Acasa Opinii EDITORIAL – Partide care stau sa crape

EDITORIAL – Partide care stau sa crape

scris de Ziua Veche
4 afisari


Pe un ger de crapa pietrele, partidele stau sa ia foc. Ars cu flacara violeta, cel mai incins este de departe PSD. In spatele unei dezbateri ideologice, petrecuta vineri, s-au intalnit cei care vor capul lui Geoana. Din Poiana Brasov, acesta le-a transmis sa lase incolo lupta pentru scaune, sa continuie batalia cu Basescu si sa-i apere pe cei care i-au votat. Din doua vorbe, trei prostii. Nastase, Mitrea, Diaconescu si Ponta abia asteapta – nu-i asa? – sa-l reconfirme la sefia partidului. Si ar merita, dupa atata relaxare.

 


Perpetuarea urii oarbe la adresa presedintelui abia reales, cu largul concurs al contracandidatului Geoana, garanteaza inc pe putin cinci ani frumosi de opozitie alesilor pesedisti. Cu numeroase beneficii, cum ar fi: alocatii bugetare ioc pentru colegiile si primariile lor sau acces zero la posturile din deconcentrate. Ceea ce-i pune pe liderii PSD in asa pozitii privilegiate din care sa-si apere alegatorii si sosonarii cum rar s-a vazut.

Dincolo de nazdravaniile care vin  dintr-o tabara ori alta, partidul lui Ion Iliescu are o problema veche. E nereformabil. Niciunul dintre cei care si-au anuntat intentia de a candida nu a prezentat macar o schita de reforma. Nastase a incercat prin 2004 cu alegerile interne pentru candidatii la parlamentare. Mai bine se lasa pagubas, daca ne gandim la ce a iesit. Geoana a fost propulsat in 2005 pentru a schimba PSD la fata. Toata lumea contempla acum rezultatul.  Pe Diaconescu e greu sa-l vezi punandu-i la punct pe baronii locali, iar Mitrea si Ponta nu au nicio sansa.

Totusi, pentru realegerea lui Geoana ar fi unii care ar zice: Bogdaproste! Si nu ma refer la Vanghelie sau la „Mihaela dragoste mea”, ci, nicio surpriza, la penelisti si pedelisti.

PNL condus de Crin Antonescu se indreapta cu o viteza demna de o cauza mai buna spre o alianta institutionalizata cu PSD condus de Mircea Geoana. Treaba e ca, o gandesc destui lideri liberali, pe termen nu prea lung ar reduce partidul Bratienilor la rolul actual al Partidului Conservator, care sa vezi dracie trece prin clipe dramatice dupa plecarea Danielei Popa.

Liberalii mai au varianta – logica pentru multi, nu si pentru actuala conducere – de a intra frumusel la guvernare alaturi de PD-L si UDMR. Dar Crin, nu si nu. Si are tot dreptul de a-si impune punctul de vedere, dupa marile realizari din ultima jumatate de an. A daramat pentru prima data un guvern cu o motiune de cenzura, lasand tara de izbeliste in plina criza economica, a luat locul trei cu felicitari la prezidentiale, a lansat si ratat „proiectul Iohannis”, a pus toate ouale liberalilor in cosul lui Geoana si nu pare sa fi aflat ca alegerile au avut loc pe 6 decembrie. In rest, „politica bunului simt” merge mai departe cum s-a stabilit. Vai de viata alora din teritoriu!

Nici PD-L nu sta pe roze. Si aici fara reforma viitorul suna rau. Oarece dezbatere pe tema a inceput. Dupa toate aparentele cu voie de la Traian Basescu. Se aude ca vechea garda PD ar vrea sa cantoneze partidul in zona crestin-democrata, lucru care ar pune in dificultate aripa PLD. Si cine poate stii ce poate iesi daca nemultumitii din PNL ar incepe sa-si faca bezele cu aripa liberala din PD-L?

Una peste alta, mai rau n-are cum sa ne fie.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult