Acasa Opinii Habarnam în Turnul TVR

Habarnam în Turnul TVR

scris de Ion Petrescu
10 afisari
Pe vremea copilăriilor din veacul trecut se editase o frumoasă, nostimă şi plină de giumbuşlucuri carte de poveşti. Poate unii dintre cititori îşi mai amintesc de aceasta. Se numea – simplu, sugestiv, idealist – “Habarnam în oraşul soarelui.” Ei bine, spre stupoarea mea, personajul s-a mutat azi în… turnul televiziunii publice!
Ion PetrescuIronia amară porneşte de la constatarea existenţei unei neconcordanţe, între intenţii lăudabile şi fapte greu imaginabile. Intenţiile ţin de restartarea TVR, printr-o proiecţie a eficienţei la toate capitolele. Sună frumos. Deşi ar fi multe de comentat aici. Precum – printre altele – numărul mare de consilieri, care taie frunze la câinii şefilor lor. Vorba vine…
Şi – tare de tot! – un număr mult mai mare de oameni, care aparent ar mai fi încadraţi, te miri unde, prin organigramele  cotloanelor trecutului postdecembrist, dar pare-se că nu mai au chef, motivaţie, satisfacţie să treacă pe la sediul oficial!
Fie nu mai au birou! Fie că dacă îl au probabil l-au trecut la capitolul: Alzheimer! Această boală degenerativă se pare că nu îi afectează pe cei ce încasează, liniştiţi, lunar, de pe card salariul, ci – după cum mi-a precizat Habarnam, becher altfel instruit – pe aceia care ar trebui nu doar să le constate prezenţa, ci să şi probeze că: 1.nu i-au şters din memoria profesională a instituţiei; 2. au inteligenţa de a-i supune procesului TVR RELOADED; 3. dispun de capacitatea de judecată a potenţialului real al fiecărui teleast; 4. utilizează limbajul unei televiziuni publice, nu private şi…5. au comportamentul unor conaţionali puşi temenic pe treabă!
Poveşti? Lozinci? False deziderate?
Asta Habarnam nu ştie! Dar mi-a pus la dispoziţie două liste. Carevasăzică una se numeşte STRUCTURA POSTURILOR DIN SRTV PE FUNCŢII LA DATA DE 30.10.2012. Din care aflăm că dintr-un total de 3307 funcţii prezente ar urma să rămână 2395. Pentru asta, Habarnam, aidoma colegilor săi, a fost anunţat că se va prezenta la o selecţie, în care, dacă a reţinut bine, 50% contează C.V.-ul profesional, 20% rezultatele la testul grilă şi 30% interviul purtat cu comisia. Sau invers? Naiba ştie ce mai contează, din moment ce testul poate fi cunoscut de unii înainte de examen, cum crede Habarnam că s-a şi întâmplat. Iar la interviu, înainte de acest dialog cu mimi, baza este telefonul. De la partid. De la cabinetul domnului…dar ce să vă mai plictisesc cu locuri comune!
Şi atunci? Unde-i tiribomba? Într-o altă pălărie! Cu sau fără oarece chelie. Adică pe LISTA NOMINALA A SALARIAŢILOR CARE NU SE SUPUN PROCEDURII DE SELECTIE/ALE CĂROR POSTURI NU SE SUPUN RESTRUCTURĂRII. Cei mai egali dintre egalii TVR – 309 supereuropeni!… Habarnam susţine că lista este clasificată după normele interne de partid – Doamne iartă-mă! -, am vrut să scriu normele specifice comunităţii euro. Nu şi atlantice. Cât de adevărată este? Păi…supereuropenii pare-se că nu au fost anunţaţi, în scris, să se prezinte la examen, deşi iniţial erau toţi repartizaţi la diferitele comisii. Prin urmare s-a creat un deficit de echitate, în comunitatea personalului din televiziunea publică.
Şi Habarnam nu s-ar fi supărat pe nebuloasa care bântuie pe coridoarele TVR, dacă nu ar fi fost amărât şi de alte atacuri de panică! De pildă? Viitoarea plată a televiziunii publice, către Ministerul de Finanţe, pentru folosinţa terenului pe care se află sediul acesteia. Sau ulterioara mutare într-o zonă periferică a Capitalei. Ori transferul, viitor, al sintagmei „televiziune publică„, la un post privat, cunoscut pentru serviciile masive aduse unei anumite părţi a clasei politice autohtone. Ca în filmele cu proşti!
La asta adăugându-se ideea ca, pe măsura împuţinării personalului TVR, emisiunile să fie realizate de case private de producţie, iar casa de producţie a televiziunii naţionale să fie desfiinţată la primăvară. Trai nineacă, pe banii statului!
Uluit l-am întrebat pe Habarnam dacă „dă din casă” doar pentru că se teme pentru viitorul său. A râs. Are un job alternativ. Dar s-a săturat! Iar dacă şi cei ce au promis resuscitarea TVR par a avea alte gânduri ulterioare, atunci el unul se simte un profesionist minţit, furat şi înjosit.
I-am spus lui Habarnam că îl cunosc pe domnul Claudiu Săftoiu, probabil este bine intenţionat şi mă îndoiesc că ştie de toate aceste temeri – ale celor pe care-i conduce.
Mi-a răspuns ca un capitalist de cumetrie: “În ce stat, un lider al unui post public de televiziune merge într-un studiou TV particular şi îşi atacă instituţia pe care o conduce? Am pierdut vremea cu dvs.! Vă este teamă să scrieţi adevărul…”
Ei, aş! Coane Habarnam, în Turnul TVR urcam…Aferim.

1 comentariu

CAMY 13-11-2012 - 21:21

Si avem voie sa publicam si noi niste opinii sau domn’ colonel nu are voie sa auda „vocea poporului” ? E prea sensibil ! 🙂

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult