Acasa Opinii Guvernul de weekend

Guvernul de weekend

scris de Doru Dragomir
1 afisari

De multă vreme mi-am pierdut încrederea că noul Guvern Ponta va introduce mult aşteptata buna guvernare în România. Chiar înainte de a afla despre aranjamentele conspirative ale domnului Ponta cu exponenţii regimului Băsescu, pentru „coabitare”, îmi dădusem seama că nu poate fi vorba de bună guvernare, atunci când nu ai pregătit niciun program şi nicio echipă de guvernare, adică, nu ai nici obiective strategice şi nici oameni care să le atingă.

Hari Bucur MarcuÎn plus, buna guvernare înseamnă, explicit, transparenţă şi includerea publicului în decizia guvernamentală, ceea ce presupune o comunicare ordonată, cinstită şi coerentă cu opinia publică. Ori, numai de transparenţă şi incluziune nu poate fi vorba, când miniştrii se apucă să anunţe ceva în weekend, doar pentru ca premierul să îi contrazică în prima zi de lucru a săptămânii următoare. Aici avem de-a face cu un paradox aparent, în sensul că absenţa unei comunicări adevărare a guvernului cu publicul se petrece tocmai când miniştrii din acest guvern lucrează în weekend la televiziuni. Asta, spre deosebire de premier, care lucrează la televiziuni şi în timpul săptămânii, dar numai după orele 19.00. Şi, totuşi, în loc să comunice, să îşi explice politicile şi să îşi atragă publicul de partea eforturilor de aplicare a acestor politici, asistăm doar la o debordantă manifestare de „opinii” divergente între miniştri şi premier, privind soluţii punctuale la marile probleme ale proastei guvernări a României.

Ar trebui aici să introduc un exemplu sau două, să înţelegem mai bine despre ce este vorba. Aş putea să fac acest lucru, apelând la presă. Dar mi-ar fi plăcut să găsesc opiniile ministeriale şi premieristice consemnate pe pagina de internet a Guvernului. Numai că acolo nu se întâmplă nimic, chiar la o zi de la weekend, atunci când cei plătiţi pentru update ar fi trebuit să fie la lucru şi să pună vorbele şefului lor de guvern în pagină. În aceste condiţii, vă informez că duminică, ministrul educaţiei a vorbit despre clasa pregătitoare într-un sens, pentru ca luni premierul să spună că el vrea un alt sens, total divergent. Problema este că aceste vorbe aruncate în vânt, de cei ce ar fi trebuit să ştie ce vorbesc şi când şi cum vorbesc, abordează un subiect deosebit de acut şi grav pentru sute de mii de familii româneşti. În plus, aceste „soluţii” încă dezbătute în contradictoriu, sub ochii publicului, de guvernaţii cei mai înalţi, presupun sume mari de bani foarte publici, deja cheltuiţi sau în curs de cheltuire, pentru ca „opiniile” demnitarilor să prindă viaţă. Tot în weekend, ministrul sănătăţii a anunţat o altă „opinie”, privind nefinanţarea de la stat a spitalelor private, doar pentru a fi contrazis de un vicepremier, care, la rândul său, a fost contrazis, câteva ore mai târziu, de premierul însuşi.

Singura „opinie” ce nu a fost contrazisă de nimeni, a fost cea a ministresei muncii, care, tot în weekend, a „explicat” că nu se pot mări salariile şi pensiile decât dacă se măresc taxele şi impozitele. Noi, cetăţenii care nu facem parte din Guvernul Ponta şi nici nu am făcut liceul în Regimul Băsescu, ne-am fi aşteptat ca cineva să o contrazică totuşi pe doamna ministru, măcar principial sau teoretic, şi să îi arate că dacă ar creşte volumul muncii, ar creşte şi pensiile şi salariile, ca procent din acel volum, fără să se mărească acel procent, exprimat în taxe şi impozite. De exemplu, dacă avem dreptul la 10 la sută dintr-un sac de 100 de cartofi şi vrem totuşi să luăm 15 cartofi acasă, atunci nu trebuie să împovărăm proprietarul sacului cu o nouă taxă de 5 la sută, ci să îl ajutăm să crească producţia la 150 de cartofi pe sac. Dar chestia asta cu mărirea salariilor pe seama creşterii taxelor şi impozitelor nu este atât o problemă de matematică de clasă gimnazială, cât una de bună guvernare, subiect la care actualul Guvern Ponta nu vrea încă să răspundă. Probabil că nu este pregătit, nici teoretic şi nici practic.

Nu ne mai rămâne decât să aşteptăm cu răbdare să treacă săptămâna şi să vină weekendul viitor, când îi vom vedea la lucru pe miniştrii şi premierul lor, noi stând comozi în faţa televizoarelor, iar ei alergând de la un studiou de televiziune la altul, ca să îşi facă norma de comunicare publică. Păcat însă că, din această comunicare, nu rezultă nimic din ceea ce fac ei în timpul săptămânii. Pentru că ar fi fost interesant să fi aflat şi noi cum lucrează ei, guvernanţii, între ei. Din modul în care se contrează în public, am spune că nu o fac deloc, ori că numai se ceartă între ei, pe banii publici, care cât să ia şi să ducă acasă sau la partid.

6 comentarii

mircea 16-01-2013 - 09:43

la numarul mare de marlani,frizeri,vanzatoare,bucatari si plutoneri care si-au luat diplome,masterate cu bani din SRL.Acum conduc,fac ca romania sa fie cat mai saraca si sa fim fruntasii din coada lumii nu EUROPEI.Acestia sunt cei care sunt si formatorii de opinie.Prima generatie in palton,a doua in pantofi,si supusii prestatorilor de nimicuri.Oare dece sparlamentarilor nu le ajung acele sume exagarate,sunt fomisti la fel ca conducatorul lor drag si iubit Basescu,hotul hotilor.

Tache 16-01-2013 - 10:04

Peter Brabeck este directorul companiei Nestle. Este important sa vedem cum gandeste domnia sa. Domnia sa sustine ca, in SUA, dupa 15 ani de consum al alimentelor modificate genetic, nimeni nu s-a imbolnavit, desi starea dezastroasa a sanatatii cetatenilor il contrazice.

Acesta mai spune : ” Apa este cea mai importanta materie prima. Se pune problema daca sa privatizam sau nu distribuirea apei catre cetateni. Exista o opinie, pe care o consider extremista, care spune ca apa este un drept public. Asta inseamna ca orice fiinta umana are dreptul sa bea apa. Exista cealalta opinie extremista, care sustine ca apa este un aliment ca oricare altul si, ca orice aliment, are o valoare de piata. ” Dupa care continua : ” Personal sunt de parere ca este un aliment, trebuie sa i se dea o valoare de piata, ca toti sa fim constienti ca apa are un pret, dupa care sa se ia masuri specifice pentru segmentul de cetateni care nu are acces la apa. ” Deci apa, ca ajutor social, pentru cei care nu performeaza suficient de bine, in noua lume de roboti. Dupa care reporterul pune camera de filmat pe lacul urias din apropierea biroului.

La final acesta spune : ” Nu exista niciun motiv sa nu privim cu optimism viitorul. Niciodata nu ne-a fost atat de bine. Niciodata nu am avut atat de multi bani. Niciodata nu am fost atat de sanatosi. Niciodata nu am trait atat de mult. Avem tot ce ne dorim. Si totusi ne comportam ca si cum am fi in doliu dupa cineva si ceva. ”

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=q6v4aPDp0SA

Sa dam dovada de cinste intelectuala si sa recunoastem ca, in Romania, nu pot exista geniile salvatoare, care stau ascunse sub pat. Bugetul Romaniei se discuta, prin telefon, cu Washington si Brussels. Echipa FMI este la Bucuresti. Membrii guvernului nu au puterea, pe care o aveau candva, subsecretarii de stat. 90% din uzufructul economiei romanesti merge la companiile transnationale. Romanii sunt inghesuiti in coltul de 10%, iar unii, mai smecheri, s-au suit in capul celorlalti. DA, salariile si pensiile pot creste doar daca cresc taxele. Pentru ca nu exista spatiu economic ca sa fie altfel. Pentru spatiu economic, Germania a atacat URSS. Si mai cred ca, cetatenii Romaniei, sunt mult mai balbaiti, decat guvernul lor.

Tache 16-01-2013 - 10:26

Este bine ca romanii sa stie ca bani exista berechet. Din informatii sigure se stie ca, in paradisurile fiscale, stau blocate 18 trilioane de dolari. Este necesar acest blocaj, pentru mentinerea crizei financiare. Criza financiara este cea mai puternica arma de inginerie sociala. Cand se tiparesc mai multi bani, se creeaza expansiune economica. Albinutele incep sa produca. Dupa un anumit timp, sunt blocati banii in paradisuri fiscale. Este criza financiara. Albinutele dau faliment si se colecteaza mierea. Dupa care ciclul reincepe.

Banii sunt o utilitate publica si nimeni nu are dreptul sa detina monopol asupra lor. Banii sunt precum apa. Banii ar trebui tipariti de guvernul Romaniei, sub supravegherea reprezentatilor poporului roman, alesi in Parlament.

BULA 17-01-2013 - 03:32

Bani sunt, ca nu e greu sa-i tiparesti, dar nu e productie, nu e educatie suficienta la pop.ulatie, lumea e naravita cu obiceiuri nesanatoase (cum ar fi consumul inutil de benzina si poluarea produse de sute de milioane de ciumeti care se plimba cu masinile), etc.
Deci, nu e vorba numai de bani, ci de schimbarea totala a stilului de viata si a sistemului politic. Capitalismul este daunator omenirii, pentru ca pune interesele unor particulari deasupra interesului general al societatii. Patronii abuzeaza grav mediul in care traim si impun restului societatii un comportament nesanatos, dar care sa le creasca lor profitul.

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 16-01-2013 - 14:51

La 9 decembrie, 60% din numarul total de votanti de 40% de votanti au ales usl-ul pt. ca sa schimbe de la putere cel mai mirsav partid politic care a distrus Romania mai rau decit au facut-o fanariotii, pdl-ul. Romanii le-au acordat toata increderea usl-ului si i-au pus in fruntea tarii. Legea aberanta a alegerilor, adoptata si de pdl, dar votata si de pnl plus psd, a dus la o situatie de-adreptul imposibil de acceptat, aceea de a avea un parlament format dintr-un numar mai mare de parlamentari decit tari ca SUA, Franta, Germania, care acum se bat precum cei doimagari pe cele doua fire de paie din cunoscutul proverb. Referendumul cu 300 de parlamentari si o singura camera aprobat de romani, nici acum nu a fost luat in discutie si nici nu va fi. Romanii au votat iar politicienii le-au raspuns cu : o mare teapa!

Aflati in opozitie pina in luna mai a lui 2012, usl-ul si-a facut campanie nonstop la televiziuni muscind si la propriu si la figurat din puterea pdl-ului si a lui Basescu, promitind saptaminal lapte si miere romanilor prin televiziunile aservite lor: Antena 3, RTV, Realitatea, Pro-tv, etc. O data ce au preluat puterea, usl-ul a intrat intr-o noua faza, si anume, sa miaune privind respectarea angajamentelor si a promisiunilor facute poporului din cauza „relei mosteniri” pdl-iste. Asta s-a intimplat din luna mai pina la 9 decembrie, cind usl-ul, oficial si cu un vot national zdrobitor a preluat puterea. Si, ce s-a intimplat? S-a intimplat ca toate structurile ministeriale pline cu pdl-isti au fost schimbate cu oamenii usl-ului, desi, la Antena 3, usl-ul incrimina politizarea institutiilor statului. Acum, usl-izarea institutiilor era un fapt corect in opinia lor. Au schimbat tot, de la subsecretari si secretari de stat pina la ministri. Ce nu a reusit, inca, usl-ul, este acest lucru de a pune mina pe justitie si pe serviciile secrete, care se afla, inca, in subordinea si influenta guvernatorului Romniei, d-ul Basescu. Numai ca, dupa doua saptamini de la formarea guvernului si „asezarea” pe ministere, d-ul Vosganian avea sa declare un lucru de bun simt si anume: „s-a terminat cu vaicareala proastei administratii pdl-iste, de acum, noi, usl-ul nu mai avem nici un motiv sa ne plingem de fosta administratie si de „reaua mostenire”, romanii trebuie sa simta imediat beneficiile unei noi conduceri”!

D-ul Hari are perfecta dreptate atunci cind spune ca, in materie de comunicare cu poporul, actualii guvernanti fac aceleasi greseli pe care le-au facut predecesorii lor, pdl-istii. D-ul Nicolaescu a pornit si domnia sa cu stingul, aruncind in strada spitalele private, desi, domnia sa stie foarte bine ca aceste spitale sunt conduse de aceeasi doctori care muncesc in spitalele statului si, care, acum, nu sunt nimic altceva, decit mugurii unei tranzitii de la un sistem medical aflat in coma al statului, la unul privat, competitional si datator de sperante pt. o reforma adevarata a sistemului medical. Doamna Campeanu declara ca acum, in luna ianuarie 2013, nici macar nu se poate vorbi de o marire de salariu, de pensii sau de marirea salariului unic pe economie la 800 de lei, decit daca marim taxele si impozitele. Marirea taxelor si a impozitelor a fost interzisa atit de FMI, de premierul Roamniei cit si de Basescu, fiind de acord in unanimitate ca romanii, acum, in luna ianuarie 2013 nu mai pot suporta nici un fel de mariri de taxe sau de impozite. Faptul ca un ministru al finantelor declara ca salariile si pensiile sau salariul unic pe economie nu se pot mari decit prin marirea de taxe si impozite arata clar faptul ca d-na Campeanu nu are nici un fel de solutie de reforma a muncii in momentul la care vorbim. Toti romanii stiu ca pentru marirea de salarii si de pensii se poate vorbi numai in cazul cind la bugtet vin mai multi bani, iar acesti mai multi bani vin dintr-o economie puternica, din marirea numarului de locuri de munca, de o favorizare a intreprinzatorilor prin legi fiscale atragatoare, printr-o legislatie competenta si o vointa clara a guvernului pentru a asigura facilitati inverstitorilor autohtoni si dinafara tarii. Ce face actuala administratie? Actuala administratie se gindeste la ce taxe sa mai impovareze pe eventualii investitori, mentine procentul unic bancar al tarii la 5% ceea ce pune pe fuga orice investitor dornic de a veni in Romania, mentine tva-ul la cote inimaginabil de mari, mentine sistemul arieratelor si sicaneaza pe cei care au mai ramas in afaceri cu controale la singe la companiile private, din care lucratorii anaf-ului isi pun de vile si calatorii exotice, cotizind intre timp la dragutele lor partide. USL-ul nu mai poate da vina pe „greaua mostenire”. USL-ul nu ne-a spus inca pe date si cifre concrete cu cit a jefuit Romania, pdl-ul, si ce masuri va lua impotriva acestor jefuitori, denuntindu-i pe date si cifre exacte, la DNA. In acest context, opinii ca ale domnului Hari se fac din ce in ce mai mult auzite, si credibilitatea usl-ului scade din ce in ce mai mult. Intre timp, se anunta zile si mai grele de iarna, peste citeva zile vin si primele facturi pe anul 2013 la intretinere si romanii isi vor pierde cumpatul. Domnul Mitrea spunea de curind la RTV ca daca guvernul Ponta nu va veni pina in luna februarie cu masuri de redresare pe termen scurt si foarte scurt, dupa prima factura la intretinere, poporul care au votat usl-ul in acest procent nemaintilnit de mare de la 1990 incoace, se va intoarce dramatic impotriva lui si putem avea foarte usor miscari de strada nemaintilnite de la 1989 incoace. Se pare ca ne indreptam sigur spre astfel de vremuri.

dinu 17-01-2013 - 01:53

De ce oare e nevoie sa folositi mereu acest jorgon de mahala, cand discutia incepu-se elegant si civilizat. Va urmaresc de mult timp. Am mai comentat si eu de cateva ori, dar m-am scarbit! Cand nu ai argumente serioase , atunci incepi ci trivialitatile , cu jignirile , caci asa te arati ca esti inteligent! Nu-i asa ???!! Imi e atata lehamite sa mai citesc comentariile la articolele care apar in acest ziar-online , incat cred ca o sa sterg legatura cu voi. Cred ca ar trebuyi sa va mai uitati in oglinda! Nu dau exemple …Va cunosteti f.f.f.f. bine!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult