Acasa Opinii În loc de “Crăciun Fericit!” şi “La Mulţi Ani!”

În loc de “Crăciun Fericit!” şi “La Mulţi Ani!”

scris de Alin Burtescu
2 afisari

Ce-ar mai fi de spus despre anul pe care ne pregătim să-l trecem în istorie? Prea multe nu. Până la urmă am supravieţuit cu toţii cum am putut. Ba, ţinând cont de îmbulzeala pe care am văzut-o în ultimele zile prin magazine, aş putea zice că oricât ar fi de rău, oficial ne merge bine. Atenţie, nu am zis că trăim bine, ci doar că românul se descurcă.

2011, pe cât se poate omeneşte prevedea, va continua sub auspiciile lui 2010. E şi normal, în continuare consumăm mai mult decât producem. Noroc, dacă se poate spune aşa, că nu ne mai împrumutăm la fel de mult. Un procent măricel din cetăţenii României şi-au amanetat, în anii trecuţi, viitorul; unii chiar pe vreo două generaţii.

Există şi veşti bune.

Şi ele nu vin de la cei care ne conduc în acest moment.

Vin de la români. Cei care au înţeles că lamentarea nu e bună la nimic şi nu ajută pe nimeni. Majoritatea celor pe care îi cunosc ştiu că fără muncă şi consecvenţă în ceea ce sunt pregătiţi să facă nu vor putea trece perioada de recesiune. Acum 21 de ani mulţi tineri s-au sacrificat pentru libertate, dar şi pentru o viaţă mai bună. Dumnezeu să-i odihnească în pace! Sacrificiul generaţiei noastre, deşi nu încape comparaţie, ar trebui să vină necondiţionat.

Voi aminti şi perioada de la Revoluţie până acum. E adevărat că s-a furat ca-n codru, că nu a existat respect pentru cetăţeanul de rând şi că unii s-au crezut deasupra celorlaţi şi deasupra legii. Nu zic că acum nu se mai întâmplă lucrurile astea, dar există speranţă şi, pe termen mediu, cei de care vorbeam mai sus cu optimism vor aduce schimbarea la faţă a ţării.

Sunt sigur că se vor găsi cârcotaşi care să mă întrebe ce precedent fericit ştiu în România ce mă face pe mine să cred în viitor. Adevărat, nu există prea multe şi cele câteva sunt exemple individuale. Dar în cele două decenii, trecute din 1989 până în prezent, am reuşit să intrăm în NATO şi în Uniunea Europeană. De avantajele intrării în UE la începutul lui 2007 nu am ştiu să profităm, ce-i drept a venit şi criza mondială la doar un an. Şi mai e ceva, poate cel mai important: schimbul de generaţii! Îmbâcseala comunisto-capitalistă va deveni şi ea istorie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult