În căruţa cu proşti a fost şi un şmecher | Ziua Veche
Acasa Opinii În căruţa cu proşti a fost şi un şmecher

În căruţa cu proşti a fost şi un şmecher

scris de Teodor Seran
2 afisari

La Caracal, oraş magic cu şapte coline, se spune că intr-o toamnă arămie, când o căruţă cu proşti a intrat in oraş, pe una dintre coline aceasta s-a răsturnat. Proştii adunaţi din depărtarile neştiute ale Olteniei, s-au imprăştiat in oraş, nemaiadunându-se niciodată la un loc. De atunci şi pâna acum, oamenii au întâlnit în toate colţurile oraşului câte un oltean  slab cu duhul, care nu făcea cinste oraşului. Căruţa cu proşti răsturnată a devenit una dintre cele şapte minuni ale oraşului, pentru că nimeni nu a reuşit vreodată să numere toţi proştii din oraş.

teodor seranAşa cum se întâmplă de fiiecare dată, în fiiecare comunitate, există un personaj care spală ruşinea peste care a dat turma. Dan Diaconescu demonstrează că în căruţa cu proşti a existat in mod sigur şi un şmecher, care a avut cu siguranţă urmaşi. Este patronul de la OTV, unul dintre ei? Răspunsul este pozitiv, dacă luăm în calcul nonşalanţa impecabilă, cu care acesta a jucat „la cacialma” privatizarea Oltchim. Desigur că pentru a deveni acţionar majoritar, printr-o supra-licitare gogonată, DD a fost ajutat şi de către ageamiii din Guvern, in frunte cu Premierul Victor Ponta, care se dovedeşte a nu avea nici cele mai elementare cunoştinţe de economie.

De fapt, Primul-ministru nu are în portofoliu, nimic din ceea ce ar trebui pentru a putea să guverneze eficient: nici inspiraţie, nici previziune, nici perspicacitate, nici simţul ridicolului. Doar cu voinţă, fără „putirinţă”, nu se poate face nimic. Există în discursul public, promovat de Victor Ponta, un stil particular, ante-studiat de vorbitor, înainte de a fi aruncat pe piaţă.

Discursul public este formulat cu o doză de maximă seriozitate în vorbire, chiar dacă a este înţesat cu mari gogomănii şi aberaţii. Chiar şi prostiile şi tampeniile, pot fi rostite cu o carismă impregnată profund de o seriozitate glazuroasă. Mulţi dintre ascultătorii discursurilor „pontoase”, cad în capcana pseudo-seriozităţii lor, apreciind forma şi nicidecum conţinutul. Primul-ministru stie că „moaca”, adică o charismă super-serioasă şi nişte cuvinte mai grele şi docte, pot băga în ceaţă „auditoriul”, determinându-l să adere la abordările propuse, chiar dacă acestea nu corespund idealurilor impuse de un nivel de trai dezirabil.  În „oglindă” cu adversarul său, Dan Diaconescu, adoptă de fiecare dată, un limbaj super-simplu, apropiat de cel popular. Acest limbaj permite strecurarea printre fraze aparent sincere a unor „minciunele” nevinovate, care atrag ca mierea pusă pe gogoşile proaspete scoase din tigaie. La acest dar de „farseur”, DD mai adaugă  şi o doză respectabilă de şiretenie, care datorită naturaleţii ei, nici nu se observă. Doar aşa se explică cât de uşor au fost pacăliţi guvernanţii în privatizarea „Oltchim”. Tot ce a afirmat DD, începând cu scrisoarea de bonitate şi culminând cu oferta halucinantă a acestuia, au fost socotite de bună credinţă, drept pentru care patronul OTV a fost lăsat să „zburde”. În zadar se încruntă acum Victor Ponta şi agită „flamura” peste oastea învinsă! „Şmecherul” caracalean a jucat cu geniu de „scamator” la „cacialma” şi vorba băieţilor de cartier „le-a tras-o!” armatei de miniştri şi consilieri ai Premierului. Zarurile de „şase-şase” sunt acum in mâna proaspătului acţionar majoritar de la Oltchim, care poate transforma o superbă „cacialma”, intr-o incredibilă bombă investiţională.  Încă o dată se dovedeşte că putină „nebunie”, poate să invingă oricând gloria şi slava. Reciproca este şi ea valabilă pentru guvernanţi: prea multă glorie şi slavă se pot transforma oricând, într-un munte imens de prostie.

10 comentarii

BULA 27-09-2012 - 09:02

Nu va mai luati de Ponta. E si el un biet prostanac cu doctorat copy-paste.

jan dinu 27-09-2012 - 09:48

Arde gazu’n felinar
Ponta-i shef in Fanar
Cu tocmeala la taraba
Unde lumea e neghioaba !

Cei aleshi au detoate
Prostii – biciu pe spate
De se schimba’n tre ei
Toti sunt vechi – noii mishei !
JD-USA…

CAMY 27-09-2012 - 14:22

Mai, Teodore Seran, nu-i asa ca ti-aimincat unghiile de la miini pina la oase de oftica? Tu si cei ca tine ati sarit la gitul lui Dan Diaconescu pentru ca nu puteti suporta succesul acestuia in afaceri si in viata. Muriti si faceti spume la gura cind il vedeti pe acest caracalean cum va face cu mina din mers. In timp ce el zburda printre milioane de euro, voi de-abea va platiti intretinerea la bloc. Vai mama voastra. Singura voastra alinare, daca se poate spune asa, este ocazia in care va varsati puroiul sufletelor voastre amarite, prin intermediul unor editoriale pe care si-asa nu le citeste mai nimeni, sau prin aparitiile voastre la tembeliziunile aservite ciocoilor nemernici care au distrus Romania. Va este frica de moarte ca acest caracalean pe care il faceti in toate felurile pentru ca si-a permis sa fie destept si cu simt patriotic, iar voi, amaritilor si nenorocitilor ce sunteti, nu aveti de nici unele si zaceti si fierbeti in sucurile voastre proprii cu miros de zoaie. Serane, tu, in tot ce-ai scris nu te-ai gindit la ceva: cum o sa mai ai curajul sa te uiti in oglinda cind Dan va plati si va pune Oltchimul pe profit? Vei avea curajul sa vii in public si sa spui : sunt un nemernic si un prost, Domnule Dan, iertati-ma, va sarut mina si credeti-ma ca nu voi mai scrie nici un editorial de-acum inainte pentru ca sunt prost, diletant si fara talent!

Pribeagul 27-09-2012 - 21:32

Cameluto,
Danut este intr-un mare necaz. A facut eforturi deosebite, a umblat zeci de mii de km dupa banii pe care Pontadorul i-a solicitat sa-i depuna pina luni si i s-au rupt de tot pantofii. Te roaga insistent sa-l ajuti imprumutindu-i slapii tai vestiti, sa-si poata indeplini angajamentul.

CAMY 28-09-2012 - 13:46

Slapiimei i-am pus la fiert si zeama am sa ti-o dau tie sa bei din ea ca un medicament, panarama ce esti. De unde stii tu, mah, prapaditule ca Dan nu are bani? Si daca-i are? Problema Oltchimului este, insa, alta, si anume, faptul ca acest combinat este vindut, are datorii imense, datorii care reprezinta bani furati de tot felul de smecheri de la pdl+usl=aceeasi mizerie, iar aceste datorii se doreste a fi platite de altii, de niste fraieri – daca se paote – ca Diaconescu. Ei, nu se paote. Au mai fost privatizari si statul roman a iertat datorii de 800 de milioane de euro. Deci, daca s-a putut cu altii, de ce sa nu se paota si cu Olchimul. Problema, insa, ar trebui rezolvata prin gasirea celora care au ciordit acesti bani, si sa li se ia averile iar prin vinzarea lor sa se recupereze banii furati, iar ei sa stea pe viata la pirnaie. Or, asa ceva nu prea se paote, asa ca, toate scirbele de la pdl+usl=aceeasi mizerie, vor ramine cu averile ciordite, cu palate si curve la scara. Asta e cea mai mare nenorocire, faptul ca cei care au furat sunt scosi la inaintare ca fiind baieti cuminti, investitori, oameni cu “posibilitati”, investitori, cind, acesti viermi sunt cei mai scirbosi si ordinari viermi din Romania, care ar fi trebuit de mult atirnati in streang…

Pribeagul 28-09-2012 - 22:59

Cameluto, nu face greseala sa prapadesti slapii tai vestiti. Danut are nevoie de ei, mai are mult de umblat pina o va gasi pe Elodia sa-i dea banii de care are nevoie pentru a scapa de puscarie.

Las-l naibii de caracalet prapadit, nu vezi ca ti-ar lua si slapii tai nepretuiti ca sa cumpere Oltchimul. Pe cind Pontadorul deabia asteapta sa te fericiasca cu cei mai sic pantofi, numai si numai diamante Swarovski.

betivul 27-09-2012 - 19:22

d-le seran,va rog sa inserati,pe undeva cele 7 minuni ale caracalului, – cu puscaria,cimitirul, ca de restul,nu-mi aduc aminte…..exceptatil pe dd-senzational….multumesc.

geo 28-09-2012 - 12:23

„Fiecare buruiana are umbra ei”. Eu zic ca „mai bine fruntas in”B”, decat codas in „A”. Daca ai putin bun simt, iti dai seama de ce poti face, in orice domeniu. Nu e o rusine atunci cand ti se ofera o anumita functie, sa spui” nu-i de nasul meu” (termen popular).

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 30-09-2012 - 13:37

Dom. Dan.Dan. akee este incurajat sa faca acest circ ! Intre timp ceol care profita de toti imbecili cu staif s-au fara face noi strategii in umbra peretilor grosi de la Cotroceni si a IGNORANTEI unui POPOR INFOMETAT SISTEMATIC si dus spre INDOBITOCIRE ! Dar nici FARSORULUI nu i-a REUSIT toate , NICI ASTA ! PSD-ul este EXTREM de SLAB in REACTII !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult