarescu_laudand_conducatorul_ceaus

IngerAlbastru 07-10-2013 - 09:55

Varsta schimba 100% ori ce om!!! Dintr-unul perfect pe la 40 de ani, peste 20 de anisori ajunge un dement 100% care abia se mai controleaza sa nu comita ceva pentru care va fi legat!!! Se vede si pe forum dementii si cei care doar scriu prostii, ei-i recunosc!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult