Acasa Opinii I-a filat o lampa

I-a filat o lampa

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

.Este din ce in ce mai arogant si isi dezamageste electoratul, pe care l-a mintit in campanie si continua sa-l minta si acum. Declara ca nu se agata de putere, dar, prin ceea ce face, demonstreaza ca i-a intrat atat de mult in sange, incat nu mai poate trai fara ea. Si esta gata sa faca orice pentru asta, inclusiv sa-si tradeze aliatii si poporul.


Nu este vorba despre Traian Basescu, cum probabil s-ar fi gandit unii. Domnia sa este bio, asa ca, eventual se poate doar volatiliza. In discutie intra aici un alt nastrusnic: premierul de la Chisinau, „robotelul cu lampi rusesti” Vladimir Filat. Nu trece nici macar o zi fara ca acest politician al “tristei figuri” – la propriu, fara nici o legatura cu personajul lui Cervantes – sa nu arunce o vorba otravita catre presedintele Mihai Ghimpu. Daca lucrurile s-ar fi oprit aici, nu era o foarte mare problema. Numai ca Vladimir Filat una zice si alta face, cand e vorba despre parcursul european al R.Moldova, “relatiile speciale” cu Romania si condamnarea comunismului.

 De cand se tot intalneste cu kaghebistul Putin, pe care il ridica in slavi si i se inchina mai ceva ca la sfintele moaste, premierul de la Chisinau a capatat apucaturi de sluga obraznica. Mai ca te face sa te gandesti ca doarme cu poza stapanului de la Kremlin sub perna.

Sub figura sa pleostita, de arlechin (n.a. – mai stie cineva melodia rusoaicei Alla Pugaciova?), si vocea molcoma, aproape plangacioasa, Filat ascunde dorinta de a se pastra cu orice pret la putere. Mangaiat din cand in cand pe crestet de „Tar”, el nu latra, ci doar maraie, dar este gata oricand sa muste. La fel cum a facut in cazul trimiterii militarilor la defilarea de la Moscova, de 9 mai. Pentru care a insistat, in ciuda opozitiei manifestate de Mihai Ghimpu si de ministrul Apararii, Vitalie Marinuta. Decizia luata atunci de Filat a reprezentat cea mai mare umilinta pentru locuitorii Basarabiei: recunoasterea rolului de eliberator al unei armate de ocupatie care le-a omorat si deportat buneii. Sau la fel ca in cazul decretului presedintelui Ghimpu, prin intermediul caruia 28 iunie 1940 era declarata Ziua ocupatiei sovietice si se cerea plecarea trupelor Moscovei din Transnistria. Filat s-a alaturat taberei Lupului comunist in blana de democrat si a oportunistului Urechean, din Alianta pentru Integrare Europeana. Iar condamnarea comunismului si a crimelor stalinismului a ramas doar o intentie, din aceeasi cauza.

Pentru ca il uraste ata de mult pe Ghimpu – unul dintre putinii oameni adevarati de la conducerea statului romanesc de peste Prut – Vladimir Filat nu rateaza nici o ocazie sa ii atace si pe apropiatii acestuia. Pe langa primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, una dintre tintele preferate este ministrul Apararii, Vitalie Marinuta. Probabil si din cauza ca acesta este tanar, scolit prin SUA, iar reformele sale aplicate in armata aduc un suflu nou, care lasa in urma mostenirea sovietica. Si ca „robotelul cu lampi rusesti” este deranjat de faptul ca Armata Nationala ar putea deveni una moderna, eventual profesionista, si nu adopta modelul Moscovei. Asa ca gaseste de cuviinta sa ii caute mereu nod in papura, iar, de cele mai multe ori, este penibil. Una dintre cele mai reprezentantive situatii este atunci cand, intr-o sedinta de guvern, Filat s-a plans ca militarii defileaza in Piata Marii Adunari Nationale si, din cauza asta, activitatea Executivului este perturbata. A facuta chiar aluzii ca totul ar fi special organizat, ca sa ii strice lui programul de intalniri oficiale.

Miercuri, Filat a fost din nou nemultumit si l-a apostrofat pe ministrul Marinuta, pentru ca nu a participat la sedinta extraordinara de guvern legata de inundatii, care a inceput in jurul orei 15.00. Sedinta a fost organizata in pripa, iar ministrul Apararii se afla deja, alaturi de presedintele Mihai Ghimpu, intr-o inspectie a zonelor afectate de ape. Premierul a spus ca nu ii intelege atitudinea lui Marinuta si ca, de fapt, nici nu are nevoie de el, ci de militari, pentru a participa la evacuarea sinistratilor.

Vladimir Filat a uitat insa sa spuna ca militarii actionau deja la inundatii inca din timpul noptii, la ordinul ministrului, chiar daca nu exista o lege in acest sens. Initiativa legislativa privind participarea Armatei Nationale la combaterea calamitatilor naturale (n.a. – propunerea ii apartine tot lui Mihai Ghimpu) a fost votata de Parlament de abia miercuri, dupa ora 17.00, adica dupa sedinta Executivului de la Chisinau.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult