Acasa Opinii Înţeleptul Solomon din Craiova

Înţeleptul Solomon din Craiova

scris de Marin Neacșu
108 afisari

Când Nea Aurică, cum îi spun amicii, nu şi eu, eu îi spun Solomon  sau solomonarul, pentru că asemeni vechilor vraci, el aduce sau răsfiră norii şi ploaia, era luat la mititica, pentru cauze mai mult sau mai puţin conforme cu realitatea obiectivă, unii deja aprindeau lumânări la căpătâiul carierei politice şi a postului de primar al urbei. Alţii sperau să scape, dar nu datorită nevinovăţiei, ci abilităţilor sale negociatoare. Populaţia, conştientă că adevăratele motive ale ridicării sale nu sunt cele care apăreau în capetele de acuzare, îi lua apărarea spunând că nu e corect. Şi uite aşa, popularitatea i-a crescut, nu prin nevinovăţie, ci prin faptul că era persecutat de putere şi plătea pentru nesupunerea la interesele minestresei blonde, deloc populară prin zonă. Aşa s-a făcut că a fost aclamat precum Baraba la ieşirea de la întristare.

Marin Neacsu  A urmat o perioadă de tatonare, de reobişnuire cu lumina reflectoarelor, un fel de mers orbeşte, apoi  după ce s-a dumirit cum se mişcă roata politică, a schimbat direcţia. Orgolios cum este, ca mai toţi oltenii, a realizat că nu poate sta la aceeaşi masă cu teroarea blondă, aşa că s-a orientat spre …. stele. Ştia că nu poate trece în opoziţie, asta ar fi însemnat noi chemări pe la DNA, vizite pe la procurori şi nopţi neliniştite. Şi atunci s-a orientat către calea de mijloc, dar salvatoare. S-a înrolat în UNPR, şi a împăcat şi capra şi varza. Adică şi orgoliul, că nu mai e nevoit să asculte ordinele blonde şi a scăpat şi de discuţiile cu procurorii, că doar Oprică este la putere şi încă pe cai mari, e vorba să ajungă la Interne. Nimeni nu va risca să îl supere pe general, atacându-i oamenii, mai ales oamenii care îi pot aduce  primăria Banilor. O fi fost el simpu intendant, dar parcă i-ar sta bine călare pe calul lui Mihai Viteazul, măcar pentru o poză de familie, cum a făcut şi cu Osama. Cui nu i-ar surâde primăria Craiovei trecută la activ. Uite aşa a găndit înţeleptul Solomon şi nu a gândit rău. Graţie timpului petrecut la răcoare, va fi votat de anti băsişti, deşi toată lumea ştie că Oprea e omul marinelului. Dar orice contră pusă lui Udrea se contabilizează dublu, aşa că balanţa înclină spre Solomon. Uslaşii, mă refer la cei de jos, nu se vor înghesui să o voteze pe doamna Vasilescu pentru că habar nu au cine este şi pentru că în Oltenia, până acum 25 de ani, femeia mergea în spatele omului, la 2-3 m, niciodată lîngă el sau înaintea lui. Dar în primul rând nu are nici o şansă pentru că lumea nu prea are ce să-i reproşeze lui Solomon. Unii pot spune că poate nu era neapărat necesar să avem o fântână cântăreţă în centru, dar recunosc că e frumoasă şi dă bine. Plezneşte cămaşa pe oltean de mândrie când vine cineva în Craiova şi spune :” baaaaaaaai să-mi trag ceasul, ce mijto e “! Asta aproape că îi spală toate păcatele şi îl face pe craiovean să uite şi că Aurică  s-a plimbat prin partide ca prin bostănărie, şi că făcând dopul la lubeniţă , s-a lins pe degete un pic. Iar vizavi de plimbare, părerea generală e că “s-a descurcat” şi asta este de bine prin zona asta.

       Aşa că Solomon s-a orientat din nou, a căzut în picioare şi va cădea şi la alegeri, pentru că cei puşi până acum să îl contracandideze, nu au nici o şansă. Dacă la USL  ar fi candidat Valeriu Zgonea sau Mario Oprea, am mai fi putut spune ceva despre şanse, dar aşa, Olguţa se va pierde pe drum fără să ştie unde se află. Pe cât de înţelept Solomon, pe atât de neinspiraţi uslaşii. Fără a fi misogin, sugerez partidelor  să înţeleagă că după ce România a fost condusă spre dezastru de Elena şi Roberta, mujicul va asocia orice nume feminin cu cataclismul. Chestie de reacţie instinctivă. Unii doctori în psihologia maselor pot explica mai ştiinţific fenomenul. La noi, la Mihăiţa, se spune că cine s-a fript cu ciorba, suflă şi  în iaurt. De, oameni sărmani, care încă se mai uită în coteţul porcului să vadă dacă se schimbă vremea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult