Acasa Opinii Hamas intimidează jurnaliștii străini din Gaza

Hamas intimidează jurnaliștii străini din Gaza

scris de Doru Dragomir
2 afisari

Jurnaliștii occidentali – corespondenți în Gaza revin de la război. Redacțiile din capitalele europene sunt sigure, luminoase, curate, computerele funcționeză ireproșabil, mirosul cafelei bine-făcute contribuie la o bine-meritată senzație de confort.

Apar abia acum înregistrări în care se vede clar cum teroriștii Hamas își lansează rachetele  de lângă hoteluri pline de ziariști străini, blocuri locuite, de lângă școli și clădiri ale ONU.

Hamas știe, bineînțeles, că multe rachete nu vor ajunge asupra zonelor populate; știe că unele vor cădea chiar în Gaza, ucigând palestinieni, știe că Iron Dome -scutul antirachetă al Israelului- va anula în proporție de 90% restul de rachete care vor ajunge asupra zonelor populate israelien. Dar dincolo de speranța că acestea vor ucide civili israelieni, ei vor altceva, așteaptă reacția Israelului. Sacrificarea propriilor copii a devenit o adevărată industrie a morții pentru Hamas, de aceea trag din zonele cele mai populate, de lângă școli, spitale, hoteluri cu corespondenți străini.

Transmisiunile în direct au surprins patru incidente de acest fel. Niciun ziarist nu a avut curajul să îndrepte camera spre teroriștii Hamas care lansau rachetele menite să ucidă civili israelieni chiar de lângă ei.

Aceste „incidente” care au scăpat în direct pe sticlă nu au mai fost reluate cât timp corespondenții se aflau printre asupriții iubitorii de pace din Gaza.

Odată ieșiți din Gaza, unii corespodenți au prezentat adevărul.

De exemplu, Gallagher Fenwick corespondentul France24, cu un reportaj înregistrat în Gaza și difuzată abia în 5 august.


Sau această înregistrare excepțională realizată de o echipă de filmare a unei televiziuni din India chiar din hotelul în care erau găzduiți jurnaliștii străini. Înregistrarea a fost difuzată, desigur, abia după ce echipa de reporteri a părăsit Gaza.

Apar chiar și informații care confirmă versiunea Israelului privind lovirea accidentală de către Hamas a spitalului Shati si centrului de refugiați Al-Shifa ținut de ONU, în care au fost uciși nouă copii. Au fost patru rachete lansate de Hamas pentru uciderea civililor din Israel: una a cazut în mare, una a fost interceptată deasupra Israelului, iar celelalte două au căzut în Gaza.

De exemplu, corespondentul italian Gabriele Barbati

Așadar, fără teama de a fi uciși de iubitorii de pace ai Hamas, pot spune adevărul.

Unii au curajul să-l spună, apoi cer să fie scoase articolele, își modifică sau șterg postările de pe rețelele sociale.

Abou Dagga, jurnalist palestinian cu cetățenie fraceză și familie în Gaza, corespondent al Ouest France și fost jurnalist la Liberation, a povestit cum a fost interogat de teroriștii Hamas chiar în spitalul Al-Shifa din centrul Gaza. L-au acuzat că e omul șefului Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas și al Israelului. I-au cerut să nu mai scrie, să le dea pașaportul și să părăsească imediat orașul Gaza.

„E spre binele tău. Nu vreau să te mai văd pe-aici”, i-a spus șeful grupului care-l introga.

Interogatoriul a avut loc la câțiva metri de camera de gardă, unde soseau urgențele.

Hamas Al Qassam offices are next to the emergency room at Shifa Hospital (UPDATE)

Libération a publicat mărturia lui Abou Dagga:
«Tu dois quitter Gaza au plus vite et arrêter de travailler»
LIBERATION 24 JUILLET 2014 À 17:46

Articolul a fost însă retras de pe site-ul publicației franceze la cererea jurnalistului.

Alți jurnaliști occidentali știu adevărul, dar este „off the record”.

M-am întâlnit ieri cu un ziarist spaniol care tocmai revenea din Gaza. Am vorbit despre situația de acolo. Era foarte prietenos.

L-am întrebat cum de nu vedem niciodată pe ecranele televiziunilor care transmit din Gaza vreun membru Hamas, vreun om înarmat, vreun lansator de rachete, vreun polițist… Vedem doar civili în aceste relatări, majoritatea femei și copii.

Mi-a răspuns sincer: „este foarte simplu, noi i-am văzut acolo pe membrii Hamas lansând rachete, erau aproape de hotelul nostru, dar dacă am fi îndrăznit să îndreptăm camera de filmat spre ei, ar fi tras asupra noastră și ne-ar fi ucis.”

Cititi mai departe pe In Linie Dreapta

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult