Acasa Opinii Împotmoliţi

Împotmoliţi

scris de Ziua Veche
2 afisari

Doru BRAIASe spune că obişnuinţa ar fi a doua natură. A omului. La celelalte vieţuitoare s-ar numi dresaj şi le-ar induce acestora „schemele” de comportament pe placul stăpânilor sau le-ar determina dependenţa deplină de cel sau aceia care le vântură pe la nas (pardon, bot) „zăhărelul” ce devine din zi în zi tot mai puţin, până când „fac frumos” doar în virtutea speranţei. Diferenţa dintre om şi dobitoace este, astfel, aproape insesizabilă şi doar posibilitatea de a se articula sau nu verbal trasează definitoriu poziţia fiecăruia în acelaşi regn.

 

 La noi, la români, obişnuinţele sunt destul de lipsite de diversitate şi nu este deloc dificil a identifica − diagnostica − reacţiile plenare la oricare dintre comenzile sau tentaţiile transmise „de sus” (de la… Stăpânire), întru realizarea a ceea ce, semidoct (dar şi pervers!), s-a denumit pace socială. Efervescenţa evolutivă lipseşte cu desăvârşire şi orice mică învolburare se tranformă rapid într-o stare lâncedă, precum apa din sticla uitată undeva, după frigider.

 Cea mai gravă dintre cauze este, evident, obişnuinţa cu răul. Indiferent de poziţia pe scala socială, oamenii nici nu mai bagă de seamă ce îi trage permanent înapoi şi cui i-ar reveni răspunderea pentru aberaţiile botezate pompos „decizii politice”, „hotărâri guvernamentale”, „viziuni doctrinare” sau „acorduri şi tratate”, cam prea obscur formulate.

 Cei avuţi (mă rog, există deja şi nu-i mai întreabă nimeni cum s-au înavuţit!) acceptă indolent până şi defectuoasa execuţie a construcţiilor pe care şi le-au dorit cât mai somptuoase (kitsch-ul y compris); parcurg, încântaţi de-a dreptul, şoselele şi bulevardele ce le transformă limuzinele luxoase în nişte hârburi agasant scârţâitoare, după doar câteva mii de kilometri şi zeci de mii de gropi; acceptă impasibili păgubosul hăţiş legislativ (Doamne, câţi tâmpiţi îşi dau aere de legislatori!), cu gândul doar la „tunul” ce-l vor da la prima cotitură; inerţia instituţiilor şi lenea obraznică a funcţionarilor nu-i afectează câtuşi de puţin, pentru că ştiu cum „datul din urechi” devine la noi instantaneu valută forte; inspiră cu naturaleţe noxele emanate vârtos tocmai de capacităţile economice pe care doar ce le-au achiziţionat (ştiu ei − dar şi noi! − cum), otrăvindu-şi simultan şi odraslele etc. Nimic nu-i deranjează − s-au obişnuit − şi nici măcar scurgerea implacabilă a timpului nu-i impacientează. Se cred, din obişnuinţă, nemuritori…

 Cei mai puţin avuţi (în nici un caz loviţi de sărăcie − au cunoscut-o vreodată?!), fiind şi cei mai mulţi, jelesc scâncind ori de câte ori au ocazia (ipocrizia doar este de sorginte dacică, nu-i aşa!?), dar în acelaşi timp, obişnuiţi fiind, acceptă tot, absolut tot. De când se ştiu, se lasă îmbrobodiţi de Minciuna generalizată, până ajung să se mintă chiar şi pe ei înşişi; când sunt traşi pe sfoară de câte unul din prima categorie îşi reazămă imediat obida pe dictonul biblic „să dăm Cezarului ce este al Cezarului”, visând la ziua când vor putea deveni şi ei nişte escroci cu ştaif; abuzurile Autorităţii sunt încasate precum un dat divin, zâmbind smerit în faţa rânjetului nemernic; când nu le curge apa sau dârdâie prin case, iau totul la pachet cu îmbulzelile după câte o ciozvârtă şi plătesc cuminţi preţuri comparabile, frecvent superioare, cu cele din ţări în care compensarea oricărui neajuns pricinuit este promptă şi de la sine înţeleasă; nedreptatea nu o consideră nicidecum antipodul dreptăţii, pentru că nici nu o pot identifica pe cea de-a doua printre meandrele obişnuinţei cu cea dintâi; şpaga pentru diplomele celor mici, din obişnuinţă, este deja firească, chiar dacă, după aceea, le va spori îngrijorarea în faţa unor urmaşi inepţi; sechelele şi chiar moartea din cauza repetatelor cazuri de malpraxis le pun pe seama deja obişnuitului „aşa i-a fost scris, sărmanul”; raptul „istoric” de acum douăzeci de ani, când li s-a mai furat chiar şi o Revoluţie, i-a lăsat destul de indiferenţi, obişnuiţi fiind cu hoţia la scară naţională, de sus în jos, dar şi de jos în sus…

 Cei mai amărâţi, într-adevăr săraci − mulţi, dar departe de a fi cei mai mulţi − s-au obişnuit şi ei, sărmanii, cu starea pentru care parcă ar fi fost destinaţi, acceptând fără crâcnire orice le parvine parşiv de la celelalte două categorii. Trag vaca costelivă sau mână câteva oi ciufulite pe tăpşane şi nici prin cap nu le trece că pe lume s-a inventat demult alfabetul şi, aşa obişnuiţi fiind, îşi îndeamnă şi progeniturile la aceeaşi sordidă existenţă; când câte o urgie naturală se abate peste ei, îşi mistuie tăcuţi suferinţa şi mulţumesc umili pentru „ajutoarele” cu data de folosinţă expirată, pentru că aşa i-au educat, obişnuit, bătrânii; subvenţiile ce li se cuvin − şi ei sunt cetăţeni europeni! −, dijmuite cu neruşinare de „cel ce-mparte parte-şi face”, le consideră, tot din obişnuinţă, o milostenie din partea aceluia care − şmecher, deh!; „băiat dăştept, dom’le!” − le mai şi condiţionează votul; îşi dă silinţa câte unul să mai urce măcar o treaptă socială, dar este imediat marginalizat („pfui, cum miroase, dragă!”) şi se retrage resemnat la „vatra” lui obişnuită; s-au obişnuit să nu aştepte niciodată nimic şi doar câte o zi de sărbătoare îi mai provoacă la puţină veselie. Ca pe noi toţi. Din obişnuinţă…

 Mai ţineţi minte? Cândva, la vremuri revolute, atrăgeam atenţia că Răul postdecembrist îl vor constitui cohortele de securişti şi activişti comunişti, dacă nu va fi pus în aplicare „Punctul 8” al Proclamaţiei Timişoara. Nu s-a aplicat şi Răul a renăscut. Sub alte auspicii şi stindarde, dar tot Rău rămâne. Între timp, ne-am (re)obişnuit cu „Ei” şi iată cum aceiaşi continuă să fie şi acum diriguitorii necontestaţi ai destinelor noastre. Deh, au devenit patroni!…

 Astăzi, când parcă nu mai ştim încotro (Oare Europa ştie?!), ne-am împotmolit. Obişnuinţa cu răul ne-a afundat de-a binelea în mocirla în care ne-am complăcut douăzeci de ani şi nici „utilajul” care să ne mai scoată nu prea se întrevede. Angrenajele societăţii s-au „gripat” profund, „mecanici” care să le repare nu prea se mai găsesc, iar priceperea noastră şi-a dovedit deja limitele.

 Vom rămâne pentru încă multă vreme în starea în care ne-am adus singuri, cu inconştienţă condamnabilă: nişte împotmoliţi…

0 comentariu

Suparat 17-08-2010 - 11:18

A durat mai mult de o ora ca cineva sa intre in camera unde bebelusii nascuti prematuri au fost supusi exploziei de la aerul conditionat care era conectat la curent prin improvizatii. Un doctor spune la o televiziune ca acest tragic eveniment se poate intimpla oricind si oriunde din spitalele romanesti. Totul e un dezastru din spitale. Nici un reprezentant al echipei medicale din maternitatea 2 Giulesti nu a suferit arsuri. De ce? Pentru ca nu se aflau acolo. Bebelusii nu au supravegheati si nu era nici o sora medicala acolo. Distrugatorul Romaniei, jigodia de Basescu indeamna medeicii sa plece din tara ca statul nu are de unde sa le dea bani. Attila, bestia de ministru al sanatatii nu a fost de gasit in timpul dezastrului de la maternitate. Directorul spitalului Gr. Alexandrescu aflat undeva in Europa in concediu, cind a aflat de dezastrul din Giulesti, a luat avionul imediat si a venit la spital ca sa asiste la dezastrul bebelusilor arsi, fiind specialistul numarul 1 in cazurile de arsuri.

(CENZURAT). Ce (CENZURAT) ati facut din tara asta, (CENZURAT).

Baaa, Basescule, (CENZURAT), spuineai ca te simti bine in tara taaa? Aud ? Te mai simti bine, maaa, (CENZURAT)cu tioata mafia din spatele tau care ne-ati distrus Tzara.

b.d. 17-08-2010 - 19:06

Israeli doctors to Romania to assist with blast aftermath

Published: 08.17.10, 21:06 / Israel News

Three doctors from Sheba Hospital in Tel Hashomer are scheduled to fly to Romania to help victims of a blast that occurred in a Bucharest hospital.

The explosion on Monday killed four premature babies and wounded others. After the doctors assess the situation they will decide whether to convey the victims to Israel for treatment.

oblioo 17-08-2010 - 20:01

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3938591,00.html

Reteaua israeliana de trafic de organe a cazut in Ucraina si „foamea” este mare. Au fost arestati 12 israelieni.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3931173,00.html

Surse discrete din SPP sustin ca Traian Basescu a realizat o intelegere cu Shimon Peres si le-a dat liber la israelieni sa preleveze organe din Romania. Traian Basescu are personal 30% din profit.

un crestin 18-08-2010 - 05:10

Foarte frumos din partea doctorilor israelieni !

Sa le fie mintea si mainile binecuvantate sa faca minuni pentru viata si infatisarea copilasilor arsi.

Ca de minuni este cazul.

Spinzurati-ii 18-08-2010 - 13:03

Aaa, au venit zece medici din israel sa ne ajute ca sa salveze cei sapte bebelusi ramasi in viata pentru ca israelienii sunt dusmanii omenirii, nu-i asa? Fir-ati ai dracului sa fiti de antisemiti ordinari care va vomati ura voastra impotriva evreilor pe forumurile romanesti.

Cei zece medici sunt de o modestie exemplara si au venit aici pe cheltuiala lor cu gindul sa faca ceva palpabil si sa ajute niste oameni-ingeri sa nu moara. Ce mai putem zice?

Ministruls anatatii cere oficial lui Sorin Oprescu sa demita tot completul medical si de asistente de la Maternitatea Giulesti. In acelasi timp ministrul nu are curajul sa demisioneze. Asta ar trebui imediat impuscat in cap!!!!

jan dinu 18-08-2010 - 14:29

Shi – Vifor – e un specimen …
Facut de masa’n bordel !

JD

vifor 18-08-2010 - 15:38

iar ai luat o pauza de la sters la cor batranii !!!

Stoica Cosmin .Z 21-08-2010 - 08:27

Buna imi pare rau ce sa intamplat la maternitate si pacat de noi nascuti care au fost acolo.Sa plateasca cine este vinovat scarbele de asistente ele se distrau si saraci bebelusi ardeau ,sa isi dea demisea Ministru sanatati gretosul dracului afara cu el…Condoleante famililor …

Iacov 21-08-2010 - 13:00

Aici nu este vorba de demisie, ci de zeci de ani de puscarie, plus confiscarea averii si despagubirea statului pentru toate daunele produse. Numai prin aplicare riguroasa a legilor ii dezvatam pe nenorocitii astia sa-si mai bata joc de noi. Asistenta nu trebuia sa paraseasca salonul de reanimare fara sa o inlocuiasca altciva, nici daca ii murea cineva din familie. Asa si mecanicii de locomotiva se pot culca in timpul serviciului. Astea sunt locuri de munca „cu foc continuu” si cu raspundere maxima.
Vad ca sunt multi care bat campii cu prostii si nu pun punctul pe „i”, inclusiv la posturile de televiziune. Ii dau inainte cu numarul insuficient de cadre din spitale si lipsa banilor, cand de fapt moartea bebelusilor s-a produs pentru ca dementa care trebuia sa stea acolo si sa-i supravegheze era la petrecere.
Ar trebui sa se interzica prin lege astfel de manifestari la locul de munca si sa se prevada pedepse mari pentru cei care nu se conformeaza.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult