Acasa Opinii În comparatie cu grecii, putem tine capul sus

În comparatie cu grecii, putem tine capul sus

scris de Doru Dragomir
18 afisari

O observatie de istorie economica: Cu atat mai respectabila si meritorie pare pozitia Romaniei in lumina evenimentelor din Grecia daca luam in calcul comparativ faptul ca in vreme ce Grecia era beneficiar al Planului Marshall, Romania era beneficiar al Sovromurilor – un formidabil sistem de spoliere sovietica. (Nici azi nu putem determina cu exactitate cat s-a luat si cum- atat de profund, alambicat si fara rusine a fost mecanismul de spoliere).

Dragoș Paul AligicăIn vreme ce Romania era practic asfixiata si paralizata economic de ceausismul primitiv si abrutizant, Grecia beneficia masiv de larghetea geoeconomica occidentala.
Doua modernizari pe banii altora.

Apoi, in vreme ce Grecia extragea rente europene fara rusine, specializandu-se in acest sport, Romania era pierduta de Iliescu prin meandrele tranzitiei. (Mai nou nici azi elita geniala romana nu e capabila sa traga un folos modest de ultima sansa in a beneficia de astfel de oportunitati).

In fine: una peste alta, comparand cele doua tari si traiectoria lor, oricat de sceptici si pesimisti am fi, trebuie sa recunoastem un merit colectiv tarii noastre. Una peste alta, mutatis mutandis, in ciuda unui colosal ghinion istoric atat extern cat si intern (o serie mai stupida, corupta si incompetenta de lideri si elite politice cum a avut tara asta incepand din anii 30 pana azi,mai rar), totusi, azi, in comparatie cu Grecia si grecii, putem tine capul sus.

Oricum am fi fost si cum am fi, suntem totusi la nivelul de la care incepe critica. Nu suntem sub orice critica si o rusine. Nu suntem studiu de caz global in patologie socio-politico-economica.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult