Acasa Opinii În aşteptarea generaţiei mult aşteptate

În aşteptarea generaţiei mult aşteptate

scris de R. C.P.
7 afisari

Spirit civic, cetăţean, implicare, comunitate, interes public, politică, uninominal, unicameral, bicameral, participare la vot, informare, manipulare, tineri, generaţie, sunt cuvinte pe care le aud frecvent, care sună frumos din gura politicienilor sau a reprezentanţilor societăţii civile, ale jurnaliştilor  sau ale cârcotaşilor de serviciu, se organizează dezbateri, caravane, se fac site-uri, pagini pe facebook, tinerii din organizaţiile politice de tineret trăiesc cu impresia că fac politică, tinerii din ONG-uri cu impresia că fac educaţie cetăţenească, cei de pe facebook dezbat şi se ceartă între ei cu impresia că vor influenţa ceva. Dar ce vedem?

alin baciuUn Parlament cu cea mai scăzută cotă de încredere, în care au intrat candva mulţi tineri, rezultat al strategiilor electorale ale partidelor prin care se promova mesajul întineririi clasei politice. Şi? S-a schimbat ceva? Generaţia aşteptată nu sunt numai ei, cei din politică, sunt şi cei care îi votează, tinerii în care orice societate îşi pune speranţa, cei pentru care unii au impresia că fac educaţie cetăţenească, cei care animaţi de spiritul civic trebuie să dea o faţă modernă Romaniei. Nu, nu este limbaj de lemn. Spun spirit civic, responsabilitate civică,  pentru că trebuie să avem aşa ceva, trebuie să ne pese ce este în jurul nostru.

Vorbeam, zilele trecute cu un prieten care locuieşte în Franţa, şi-mi zicea ceva de genul: ,,dincolo oamenii sunt altfel, încearcă să facă ceva în comun să le fie mai bine tuturor, la noi ideea este că tu să faci şi eu să profit de ce faci tu, dacă se poate să-ţi iau orice ţi-ar putea ieşi din asta”

Vorbim de generaţii. Au trecut aproape 25 de ani de la schimbarea din 1989. Putem vorbi de o generaţie completă, post revoluţionară, adică fără şcoală şi educaţia comunistă la bază. Această generaţie, care a început să-şi construiască un viitor sau urmează să şi-l construiască nu are amintirile trecutului roşu, amintirile în copilăria comunistă ci formarea personalităţii într-o perioadă de libertate, de tranziţie grea, de luptă capitalistă şi mai ales ocazia de a vedea cu ochii modernitatea occidentală. De la această generaţie, se aşteaptă schimbarea. Din păcate impresia este că după generaţia de sacrificiu a anilor ’90 avem de-a face cu o generaţie pierdută a anilor 2000. Cineva care nu mai crede în valori fundamentale se spune că este pierdut. Tinerii nu mai cred în rolul politicii în viaţă cetăţeanului, al politicienilor, al instituţiilor statului, nu mai cred în justiţie, nu mai cred că această ţara poate avea un viitor apropiat frumos, aşa cum vedem în occident. Nu mai cred în moralitate, în meritocraţie, în dialog, în onestitate, în respect, în demnitate. Tinerii nu mai cred în forţele lor. În forţa lor de a schimba. Ce e capabilă să facă generaţia internet, generaţia facebook?

,,Ideea că tu să faci şi eu să profit de ce faci tu” au construit-o cei care au adus această generaţie în această stare de necredinţa prin modul lor de a gândi.

Prin urmare la ce să ne aşteptăm? Generaţia tânără poate încă să mai facă ceva, să mai salveze ani de stagnare în drumul dorit al modernizării, o schimbare care nu se poate face numai asfaltând drumuri, construind săli de sport sau accesând internetul de acasă. Chiar dacă sunt necesare. Nici măcar comentând că politicienii sunt incapabili şi corupţi. Faptul că acuzăm nu ne ajută la nimic. Să lăsăm instititutiile abilitate să acuze. Noi trebuie să construim. Modernizare înseamnă în primul rând schimbarea mentalităţii, iar această schimbare nu poate veni decât de la generaţia tânără de azi. O generaţie care gândeşte altfel, care trebuie să creadă în forţele proprii şi nu să se aştepte să facă alţii ceva. Să nu mai caute vinovaţi ci să-şi caute singuri drumul. Să aibă acest curaj, de a vorbi, de a acţiona, de a crede că implicându-se pot reuşi, în primul rând pentru ei. Să nu mai vedem lucrurile negative, să nu mai acuzăm, să nu mai urâm, să nu mai căutăm scuze. Să ne gândim ce putem schimba în atitudinea noastră pentru a putea transforma ceea ce avem în jur în acea lume pe care ne-o dorim. Politicienii nu o vor face. Fie că sunt tineri sau cu experienţa trecutului comunist. Îi vom determină noi să facă. Voinţa noastră de a avea o atitudine pozitivă, constructivă, de implicare. Spunem că vrem o altfel de ţara. Dar ce am făcut fiecare din noi pentru a o avea? Spunem că vrem altfel de politicieni. Dar ce am făcut fiecare dintre noi pentru a-i avea?

Există sau suntem generaţia aşteptată ori mai trebuie să vorbim de ,,asteptarea” generaţiei mult aşteptate? Răspunsul e în mâinile noastre, în atitudinea noastră. Generaţia celor ce au acum în jur de 40-50 de ani au ieşit în stradă în 1989 şi au adus democraţia, libertatea. Este capabilă generaţia de acum să facă o nouă revoluţie, aceea a mentalităţii şi a modernizării? E nevoie de spirit civic. Ştim ce înseamnă asta?

12 comentarii

BULA 19-08-2014 - 11:50

Furatul caciulilor e specific pop.ulatiilor exploatate cu salbaticie din exteriorul sau interiorul tarii. E lupta pentru supravietuire la limita. Pe romani i-a mutilat comportamental exploatarea marilor imperii (turcii – popor inapoiat de la care n-am preluat decat naravuri rele). Huooo Turcia ! Tara de kakat.

pathfinder 19-08-2014 - 11:58

„Există sau suntem generaţia aşteptată ori mai trebuie să vorbim de ,,asteptarea” generaţiei mult aşteptate?”

Nu exista.
Nu sunteti.
Nu mai trebuie vorbit.

Parere personala.

Tache 20-08-2014 - 21:44

Cum l-am primit, așa îl dau mai departe!
Publicat de Ion Coja in Textele altora pe 18.08.2014 | 24 comentarii

Sa fiti siguri de acest lucru: TOT CE A FOST AL NOSTRU SE VA INTOARCE LA PATRIA MUMA! Avem o promisiune ferma in acest sens!

18 august 2014 de deveghepatriei
Totul tine de rabdare acum: sa plece Basescu si toate slugile lui, inclusiv cei din serviciile secrete, dupa care am ajuns la finalul discutiilor purtate timp de trei ani de zile! Acest lucru nu se putea realiza decat cu ajutorul Rusiei sau ne intoarceam cu spatele si deveneam carne de tun pentru NATO, Statele Unite si Israel! Chiar in cazul unui razboi, Fereasca Dumnezeu pana la urma, vom mentine o stare de neutralitate!
Statele Unite si-au retras ambasadorul din Romania si pe viitor vom avea doar relatii strict comerciale, NATO au spus ca nu au cum sa intervina impotriva Rusiei, Turcia lui Erdogan a spus clar ca merge inspre Rusia. Daca nu jucam inteligent din anul 2011 incoace, ne luam dupa tampeniile debitate de slugile cretine de la Bucuresti, influentate de serviciile secrete din Occident, riscam sa fim zdrobiti si sa ajungem mai rau ca defuncta Iugoslavie. Totul s-a facut in cea mai mare tacere si rezultatul o sa-l vedeti in curand.
George Maior si Mircea Geoana au fost in urma cu trei saptamani la Washington si acolo s-au discutat urmatoarele probleme: “Pastram ce avem cu Statele Unite si deschidem canalele catre Kremlin. Vrem sa devenim o ruta comericiala care leaga anumite puncte considerate pana in ziua de astazi nevralgice”.
In privinta ungurilor problema este simpla: forteza lucrurile si mergem la razboi 1 contra 1! Cel mai rau scenariu
Intervin serviciile secrete americane si suntem carne de tun pentru Statele Unite: vor lansa rachete de pe teritoriul Romaniei si in maxim o luna de zile vom deveni, ca tara, o amintire. Americanii isi vor bea linistiti cafeaua la New York si ne vor incuraja: “Asa, asa, muriti pentru Washington”. Doriti sa va descriem cum arata o Romanie, bombardata de Rusia? Noi nu credem…
Aveti si dumneavoastra un anumit nivel de inteligenta asa ca nu va puteti lasa manip.ulati de mizeria de presa din Romania, fituici patronate de tot soiul de mafioti, escroci si servicii secrete din strainatate. Ce nu ati aflat pana acum
Nicaieri in presa nu a aparut aceasta informatie: intalnirea dintre liderii din 110 tari. S-au intalnit de doua ori luna aceasta, in cel mai mare secret, undeva in America Latina. Deja este formata coalitia anti-globalizare si-n mare parte s-a hotarat ca fiecare popor sa isi decida singur soarta, nu ca pana acum cand se bagau americanii si bancherii sionisti peste tot. China a fost liderul incontestabil si Washingtonul stie ca nu poate declansa o catastrofa nucleara fara ca Statele Unite sa dispara de pe suprafata pamantului. Vom mai discuta zilele acestea…

Nota redacției: Ciudat text! O mostră de politic fiction? Îl publicăm, cedând speranței amăgitoare! De ani de zile visăm, fiecare în felul său, să se producă asemenea întâlniri anti-globalizare!… Întâlniri care să aibă și eficiența necesară!

UnUL 20-08-2014 - 22:10

Ion Coja? Exaltatul? Extremistul? Exasperantul?

pathfinder 20-08-2014 - 22:16

1. Nu e textul lui.
2. Daca a publicat asa ceva pe pagina lui inseamna ca s-a dus cu totul.
Sau e platit.
3. Am observat multi de ai lui in ultimii 20 de ani cu simpatii estice.
Unii platiti. Si foarte vorbareti. Si cu tupeu.
4. Coja sa-si aminteasca de unde a pornit miscarea pe care crede el ca o reprezinta.
Sau de la ce…
Iubirea de estici e sigur foarte dubioasa.

CONGO 22-08-2014 - 04:22

Romanii se kkă pe Ion Coja, sanchi Ion, e Ivan toată ziua!

Tache 21-08-2014 - 15:40

Extensive war crimes in Donbass committed by Poroshenko and his army of murderers from July 27 to August 14, 2014. Kiev’s warmongers/Zionists continue genocide of civilian pop.ulation of Donetsk and Luhansk People’s Republics. Most of the footage and interviews you will see in this documentary film have never been shown on mainstream media of any country including Russia and Ukraine.
O ora si 37 de minute.

https://www.youtube.com/watch?v=0ozdz7fMdXI

pathfinder 21-08-2014 - 16:32

7:55 Pizdeti… 🙂

pathfinder 21-08-2014 - 16:35

9:28 There is no country where they are fighting with terrorists like that.
Except for …

pathfinder 21-08-2014 - 16:52

Si multe victime fara nici o vina.

Tache, daca Rusia nu pornea tavalugul asta, mai vedeam scenele astea oribile?
Eu spun ca nu.
Asa ca vinovatul moral trebuie cautat la Moscova si nu la Kiev.

CONGO 22-08-2014 - 04:27

Romanii se kkă Putin pana face o freză tare si tuguiata.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult