Acasa Opinii Iarna măgarilor

Iarna măgarilor

scris de Roland Catalin Pena
3 afisari

După oină, mai inventarăm un sport naţional:Cine ajunge mai repede cu ajutoare la înzăpeziţi. Câştigă ăla care se laudă primul pe sticlă că a învins nămeţii şi a scos populaţia cătunului Nuştiucare din foame. De stai şi te minunezi ce oameni buni şi săritori născu ţara asta, săraca.

roland-catalin-pena-redimensionatNormal că televiziunile mogulilor sunt din nou în avangardă, cu politicieni în coadă. Echipele lor ajung în locuri în care Armata şi Jandarmeria nici nu s-ar fi gândit vreodată că pot răzbate. Tatulici, însuşi, tras de tractorul primăriei, a descălecat printre cei dintâi într-o comună din Călăraşi. Gigi Becali e în pelerinaj, cu prohabul desfăcut după cum a observat o colegă, în Vrancea, în fruntea a 100 de oşteni ai domniei sale. Şi-a propus, ţac-pac, să deszăpezească vreo două judeţe. E vesel când e filmat, dar şi o ţâră trist. Nişte localnici i-ar fi cerut bani ca să pună şi ei mâna pe lopeţi. Păi de la cine învăţară prostul obicei?

Isteria e generală. Şi, bineînţeles, electorală. Turma urmează frumos aliniată măgarii care o manipulează. Cei mai măgari dintre măgari cer stare de urgenţă, fără ca habar să aibă că şi-ar putea prinde urechile în ea. În asemenea caz se pot interzice chiar răgetele pe care le emit în eter.

Se colectează de la haine, la te miri ce. Să le fi luat zăpada făina din căpistere, izmenele din garderobă, banii de la chichiţa lăzii sau slana din pod amărâţilor izolaţi de viscol? Ete, na, ne fandosim şi noi! Că să facem audienţă şi imagine, obligăm baba să traverseze strada.

În copilăria mea iernile ca asta începeau prin noiembrie şi se terminau în aprilie, cu ninsoarea mieilor. Dar atunci nu aveam nici libertate de exprimare, nici alegeri libere.

Editorial aparut in Puterea

11 comentarii

neacsum 14-02-2012 - 10:27

Uneori este mai bine sa fii magarul magarilor decat ultima oaie in turma. Daca am privi cu atentie ce scrie in lege vizavi de masurile ce se pot lua in stare de urgenta , vom constata ca acolo sunt trecute masuri CE SE POT LUA dar nu este obligatoriu sa se instituie toate, nici macar cele vizavi de behaiturile unora. Numai ca ciobanul, sperie oile care nu stiu sa citeasca sau nu sunt capabile sa inteleaga legea.

digital 14-02-2012 - 10:50

…pcr-ule,mai mare ca tine nici că găsești,printre oile astea înzăpezite….

Hari Bucur-Marcu 14-02-2012 - 11:01

Nici în copilăria mea, nici mai apoi, până de curând, oricât de grele ar fi fost iernile, nu au murit atâția oameni degeaba, ca acum. Ori, poate nici morții nu sunt morți, ci doar niște figuranți ai mogulilor și politicienilor care vor să își facă publicitate pe seama unei ierni obișnuite.

Și este urât și reprobabil că mogulii insinuează că „autoritățile”, în loc să salveze acele vieți, au avut altă treabă, la căldurică și cu țuiculiță, decât cea pentru care i-am ales, pentru care i-am pus măgari sau chiar câini la turma prostimii și pentru care îi plătim cu taxe și impozite din ce în ce mai mari și mai grele.

Roland Catalin Pena 14-02-2012 - 14:42

cu respect domnule Hari, subiectul articolului e altul. Vedeti ca mortii aia nu sunt confirmati ca au murit de frig. :)) Tocmai a spus-o dragul de Arafat

urbos 14-02-2012 - 16:47

Si d-aia belesti fasolea ba dementule?
Si de care televiziuni ale mogulilor vorbesti ma avortonule, de B1 a securistilot Paunescu, de RTV a securistului Ghita, de TVR a securistului Basescu pe bani publici, porc nespalat ce esti?
Dumnezeule, ce blestemat nenorocit. Isterica e ma-ta din groapa, ca vede ce-a cacat.

Hari Bucur-Marcu 14-02-2012 - 16:56

Da, mi se mai intâmplă și mie să fiu pe lângă subiect. Îmi cer scuze. Nu sunt un forumist prea îndemânatic. De aceea și exersez, ca să îmi fac mâna 🙂

Subiectul morților este însă unul foarte grav, iar aducerea lui în același context cu jucăușii mediatici poate crea confuzii, dar nu îi scade din gravitate.

Probabil că avem două surse diferite de informare. Eu l-am auzit pe Arafat când zicea că jumătate din cele 74 de decese s-au peterecut în încăperi neîncălzite, iar restul pe afară. Este drept că nu a sprecificat câte decese sunt provocate direct de hipotermie, dar a spus că sunt si din acelea.

ValVerde V 17-02-2012 - 21:06

Hari: „Nici în copilăria mea, nici mai apoi, până de curând, oricât de grele ar fi fost iernile, nu au murit atâția oameni degeaba, ca acum.”

Una din doua: sau ai copilarit dupa 1989, sau ai avut acces la statisticile decedatilor „degeaba” din anii anteriori lui 1989. (care nu erau publice, daca se faceau)

Codex Alimentarium 14-02-2012 - 13:49

Nene Pena, de ce esti asa de rau, bre? Domnule, eu vad altfel acest eveniment al iernii grele din Romania. Eu il vad ca pe o dovada a patriotismului, al bunului simt comunitar al romanilor. Daca stam sa ne gindim bine, insa, „comandamentul tv al acestor „calamitati cu omat” a fost, DIN NOU, creat de televiziunea poporului otv. Acolo, in prima noapte de dezastru national, primii inzapeziti l-au chemat pe Dan Diaconescu, care, dupa spiritul lui exceptional de a se folosi de astfel de situatii, a instituit la televiziunea lui un comandament care a ajutat direct pe cei cuprinsi in lungi coloane inzapezide pe drumurile nationale. Si tot DD a fost primul care fara surle si trimbite si-a trimis camioanele si oamenii sa-i ajute pe cei cuprinsi de calamitate. Ca imediat toate celelalte televiziuni, intr-o proasta imitatie, s-au luat dupa Dan, cine e de vina? OTV-ul este pe departe cea mai vizionata televiziune a poporului roman, ea fiind subiectul a tot felul de imitati mai mult sau mai putin idioate. Dar, indiferent cit de mult NU ne plac televiziunile mogulilor, faptul ca niste romani s-au dus sa-si ajute semenii, nu mi se pare un motiv sa ne dam in stamba cu talentul nostru de „jurnalisti de investigatii”!

ANDREI 14-02-2012 - 18:45

„În copilăria mea iernile ca asta începeau prin noiembrie şi se terminau în aprilie, cu ninsoarea mieilor. Dar atunci nu aveam nici libertate de exprimare, nici alegeri libere.”

Frumos ,ce tipuri ..plecam pe timpul lui Ceausescu la 4.30 la servici ca nu circulau mijloacele de transport in comun …la 7.30 eram punctual…

. „Turma urmează frumos aliniată măgarii care o manipulează”
Aici ,ata-i problema, masura ,,,nu stiu cine a implementat demagogia asta distrugatoare pt Romania …ar trebuii sa va puneti pe ei ,sa-i doara sa-i usture ceea ce scrieti…..

Avem nevoie de a construii un POPOR inainte de toate .!

Ps:
Ehe,prostiii, PUTEREA CU ORICE PRET …pai daca vine antonescu rezolva tot ,vina investitrorii gramezi gramezii ,bancile nu vor mai avea seifuri unde sa-si depoziteze bani…….MINUNATII se vor intimpla.

Gabriel 14-02-2012 - 19:28

Dan Andronic a introdus cenzura la EVZ !

un crestin 16-02-2012 - 06:36

R.C.P.,

despre magari numai de bine.Animale de povara, blande, smerite, nepretentioase la mancare. Manaca si hartii. Iar laptele de magarita trateaza tusea magareasca la copii.
Scriptura vorbeste de magarita lui Balaam , mai desteapta decat stapanul ei si mai clarvazatoare.

Isus Christos a intrat in Ierusalim in Duminica Floriilor calare pe un magarus – manzul unei magarite.

Ca de aia zic, asemanarea celor care conduc turma romana cu magarii, este nedreapta..

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult