Acasa Opinii Interesul naţional şi atacurile de la Bucureşti, via Chişinău

Interesul naţional şi atacurile de la Bucureşti, via Chişinău

scris de Marius Bâtcă
9 afisari

Interesul naţional şi, mai ales, problema unităţii naţionale nu ar trebui să fie modificate, în funcţie de cum se schimbă forţele politice care formează Puterea, la Bucureşti.

Marius BatcaNici un cabinet de miniştri de la Bucureşti nu şi-a schimbat politica vizavi de Republica Moldova, în ultimii 15 ani. Şi, cu toate acestea, după moţiunea de cenzură care a modificat echilibrul de forţe în Executivul (dar şi în Legislativul) României, la Chişinău, a început să apară un „curent de opinie”, care, manifestându-se cu deosebire pe forumuri, pune la îndoială relaţiile normale, frăţeşti, dintre cele două maluri ale Prutului.

De data aceasta, atacurile la adresa conducerii României nu mai vin de la Moscova, via Chişinău, ci de la Bucureşti, via Chişinău. De cinci zile, forumurile publicaţiilor din Republica Moldova sunt pline de atacuri murdare, minciuni şi instigări. Cetăţenii din stânga Prutului sunt îndemnaţi să se grăbească să îşi recapete cetăţenia română, pentru că „la Bucureşti, au venit comuniştii la putere” şi vor stopa procesul. O altă temă preferată a „nacealnicilor” dirijaţi din Bucureşti este aceea că România va abandona Republica Moldova în braţele Moscovei.

Sau că PSD de la Bucureşti este acelaşi lucru cu PSD-ul filorusului Şelin de la Chişinău. O minciună sfruntată, care poate fi demontată foarte simplu. Recent, după ce a deschis o filială pentru diaspora şi la Chişinău, Partidul Social Democrat din România l-a acuzat public pe Şelin că i-a furat brand-ul şi că plagiatul a fost făcut pentru obţinerea de dividende politice. Referindu-se la PSD-ul lui Şelin, Cristian Rizea spunea în februarie că acesta foloseşte din imaginea familiei social-democraţilor, dar nu are nimic în comun cu ea. “Ei nu fac parte din familia social-democrată la nivel internaţional, nu împărtăşesc valori europene. Acea formaţiune este un satelit şi o marionetă a Partidului Comuniştilor”, a afirma deputatul de la Bucureşti.

Motivul pentru care s-a pornit această campanie nu e greu de înţeles, mai ales că unii dintre postacii din România, prezenţi pe forumurile de la Chişinău, au fost destul de expliciţi. Anume, basarabenii cu cetăţenie română trebuie să iasă masiv la vot, în favoarea PDL, pentru a răsturna “comuniştii” de la Bucureşti, aflaţi “în slujba Moscovei”.

Organizatorii acestei campanii murdare dau dovadă de maximă inconştienţă şi cinism. Pentru ei, interesele meschine de partid şi agăţarea de putere sunt mai importante decât interesul naţional.

Isteria creată pe forumurile din R Moldova de postacii de la Bucureşti, preluată şi de presa de la Chişinău, a determinat autorităţile Republicii Moldova să dea explicaţii publice.

Astfel, premierul de la Chişinău, Vlad Filat, a ţinut să precizeze că relaţiile dintre Republica Moldova şi România nu trebuie să fie afectate de schimbările politice. De asemenea, Filat a spus că relaţia cu Victor Ponta, premierul desemnat al României, este una de prietenie şi că a avut câteva convorbiri telefonice cu acesta de la instituirea sa în funcţie. Iar Vlad Filat este convins că acordurile semnate cu fostul Guvern al României vor rămâne în vigoare.

La rândul său, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat înainte de a veni la Bucureşti, că este convins că schimbările politice de la Bucureşti nu vor afecta relaţiile cu Chişinăul. “Nu poate să influenţeze schimbarea guvernelor într-o ţară sau alta relaţiile dintre două ţări, mai ales dacă la baza relaţiilor sunt puse nişte principii bine gândite şi determinate. În plus, politica externă a României nu se schimbă odată cu guvernarea, mai cu seamă faţă de Republica Moldova”, a declarat Nicolae Timofti într-un interviu pentru Agerpres.

13 comentarii

razvi 03-05-2012 - 12:30

Pentru a stii informatii proaspete despre Republica Moldova intrati pe : jurnal.md, unimedia.md, ziarul de garda, radio vocea basarabiei, radio chisinau, news.yam, moldova suverana, union.md .

Ciu Huhu 03-05-2012 - 14:18

Sper ca moldovenii cu cetatenie romana care nu au minte mai bine sa stea acasa decit sa voteze pentru PDL, partidul dictatorului Basescu!!!!!!

Unirea ... Falticeni 03-05-2012 - 14:34

„Motivul pentru care s-a pornit această campanie nu e greu de înţeles, mai ales că unii dintre postacii din România, prezenţi pe forumurile de la Chişinău, au fost destul de expliciţi. Anume, basarabenii cu cetăţenie română trebuie să iasă masiv la vot, în favoarea PDL, pentru a răsturna “comuniştii” de la Bucureşti, aflaţi “în slujba Moscovei”.

Aiurezi, Bai, Bitca, postacii de care vorbesti au spos-o clar ca singurul partid care militeaza pentru Unirea Moldovei este ppdd-ul, si este adevarat. Nimanui nu-i ie frica de faptul ca moldovenii vor vota cu pdl-ul, ei stiind ca si pdl-ul si usl-ul nu au nimic de-aface cu unirea, ci, numai ppdd-ul este singura formatiune politica ce si-a declarat pe fatza intentiile de unire, asa ca, degeaba faci spume si ignori din prostie ppdd-ul, ca nu-ti iese deloc. In Basarabia ppdd-ul are cele mai tari sedii, si majoritatea moldovenilor care vor vota pe 10 iunie vor vota cu ppdd-ul. Pe 10 iunie sa fii pe linga crun spital ca atunci cind o sa faci pareza, sa fii luat repede la reanimare.

Mache 03-05-2012 - 22:03

Ai uitat sa mentionezi faptul ca tot moldoveanul care se uneste cu Romania primeste de la domnu’ Dan cate 50000 de euroi si o casa unde vrea muschiu lui. Primii 500 primesc bonus si cate un Merzan. 😉 😉 😉 😉

De unde naiba ati iest cu totii?!?!?!! Macar pe alde Ciuciu, Frosa, MDL, si Bubosu ii stim cu totii de imbecili profesionisti din mosi stramosi.

Ceva e profund in neregula. Am fost de exemplu surprins cat de tare s-au tampit chiar si taximetrtistii in ultimii doi ani cand am venit in tara. las’ ca prea ageri nu erau ei nici inainte dar acum parca nu le mai ramasese farama de creieras…

Ciu Huhu 04-05-2012 - 05:59

Cretinule-nebun Mache, io-s sigur ca daca traiai pe vremea lui Hitler l-ai fi sustinut nebuneste pina-n pinzele albe, asa cum il sustii pe dictatorul Basescu!!!!!!!!

Mache 03-05-2012 - 14:40

Raposata Ziua publica prin 2003 – 2004, in epoca de trista amintire a guvernului Nastase, o serie de anchete despre modul de acordare al cetateniei romane basarabenilor. Procesul devenise practic blocat. Se demonstra atunci in mod statistic ca un arab venit in Romania cu o suma modesta in buzunar are toate sansele sa obina cetatenia romana cu multi ani inaintea unui basarabean care vorbea romaneste si care putea dovedi cu acte ca toti bunicii sai din partea ambilor parinti au fost cetateni romani. Dosarele acestor romani stateau blocate si cate 10 ani prin gatisurile birocratiei damovitene. In timp ce alde Omar Haysam, sirian specializat in tepe si pungasiii obtinea cetatenia romana in mai putin de un an, devenind de asemenea si membru marcant al PSD.

Oare cine minte? Statistica & anchetele raposatei Ziua, sau Batca?

Sa ne amintim de asemenea ca procesul de acordare al cetateniei romane etnicilor romani din afara tarii a fost totusi accelerat si simplificat in mandatul si la presiunile insistente ale mult hulitului Basescu incepand de prin 2006-2007. Sa nu uitam de asemenea ca la acea vreme PSD-eii de frunte incepand cu Iliescu, Mitrea si Geoana explicau ca Basescu face asta doar ca sa castige noi voturi, si nu s-au dat inapoi de la nici o marsavie in incercarea de a bloca procesul de simplificare/accelerare al acodarii cetaeniei romane. Ticalosia PSD-ista a mers pana intr-acolo incat in 2006, inainte de aderarea Romaniei la UE, au parat Romania la parlamentul european, cum ca doreste sa acorde cetatenia romana tuturor basarabenilor si sa ca creeze astfel cateva milioane de cetateni UE suplimentari pe sest. Teza preluata apoi cu mult entuziasm si de diplomatia rusa + gargaragii lui Voronin.

Bine inteles ca toate aceste masinatiuni se faceau exclusiv din dragosetea fierbinte a PSD-ului pentru Basarabia in particulr si Romania in general. 😉

Nu in ultimul rand, merita amintite vizitele secrete din 2009 ale lui Geoana, candidat PSD la presedintia Romaniei, la Moscova. Presupunem ca Geoana s-a dus de mai multe ori in secret la Kremlin ca sa planteze panselute in piata rosie si ca sa jure pe rosu ca va facilita si mai mult procesul de acordarea al cetateniei romane basarabenilor.;-)

Nu trebuie de asemenea sa ne indoim ca alde Ponta, mare admirator al lui Che Guevarra si al lui Ilici Iliescu, respectiv avocat de frunte al „deschiderii” Romaniei spre tarile BRICS, adica spre Rusia, va face tot ce-i va sta in putinta ca sa imbunatateasca relatiile cu Basarabia.

Pacat ca Batca n-a descopeort inca si patriotismul romanesc ardent al lui Voronin. Dar zilele n-au intrat in sac si mai e timp berechet de varsat balega sovietofila impachetata in patriotism romanesc… 😉

P.S. Batca, macar astia te platesc ceva acolo, sau chiar ai ajuns sa te vinzi pe o coaja de paine si ceva maruntis?

Doru Dragomir 03-05-2012 - 19:10

Daca persisti cu postarea mesajelor fara sens, nu vei mai avea acces pe forumul Ziua Veche !!!!

Ciu Huhu 03-05-2012 - 19:21

Cu cine vorghesti, cu mine?

Ciu Huhu 03-05-2012 - 19:22

M-am adresat lui Doru D..

Ciu Huhu 04-05-2012 - 05:49

EXPLICATIE: D. Dragomir, il urmaresc peste tot pe cretinul Mache cu”JOS DICTATORUL BASESCU!”, PENTRU CA E UN INRAIT DE A DREPTUL NEBUN SUSTINATOR AL DICTATORULUI, pina in pinzele albe!!!!!!!

POPORUL ROMAN ASTEAPTA cu DISPERARE SA SCAPE CIT MAI CURIND DE DICTATORUL BASESCU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Carpa Ciu Huhu 04-05-2012 - 11:32

De fapt eu atata stiu, si asta facpe bani, ma cunoaste lunea.

Sorin 04-05-2012 - 11:57

MASURA ,ECHILIBRUL …totul este permis in lupta politica …..METODE ILIESCIENE PROMOVATE , inoculate ,SPRIJINITE ,ACCEPTATE DE TOTI…..iata si roadele .!

Carpa Ciu Huhu 04-05-2012 - 12:41

Si prees ma facs pe paraiiu ,este la indemana din carpa este la indemana, nu treduie multi maintii .

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult